Griekenland - Macedonië en Ipiros 'totaal', 15 dagen Schatkamer vol natuur, cultuur, goden en wijn

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Wandelrondreis met (huur)auto langs hotels

Alle hoogtepunten van Noord Griekenland zijn verenigd in één reis. Een greep: de Prespameren, de Vikoskloof, de Meteora-kloosters en natuurlijk de godenberg Olympos. Je hebt optimale vrijheid door gebruik van een (huur)auto en geniet wandelend van de bijzondere sfeer. Je overnacht in archontika, authentieke herenhuizen.

Er is van deze reis ook een kortere variant: 'Grieks Macedonië'.

Uniek aan deze reis

 • De bergcoulissen van Tzoumerka
 • Verblijf in historische landhuizen
 • Vikoskloof en godenberg Olympos
 • Vogelrijke Prespameren en berencentrum Arcturos
 • Zagoria-dorpen en Meteora-kloosters
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Meteora video

De prachtige kloosters van Meteora zijn een van hoogtepunten in Noord-Griekenland. Bekijk de video op YouTube.

Vikos Kloof video

De imposante Vikos kloof en de prachtige natuurstenen dorpjes in beeld. Bekijk de video op YouTube.

Vijf redenen waarom je Noord-Griekenland wilt bezoeken

In haar blog geeft Antonette Spaan - van Outdoorbloggers - je vijf redenen waarom je graag een bezoek aan Noord-Griekenland wilt brengen. Hier lees je haar top vijf redenen! 

Dag tot dag

Griekenland - Grieks Macedonië

Een wandelrondreis langs de mooiste plekken van het Griekse vasteland. Bijzonder overnachten in archontika, authentieke Griekse herenhuizen. Je start bij de waterval in het prachtige stadje Edessa, gaat bij Vergina op zoek naar de oorsprong van de goudschatten van koning Philippos en zwemt in heetwaterbronnen temidden van de prachtige natuur. Via de beste wijngebieden, het bergdorp Nymfeo en het Berencentrum Arcturos bereik je de stille, vogelrijke Prespameren. Langs het met Byzantijnse kerkjes bezaaide stadje Kastoria, kom je in de streek Zagoria. De imposante Vikoskloof en prachtige natuurstenen dorpjes zijn het decor voor spectaculaire wandelingen. De fraai aan een meer gelegen stad Ioannina en het immense antieke theater van Dodoni zijn een mooie tussenstop op weg naar de zo mogelijk nog imposantere bergen van de Tzoumerka. Via prachtige bergdorpjes door naar Meteora. Daar doemen uit de vlakte een aantal hoge rotspilaren op, getooid met eeuwenoude kloosters. Het laatste en meest letterlijke hoogtepunt vormt een bezoek aan de godenberg Olympos. En wie weet krijg je contact met vader Zeus tijdens een banket van nectar en ambrosia…

Dag 1

Waarschijnlijk vlieg je naar Thessaloniki en stap je daar in de huurauto voor een rit van 120 km door de kustvlakte naar de waterstad Edessa, aan de rand van de bergen. Onderweg kun je een stop maken bij het vriendelijke dorpje Pella, met de bekende gelijknamige opgravingen van de oudste Macedonische hoofdstad. Na een verkenning van het levendige centrum van Edessa kan er vanaf 21 uur een eethuisje gezocht worden; in Griekenland eet men laat.

Overnachting in

Edessa - Hotel Varosi

Dag 2

Op 35 km van Edessa ligt Loutra Loutrakiou, een kuuroord aan de voet van de Voras bergketen. Door het Noord-Griekse boerenland rijd je hier vlotjes heen en kun je, na de gebruikelijke drukte rond parkeerplaats en zwembad, een mooie natuurwandeling maken langs een kristalheldere beek (wandeling: min. 4 km, 200 m, stijgen en dalen, 2 uur). Na de wandeling (die je zo lang kunt maken als je wilt) lonkt het geneeskrachtige (warme) bronwater en/of een beschaduwd terras. Via een hooggelegen dorp, rijd je door bossen en kersenboomgaarden terug naar Edessa. Het middag-, of als het warm is avond-, programma bestaat uit een interessante wandeling door Edessa. Er zijn mooie parken met veel water, enorme, eeuwenoude platanen en fraaie uitzichten. De vele watervallen hebben in vorige eeuwen voor een hoop bedrijvigheid gezorgd, onder andere door watermolens aan te drijven voor het verwerken van hennep (wandeling: 3,5 km, 50 m stijgen en dalen, 2 uur).

Overnachting in

Edessa - Hotel Varosi

Dag 3

Vandaag is een ideale dag om de wijnstreken van Macedonië te verkennen. Ook een kleine omweg voor de opgravingen van Pella of Vergina, met o.a. oude koningsgraven, is de moeite waard. Nabij Naoussa zijn verder diverse wijnlandgoederen te bezoeken. Je einddoel van vandaag is het historische bergdorp Nymfaio, met het nabij gelegen berencentrum 'Arcturos'.

Vanuit Edessa rijd je westwaarts en het landschap verandert. Minder kersenbomen, meer graanvelden, minder bossen, meer met gras begroeide heuvels. Door glooiend terrein met twee grote meren gaat het verder richting de bergen. Het einddoel is het op 1330m hoogte gelegen bergdorpje Nymfaio. Het dorp ligt fraai tussen de beukenbossen en kent een aparte bouwstijl van natuursteen, met metalen daken, die blikkeren in de zon. Veel Grieken komen op deze koelere hoogte op warme dagen lunchen. Daarnaast is Nymfaio bekend vanwege Arcturos, een groot park waar verwaarloosde of verweesde beren opgevangen worden.

Overnachting in

Nymfaio

Dag 4

Het op 1330m hoogte gelegen bergdorpje Nymfaio kent een aparte bouwstijl van natuursteen, met metalen daken, die blikkeren in de zon. Veel Grieken komen op deze koelere hoogte op warme dagen lunchen. Daarnaast is Nymfaio bekend vanwege Arcturos, een groot park waar verwaarloosde (circus) beren, maar ook wolven, die niet meer in de natuur kunnen overleven, een beer-waardig bestaan kunnen leiden. Ook worden verweesde beren en wolven opgevangen met als doel ze weer een natuurlijk leven te geven. Na een korte wandeling rond Nymfaio (5,5 km, 50 m stijgen en dalen, 2 uur) bezoek je dit berencentrum. Met deze reis steun je het werk van Arcturos. Meer wandelen in de omgeving kan, maar je kunt ook naar een bijzonder biologisch wijnlandgoed dat nog bijzonderder wijn maakt.....

Overnachting in

Nymfaio

Dag 5

Vanaf Nymfaio rijd je via een zigzaggende bergweg naar het stadje Florina. Vandaar ga je verder de bergen in naar de Pisoderi pas (1550m), met een van de grotere Griekse skigebieden. Door de ruige verlaten bergen is het dan niet ver meer naar de uitgestrekte Prespameren op het drielandenpunt van Albanië, Macedonië en Griekenland. Hier, op 1000 meter hoogte, kom je in een andere wereld en ga je terug in de tijd. Bezoek het vissersdorpje Psarades vanwaar je een boottochtje naar een paar kerkjes met mooie fresco’s kunt maken, wandel (5 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur) naar Kaap Roti of zoek beschaduwd terras, met een glaasje bij de hand, om te kijken hoe de pelikanen visjes vangen. Je kunt hier uiteraard ook zelf een visje eten. Afstand ca. 75-100 km, 2 - 2,5 uur rijden.

Overnachting in

Agios Germanos

Dag 6

Deze dag kan beginnen met een mooie rondwandeling (12 km, 400m stijgen en dalen, 3,5 uur) vanuit Agios Germanos. Over karrensporen loop je langs een watermolen door het dal langs een frisse beek, en verder omhoog door koel beukenbos, om bovenlangs naar het dorp terug te keren. Fraaie vergezichten op Agios Germanos onder je en de Prespa-meren in de verte, begrensd door de bergen van Albanië en Macedonië.Na de lunch kun je naar Agios Achilios, een eilandje met 6 kerkjes/ruïnes, dat alleen te voet bezocht kan worden via een loopbrug. Daarna rijd je naar het vissersdorpje Psarades. Van hier kun je eventueel met een bootje een paar geïsoleerd gelegen kerkjes met mooie fresco’s bezoeken, een stukje wandelen (5 km, 100m stijgen en dalen, 2 uur) naar Kaap Roti of op een beschaduwd terras, met een glaasje bij de hand, kijken hoe de pelikanen visjes vangen. ’s Avonds uiteraard zelf een visje eten en dan terug naar je onderkomen. Totaal 35 km rijden.

Overnachting in

Agios Germanos

Dag 7

Vandaag een autotocht door indrukwekkende berglandschappen. Eerst over een goede weg naar Kastoria (65 km), dat is gelegen op een schiereiland in een groot meer op 620 meter hoogte. Kastoria is bekend om zijn vele Byzantijnse kerkjes en herenhuizen in fraaie lokale stijl. Vanaf Kastoria volg je de bergweg naar Ioannina, via een verlaten vallei met mooie gelaagde rotsen. Bij het dorpje Drosopigi een kort uitstapje naar een historische boogbrug, het kenmerk van deze streek. Vanaf een bergpas op 1350 meter hoogte daal je af in de provincie Ipiros. Hier wordt het landschap nog ruiger: badlands en ruige rivierdalen, oneindige bossen en bergen. Bij het stadje Konitsa begint, bij een enorme klassieke boogbrug, een wandeling (maximaal 10 km, 250m stijgen en dalen, 3,5 uur) door de diepe Aoös-kloof naar een hooggelegen klooster. Een bruisende blauwe rivier en rondom rotspilaren van ver boven de 2000 meter hoogte. Na afloop heerlijk zwemmen en dan nog een uur rijden de bergen in, via ontelbare haarspelden, naar het hooggelegen Mikro Papingo, een van de Zagoria dorpen in bijzondere lokale bouwstijl. Na 250 km rijden heb je een geweldige plek bereikt.

Overnachting in

Mikro Papingo - Pension Dias

Dag 8

Wandelmogelijkheden te over! De wandeling naar de bodem van de Vikos-kloof is een klassieker (10 km, 800m stijgen en dalen, 4 uur). De uitzichten over de enorme kloof zijn indrukwekkend. Zie hoe de wilde Voidomatis rivier ontstaat uit een paar grote bronnen. Het is heerlijk toeven onder de platanen bij het kristalheldere en drinkbare water. Uitgerust begin je aan de klim terug. Het kan ook korter door eerst naar een uitzichtspunt bij Vikos te rijden en vanaf daar de kloof in te lopen.
Wat relaxter is lopen naar Megalo Papingo, met leuke terrasjes en mooie rozen, en badderen in natuurlijke badkuipen: de kolimbitria. Je kunt verder naar het in de oorlog verwoestte dorpje Ano Klidhonia en lunchen er bij een taverna onder een eeuwenoude plataan. Je volgt smalle paadjes door mediterrane vegetatie; dezelfde weg terug (14 km, 400m stijgen en dalen, 5 uur). Je hebt mooi zicht op de rotstorens boven Mikro Papingo. Erg mooi is ook het oeverpad langs de verblindend blauwe Voidomatis, onder de schaduw van Platanen.
Wie voor een serieuzere bergtocht gaat, klimt naar de op een kam gelegen Astrakas berghut (zelfde weg terug). Je kunt daar met schitterende uitzichten lunchen (ca.8 km met rond 1100m stijgen en dalen). 

Overnachting in

Mikro Papingo - Pension Dias

Dag 9

Het is mogelijk vanuit Monodendri nog een laatste blik in de Vikoskloof te werpen, maar dan verlaat je definitief de bergen van Zagoria. Ioannina, het centrum van Ipiros, ligt mooi aan het Pamvotis meer en je vindt er overblijfselen uit de Turkse periode. Na Ioannina, zijn de opgravingen van Dodoni een stop waard op de route naar de bergen van Tzoumerka. De weggetjes worden steeds smaller totdat je in het kleine Kostitsi, bijna aan de rand van de Arachthoskloof, je volgende hotel hebt bereikt, waar een heerlijk terras en een zwembad lonkt.

Overnachting in

Kostitsi

Dag 10

Vanuit Kostitsi zijn er tal van mogelijkheden om de indrukwekkende Tzoumerkabergen te verkennen. We raden dan ook aan hier minimaal nog een extra dag te boeken. Vergeet het aan de kunstenaar Papagiannis gewijde museum in Elliniko niet, met daarbij horende land-art op weg naar het stille Tsoukasklooster. Hier kijk je de diepte van de Arachthoskloof in. Of ga zelf die diepte in en wandel vanaf de brug een stuk door de kloof. Een weg met fenomenale uitzichten brengt je bij de verrassende tweelingwatervallen bij Kataraktes. Of toch liever wat dichter bij het hotel wandelen naar de watervallen van Klifkis en het Kastri, het paleis waar de moeder van Alexander de Grote vandaan kwam? Diverse wandelmogelijkheden tussen 4 en 12 km en max. ca. 400 m hoogteverschil.

Overnachting in

Kostitsi

Dag 11

Kies voor de snelweg Egnatia (2 uur) of neem een slingerroute dwars door de bergen van de centrale Tzoumerka (4 uur) naar juweeltjes van dorpen als Kalarrites, verbonden met het even mooie Syrako via een 4,5 km lange trail, die je wel heen en weer moet lopen. Aan de voet van de met kloosters getooide rotspilaren van Meteora ligt Kastraki. Vanaf je hotel kun je een korte wandeling langs twee kerkjes naar de opvallende rotsnaald Adriachti maken en genieten van het avondlicht.

Overnachting in

Kastraki

Dag 12

De rondwandeling van vandaag (7 km, 300m stijgen en dalen, 3 uur) laat je op een ontspannen manier kennismaken met dit bijzondere gebied. De tocht begint met een stukje over een (lage) rots, zodat je onder je voeten het gesteente ziet waarop de kloosters staan. Het is een mengsel van mooi afgeronde rolstenen en zand, verkit en keihard geworden. Via een omweg door bos en weiland benader je de beroemde kloosters van Meteora van de achterkant. Pas op het laatste moment is er even de onvermijdelijke toeristische drukte. Na een bezoek aan de kloosters Varlaam en/of Groot-Meteora daal je over een smal muilezelpad tussen de rotspilaren af naar Kastraki. In de middag kun je eventueel nog met de auto wat verder weg gelegen kloosters bezoeken.

Overnachting in

Kastraki

Dag 13

Door de Thessalische vlakte rijd je van Meteora naar de kust. Het is een brede, rechte weg zodat de 160 km naar Paleo Panteleimonas, en verder naar Litochoro niet te lang duren. De Tembi kloof is een aardige onderbreking van de vlakke landbouwgebieden. Paleo Panteleimonas is een leuke plek om de reis te onderbreken als je wilt wandelen. Het dorp ligt op 500m hoogte in het groen boven de kust. Na aankomst kun je lunchen met uitzicht op de Olympos en zee. We hebben hier een afwisselende wandeling in en rond het fraaie dorp. Een eerste lus van 2 km laat je kennismaken met het deels fraai opgeknapte dorp. Totale wandeling: 10 km, 450m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Een aanrader is verder om door te rijden naar de fraaie opgravingen van Dion, iets voorbij Litochoro. Hier zou Alexander de Grote na een offer zijn veldtochten zijn begonnen.

Overnachting in

Litochoro

Dag 14

Een rit van ca. 17 km naar Prionia, op 1075 meter het hoogst bereikbare punt per auto, zal je leren dat de Olympos meer is dan de enorme, afgeronde bult die je vanaf Litochoro ziet. In Prionia kijk je in tegen 1000 meter hoge wanden aan, waarboven tot ver in de zomer nog sneeuwvelden liggen. Er heerst een alpiene sfeer en een geheel eigen klimaat. De top is in één dag alleen haalbaar voor (zeer) geoefende bergwandelaars: 1900m stijgen en dalen, 9,5 uur. We hebben een wat relaxtere wandeling door de Enippeuskloof langs een mooi klooster en een frisse bergbeek uitgezet (6 km, 250m stijgen en dalen, 2,5 uur). Na de wandeling kun je (per auto) in ca. 10 min. afdalen naar zee, zwemmen in het heldere water en een visje eten op het strand.

Tip: wil je echt de Olympos op, boek dan onze huttentrektocht over de Godenberg.

Overnachting in

Litochoro

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Olympos - huttentocht

Van hut naar hut de Godenberg Olympos op, met 2917m het hoogste bergmassief van Griekenland.  Een echte huttentrektocht in een spectaculaire Alpiene omgeving, terwijl je in de verte de zee ziet glinsteren. Beleef onderweg mythologische verhalen op het plateau der Muzen en loop langs de imposante 'Troon van Zeus', een vervallen klooster en door de imposante en waterrijke Enipeaskloof terug naar je comfortabele guesthouse in Litochoro.

Dag 15

Einde arrangement. Indien je via Thessaloniki huiswaarts keert, rijd je via de kustvlakte over de snelweg naar het vliegveld van Thessaloniki (135 km) en vlieg je naar huis. Indien je een late vlucht hebt is er misschien nog tijd om de opgravingen van Dion, aan de voet van de Olympos, te bekijken.

NB Programma

Wij bieden u de mogelijkheid een compleet verzekerde en goede huurauto te reserveren; kijk bij heen- en terugreis voor meer informatie.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De accommodaties op deze reis durven we rustig bijzonder te noemen. Je overnacht namelijk veelal in authentieke Griekse ‘Archontika’, statige oude Griekse herenhuizen met een traditionele inrichting. De bouwstijl is typisch voor het Noord-Griekse binnenland, met veel natuursteen, dikke muren en een kleurrijke inrichting met veel hout. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer (soms wel klein), telefoon, verwarming en soms airconditioning. Elke accommodatie heeft wel iets speciaals, maar verwacht geen grote luxe, het gaat met name om de knusheid van de inrichting, de sfeer en ligging.
Het hotel in Edessa is gelegen in de historische stadswijk Varosi, vlakbij het watervalpark, ideaal voor een heerlijke namiddagwandeling. Je hebt er fraai uitzicht over de omgeving.
Je adres in Nymfaio is een klassiek pand, gelegen aan een oud geplaveid straatje tegenover de kerk. Inrichting met kunst en een heerlijk terras met uitzicht op het dorp.
In Agios Germanos, bij de Prespameren, slaap je in een klein, liefdevol ingericht hotelletje op een rustige plek in het dorp.
In Mikro Papingo overnacht je in een wat eenvoudiger, maar zeer sfeervol natuurstenen pension, eveneens een oude archontiko. De rust en het fraaie uitzicht op imposante rotspartijen maken een overnachting hier speciaal.
In Kostitsi, vlakbij de rand van de Arochthoskloof is het oude archontiko nu het restaurant. De kamers zijn, wel in stijl, in het nieuwe gedeelte. Speciaal is hier dat er een zwembad is.
In Kastraki is je herenhuis zeer rustig gelegen, direct onder de rotspilaren van Meteora.
De laatste dagen breng je door in een fraai pension in het bergdorp Litochoro, aan de voet van de Godenberg Olympos. In dit levendige dorp heerst een gezellige sfeer. De accommodatie hier is wat eenvoudiger dan op de meeste andere locaties, maar wel warm en knus ingericht.

Meer informatie over sommige accommodaties krijg je via de link bij het dag tot dagprogramma. We gaan hier uit van de meest gebruikte accommodaties. Het kan voorkomen dat een accommodatie vol is op moment van boeking. In dat geval word je ondergebracht in een gelijkwaardig alternatief.

Over de maaltijden

Elke ochtend geniet je van een uitgebreid ontbijt met overal wel wat speciale plaatselijke gerechten. Voor de lunch en het diner zorg je zelf. Alleen de eerste avond bij aankomst in Nymfaio zorgt de gastvrije eigenaresse voor een heerlijk diner. In Griekenland wordt er veelvuldig buitenshuis gegeten en je vindt dan ook overal taverna's voor lunch of avondmaaltijd. Voor de Grieken is de lunch (rond 14.00 uur) vaak de belangrijkste maaltijd, zeker op het platteland. Het kan dus een goed idee zijn om juist voor die lunch wat meer, en voor de avondmaaltijd wat minder tijd in te ruimen. 's Avonds wordt er vaak (zeer) laat nog iets kleiners gegeten door de Grieken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diner in Nymfaio op dag van aankomst
 • digitale reisinformatie
 • wandelroutes in de SNP route-app

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • autohuur (los bij te boeken)
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,25 en € 2, - p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je kunt tijdens deze rondreis een aantal korte, rustige wandelingen over doorgaans goede (soms stenige) paden of landweggetjes maken. In de Vikos-kloof zijn de wandelingen wat zwaarder met soms steile bergpaden, maar je kunt hier ook eenvoudige wandelingen kiezen.
NB. De top van de Olympos is in één dag alleen haalbaar voor geoefende bergsporters: 1900m stijgen en dalen. Er is daarom een wat relaxtere wandeling langs een mooi klooster en een frisse bergbeek uitgezet.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Het bovenstaande programma is een soort ‘basisprogramma’. In elke plaats zijn namelijk een of meerdere extra wandelingen of activiteiten voorhanden, zodat je je rondreis naar believen makkelijk tot zelfs drie weken kunt uitbreiden. Vanuit Edessa zijn meerdere leuke dingen te bekijken, zoals de wijngebieden van Naoussa en de opgravingen van Vergina. Bij de Prespameren zijn meer wandelingen te doen dan hier beschreven. Vooral Mikro Papingo en Kostitsi lenen zich voor meer wandelingen, bovendien zijn het heerlijke plekken om tot rust te komen. Papingo ligt op 1000 meter hoogte in de bergen, zodat het er altijd relatief koel is. Als je in Kastraki, naast de wandeling ook nog wat kloosters wilt bezoeken, is een extra dag aan te raden. Vanuit Litochoro kun je nog een stranddag toevoegen (dichtst bijzijnde (zand)strand op 7 km rijden.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Astoria (Thessaloniki)

Degelijk 3* hotel op een gunstige locatie in Thessaloniki. Er is een ontbijtzaal met ontbijtbuffet en een bar. De kamers hebben allemaal airconditioning, TV, douche of bad met toilet, telefoon en een koelkastje. Wil je meer luxe en rust, boek dan een suite met ruim balkon op de bovenste verdieping! De meeste overige kamers hebben ook een balkon. Gelegen aan de rand, op 5 min. lopen, van het boeiende centrum van de hoofdstad van Noord Griekenland: Thessaloniki. Ook ligt het dichtbij het treinstations en de belangrijkste interregiobusstations.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Thessaloniki.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Aangezien je vanaf de luchthaven per (huur)auto verder reist, ben je niet gebonden aan uiterste aankomst- en/of vertrektijden. Vanaf het vliegveld van Thessaloniki is het ca. 120 km (2,5 uur) rijden naar het eerste hotel in Edessa. Vanaf het laatste hotel is het ca. 135 km naar het vliegveld van Thessaloniki.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kunt dit arrangement starten van eind maart t/m eind oktober. Reserveer je reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis: de vliegtuigen zitten met name in de vakantieperiodes vaak snel vol en/of worden prijzig. 
De zomermaanden kunnen heet zijn (auto met airco wordt aangeraden) en bij opgravingen is het dan vaak druk. In de bergen heersen echter doorgaans nog steeds aangename temperaturen en ook 's nachts koelt het aangenaam af. Het meest ideaal voor de wandelingen is het weer in het voor- en najaar, maar hooggelegen bergpaden kunnen wel tot in mei sneeuw hebben. Op zon- en feestdagen hebben veel opgravingen en musea aangepaste openingstijden, terwijl met name de kleinere meestal op maandag gesloten zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Griekenland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ter plekke verplaatst je je in een (huur)auto. De wegen in Noord-Griekenland zijn (mede dankzij veel Europese subsidies) erg goed en bovendien vrijwel leeg (behalve bij de grotere steden). Autorijden is daarom heel relaxt. De bewegwijzering is goed, alhoewel niet altijd in het Latijnse alfabet.

2023: Rond de volgende feestdagen accepteren hotels meestal slechts boekingen van minimaal 3 of 4 nachten:

 • Do 13-4 t/m ma 17-4 (Grieks Pasen)
 • Vr 2-6 t/m ma 5-6 (Grieks Pinksteren)

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Griekenland - Macedonië en Ipiros 'totaal'

Schatkamer vol natuur, cultuur, goden en wijn

Wandelrondreis met (huur)auto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1055 klanten