Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 2, 11 dagen Andorra en Ariège

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

"Het mooiste avontuur van mijn leven." Dat schreef de Fransman Frederic Parrot over zijn wandeltocht in 1817, waarin hij in 53 dagen van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan ging. Hij was de eerste die de Pyreneeën van oost naar west doorkruiste. Maar wat hij kon, dat kunnen wij natuurlijk ook. De route van SNP bestrijkt het mooiste deel van de Pyreneeën en slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidelijke hellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van de machtige Pyreneeën. Dit is een spectaculaire maar behoorlijk pittige voettocht in meerdere delen. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk en je slaapt in berghutten en gîtes. Etappe 2 gaat dwars door de ruige bergen van de Ariège en Andorra (NB. etappe 1 wordt niet meer aangeboden). 

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer waar mogelijk
 • Weinig bezochte bergen van de Ariège
 • Oost naar west door de Pyreneeën
 • Ministaatje Andorra
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 2

Vanuit Ax-Les-Thermes trekken we de noordelijke dalen van Andorra binnen. Dit hooggelegen staatje is een vrijwel onbekend en daarom rustig bergwandelgebied. Na enkele dagen bereiken we de voet van de meer dan 2800 meter hoge Pic de Tristagne, waar we overnachten aan het gletsjermeer van Fourcat. We dalen af naar het bergdorpje Vicdessos. Hier staan we oog in oog met onze eerste drieduizender: de Pic d’Estats (3141 m). De laatste dagen voert de route ons door de uitgestrekte bergwouden van Aulus en Oust, het rustigste deel van de Pyreneeën. Door kleine alpiene weiden vol orchideeën en mooie bossen bereiken we de lieflijke vallei van Ustou, het eindpunt van deze etappe.

Dag 1

Aankomst in Ax-les-Thermes aan de voet van de Pyreneeën. 

Overnachting in

Ax-les-Thermes

Dag 2

We beginnen met een stevige wandeldag. Vanuit Ax, op 800 meter hoogte, beginnen we onze eerste wandeling rustig door een bosrijk dal naar La Porteille, op 990 meter. Na een korte afdaling naar het dorpje Orgeix beginnen we aan de lange klim naar de bergpas Col de Joux (1.760 meter). Het pad is niet steil en loopt door een schaduwrijk bos. Bovenop de pas gaan we lekker in het gras liggen en snuiven de geuren van de natuur in ons op. De dag sluit af met een korte, steile afdaling naar Merens les Vals, waar een gezellig pension op ons wacht. Wandeling: 20 kilometer, 1.200 meter stijgen en 600 meter dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Merens-les-Vals

Dag 3

Opgewarmd door de wandeling van gisteren pakken we onze rugzakken met extra bagage voor de komende nacht. Vanuit Merens-les-Vals op 1.100 meter stijgen we langs meertjes en door valleien vol bloemen naar een pas van 2.439 meter. Daar komen we op een hoogvlakte met veel meertjes en puinhellingen. De uitzichten lijken wel oneindig hier. Refuge du Rulhe ligt op 2.185 meter hoogte midden in dit schitterende berglandschap. Wandeling: 14 kilometer. 1.250 meter stijgen, 150 meter dalen, minimaal 6 uur lopen. Vanuit Merens-les-Vals op 1100m stijgen we, met bagage voor komende nacht in de rugzak, langs meertjes en door bloemenrijke valleien naar een pas van 2439m. Daar komen we op een soort hoogvlakte met veel meertjes en schier oneindige puinhellingen en uitzichten. Refuge du Rulhe (2185m) ligt midden in dit schitterende berglandschap. Wandeling: 14 km. 1250 m stijgen, 150 m dalen, minimaal 6 uur lopen.

Overnachting in

Refuge du Rulhe

Dag 4

We hoeven ons niet te haasten om in Andorra te komen: het is daar in de dalen veel drukker dan op andere plekken in de Pyreneeën, met een heel andere sfeer. Liever blijven we nog even hoog in de bergen, met natuur en rust om ons heen. Via een omweg over de hoogvlakte zoeken we de Port de Fontargenta, op 2.262 meter hoogte. Dit is de grens met het ministaatje Andorra, dat ongeveer zo groot is als de Noordoostpolder van Flevoland. We dalen ontspannen af naar ons hotel in het skidorp Soldeu, op 1.700 meter. Wandeling: 14 kilometer, 250 meter stijgen, 850 meter dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Soldeu

Dag 5

Ook vandaag pakken we weer extra spullen voor de nacht mee. Na een korte rit wandelen we langs de noordgrens van Andorra door een prachtig hooggebergtelandschap. Om ons heen reiken de toppen tot bijna drie kilometer. We steken door via de Coll de la Mina, een brede 2.713 meter hoge pas tussen twee toppen in. Let op hoe plotseling het landschap verandert: van ruig en stenig naar een groene vochtige helling met een bloemenzee van irissen, orchideeën en wilde kruiden. Afdalend door de Vall de Serrera zien we in de diepte het gehucht El Serrat al liggen, waar een goed hotel op ons wacht. Wandeling: 14 kilometer, 800 meter stijgen en 1.200 meter dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

El Serrat

Dag 6

Vanuit El Serrat klimmen we door het dal van de Tristaina, via het wintersportplaatsje Arcalis omhoog naar de grens tussen Andorra en Frankrijk. Het laatste stuk stijgen we flink. Vanaf de 2.601 meter hoge Port de l’Albeille zien we dat het landschap in Frankrijk veel ruiger is dan in Andorra. We dalen af tussen rotsblokken, die hier en daar schuilgaan onder sneeuwvelden. De afdaling over de sneeuwvelden is inspannend. Het eindpunt van vandaag is de hoogste overnachtingsplaats van onze reis: de gezellige berghut Fourcat. De hut ligt op 2.445 meter in een schitterende, onherbergzame omgeving bij het meer van Foucault en heeft eenvoudige voorzieningen. Wandeling: 15 kilometer, 1.200 meter stijgen, 300 meter dalen, 7,5 uur lopen.

Overnachting in

Refuge Fourcat

Dag 7

Nadat we weer wakker zijn geworden midden in de natuur, beginnen we deze dag met een stevige afdaling. We lunchen aan de oever van het meer van Izourt, midden tussen de bloeiende alpenroosjes. Langs de noordkant van de kam dalen we af naar het gehucht Goulier, op 1.100 meter in het bosrijke dal van Vicdessos. We zijn weer aan de noordkant van de hoofdkam en dus weer in Frankrijk, in een stil berggebied dat de Ariège heet. In een gîte d'étape ligt onze bagage voor ons klaar. Wandeling: 16 kilometer, 300 meter stijgen, 1700 meter dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Goulier of Tarascon

Dag 8

Opnieuw pakken we extra spullen in voor de overnachting. Nadat we het eerste stuk door het dal gewandeld hebben en door het dorpje Auzat zijn gekomen, beginnen we aan een korte, steile klim. Door oude beukenbossen komen we bij het hangende dal van Bassiès. Deze bemande berghut ligt achterin dit prachtige dal, vlakbij een mooi meer waarin we bij lekker weer kunnen zwemmen. Wandeling: 12 kilometer, 1.000 meter stijgen, 300 meter dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Refuge de Bassiès

Dag 9

Als het helder genoeg is beklimmen we vandaag de Pic des Planes, die met zijn 2.063 meter boven het meer van Bassiès uit torent. Vanaf de top hebben we uitzicht op een rotsachtige wereld met een aantal drieduizenders. Vanaf de Port de Saleis dalen we af door het dal van de Garbet. We lunchen in een prachtig beukenbos, waar we daarna ook door afdalen. Uiteindelijk bereiken we het kuurdorpje Aulus-les-Bains, waar we in een vriendelijke gîte in de oude pastorie slapen. Wandeling: 14 kilometer, 350 meter stijgen en 1.350 meter dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Aulus

Dag 10

De afsluiter van deze reis gaat weer door het beboste voorgebergte van de Pyreneeën. De toppen reiken hier nauwelijks tot 1.500 meter, maar met de schitterende watervallen is dit een einde om van te genieten. Door het bos klimmen we vanuit Aulus naar waterval Cascade d’Ars. We volgen de GR10 verder tot een mooie lunchplek aan een bosvijver. Langs een volgende waterval bereiken we bergpas Col d'Escots op 1.618 meter. Hier prenten we onszelf de laatste uitzichten goed in, om straks mee te nemen naar Nederland, en dalen af naar de lieflijke vallei van Ustou (750 meter). Wandeling: 21 kilometer, 1200 meter stijgen en dalen, 8,5 uur lopen.

Overnachting in

Bidous (Ustou)

Dag 11

Dat was hem, de tweede etappe! Pak je gelijk de volgende dan ook nog mee? Of misschien is volgend jaar beter, zodat je uitgerust op pad kan. Met een charterbus worden we in alle vroegte naar het station van Boussens gebracht (70 km). 

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.  De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Na een hotel met tweepersoonskamers in Ax-les-Thermes overnacht je meestal in berghutten of gîtes d’étape. Die laatste zijn eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens klaarliggen. Je neemt zelf een lakenzak en handdoek mee. In Andorra zijn er nauwelijks kleinschalige overnachtingsplaatsen. Hier hebben we twee overnachtingen in grotere wintersporthotels, die helaas een beetje uit de toon vallen.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt. 's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten. De lunches stel je zelf samen; in de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje. Het is handig om van huis wat energierijke snacks mee te nemen: noten, gedroogd fruit en mueslirepen (in de warmte is chocola niet handig). 

Inbegrepen

 alle overnachtingen
alle diners 
alle ontbijten
bagagevervoer waar mogelijk
verplaatsingen volgens programma 
diensten 1 SNP-reisleider 

 

Niet inbegrepen

• heen- en terugreis
lunches
verzekeringen
eigen uitgaven

 

Over de activiteiten

Hoewel lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen. Meestal gaan we over goede paden, maar vaak ook over stenige stukken. Soms is een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker in de hogere gebergtes. Boven de 2.500 meter zijn er nog maar weinig paden. Daar moet je ook vaak over losse stenen, een steil traject of via een sneeuwveld. 
Om tijdens deze wandelreis plezier te hebben is een hele goede bergwandelconditie vereist.

In iedere etappe van de Transpyreneeën zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld bent. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken er dan op dat je rugzak zo'n 8 tot 10 kilo weegt.

Er zijn een aantal transfers in de reis. Dit kan zijn omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, omdat er bijvoorbeeld alleen een asfaltroute is. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Ax-les-Thermes is ca. 1275 km. Je kan wat verder uit het centrum gratis parkeren. Op de laatste dag kan je meerijden naar station Boussens. Daar neem je de trein, via Toulouse (leuke stad) naar Ax-les-Thermes om de auto op te halen (treinrit van ca. 4 uur). 

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft.

Op de eerste dag loop je (met bagage) in 15-20 min naar het hotel in Ax-les-Thermes. Op de laatste dag word je met een busje naar het station van Boussens gebracht.

Treinschema

 

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Paris Nord - Paris Montparnasse    12:35 - 13:30 overgang
Paris Montparnasse     - Toulouse-Matabiau  13:47 - 18:11 TGV 8511
Toulouse-Matabiau   - Ax-les-Thermes  19:49 - 21:54 TER 71465

Terugreis Tijden      Treinnr.
Boussens - Tarbes                                  10:14 - 11:18                 TER 72729
Tarbes                - Bayonne                             12:10 - 14:04 IC 14143
Bayonne      - Paris Montparnasse   14:11 - 18:13 TGV 8540 
Paris Montparnasse   - Paris Nord  18:13 - 19:08  overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  19:25 - 22:02 THA 9381

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een halve graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

De wandelingen op dag 2 en 3 zijn al gelijk behoorlijk pittig. Wil je liever eerst nog acclimatiseren, reis dan een dag  (of twee) eerder naar Ax-les-Thermes (wij kunnen het hotel reserveren) en maak wat rustige inloopwandelingen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

stevig_klimmen.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 2

Andorra en Ariège

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten