Griekenland - Cycladen, Andros relaxed, 9 dagen Grieks wandelparadijs

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit twee hotels

Actief genieten in het ‘wandelparadijs van Griekenland’: het Cycladeneiland Andros. Hier vind je rust en wandel je relaxed over historische paden langs fraaie zandstranden, weelderig groene dalen, natuurstenen huisjes in schilderachtige dorpjes en een prachtig hoofdstadje. Met de stichting Andros Routes maak je op bijzondere manier kennis met natuur en cultuur. Heerlijk overnachten in twee fijne hotels, het eerste in Chora, het tweede direct aan zee. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Arthotel met zwembad en hotel met privé-strand
 • Bijdrage aan duurzaam toerisme
 • Eten bij bijzondere tavernas
 • Het mooiste van de Andros Route
 • Unieke culturele excursies
Zwaarte
Comfort

Artikel - De historische voetpaden van Andros

Kleine dorpjes, oude watermolens. Beschutte kloven vol paarse bloemen. Of een heldere zoetwaterpoel waarboven libellen dansen. Het Griekse eiland Andros is een paradijs voor wandelaars! Lees dit artikel op oppad.nl.

Dag tot dag

Griekenland - Andros en haar historische wandelpaden

Andros is met haar 'Leading Quality Trail', de 'Andros Route', die van noord naar zuid het eiland oversteekt, het nieuwe ‘wandelparadijs van Griekenland’. Op deze groepswandelreis loop je een aantal van de mooiste trajecten van de route, terwijl we onderweg met de plaatselijke bevolking kijken naar de oude historie en tradities van het eiland. De eerste middag na aankomst op Andros is er naast de SNP-reisleider nog een plaatselijke gids die voor bijzondere informatie kan zorgen. Overnachten doen we in twee bijzondere hotels. Een 'Art-hotel' met tuin en zwembad in het hoofdstadje Andros Chora en een stijlvol boven de westkust gelegen hotel met een privéstrand. Deze bijzondere mix belooft een heel speciale reiservaring op te leveren!

Over Andros
Als noordelijkste eiland van de Cycladen is Andros afzijdig gebleven van het massatoerisme ondanks dat het slechts 2 uur varen is vanaf de haven Rafina. Het is een perfect wandel-eiland dankzij stichting 'Andros Routes', die zo’n 160 historische wandelpaden opnieuw toegankelijk heeft gemaakt en gemarkeerd. Het onderhoud is een voortdurend en arbeidsintensief project, waar SNP Natuurreizen ook aan bijdraagt. Zo kunnen we wandelen over een intact net van oude muilezelpaden, die worden geflankeerd door zeer typische erfscheidingsmuurtjes. Het landschap wordt bepaald door de vele terrashellingen en mooie dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben stilgestaan. Ook biedt het eiland de wandelaar verrassend groene valleien met weelderige tuinen. De huizen in het binnenland zijn gebouwd met platte grijze natuursteen en wijken qua architectuur duidelijk af van de zo bekende witte Cycladenhuizen. Fijn is ook dat er prachtige en rustige baaitjes zijn met heerlijke zandstrandjes. De bevolking was altijd al relatief welvarend door het vruchtbare land en de scheepvaarttraditie, met diverse bekende rederijfamilies. Hierdoor zijn er diverse mooie dorpen met grote huizen en had men het massatoerisme niet nodig, zodat Andros haar oude karakter bewaard heeft. Zo is het de perfecte plek is voor de ontwikkeling van kleinschalig (natuur-)toerisme.

Dag 1

Heenreis naar Athene en hotel nabij haven Rafina

We kiezen voor een comfortabel vliegtijdstip in de middag. Na aankomst in Athene gaan we naar de oostkust van het vasteland, in of nabij het havenplaatsje Rafina, waar we in een goed hotel bij zee verblijven. 

*) De reis met vertrek 19 juni heeft een afwijkend programma: zie tabblad 'Laatste nieuws' onder 'Praktische Informatie'.

Overnachting in

Rafina/ Mati

Dag 2

Andros Chora en omgeving

Na ons ontbijt gaan we met de ferry naar Andros, ca. 2 uur varen. Vanaf het havenplaatsje Gavrio rijden we vervolgens per bus verder naar ons hotel in Andros Chora, het hoofdstadje aan de oostkust. De rest van de dag nemen we de tijd om het zeer bezienswaardige stadje Andros Chora en omgeving te bekijken. Met opvallend veel grote huizen in neoklassieke stijl is te zien dat hier al vroeg welvaart was. Dit is te danken aan verschillende rijke rederijfamilies. We zullen ook twee bijzondere musea bezoeken. Een plaatselijke gids kan ons fijne wetenswaardigheden vertellen en zo komen we veel te weten over de geschiedenis van het stadje en het eiland.

Wandeling in en rond Andros Chora: Wandelduur: ca. 2-3 uur exclusief museumbezoek, geringe afstanden en hoogteverschillen.

Overnachting in

Andros Chora

Dag 3

De bronnen van Apikia
Per taxi gaan we naar het in een weelderig groene vallei gelegen Apikia, waar de oorsprong ligt van het fameuze Sariza-bronwater. Hier is goed te zien hoe waterrijk Andros is, met zeker in het voorjaar een idyllisch plekje met waterval. Je kunt vervolgens per taxi terug naar Chora of verder wandelen via prachtige trappenpaden terug omlaag naar Andros Chora, met zeer fraaie uitzichten op het stadje. We eindigen bij het strand van Nimborio, waar we op een terrasje aan zee de wandeling kunnen afsluiten.
In de avond is de plaatselijke cinema ons domein als de film ‘little England’ speciaal voor ons vertoond wordt, over het leven op Andros de eerste helft van de 20e eeuw.

Wandeling:  4 tot 10 km,  maximaal 100m stijgen en  350m dalen. Wandelduur: 2-4 uur.

Overnachting in

Andros Chora

Dag 4

De boomgaarden bij Paraporti, Panachrantourklooster en de fonteinen van Menites 

We bezoeken een mooie boomgaard nabij Chora, in de Paraporti-vallei, met olijven en citroenen. We krijgen uitleg over de teelt en er is wat te knabbelen en te drinken. We wandelen verder naar het trappenpad naar het schitterend gelegen klooster Panachrantou. Over dit pad dalen we af naar de parkachtige omgeving van Menites. Op het idyllische pleintje van Menites pauzeren we bij klaterende fonteinen onder grote platanen. Met prachtig uitzicht op een groene vallei en Andros Chora lopen we terug naar het hotel. Vanaf Menites zijn er enkele plekken vanaf waar je per taxi terug naar Chora kunt gaan (niet inclusief).

Wandeling: maximaal ca. 15km, 600m stijgen en dalen. Wandelduur: ruim 5 uur (inkorten mogelijk).

Overnachting in

Andros Chora

Dag 5

Over de oude karavaanroute naar Batsi

Na het ontbijt brengt de bus ons bij het oude dorpje Ano Pitrofos. Hier pikken we de oude karavaanroute tussen oost- en westkust op. We lopen langs bijzondere stenen muurtjes, bronnetjes, de ‘Turkse’ waterval en enkele kleine landbouwnederzettingen. Bij taverna Balkoni tou Aegeou begint een bijzonder stuk van de route. Prachtig uitzicht op de westkust en de zgn. ‘plakoto’route, met plaveisel van grote platte gesteenteplaten. Het laatste stukje afdalen naar Batsi is steil, maar dan zijn we ook al bijna bij ons hotel in de rustige baai naast het badplaatsje zelf.

Wandeling: 15 km, 200m stijgen en 600m dalen. Wandelduur: ca. 5 uur.

De hele wandeling van vandaag is best pittig, maar je kunt een stuk niet meewandelen. Je gaat dan met de bus mee tot Batsi waar je in de middag een taxi kunt nemen naar Balkoni tou Aegeou, zodat je kunt aansluiten op het laatste stuk van de wandeling. Wandeling 7 km, 50m stijgen en 400m dalen. Wandelduur: ca. 2,5 uur.

Overnachting in

Batsi

Dag 6

Het groene achterland van Batsi

Via een slingerweg komen we bij het in een weidse vallei gelegen Arni. We volgen een prachtig beschaduwd pad rond de vallei om vervolgens af te dalen naar een volgende vallei, richting Katakilos. Hier ligt aan het water een fijne taverna. Hier kun je beslissen of je de hele route naar Batsi wilt uitlopen, of per taxi naar het hotel wilt (niet inclusief).

Voor het avondeten in Batsi zoeken we weer een goede taverna op.

Wandeling: 5,5 of 13km, 10 of 170m stijgen en 260 of 430m dalen.

Overnachting in

Batsi

Dag 7

Gavrio en Agios Petros

Een korte transfer brengt ons naar Gavrio. Hier kunnen we inkopen doen voor onze picknick. We lopen over een klein weggetje het havenplaatsje uit om via een mooi oud pad omhoog te lopen naar het fraaie dorpje Agios Petros. Onderweg prachtig uitzicht op de weidse vallei en baai van Gavrio. In Agios Petros bezoeken we een vrouw die heilige iconen schildert. Via een imposante antieke wachttoren lopen we naar het brede strand van Agios Petros. Wil je zwemmen, dan blijf je hier achter, anders loop je verder naar Gavrio, waar tijd is voor een terrasje of leuke winkeltje. Per bus naar Batsi.

Wandeling: ca. 10 km, 200m stijgen en 200m dalen.

Overnachting in

Batsi

Dag 8

De watermolenroute

De bus brengt ons diep in het achterland van Andros. We volgen landbouwterrasjes en de waterrijke vallei van Frousei, waar diverse oude watermolens te vinden zijn. Langs de beek zijn heerlijke pauzeplekjes te vinden. We eindigen de tocht bij een mooi gelegen kapelletje, waarna de bus ons naar een bijzondere en afgelegen taverna annex 'ranch' brengt, die op Andros de nodige faam geniet. Daarna terug per bus naar Batsi.

Overnachting in

Batsi

Dag 9

Er is nog een laatste ochtend om te genieten van Andros. In de middag brengt de bus ons naar Gavrio, waar we op de veerboot terug naar Rafina op het vasteland stappen. Vanaf de haven van Rafina worden we in ca. 30 minuten naar het vliegveld van Athene gebracht, vanwaar je 's avonds terugvliegt naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Met name willen we er op wijzen dat de vaarschema’s van de veerboten soms aan verandering onderhevig zijn, hetgeen wijzigingen in het programma tot gevolg kan hebben. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We hebben voor deze reis twee van de fijnste hotels op Andros geselecteerd, zowel aan de oostkant als aan de westkant van het eiland, waardoor je zowel de zon kunt zien opkomen als ondergaan.

 

Rafina of Mati

Aan of nabij de haven vanwaar de ferries naar Andros vertrekken overnacht je in een goed 4*-hotel. Zo kun je rustig overnachten na de vlucht en kom je de volgende dag uitgerust op Andros aan. Je hebt vanaf het hotel uitzicht op zee of haven.

 

Andros Chora (3 nachten)

Het Paradise Art Hotel ligt aan de rand van het eilandhoofdstadje Chora. Het maakt deel uit van de 'small elegant hotels of the world'. We boeken hier de rustigste kamers aan de tuinzijde. Vanaf die tuin en het zwembad is er uitzicht op de vallei met de zee in de verte. Vanuit het hotel ben je in 10 min. lopen in het centrum van het bezienswaardige stadje en 5 minuten lopen verder zit je op één van de twee zandstranden. Er zijn prima kamers met een sfeervolle inrichting, overal is een TV, airco, Wifi en een klein koelkastje.

 

Batsi (4 nachten)

Hotel Anerousa Beach ligt in een rustige baai net buiten het badplaatsje Batsi, aan de westkust. Het hotel onderscheidt zich door vriendelijke service, originele inrichting en de ligging recht boven zee, met fraaie tuinen en een eigen privéstrandje. Hoewel modern, is de architectuur en inrichting met een aangenaam klassiek tintje. Een trap voert je naar het privéstrandje van het hotel, dat is voorzien met ligbedden. Bij het strand is een kleine ‘beachbar’.

De kamers zijn helder en ruim en met zorg ingericht, zonder al te veel opsmuk. De badkamers zijn van goede kwaliteit, maar zonder de luxe van ons hotel in Andros Chora. Er is een fijn balkon, dat uitkijkt op de tuin en de zee.

Over de maaltijden

Het ontbijt is altijd bij het hotel, in buffetvorm. Dit is overal uitstekend verzorgd, zodat we gesterkt op pad kunnen gaan.

Lunchen doen we meestal in het veld, waarbij we inkopen doen bij de plaatselijke winkeltjes of supermarkt.

Het avondeten zullen we meestal nuttigen in een van de plaatselijke tavernas. Zowel in Andros Chora als in Batsi kennen we prima eetgelegenheden. Ook in Rafina of Mati kunnen we terecht bij typisch Griekse tavernas.

Inbegrepen

 • Check bij vertrek 19-6-2021 'laatste nieuws'; afwijkend programma 
 • heen- en terugreis
 • logies en ontbijt
 • 1x lunch in taverna (dag 8)
 • diners dag 1 t/m 7
 • excursie met lokale gids dag 2 (Chora stad)
 • 3 culturele excursies: filmvoorstelling, bezoek citrusfarm, schilderen van ikonen
 • transfers met eigen bus of taxi conform programma
 • ferry-overtocht Rafina-Andros v.v.
 • bagagevervoer op dag 5
 • originele wandelkaart Andros 1:25.000 en bijdrage onderhoud wandelpaden
 • toeristenbelasting
 • diensten van 1 SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • overige entrees
 • optionele transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De afstanden en het aantal effectieve wandeluren zijn beperkt, het wandeltempo relaxed en we nemen de tijd om van al het moois onderweg te genieten. Je wandelt in een rustig tempo over goede, maar wel stenige paden, meestal geplaveide oude ezelpaden, afgewisseld met stukken over kleine onverharde weggetjes. De topografie van Andros maakt dat hoogteverschillen niet te vermijden zijn. Over korte stukken kan dat ook steil zijn. Per dag moet je rekenen tussen ca. 200 en 600 meter hoogteverschil en we lopen tussen 3 en 5 uur. De paden zijn over het algemeen uitstekend gemarkeerd en vrijgemaakt van obstakels en overwoekerend (stekelige) plantengroei. Dag 4 en 5 zijn de zwaarste wandeldagen. Kijk voor details bij het dagprogramma.

Diverse wandelingen laten zich desgewenst inkorten door gebruik te maken van openbaar vervoer of een taxi (niet inclusief). Kijk hiervoor bij het dagprogramma.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Indien je met eigen vervoer reist ontmoet je de groep op het vliegveld van Athene, arrivals uitgang 5.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM of Transavia naar Athene v.v.

Vluchtschema - KLM
KL 1575 Amsterdam - Athene vertrek om 12.20 aankomst 16.35 uur
KL 1576 Athene - Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Wil je weten hoeveel bagage je mag meenemen tijdens je vliegreis met KLM? Voor veel KLM bestemmingen moet je voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

De Cycladen-eilanden hebben een mediterraan klimaat met een lange, warme en droge zomer. In het voor- en najaar is de temperatuur het meest aangenaam om te wandelen. Dat zijn dan ook de periodes dat we deze wandelreis gepland hebben.
Het kwik loopt dan overdag op tot ongeveer 20º à 25 ºC en de nacht is relatief koel met 10º tot 15 ºC. In het bergachtige binnenland zorgen wolken vaak voor verkoeling. De eilanden staan ook bekend om hun winderig karakter. Vooral de noordelijke winden overheersen. Komend over de Aegeïsche Zee brengen ze verkoeling. De kans op regen is van mei tot oktober zeer gering, maar in de bergen is een enkele regen- of onweersbui niet uitgesloten. April en oktober zijn overgangsmaanden met een grilliger klimaat. Het kan prachtig weer zijn, maar enkele dagen wisselvallig weer met koele temperaturen (als het hard waait wordt het dan niet warmer dan zo’n 15 ºC) behoren dan ook tot de mogelijkheden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Griekse Cycladen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Ondersteuning lokale projecten op Andros

Met deze reis ondersteunen we de ontwikkeling van kleinschalig verantwoord natuurtoerisme op Andros en dragen we middels een donatie bij aan het onderhoud van de wandelpaden. We maken gebruik van plaatselijke diensten en verdiepen ons in cultuur en historie van het eiland.
 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Een eenvoudig diner is er al voor ca. € 15,- incl. een drankje. Reken voor lunch en drankjes op ca. € 125,- per week. Onderweg is regelmatig gelegenheid om geld te pinnen.

http://www.aia.gr/ (het vliegveld incl. transport vliegveld-Athene v.v.)

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis naar de Cycladen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Door in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken in Nederland of België kun je evt. uw wandelconditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Waar mogelijk wordt de bagage vervoerd. Maar toch zul je jebagage over korte stukken zelf moeten dragen, zoals de boten op en af (maximaal 100 m.) en bij het hotel. Neem daarom een niet te grote (en zware) koffer mee. Tijdens het wandelen hoef je slechts een dagrugzakje te dragen waarin ruimte moet zijn voor een extra kledingstuk, een grote veldfles (of meerdere kleine), evt. regenkleding, de lunch en desgewenst een fototoestel en verrekijker.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • luchtige, maar ook warme kleding (volgens het laagjes-principe)
 • lange of afritsbare wandelbroek
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest (met name voor de reizen in april en oktober)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 20 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • zaklamp
 • zwemkleding en badhanddoek
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn).
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Heenreis naar Griekenland: indien je naar Griekenland reist, kan dat met een EU covid certificaat (de Nederlandse coronacheckapp). Dit kan op basis van een negatieve Covid-19 PCR test, afgenomen uiterlijk 72 uur voor aankomst, óf een officieel bewijs van volledig vaccinatie afgeronde vaccinatie, dus laatste prik tenminste 14 dagen voor de reis (dan hoef je verder ook niet meer te testen), óf een officieel bewijs van genezing (tussen 30 en 180 dagen na 1e besmetting geldig). Raadpleeg voor actuele details de (Engelstalige) website van de Griekse overheid en de reisinformatie op het ministerie van Buitenlandse Zaken en/of de ANWB reiswijzer. Tip: neem enkele zelftesten mee voor op reis (natuurlijk ook ter plekke te koop), o.a. nodig voor ferries.

PLF-formulier Griekenland: vergeet daarnaast niet het verplichte PLF (Passenger Locater Form) formulier in te vullen tot uiterlijk 24 uur voor vertrek! Het formulier kun je hier digitaal invullen (in het Engels). Tevens zijn op deze website alle voor Griekenland geldende inreisbepalingen te vinden (ook in het Nederlands).

Reizen per veerboot: Voor het aan boord gaan vanaf het vasteland naar de eilanden dien je een vaccinatieverklaring (volledige vaccinatie v.a. 2 weken na laatste prik) óf negatief testresultaat te overleggen: PCR test tot 72 uur voor vertrek of sneltest tot 48 uur voor vertrek. Indien gezorgd wordt dat de bij de heenreis benodigde PCR-test ook nog geldig is bij aankomst op je uiteindelijke bestemming, dan hoef je geen aparte test voor de ferry te doen! Tevens dien je altijd een gezondheidsverklaring in te vullen. Dat kan online  of via een te printen formulier. Via onze lokale vertegenwoordiging krijg je die formulieren voor alle tickets die inclusief de reis zijn of die je zelf bij ons hebt bijgeboekt.

Voor de reis tussen de eilanden (in dezelfde regio, dus bv niet Cycladen-Kreta) of van een eiland terug naar het vasteland is voor niet gevaccineerden een negatieve sneltest nodig (tot 48 uur voor vertrek), afgenomen bij een gezondheidscentrum. Alleen kinderen tot 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd; voor hen voldoet een zelftest + zelftestverklaring .

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

afdalen chora

Griekenland - Cycladen, Andros relaxed

Grieks wandelparadijs

Lichte wandelvakantie vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten