Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 5, 10 dagen Parc National des Pyrénées

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

"Het mooiste avontuur van mijn leven." Dat schreef de Fransman Frederic Parrot over zijn wandeltocht in 1817, waarin hij in 53 dagen van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan ging. Hij was de eerste die de Pyreneeën van oost naar west doorkruiste. Maar wat hij kon, dat kunnen wij natuurlijk ook. De route van SNP bestrijkt het mooiste deel van de Pyreneeën en slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidelijke hellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van de machtige Pyreneeën. Dit is een spectaculaire maar behoorlijk pittige voettocht in meerdere delen. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk en je slaapt in berghutten en gîtes. Etappe 5 van Luz-St-Sauveur naar Lescun door het Parc National des Pyrénées. 

Uniek aan deze reis

 • De bossen en beren van Ossau
 • Bagagevervoer waar mogelijk
 • Parc National des Pyrénées
 • Oost naar west door de Pyreneeën
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 5

Via de 2.664 meter hoge Col de la Fache steken we op de derde wandeldag de Frans-Spaanse grens over en komen in Cirque de Piedrafitte. De markantste bergtop van deze Cirque is de 3144 meter hoge Balatous. Door het weergaloze hooggebergtelandschap van het Parc National des Pyrénées trekken we verder, waarbij we doorlopend boven de 2000 meter hoogte blijven. Het is niet verbazingwekkend dat juist in dit woeste en verlaten deel van de Pyreneeën nog met zekerheid beren voorkomen. We passeren de 2884 meter hoge Pic du Midi d'Ossau, de Matterhorn van de Pyreneeën genoemd. Een magnifiek, volledig in de rotsen uitgehakt pad, het Chemin de la Mâture, voert ons tot in het groene dal van Etsaut.

Dag 1

Aankomst in Gavarnie, onderaan de beroemde Cirque. De mensen die de vorige etappe hebben gelopen zijn hier al, met al hun verhalen over die tocht

Overnachting in

Gavarnie

Dag 2

Een goed begin is het halve werk zegt men. Met deze reis gaan we zeker goed beginnen, met een fikse wandeling. We doen extra spullen voor een overnachting in de tas en vertrekken vanuit het dorp op 1.375 meter hoogte. Het wordt stijgen tot we de flank van het dal van de Ossoue volgen. Na een meer vlak stuk wordt het vanaf het meer van Ossoue een constant klimmen tot aan de berghut op 2.651 meter, de hoogste geheel verzorgde berghut van de Pyreneeën. Het uitzicht is echt een beloning. Overal om ons heen liggen gletsjers en boven ons uit torent de top van de Vignemale (3.298 meter). Wandeling: 18 kilometer, 1.450 meter stijgen, 150 meter dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Refuge Bayssellance

Dag 3

Na dat pittige begin doen we het iets rustiger aan. Hoewel de echte enthousiasteling ‘s ochtends alvast heen en weer kan voor een uitzicht vanaf Petit Vignemale (3.032 meter). We keren terug naar de Hourquette d’Ossoue (2.734 meter) en dalen verder af. Bij het Lac de Gaube, op 1.750 meter hoogte, zien we tot waar ooit de gletsjer reikte. We gaan door een schitterend bos met kleine vennetjes, waarna we eindigen bij de Pont d’Espagne, een brug over een smalle kloof. We overnachten aan de rand van het bos in de geheel verzorgde accommodatie ‘du Clot’ waar onze bagage al klaarligt. Wandeling: 13 kilometer, 100 meter stijgen, 1.250 meter dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Pont d'Espagne

Dag 4

Opnieuw stoppen we extra spullen voor de overnachting in onze rugzak. Door de beboste vallei van Marcadeau stijgen we naar de vlakte van Wallon. In de refuge kunnen we een kop koffie drinken, voordat we verder gaan. We klimmen in drie uur 800 meter omhoog tot op de Col de la Fache (2.664 meter). Onder ons zien we twee meren. Bij lekker weer kunnen we zwemmen om het zweet van ons af te spoelen. Circa twee uur later komen we aan bij onze geheel verzorgde berghut aan het meer van Respomuso. Daar wordt voor ons gekookt en liggen dekens klaar. Wandeling: 16 kilometer, 1.150 meter stijgen, 450 meter dalen en 7,5 uur lopen.

Overnachting in

refugio Respomuso

Dag 5

Vroeg uit de veren allemaal! Dit wordt een lange wandeling. We komen langs de vijf bergmeertjes van Arriel. Het is weer behoorlijk klimmen, soms over lastig stenige stukken. Via bergpas Col d’ Arrémoulit (2.448 meter) steken we Frankrijk in. Na een volgende pas dalen we af, helemaal tot onderin het dal van de Gave. Na een korte rit komen we in Laruns. Wandeling: 16 kilometer, 600 meter stijgen en 1.550 meter dalen, 8 uur.
Wie wil kort de wandeling drie uur in door vanaf het Lac d’Artouste met een toeristisch treintje en per kabelbaan af te dalen naar het meer van Fabrièges.

 

Overnachting in

Laruns

Dag 6

We nemen weer wat kleding en extra spullen mee, nu voor twee overnachtingen in de berghut van Ayous. Onze wandeling begint na een korte rit terug naar Gabas. Nadat we een stuk over een asfaltweggetje hebben gelopen wandelen we door de oude bossen die alleen aan de noordzijde van de Pyreneeën in de dalen groeien. Op 1.700 meter gaan de boomgrens over en gaan we verder door prachtige bloemenrijke bergweiden. De geheel verzorgde berghut van Ayous ligt boven twee stille meren en kijkt uit op de imposante Pic du Midi d'Ossau. Wandeling: 10 kilometer, 900 meter stijgen, 4 uur.

Overnachting in

Refuge d'Ayous

Dag 7

We blijven een dag in de hut van Ayous om er uit te rusten en van de omgeving te genieten. Voor de ware bergsporter bestaat de mogelijkheid om een wandeling te maken. Via Col des Moines wandelen we over een graat naar de Pic d’Astu op 2279 m. Via de gelijknamige col stijgen we nog naar 2329 m om vervolgens af te dalen naar het dal van Gave de Bious en daarna terug te klimmen naar de refuge d’Ayous. Wandeling: 14 kilometer, 900 meter stijgen en dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Refuge d'Ayous

Dag 8

Vandaag wordt spannend! We gaan namelijk de Chemin de la Mâture over, één van de mooiste paden van de Pyreneeën, uitgehakt in een rotswand. De ochtend begint met een stijging tot we op 2.190 de Col d’Ayous oversteken. Al snel verruilen we de kale berghellingen voor een uitbundig loofbos. Als we tot zo'n 1.100 meter zijn afgedaald, zien we het pad is uitgehakt in een enorme rotswand. Daar lopen we hoog boven de diepe kloof. Aan de andere kant komen in de lieflijke vallei van de Aspe. Een paar kilometer verderop slapen we in het dorpje Etsaut in een geheel verzorgde gîte. Wandeling: 14 kilometer, 150 meter stijgen en 1.600 meter dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Etsaut

Dag 9

Deze laatste wandeldag gaan we nog een dal verder naar het westen. Het begint met een stevige klim naar de Col de Barrancq (1.601 meter). De bergen worden geleidelijk lager, het landschap vochtiger en weelderiger, vol varens. Rechts van ons kijken we uit over de laagvlakte van Aquitaine. We dalen af tot een kilometer hoogte en slingeren tussen de beboste heuvels door naar het schitterend gelegen dorpje Lescun. Hier wacht een busje dat ons in anderhalf uur naar Pau brengt. Wandeling: 15 kilometer, 1.100 meter stijgen, 800 meter dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Pau

Dag 10

Mogelijk kun je Pau in de vroege ochtend nog even verkennen alvorens huiswaarts te keren.

NB Programma

Let op: Alle wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijziging met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven we altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hele tocht verblijven we in berghutten of gîtes d’étape - eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens klaarliggen. Zelf neem je een lakenzak en handdoek mee. Alleen de laatste nacht in Pau overnacht je in een tweepersoons hotelkamer.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt. 's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten. De lunches stel je zelf samen; in de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje. Het is handig om van huis wat energierijke snacks mee te nemen: noten, gedroogd fruit en mueslirepen (in de warmte is chocola niet handig). 

Inbegrepen

 alle overnachtingen
alle diners
alle ontbijten
bagagevervoer waar mogelijk
verplaatsingen conform programma 
diensten 1 SNP-reisleider

 

Niet inbegrepen

• heen- en terugreis
• lunches
• verzekeringen
• eigen uitgaven

 

Over de activiteiten

Hoewel lichte en zware wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen. Meestal gaan we over goede paden, maar vaak ook over stenige stukken. Soms is een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker in de hogere gebergtes. Boven de 2.500 meter zijn er nog maar weinig paden. Daar moet je ook vaak over losse stenen, een steil traject of via een sneeuwveld. 
Om tijdens deze wandelreis plezier te hebben is een hele goede bergwandelconditie vereist.

In iedere etappe van de Transpyreneeën zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld bent. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken er dan op dat je rugzak zo'n 8 tot 10 kilo weegt.

Er zijn een aantal transfers in de reis. Dit is omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, vanwege bijvoorbeeld lange delen asfalt. 

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Gavarnie is ca. 1350 km. Het best laat je de auto echter staan in Lourdes en rijdt met de treinreizigers mee naar Gavarnie.
Op de laatste dag neem je de trein van Pau naar Lourdes (ca. 30 min).

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Na aankomst in Lourdes word je met een busje naar Gavarnie gebracht.
Op de laatste dag loop je in Pau van het hotel naar het station (ca.15 min).

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  08:58 - 11:35                 THA 9322
Paris Nord - Paris Montparnasse    11:38 - 12:33 overgang
Paris Montparnasse   -  Toulouse-Matabiau                   13:47 - 18:11 TGV 8511
Toulouse-Matabiau   -  Lourdes      18:30 - 20:34 TER72717

Terugreis Tijden      Treinnr.
Pau - Paris Montparnasse   09:38 - 14:13                 TGV 8581
Paris Montparnasse    - Paris Nord                             14:13 - 15:08 overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  17:25 - 20:02  THA 9369

 

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Franse Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. De wandeling op dag 2 is al meteen behoorlijk pittig. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

nabij_de_pic_du_midi_d_ossau.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 5

Parc National des Pyrénées

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten