Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 2, 11 dagen Andorra en Ariège

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Spectaculaire voettocht in 6 etappes, die de hoofdkam van de Pyreneeën van oost naar west volgt. Bagage wordt vervoerd, overnachting in hutten en gites. Etappe 2: dwars door de ruige bergen van de Ariège en Andorra.

Uniek aan deze reis

 • Deels bagagevervoer
 • Door de weinig bezochte bergen van de Ariège
 • Klassieke trektocht van oost naar west door de Pyreneeën
 • Ministaatje Andorra
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 2

"Het mooiste avontuur van mijn leven", zo omschreef de Fransman Frederic Parrot de tocht die hij in 1817 in 53 dagen te voet aflegde van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan. Hij werd de eerste wandelaar die het gehele Pyreneese berggebied van oost naar west doorkruiste. Ook voor u is het mogelijk om zon bijzonder Trans-Pyreneeën avontuur volledig mee te maken. De route die wij hebben uitgezet, slingert afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidhellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van het imponerende Pyreneese berggebied. Eenvoudig is het niet: een goede conditie, een flexibele houding en bergwandelervaring zijn absolute voorwaarden voor het slagen van deze trektocht in zes etappes.
Etappe 2 Andorra en Ariège
Vanuit Ax-Les-Thermes trekken we de noordelijke dalen van Andorra binnen. Dit hooggelegen staatje is een vrijwel onbekend en daarom rustig bergwandelgebied. Na enkele dagen bereiken we de voet van de meer dan 2800 meter hoge Pic de Tristagne, waar we overnachten aan het gletsjermeer van Fourcat. We dalen af naar het bergdorpje Vicdessos. Hier staan we oog in oog met onze eerste drieduizender: de Pic d’Estats (3141 m). De laatste dagen voert de route ons door de uitgestrekte bergwouden van Aulus en Oust, het rustigste deel van de Pyreneeën. Door kleine alpiene weiden vol orchideeën en mooie bossen bereiken we de lieflijke vallei van Ustou, het eindpunt van deze etappe.

Dag 1

Heenreis per trein naar Ax-les-Thermes aan de voet van de Pyreneeën. In 15-20 min lopen we naar het hotel. Hier ontmoeten we de mensen die de vorige etappe al hebben gelopen.

Overnachting in

Ax-les-Thermes

Dag 2

Vanuit Ax (800m) beginnen we onze eerste wandeling rustig door een bosrijk dal naar La Porteille (990m). Na een korte afdaling naar het dorpje Orgeix beginnen we aan de lange klim naar de Col de Joux (1760m). Gelukkig is het pad niet steil en loopt door een schaduwrijk bos. Bovenop de col kunnen we heerlijk pauzeren in het gras, waarna een korte, steile afdaling naar Merens les Vals volgt. Lengte 20 km, 1200m stijgen en 600m dalen, 7 uur lopen. We overnachten in een gezellig pension.

Overnachting in

Merens-les-Vals

Dag 3

Vanuit Merens-les-Vals op 1100m stijgen we, met bagage voor komende nacht in de rugzak, langs meertjes en door bloemenrijke valleien naar een pas van 2439m. Daar komen we op een soort hoogvlakte met veel meertjes en schier oneindige puinhellingen en uitzichten. Refuge du Rulhe (2185m) ligt midden in dit schitterende berglandschap. Wandeling: 14 km. 1250 m stijgen, 150 m dalen, minimaal 6 uur lopen.

Overnachting in

Refuge du Rulhe

Dag 4

We hoeven ons niet te haasten om in Andorra te komen: het is hier in de dalen veel drukker dan elders in de Pyreneeën, met een heel andere sfeer. Liever blijven we nog even hoog in de bergen. Via een omweg over de hoogvlakte zoeken we de Port de Fontargenta (2262m). Dit is de grens met het ministaatje Andorra, vanwaar we ontspannen afdalen naar ons hotel in het skidorp Soldeu (1700m). Wandeling: 14 km. 250m stijgen,  850m dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Soldeu

Dag 5

Na een kort ritje wandelen we, met bagage voor 2 nachten in de rugzak, langs de noordgrens van Andorra door een prachtig hooggebergtelandschap. Om ons heen reiken de bergen tot bijna 3000 m. We passeren de Coll de la Mina, een brede 2713 m hoge pas tussen de Pic de Serrera en de Pic de l’Estanyo die beide 2912 m hoog zijn. Opvallend is de abrupte verandering van landschap. Was het terrein aan de oostkant van de pas nog ruig en stenig, op de vochtige westhelling vinden we een uitbundige flora van irissen, orchideeën en talrijke wilde kruiden. Afdalend door de bloemenzee van de Vall de Serrera zien we in de diepte het gehucht El Serrat liggen, waar we de nacht doorbrengen in een goed hotel. De wandeling is 14 km lang, we stijgen 800 m en dalen 1200 m. Wandelduur 5 uur.

Overnachting in

El Serrat

Dag 6

Vanuit El Serrat klimmen we door het dal van de Tristaina, via het wintersportplaatsje Arcalis omhoog naar de grens tussen Andorra en Frankrijk. Het laatste stuk stijgen we flink. Vanaf de 2601 m hoge Port de l’Albeille zien we dat het landschap in Frankrijk veel ruiger is dan in Andorra. We dalen af tussen rotsblokken, die hier en daar schuilgaan onder sneeuwvelden. De afdaling over de sneeuwvelden is inspannend. Het eindpunt vandaag is de hoogste overnachtingsplaats van onze reis: de gezellige berghut Fourcat. De hut heeft eenvoudige sanitaire voorzieningen. De hut ligt op 2445 m in een schitterende, onherbergzame omgeving bij het meer van Foucault. Wandeling: 15 km, 1200m stijgen, 300m dalen, 7,5 uur lopen.

Overnachting in

Refuge Fourcat

Dag 7

Vanaf de hut op 2445m beginnen aan de afdaling en nuttigen de lunch aan de oever van het meer van Izourt. We zitten hier midden tussen de bloeiende alpenroosjes. Langs de noordkant van de kam dalen we af naar het gehucht Goulier (1100m) in het bosrijke dal van Vicdessos, waar we overnachten in een gîte d'étape en onze bagage weer terug zien. We zijn weer aan de noordkant van de hoofdkam en dus weer in Frankrijk. Dit stille berggebied noemen de Fransen de Ariège. Wandeling: 16 km, 300m stijgen, 1700m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Goulier of Tarascon

Dag 8

De hut waar we vannacht slapen is een bemande berghut, maar de bagagebus kan ook hier niet komen, dus we moeten ook de lunch voor morgen, spullen voor de nacht en wat kleding meenemen. Nadat we het eerste stuk door het dal gewandeld hebben, en het dorpje Auzat zijn gepasseerd, beginnen we aan een niet al te lange, maar wel steile klim. Door oude beukenbossen klimmen we naar het hangende dal van Bassiès. De berghut van Bassiès ligt achterin het prachtige dal, vlak bij een mooi meer waarin we bij mooi weer kunnen zwemmen. Wandeling 12 km, 300m dalen, 1000m stijgen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Refuge de Bassiès

Dag 9

Bij helder weer beklimmen we vandaag de Pic des Planes (2063m), die zich boven het meer van Bassiès verheft. Vanaf de top hebben we een uitzicht op een aantal "drieduizenders". Vanaf de Port de Saleis dalen we af door het dal van de Garbet. We lunchen in een prachtig beukenbos, alvorens we onze lange afdaling door het mooie bos voortzetten. Uiteindelijk bereiken we het kuurdorpje Aulus-les-Bains. In Aulus slapen we in een vriendelijke gîte, gesitueerd in de voormalige pastorie. Wandelduur 6 uur, lengte 14 km, 350 m stijgen en 1350 m dalen.

Overnachting in

Aulus

Dag 10

De laatste wandeling van deze tweede etappe voert ons weer door het beboste voorgebergte van de Pyreneeën. De toppen reiken hier nauwelijks tot 1500 meter, maar vanwege de prachtige watervallen toch een waardig einde.
We beginnen vanuit Aulus op 750m hoogte, met een klim door het bos die ons naar de schitterende Cascade d’Ars brengt. We volgen de GR10 verder tot we (bij een bosvijver) op een mooie lunchplek uitkomen. Langs een andere fraaie waterval, de Cascade de Fouillet, bereiken we de Col d'Escots (1618m) met de laatste vergezichten, en dalen af naar de lieflijke vallei van Ustou (750m). Wandeling 20 km, 1000 m stijgen, 1000 m dalen, 7,5 uur lopen.

Overnachting in

Bidous (Ustou)

Dag 11

Met een charterbus worden we in alle vroegte naar Boussens gebracht (70 km) en nemen de trein naar huis. 

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.  De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Na een hotel in Ax-les-Thermes, met tweepersoonskamers, overnacht je meestal in berghutten of gîtes d’étape. Gîtes zijn eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens aanwezig zijn. Je dient een lakenzak en handdoek mee te nemen.
In Andorra zijn nauwelijks kleinschalige overnachtingsplaatsen. Hier zijn 2 overnachtingen voorzien in grotere wintersporthotels, die uit de toon vallen bij de andere overnachtingsplekken.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt.
's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten.
De lunches kun je zelf samenstellen. In de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje.
Het is handig om van huis wat energierijke versnaperingen mee te nemen, bv. noten, gedroogd fruit en mueslirepen (chocola is vanwege de warmte niet aan te raden).

Inbegrepen

 • verblijf op op twee- tot vierpersoonskamers of slaapzalen
 • alle diners en ontbijten vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag van terugreis
 • bagagevervoer (niet elke dag, zie programma)
 • alle verplaatsingen volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis (optioneel)
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Hoewel lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig te noemen. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen.
Veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker naarmate we hoger het gebergte ingaan. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moet er geregeld een moeilijke passage overbrugd worden over losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld.
Een hele goede bergwandel conditie is vereist om deze wandelreis met plezier te kunnen lopen.

In iedere Transpyreneeën etappe zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld blijft. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken voor deze dagen op een rugzak van 8-10 kg.

Ook zijn in iedere Transpyreneeën etappe een aantal transfers met een busje opgenomen. Dit kan zijn omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, bv. als er alleen een asfaltroute is.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Indien je op eigen gelegenheid naar de Pyreneeën reist, ontmoet je de groep op het aankomst-station of in de eerste overnachtingsplek. 

Treininformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, reis je per dagtrein van Rotterdam Centraal, via Brussel-Zuid/Midi, naar Ax-les-Thermes en terug vanuit Boussens via Brussel-Zuid/Midi naar Rotterdam.
Op de eerste dag lopen we (met bagage) in 15-20 min naar het hotel in Ax-les-Thermes. Op de laatste dag worden we met een busje naar het station van Boussens gebracht.

NB. wanneer je in België of Zuid-Nederland woont kan het sneller zijn om in Brussel op te stappen. Dit is mogelijk, maar we kunnen geen korting geven op het speciale groepstarief.
Indien je in Brussel op wilt stappen dien je dit wel aan SNP door te geven; je krijgt dan te horen in welke wagon en op welke stoelen de groep zal zitten.

Treinschema

 

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Paris Nord - Paris Montparnasse    12:35 - 13:30 overgang
Paris Montparnasse     - Toulouse-Matabiau  13:52 - 18:11 TGV 8511
Toulouse-Matabiau   - Ax-les-Thermes  18:48 - 20:47 TER 71481

Terugreis Tijden      Treinnr.
St. Girons - Toulouse-Matabiau                          08:28 - 10:40                bus 55594
Toulouse-Matabiau     - Paris Montparnasse   11:49 - 16:08 TGV 8508
Paris Montparnasse   - Paris Nord  16:08 - 17:03  overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  17:25 - 20:02 THA 9469

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een halve graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt kan het nog wat kouder zijn

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

De wandelingen op dag 2 en 3 zijn al gelijk behoorlijk pittig. Wil je liever eerst nog acclimatiseren, reis dan een dag  (of twee) eerder naar Ax-les-Thermes (wij kunnen het hotel reserveren) en maak wat rustige inloopwandelingen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

stevig_klimmen.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 2

Andorra en Ariège

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 308 klanten