Wandelvakantie vanuit hotels
Uniek aan deze reis
- Bezoek monumenten uit de steentijd
- Bijzondere flora en fauna
- Unieke eilandensfeer
- Afwisselende landschappen
- Verblijf in vriendelijke vissersplaatsjes
We verblijven voornamelijk in prachtig gelokaliseerde hotels, veelal gelegen in een sfeervolle havenplaats. Een aantal hotels hebben een rijk historisch verleden. In Carloway op Lewis ligt het hotel midden in de natuur.
Op Mull zijn we te gast in het Western Isles Hotel, een klassiek Victoriaans hotel dat dateert uit 1883. Het hotel ligt op het klif hoog boven de havenplaats Tobermory en vanuit het hotel heb je een mooi uitzicht op de kleurrijke baai. Het restaurant van het hotel heeft een goede keuken. Klasse ***, 3 nachten.
Op Barra zijn we te gast in Castlebay Hotel, dat midden in het piepkleine gelijknamige havenplaatsje ligt, uitkijkend over de baai. Dit vriendelijke hotel werd al in 1880 geopend. Een gezellige bar, restaurant, zitkamer met prachtig uitzicht over de baai, en smaakvol ingerichte kamers met badkamers, staan tot uw beschikking. Een deel van de kamers heeft uitzicht op zee. De bar is het centrale ontmoetingspunt van de lokale bevolking van het kleine eiland. Op de menukaart van het restaurant staan uiteraard veel vis en schaaldieren. Klasse ***, 2 nachten.
Op South Uist verblijven we in het vriendelijke Borrowdale Hotel, in het gehucht Dalaborgh, De kamers zijn goed maar vrij klein, sommige hebben mooi uitzicht over het landschap van South Uist. De ontvangst is zeer gastvrij. Het hotel beschikt over een lounge en een bar, en de maaltijden worden geserveerd in een serre met uitzicht over het landschap van South Uist. Klasse ***, 2 nachten.
In Tarbert, op South-Harris overnachten we in het stijlvolle Harris Hotel, dat sfeervol ingerichte kamers heeft. Er is een gezellige bar, loung en een uitstekend restaurant. Er is ook een kleine tuin. Klasse ***, 2 nachten.
In Carloway, op Lewis zijn we te gast in Doune Braes Hotel, een voormalig schoolgebouw, dat middenin het veengebied ligt. De kamers zijn hier klein. Het hotel beschikt over een goed restaurant, 2 lounges en een bar. Klasse **, 2 nachten.
De laatste nacht verblijft u in Glasgow in Devoncove Hotel, een goed en charmant hotel aan de westelijke rand van de stad, vlakbij het beroemde Kelvingrove museum en de tuinen van de universiteit. Klasse ***, 1 nacht.
Het verblijf is tijdens deze reis op basis van halfpension, ontbijt en diner is inbegrepen. In de meeste plaatsen dineren we in het hotel. De laatste avond in Glasgow zoeken we een goed restaurant op in de stad. De lunch is voor eigen rekening en wordt meestal als picknick in de natuur genoten. Op alle dagen is er gelegenheid om lunchinkopen te doen.
Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.
De nadruk ligt bij deze reis op de natuurbeleving van de Hebriden. De wandelingen die we maken zijn kort (maximaal 12 km) en niet zwaar. De hoogteverschillen zijn gering (maximaal 400 meter stijgen en dalen op 1 dag, maar op overige dagen veel minder. Je wandelt afwisselend over stille (al dan niet verharde) landweggetjes, over stranden en kleine paadjes, die afwisselend over rotsachtig terrein of drassig veen voeren. Soms zoeken we ons een weg door ongebaand terrein. Vanwege het soms ongelijke en natte terrein zijn waterdichte en hoogsluitende wandelschoenen onontbeerlijk en is een zekere tredzekerheid gewenst. Wandelstokken kunnen dan van pas komen.
Natuurlijk kun je ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen. Ons programma is immers vrijblijvend.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Glasgow of in de eerste accommodatie in Tobermory.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Glasgow v.v.
Vluchtschema
KL 1471 Amsterdam-Glasgow vertrek om 08.00 aankomst 08.30 uur
KL 1478 Glasgow-Amsterdam vertrek om 16.55 aankomst 19.30 uur
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.
De Hebriden hebben een Atlantisch klimaat. Dat wil zeggen zachte winters, koele zomers en kans op regen in alle jaargetijden. Toch is deze karakterisering voor de Hebriden te algemeen. Plaatselijk zijn de verschillen groot. Op de Buiten-Hebriden regent het over het algemeen minder dan op de Binnen-Hebriden. Hier zorgen de bergen voor stijgingsregens, veel bewolking en neerslag. De wind speelt een grote rol in het weer op de Hebriden. De westenwind brengt echter beslist niet altijd neerslag, maar hult het land wel steeds in een andere kleur en sfeer. Het weerbeeld is uitermate afwisselend en geeft het landschap een fotogeniek tintje. Bovendien is de atmosfeer vaak erg helder. Het kan ‘s zomers op de Hebriden zeker zonnig weer zijn. De temperatuur ligt aan de kust overdag tussen 15° en 20°C. Winddichte regenkleding en waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Bij windstil weer is de kans op midges aanwezig.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Hebriden ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Pinnen is op meerdere plaatsen mogelijk. In Schotland kun je met Engelse en Schotse ponden betalen. Let er wel op dat je naar Nederland geen Schotse ponden mee terugneemt, omdat deze in Nederland niet in te wisselen zijn. Reken op ca. € 250,- voor je persoonlijke uitgaven.
De transfers tijdens de reis geschieden afwisselend per comfortabele ferry, per lijnbus en per gecharterde midi- of minibus. De lange transfer op dag 1 van Glasgow naar Oban geschiedt per charterbus; de transfer van Ullapool via Inverness naar Glasgow op dag 12 per comfortabele lijnbus.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.
Wij raden jeaan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis eventueel wat wandelingen om je voeten en schoenen (weer) aan elkaar te laten wennen.
Uiteraard wordt uw bagage tijdens de reis vervoerd en wandelt u alleen met een dagrugzak met daarin ruimte voor regenkleding, warme trui of vest, wat te eten en drinken en eventueel verrekijker, fototoestel en natuurgidsjes. Voor de stukjes (max. 300 m) die u tijdens de verplaatsingsdagen in ferryhavens zelf met uw bagage moet sjouwen (van boot naar bus of taxi) is het handig dat u uw bagage in koffers met wieltjes inpakt. Probeer het gewicht te beperken i.v.m. trappen (o.a. in hotels).
Uw kleding dient wind- en waterdicht te zijn. Uw wandelschoenen moeten waterdicht zijn en een goede steun geven aan de enkel. Fjelllaarzen, rubber- of leren laarzen met een goed profiel, zijn ook geschikt. Gamaschen zijn aan te bevelen. Dit zijn waterdichte kappen, die vanaf de knie tot over de schoen lopen. Hiermee houdt u niet alleen droge onderbenen maar kan er ook geen water via de schacht in uw schoenen lopen. Een regenjas/broek van ademende stof (goretex, MPC) is veel beter dan een plastic regenjas, maar ook duurder. Dit materiaal ademt maar laat geen regen door en is bovendien goed windwerend. Een regencape is gezien de steeds aanhoudende (vaak krachtige) wind af te raden.
Aangezien het terrein nog al eens onregelmatig is, kan het gebruik van wandelstokken het wandelplezier verhogen.
Ook op de Hebriden komen "midges", kleine steekvliegjes, voor. Deze steekvliegjes veroorzaken op windstille dagen in vochtige gebieden soms flink wat overlast. Antimuggenolie helpt maar een beetje, een fijn muskietennetje over het hoofd biedt meer uitkomst. Het enige echt werkzame hulpmiddel tegen deze kleine kwelgeesten is de wind en die is op de Hebriden gelukkig meestal present.
Voor de wandelingen:
Noot:
Tijdens de reizen met vertrek op 6-6-23 en 11-7-23 wordt een deel van de groep in Castlebay op Barra onder gebracht in één of twee op loopafstand van het hotel gelegen B&B's. Je dineert dan samen met de groep in het hotel, maar het ontbijt is verzorgd in de B&B waar je verblijft.
Tijdens de reizen met vertrek op 6-6-23, 11-7-23 en 15-8-23 wordt een deel van de groep in Tarbert op Harris onder gebracht in een een ander, op loopafstand van het hotel gelegen hotel. Je dineert dan samen met de groep in het hotel, maar het ontbijt is verzorgd in de B&B waar je verblijft.
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)