Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 4, 9 dagen Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

"Het mooiste avontuur van mijn leven." Dat schreef de Fransman Frederic Parrot over zijn wandeltocht in 1817, waarin hij in 53 dagen van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan ging. Hij was de eerste die de Pyreneeën van oost naar west doorkruiste. Maar wat hij kon, dat kunnen wij natuurlijk ook. De route van SNP bestrijkt het mooiste deel van de Pyreneeën en slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidelijke hellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van de machtige Pyreneeën. Dit is een spectaculaire maar behoorlijk pittige voettocht in meerdere delen. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk en je slaapt in berghutten en gîtes. Etappe 4 van Bagnères-de-Luchon naar Luz-St.Sauveur door het Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie.

Uniek aan deze reis

 • De kloven en cirques van Ordesa en Gavarnie
 • Bagagevervoer waar mogelijk
 • Oost naar west door de Pyreneeën
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 4

We trekken van noord naar zuid de centrale bergkam over en belanden in het Spaanse Aragón. We verblijven voortdurend op grote hoogte. Een pittige passage over de 2460 meter hoge Collado de Añisclo brengt ons in het Parque Nacional de Ordesa. Hier volgen we de Valle de Ordesa: een meer dan 1000 meter diep en 2 tot 10 kilometer breed gletsjerdal dat wat betreft kleur en vorm de bijnaam Grand Canyon verdient. Een paar dagen later staan we oog in oog met een volgend geologisch spektakel: de Cirque van Gavarnie. In dit hooggelegen, komvormige dal hebben talrijke gletsjers zich tegen de koele noordwand gevlijd. Eenmaal terug in Frankrijk dalen we af naar het eindpunt Gavarnie.

Dag 1

Aankomst in Bagneres de Luchon. Hier wachten de mensen die de vorige etappe al hebben gelopen op ons.

Overnachting in

Bagnères-de-Luchon

Dag 2

De reis begint met twee nachten in berghutten waar geen bagagevervoer kan komen. Dus pakken we extra kleding, een lakenzak en lunch voor drie dagen mee. Met de kabelbaan gaan we naar het wintersportdorpje Superbagnères, op 1.800 meter. Over de langgerekte kam van de Céciré stijgen we geleidelijk tot een bergpas op 2.270 meter hoogte. Hier ben je volop in het hooggebergte. Geniet van het uitzicht op de drieduizenders. Wie wil beklimt de Pic de Céciré nog even. Onderlangs de rotswand van de Pic de Coume Nègre gaan we verder. Vanaf een rotsrichel zien we in de diepte een volmaakt ronde en diep blauw meer liggen. We slapen in de geheel verzorgde, eenvoudige berghut van Espingo (2.000 meter). Wandeling: 11 kilometer, 750 meter stijgen, 600 meter dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Refuge Espingo

Dag 3

De wandeling van vandaag is beroemd. Het wordt inspannend maar prachtig, door een van de hoogste delen van de Pyreneeën, langs kleine gletsjers en sneeuwvelden. Vanaf het Cirque d’Espingo klimmen we naar het op 2.550 meter hoogte gelegen Lac du Portillon. Over een smalle bergkam lopen we tot de 2.877 meter hoge bergpas Col de Gourgs Blancs. Door een enorme glaciale kom, waarin meerdere meren liggen te schitteren, dalen we af. Uiteindelijk komen we terug in het groen bereiken de Refuge de la Soula, een eenvoudige berghut op 1.700 meter hoogte. Ook hier wordt voor ons gekookt. Wandeling: 16 kilometer, 1.050 meter stijgen, 1.350 meter dalen, 9 uur lopen.

Overnachting in

Refuge de la Soula

Dag 4

Na het spektakel van gisteren doen we het vandaag iets rustiger aan. Toch stijgen we alsnog ongeveer een kilometer. We lopen door een hoog gelegen dal, dat door een gletsjer werd uitgesleten. Er zijn bijzondere geologische verschijnselen en mooie bloemen te zien. Het laatste stuk klauteren wij steil omhoog tegen de puinhelling van de Pico de Bachimala. Bij een pas op 2.683 meter hoogte steken we de hoofdkam over naar Spanje. Een laatste steile afdaling brengt ons naar de refugio de Viados in een stil dal. In deze geheel verzorgde berghut ligt onze bagage klaar. Wandeling: 15 kilometer, 1.000 meter stijgen, 950 meter dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Rifugio de Viados

Dag 5

We beginnen vandaag met een korte afdaling langs de Rio Cinqueta. Daarop volgt een lange klim door de prachtige vallei van de Barranco de Salena. We bereiken uiteindelijk de Collada de Ordiceta (2.326 meter). Vanaf de col loopt het pad verder over de halfverharde weg het uitgestrekte dal van de Ordiceta in. Het laatste stukje naar Bielsa nemen we een taxibusje. Wandeling: 21 kilometer, 950 meter stijgen, 1500 meter dalen, 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Bielsa

Dag 6

We nemen weer wat extra spullen mee in de rugzak voor komende nachten. Na anderhalf uur rijden met een busje komen we in bergdorpje Nerín. Vanaf hier klimmen we over een bergrug die de kloven Añilisco en Ordesa van elkaar scheidt. Die laatste is een van de meest spectaculaire van Europa, uitgesleten door de vroeger gletsjers van het Monte Perdido-massief. Stijgend volgen we de bergrug en genieten ervan hoe mooi het hier is. Als het weer en de tijd meezitten kunnen we een uitstap doen over de zuidflank van de Monte Perdido, op een afgrond van meer dan een kilometer kijk je uit over de vallei van de Añilisco. Wandeling: 14 kilometer, stijgen 1.000 meter en dalen 100 meter, 6 uur lopen.

Overnachting in

Refugio Goriz

Dag 7

Rustdag vandaag. Kijk rond in de omgeving, naar een wilde gems of zie hoe de zeldzame lammergier door de lucht zweeft. Wie nog niet kapot is, kan een stuk een spectaculair pad langs de wand van de Ordesakloof volgen. Er is ook een frisse waterval.
Nota bene: We hebben deze extra dag in Refugio Goriz ingelast omdat het nog niet zeker is dat de werkzaamheden in Refuge de la Breche de Roland klaar zijn voor het zomerseizoen. Als dat wel zo is, dan proberen we daar te slapen, zodat we de laatste wandeling meer tijd hebben te genieten van het landschap.

 

 

Overnachting in

Refugio Goriz

Dag 8

Bij het vuurwerk is die laatste pijl altijd de grootste klapper. Dat geldt ook voor deze laatste dag. Langzaam stijgend wordt de omgeving steeds ruiger. Voor ons ligt de hoge kam die Frankrijk en Spanje van elkaar scheidt. Hierin ligt een opvallende bergpas: de Brèche de Roland. We klimmen een kort stuk met kabels, tot op 2.807 meter. Daarop volgt een afdaling over een kleine gletsjer en sneeuwvelden naar de Refuge Breche Roland (2.600 meter), hoog in een vallei. Wanneer je hier staat begrijp je waarom dit zo'n beroemde plek in de Pyreneeën is. De afdaling is eerst pittig, daarna rustige. Onderweg valt er genoeg te zien, zoals de honderden meters hoge waterval Grande Cascade. We eindigen in dorpje Gavarnie (1.375 meter). Wandeling: 17 kilometer, 700 meter stijgen, 1.600 meter dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Gavarnie

Dag 9

Na al dat vuurwerk van gisteren ga je hopelijk tevreden en voldaan terug naar huis. In een uur word je naar het station van Lourdes gereden.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.  De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op de eerste dag slaap je op een tweepersoons hotelkamer. De rest van de tocht verblijven we in berghutten of gîtes d’étape - eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens klaarliggen. Zelf neem je een lakenzak en handdoek mee.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt. 's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten. De lunches stel je zelf samen; in de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje. Het is handig om van huis wat energierijke snacks mee te nemen: noten, gedroogd fruit en mueslirepen (in de warmte is chocola niet handig). 

Inbegrepen

• alle overnachtingen
alle diners
alle ontbijten
bagagevervoer waar mogelijk
verplaatsingen conform programma 
diensten 1 SNP-reisleider

 

Niet inbegrepen

 heen- en terugreis
lunches
verzekeringen
eigen uitgaven

 

Over de activiteiten

Hoewel lichte en zware wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen. Meestal gaan we over goede paden, maar vaak ook over stenige stukken. Soms is een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker in de hogere gebergtes. Boven de 2.500 meter zijn er nog maar weinig paden. Daar moet je ook vaak over losse stenen, een steil traject of via een sneeuwveld. 
Om tijdens deze wandelreis plezier te hebben is een hele goede bergwandelconditie vereist.

In iedere etappe van de Transpyreneeën zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld bent. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken er dan op dat je rugzak zo'n 8 tot 10 kilo weegt.

Er zijn een aantal transfers in de reis. Dit is omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, vanwege bijvoorbeeld lange delen asfalt. 

 

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Bagneres de Luchon is ca 1300 km. Maar het best laat je de auto achter in Boussens en rijdt mee met de treinreizigers naar Bagneres de Luchon. Op de laatste dag word je terug gebracht naar Lourdes. Met de trein ben je in ca. 1,5 uur van Lourdes terug in Boussens om je auto op te halen.

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Van Boussens word je aan het eind van de dag naar Bagneres de Luchon gebracht (80 km).
Op de laatste dag word je van Gavarnie naar het station van Lourdes gebracht (50 km).

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Paris Nord - Paris Montparnasse    12:35 - 13:30 overgang
Paris Montparnasse    - Toulouse-Matabiau              13:47 - 18:11 TGV 8511
Toulouse-Matabiau   - Boussens  18:30 - 19:14 TER 72717
   
     

Terugreis Tijden      Treinnr.
Lourdes- Paris Montparnasse   09:11 - 14:13                TGV 8581
Paris Montparnasse    - Paris Nord                             14:13 - 15:08 overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  17:25 - 20:02  THA 9369

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Franse Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

De wandelingen op dag 2 en 3 zijn al gelijk behoorlijk pittig. Wil je liever eerst nog acclimatiseren, reis dan een dag  (of twee) eerder naar Bagneres de Luchon (wij kunnen overnachting reserveren) en maak wat rustige inloopwandelingen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_5593.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 4

Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten