Vercors

Frankrijk - Vercors, 8 dagen Sneeuw en kalkkliffen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelvakantie vanuit twee dorpshotels

Het 'Parc naturel régional du Vercors' is het grootste natuurpark van Frankrijk. Vanuit twee gezellige dorpshotels maken we mooie tochten op sneeuwschoenen, door het ongerepte, dan eens lieflijke, dan weer ruige landschap. Stille bossen wisselen af met fraaie uitzichten over zuid Frankrijk, gemsen spelen op lichtgrijze kalkkliffen, gieren cirkelen boven ons hoofd en 's avonds een heerlijke maaltijd van lokale specialiteiten.

Uniek aan deze reis

 • Schitterende landschappen
 • Rust verzekerd
 • Franse regionale keuken
 • Begeleiding door een Vercors-kenner
 • Snel te bereiken per trein
 • Zonnig klimaat
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Frankrijk - Vercors

De Vercors is een bijzonder kalksteenplateau aan de rand van de Franse Alpen en de mediterrane Drôme. Het hele massief, met hoogtes tussen de 800 en 2300m, is ooit opgeheven tot ver boven de omgeving. Van welke kant je de Vercors ook benadert, altijd sta je tegen enorme kalksteenkliffen aan te kijken. Eenmaal boven, voel je je als op een eiland. Het massief is door de imposante Gorge de la Bourne in een noordelijk en zuidelijk deel gesplitst. In het zuidelijke deel wonen de minste mensen en vind je de meeste natuur. Dit gebied staat bekend om zijn kleinschalige wintersport: een paar mini-skigebieden, uitgestreke langlaufloipes, sledehonden en uiteraard Raquettes à Neige, sneeuwschoenen. Het staat ook bekend om zijn bijzondere flora en fauna. Van de flora zie je in de winter minder, maar reeën, gemzen, herten, gieren en andere roofvogels, kan je dagelijks tegenkomen. Alleen de wolven laten zich zelden zien. Elke dag maken we met behulp van korte busritten een afwisselende wandeling door deze stille natuur, onder leiding van een SNP-reisleider die het gebied op z'n duimpje kent. De wandelingen zijn heel ontspannen, er is bijvoorbeeld geen lawinegevaar onderweg en als je last hebt van hoogtevrees blijf je gewoon iets verder weg van de klifranden.

Naast al dit moois lopen we (of we willen of niet) ook aan tegen een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Tijdens WOII zaten er verzetsstrijders vanuit heel Frankrijk in de onherbergzame Vercors verstopt. In juli 1944 begonnen de nazi's een beslissende aanval, waarbij zowel La Chapelle als Vassieux volledig verwoest werden en vele inwoners gedood. Beide dorpen zijn herbouwd en je vindt er monumenten en musea.

Dag 1

La Chapelle (op 850m hoogte) is het regionale centrum van de zuidelijke Vercors, maar in dit uitgestrekte gebied wonen maar zo'n 2000 mensen. Er zijn wat winkeltjes en café's, een mooie kerk en een monument naar aanleiding van de zwartste dag van het dorp in WOII.

Overnachting in

La Chapelle-en-Vercors

Dag 2

In de ochtend worden de sneeuwschoenen en stokken uitgereikt en met de bus rijden we (in ca. 20 min) naar St.Julien, een dorpje, gelegen op 925m, hoog boven de imposante Gorge de la Bourne. We lopen naar een van de fraaiste uitzichtpunten. Daarna door afwisselend bos en weide naar een uitzichtspunt over het kloofdal van de Vernaisson. Dan dalen we af het dorp St.Martin, waar we met een drankje op de bus wachten, die ons in 10 minuten terug brengt naar La Chapelle.
Tochtinformatie: 15 km, 200m stijgen, 500m dalen, 5 uur sneeuwwandelen.

Overnachting in

La Chapelle-en-Vercors

Dag 3

Met de bus worden we naar Herbouilly gebracht op 1300m hoogte (20 min rijden). Dit is een van de grotere langlaufgebieden in de Vercors (en Frankrijk). Er zijn echter ook sneeuwwandelroutes uitgezet, eerst voornamelijk door de kenmerkende bossen van hoge beuken en sparren, later over steeds meer open terrein met zicht op de hoogste kammen van de Vercors.
Na de tocht wachten we in een gezellige Auberge met haardvuur, op het busje voor de rit terug.
Tochtinformatie: 14 km, 250 m stijgen en dalen, 5 uur sneeuwwandelen. 

Overnachting in

La Chapelle-en-Vercors

Dag 4

Vandaag een busloze dag. We lopen gelijk vanuit het dorpje La Chapelle de afwisselende natuur in. Na een klim doorkruisen we het Plateau van Vassieux op 1050m hoogte. Dit open karstlandschap wordt gedomineerd door verweerde kalkrotsen, taaie buxusstruiken en groepjes eiken of beuken. Door de inwoners van het beschut gelegen La Chapelle wordt het Plateau van Vassieux, het Siberië van de Vercors genoemd. De winters duren hier langer, wat zijn weerslag heeft in een dorp dat wat 'minder verfijnd' is. Tochtinformatie: 13 km, 350m stijgen, 150m dalen, 4,5 uur sneeuwwandelen. In Vassieux vinden we onze bagage terug en nemen voor vier dagen intrek in het dorpshotel.

Overnachting in

Vassieux-en-Vercors

Dag 5

Vandaag beginnen we aan onze driedaagse verkenning van de zuidelijke rand van de Vercors, gedomineerd door kale plateau's boven loodrechte kliffen en formidabele uitzichten. Het vertrouwde busje brengt ons (in 20 minuten) naar een grote open plek in het wilde Foret de Lente, waar een roedel wolven rondzwerft. Hier beginnen we de geleidelijke klim naar de Serre de Montue (rond 1700m hoogte). Hoe hoger we komen hoe fraaier het uitzicht, oa. op de majestueuze Grand Veymont, met 2341m het hoogste punt van de Vercors, en op de Drôme, diep onder ons. Na een korte afdaling wachten we in een café in de nederzetting Font d'Urle (1450m) op het busje terug (15 min rijden).
Tochtinformatie: 12 km, 750m stijgen, 350m dalen, 5 uur sneeuwwandelen.

Overnachting in

Vassieux-en-Vercors

Dag 6

We rijden terug naar Font d'Urle voor weer een schitterende wandeling, oostwaarts over het besneeuwde plateau, waar kite-skiers zich voort laten slepen door de wind. Langzaam stijgen we door het pokdalige landschap vol dolines en verdwijngaten naar de platte top van de Puy de la Gagère (1651m), waar het uitzicht reikt tot de Mont Ventoux. Door een bos van kromgegroeide beukenbomen, lopen we bovenlangs de klifrand naar Col de Font Payanne. Na een laatste blik op de Drôme, dalen we door bos en weiden af naar het (in de winter gesloten) Musée Préhistorique, gebouwd bij een vindplaats van vuurstenen vuistbijlen en pijlpunten. Het is nog een uurtje wandelen, langs akkers en bosjes naar Vassieux.
Tochtinformatie: 14 km, 350m stijgen, 750m dalen, 5,5 uur sneeuwwandelen.

Overnachting in

Vassieux-en-Vercors

Dag 7

De laatste wandeling brengt ons naar de 'Réserve naturelle des hauts plateaux du Vercors' het kerngebied van het 'Parc naturel régional du Vercors'. De bus zet ons (na 20 min) af op het Plateau de Beure (1400m). We laten de kleine skipistes snel achter ons en klimmen naar de rand van de Vercors, voor het steeds weer schitterende uitzicht. In het Reserve Naturelle wonen geen mensen, alleen in de zomer zijn er herders met schaapskuddes. We maken een mooie rondwandeling. Tochtinformatie: 15 km, 500m stijgen en dalen, 5,5 uur sneeuwwandelen. 

Overnachting in

Vassieux-en-Vercors

Dag 8

Na het ontbijt keren we huiswaarts.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in twee prima dorpshotels (2**) op een kamer met een eigen badkamer.
In La Chapelle heeft het hotel een mooie tuin, waar je in de winterzon heerlijk kunt zitten. Als het kouder wordt is er binnen een gezellige zithoek rond de open haard. 
Het hotel in Vassieux ligt aan het dorpsplein. De kamers hebben allemaal een balkon en er is een kleine sauna.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een prima ontbijt klaar.
Er zijn onderweg nauwelijks plekken waar we wat kunnen eten of drinken. In beide dorpen zijn echter winkels en een bakker om zelf lunchinkopen te doen.
In beide hotels worden 's avonds heerlijke streekmaaltijden bereid, bv. forel of ravioli, een erfenis van de Italiaanse gastarbeiders in vroeger tijden. Ook vegetariers komen aan hun trekken.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten en diners
 • Overige transfers en bagagevervoer volgens programma
 • Diensten gecertificeerde SNP reisleider
 • Digitale reisdocumentatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
 • overige maaltijden
 • huur sneeuwschoenen en stokken (optioneel bij te boeken)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Sneeuwwandelervaring is voor deze vakantie niet vereist. Het wandelen op sneeuwschoenen is technisch makkelijk, maar (afhankelijk van het soort sneeuw en de diepte) wel zwaarder dan gewoon wandelen. Bij het uitzetten van de tocht is hiermee rekening gehouden. De reis begint met enkele rustige tochten. De wandelingen en het terrein worden, naarmate de reis vordert, pittiger. Er zijn weinig lastige of ingewikkelde passages, uiteraard wel de nodige hoogtemeters, die echter vrij geleidelijk worden overwonnen.
Je wandelt met een dagrugzakje voor de lunch, een thermosfles, extra kleding en eventueel een fototoestel.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - La Chapelle is ca. 1050 km. Je kan parkeren bij het hotel in La Chapelle. Op de laatste dag kan je met de bus die overige groepsleden naar het station van Valence TGV brengt meerijden tot in La Chapelle om je auto op te halen.

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Valence-TGV.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Hoe kom ik van het station bij het hotel?

Van station Valence TGV kan je op de eerste dag meerijden naar Chapelle-en-Vercors. De charterbus vertrekt om ca. 17 uur (1 uur rijden).
Op de laatste dag word je 's ochtends bij station Valence TGV afgezet. Kies een trein die na 10.00 uur vertrekt.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het station van Valence-TGV wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsschema.

Treinschema

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je:

Bestemming Tijd Overstap
Rotterdam CS – Valence TGV 07:58 - 14:45 1
Valence TGV  – Rotterdam CS 10:15 - 17:02 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.euWij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft

Vanwege de zuidelijke ligging en de vele zonne-uren is het in de winter meestal heerlijk toeven in de Vercors. In Januari is de zon er al net zo krachtig als hier in April. Maar er kunnen uiteraard ook slechte dagen tussen zitten (de sneeuw moet ergens vandaan komen) met sneeuwstormen of ander guur weer. Wees wat kleding betreft op alles voorbereid: van zonnebril en T-shirt tot muts en stevig windjack.
In de periode dat deze reis wordt aangeboden is de sneeuwzekerheid vrij hoog. Als de sneeuw onverhoopt wat minder is, zijn de wandelingen ook te maken zonder sneeuwschoenen en bijna net zo mooi.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Vercors ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarbij is het goed als je wat ruimte bij je tenen hebt, dan worden ze minder snel koud. Om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt heb je gamaschen nodig. Goedkopere zijn van kunststof die geen vocht doorlaat van binnen naar buiten, wat resulteert in klamme enkels aan het eind van de dag. Beter (maar duurder) zijn 'ademende' gamaschen van bv. Gore-tex.
Met sneeuwschoenen mag je niet op harde ondergrond lopen (asfalt), dus in dorpjes en op plekken waar onverhoopt geen sneeuw ligt dien je de sneeuwschoenen op je rugzak te binden. Als er geen bandjes en gespen aan je rugzak zitten waarmee dit kan, kun je die los meenemen.

Indien je bij ons sneeuwschoenen reserveert, krijg je ter plekke TSL sneeuwschoenen en (niet-verstelbare) stokken.
NB. Als je je eigen sneeuwschoenen meeneemt moet je er aan denken dat het lastig is deze attributen (met scherpe punten) in de trein en (vaak) metro van Parijs mee te nemen. Je zult ze erg goed moeten verpakken.

Denk bij kleding aan een goede wind- en waterdichte jas en broek, fleecetrui, muts en warme handschoenen.

Wat moet je niet vergeten

• Dagrugzak (35 liter)
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• EHBO (bv. pijnstillers, sporttape, etc)
• Hoge wandelschoenen
• Gamaschen (om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt)
• Bandjes om sneeuwschoenen aan je rugzak te bevestigen
• Slippers of makkelijke schoenen voor 's avonds
• Lang ondergoed (wol of kunststof)
• Fleecejack
• Wind- en waterdicht jack
• Winddichte en sneeuwafstotende broek
• Handschoenen en warme muts 
• Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
• Zonnebril en pet
• Lunchtrommel en thermosfles

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

500001_Vercors_SW_f-104.JPG

Frankrijk - Vercors

Sneeuw en kalkkliffen

Sneeuwwandelvakantie vanuit twee dorpshotels

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1055 klanten