Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 1, 12 dagen Catalaanse Pyreneeën

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Spectaculaire voettocht in 6 etappes, die de hoofdkam van de Pyreneeën van oost naar west volgt. Bagage wordt vervoerd, overnachting in hutten en gites. Etappe 1: Van de Middellandse Zee door de mediterrane bergen van de Catalaanse Pyreneeën en de hoogtes van de Cerdagne naar de Ariège.

Uniek aan deze reis

 • Hoogvlaktes van de Cerdagne
 • Klassieke trektocht van oost naar west door de Pyreneeën
 • Mediterrane bergen van de Catalaanse Pyreneeën
 • Mèt bagagevervoer
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 1

"Het mooiste avontuur van mijn leven", zo omschreef de Fransman Frederic Parrot de tocht die hij in 1817 in 53 dagen te voet aflegde van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische Oceaan. Hij werd de eerste wandelaar die het gehele Pyrenese berggebied van oost naar west doorkruiste. Ook voor u is het mogelijk om zo'n bijzonder Transpyreneeën-avontuur volledig mee te maken. De route die wij hebben uitgezet slingert, afwisselend van de stenige, droge, Spaanse zuidhellingen naar de vochtige en groene Franse noordkant van het imponerende Pyrenese berggebied. Eenvoudig is het niet: een goede conditie, een flexibele houding en bergwandelervaring zijn absolute voorwaarden voor het slagen van deze trektocht in zes etappes.
Etappe 1 Catalaanse Pyreneeën : van Banyuls-s-Mer naar Ax-les-Thermes. Vanaf de azuurblauwe Mediterranée trekken we in westelijke richting het voorgebergte van de Pyreneeën in. We volgen enkele dagen de duizend meter hoge kam die de grens vormt tussen Spanje en Frankrijk. We zijn hier in Catalonië, een prachtige landstreek met een eigen taal en cultuur. Na enkele dagen bereiken we het dal van de Tech voor een verdiende rustdag in Prats de Mollo, het zuidelijkst gelegen stadje van Frankrijk. De volgende dag beginnen we aan de beklimming van ons eerste, hoge bergmassief: de 2507 meter hoge Roc Colom in het Canigou massief. Dagenlang blijven we op grote hoogte, waarbij we overnachten in de bergdorpjes van de Cerdagne en Capcir. Vanaf het meer van En Beys dalen we af langs weelderig groene noordhellingen naar Ax-les-Thermes.

Dag 1

Heenreis per trein naar Banuyls-sur-mer aan de Middellandse Zee. het is 5 min lopen van het station naar het eenvoudige, maar goed gelegen hotel.

Overnachting in

Banyuls-sur-Mer

Dag 2

De wandeling voert omhoog door wijngaarden naar de Torre de Querroig (670m), waar je vanaf de restanten van de middeleeuwse wachttoren uitkijkt over de in de diepte gelegen baai van Cerbère. De uitlopers van de Pyreneeën duiken hier abrupt de Méditerranée in en wij ook. In Cerbère nemen we, na een biertje op het terras, de trein die ons in enkele minuten terugbrengt naar Banyuls-s-Mer. Wandeling: 14 km, 750 m stijgen en dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Banyuls sur Mer

Dag 3

Een busje brengt ons ‘s morgens vroeg naar de Col de Gascons (386 m). Hier beginnen we aan een lange tocht door het mediterrane Massif des Albères. We klimmen door een maquislandschap via een goed pad naar de Pic Sailfort (994 m). Vooral de laatste 200 m stijgt het pittig, maar het uitzicht vanaf de top is overweldigend. Vanaf de Sailfort volgen we continu de kam, die vanaf hier de grens met Spanje vormt. Het hoogste punt dat we bereiken, is de Pic Neulos (1258 m). Ver achter ons zien we nog de Middellandse Zee. Aan het eind van de dag gaan we bij de Col de Quillat naar beneden naar het Chalet d’Albère, waar we op ruim 900m hoogte overnachten. Onder het genot van een uitstekende maaltijd en een schitterend uitzicht over de bergen komen we bij van de geleverde inspanning. Wandeling: 19 km, 1200m stijgen en 700m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Chalet d'Albère

Dag 4

We rijden ca. 40 km over een slingerende weg naar Las Illas (600m hoogte), om zo een minder interessant stuk, waar je alleen over asfalt kunt lopen, te vermijden. Over de GR10 klimmen we naar de Pic de les Salines (1333m) met een formidabel uitzicht Spanje in. Langs de Roc de France (1450 m), waar de liefhebbers naar toe kunnen klimmen, verder door een open landschap met imponerende vergezichten. We dalen uiteindelijk en eindigen in het kleine Franse dorpje Coustouges, dat een paar honderd meter onder de kam ligt, verscholen in een mooi dal. We eten in een restaurantje. Wandeling 20 km, 1150m stijgen, 950m dalen, 7,5 uur lopen.

Overnachting in

Coustouges

Dag 5

Een busje brengt ons 's ochtends vroeg naar Falgos. Door een glooiend bebost terrein trekken we verder naar het westen. We stijgen geleidelijk naar de Pla de Muga, een kleine hoogvlakte waar het Spaanse riviertje de Muga ontspringt. Vanaf dit punt volgen we de prachtige Tour du Vallespit die ons eerst steil omhoog en later over een kam langs verschillende forten leidt. Na een behoorlijke afdaling gebruiken we onze lunch aan het water in het op 800m hoogte gelegen dorpje Lamanère. Vanuit dit meest zuidelijk gelegen dorpje van Frankrijk stijgen we weer flink en komen bovenop de Col de la Guilla (1195 m). Hier zien we het dorpje Prats de Mollo onder ons liggen in de diepe vallei van de Tech. In Prats de Mollo overnachten we in een hotel in het centrum van het stadje. Wandeling: 22 km, 1200m stijgen, 1400m dalen, 8 uur lopen. 

Overnachting in

Prats de Mollo

Dag 6

Rustdag in Prats de Mollo. Het stadje is erg de moeite waard. Een bezoek aan het fort of een rondwandeling langs de stadsmuren brengt je terug in de Middeleeuwen. Natuurlijk kun je ook luieren op een terrasje of lekker winkelen in het stadje.

Overnachting in

Prats de Mollo

Dag 7

Een korte transfer brengt ons naar La Preste (1100m), achterin het bosrijke dal van de Tech. Daar beginnen we aan de inspannende klim over de steile, beboste bergflanken naar de waterscheiding. Boven volgen we de smalle, met grasland en heide bedekte kam van de Serre de Finestrol. Hier hebben we aan weerszijde prachtig uitzicht en lopen richting de witte rotsen van Roc Colom (2507 m). We genieten van een welverdiende pauze met weidse uitzichten op het Massif de Canigou achter ons en de besneeuwde toppen voor ons. Over de hooggelegen vlakte van Pla de Coma Armada wandelen we naar de pas Porteille de Mantet (2412m). Een korte steile daling brengt ons weer in Spanje, bij de geheel verzorgde berghut Ull de Terr (2235m). Wandeling: 18 km, 1600m stijgen, 500m dalen, 8 uur lopen. Het bagagevervoer kan in deze hut niet komen, dus je draagt vandaag en morgen wat extra spullen.

Overnachting in

Rifugio Ull de Terr

Dag 8

Vandaag wacht ons één van de mooiste hooggebergte-wandelingen van de Pyreneeën, een zware tocht! Eerst stijgen we geleidelijk langs de Spaanse kant van de kam tot we op de Pic de la Vaca op 2826 meter staan. We blijven voorlopig op grote hoogte, zo’n 2800m. We passeren enkele toppen, waaronder de Pic de Noufonts (2861 m). Ondanks de grote hoogte is het geen moeilijke wandeling en daarom kunnen we volop genieten van de omgeving. Aan de voet van de Puig de Finistrelles ligt de Col de Nuria, waar we de kam verlaten en afdalen via een lokale GR-route langs de schitterende bloemenvallei van de rivier de Eyne. Daar wacht een busje om ons het laatste stukje naar Saillagouse te brengen, waar we overnachten in een eenvoudig dorpshotel. Hier zien we onze bagage weer terug. Wandeling: 20 km, 1100m stijgen, 1700m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

Saillagouse

Dag 9

Na twee zware dagen in het hooggebergte doen we het vandaag wat rustiger aan. Na het boodschappen doen is er een korte rit naar Angoustrine (1300m). Hier lopen we omhoog naar de Abri de Nartigues vanwaar we mooi zicht hebben op de Cerdagne, een weidse hoogvlakte waar verschillende rivieren ontspringen. Het is eeuwenlang betwist gebied geweest tussen Frankrijk en Spanje. Gevolg hiervan is de kleine Spaanse enclave Llivia, die geheel omgeven wordt door Frans grondgebied. Door het prachtige dal van de Angoustrine verlaten we de Cerdagne en stijgen we langzaam naar het tweede grote massief dat we op onze reis tegenkomen: het Massif du Carlit. Als het dal zich verbreedt en we op de vlakte van Bones Hores zijn aangekomen, is het niet ver meer naar onze geheel verzorgde hut in een prachtig berglandschap aan de oever van het stuwmeer van Bouillouse op 2000m. Wandeling: 10 km, 650m stijgen, 50m dalen, 3,5 uur lopen. Bij het stuwmeer hebben we een vrije middag, maar het mooie rondje langs de 9 meertjes is eigenlijk een must (extra 3 km, 150m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen)

Overnachting in

Lac de Bouillouse

Dag 10

Het bagagevervoer kan niet bij de hut komen waar we vanavond slapen, dus moeten we vandaag wat spullen voor de overnachting en de lunch voor morgen meenemen. We zijn aangeland in een landschap dat duizenden jaren bedekt is geweest met ijs. De dalen zijn breed en hebben steile wanden. We wandelen langs het meer van Bouillouse en stijgen dan heel langzaam door het dal van de Têt naar het kaarmeer van Pradet. We dalen iets en stijgen dan langs vele kleine meertjes naar de Porteille de Orlu (2390 m). Hier gaan we het natuurreservaat van Burrus in, beroemd om zijn vele alpenmarmotten en gemzen. Rond de pas moeten we een moeilijk terrein oversteken met veel grote rotsblokken. Uiteindelijk komen we in de kleine berghut van "En Beys" aan (1950m), waar we overnachten. Wandeling: 17 km, 800m stijgen en 900m dalen, 7,5 uur lopen.

Overnachting in

berghut en Beys

Dag 11

We dalen langs de rivier l 'Oriege en door een prachtig hooggebergtelandschap af naar de mooie bossen van Burrus verder omlaag naar Les Forges d’Orlu. Nog een laatste klimmetje en dan lopen we door het bos Ax-les-Thermes (op 800m hoogte) in. Wandeling: 21 km, 150m stijgen, 1400m dalen, 7,5 uur lopen.
Proficiat... Transpyreneeën etappe 1 zit erop!

Overnachting in

Ax-les-Thermes

Dag 12

Na het ontbijt lopen we in ca. 20 min naar het station van Ax-les-Thermes en aanvaarden de terugreis, via Brussel, naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op de eerste, tweede en laatste dag overnacht je op tweepersoons hotelkamers. De rest van de tocht in berghutten of gîtes d’étape. Gîtes zijn eenvoudige, sfeervolle groepsverblijven. Zowel in de gîtes als in de berghutten slaap je op meerpersoons slaapkamers, waar dekens en kussens aanwezig zijn. Je dient een lakenzak en handdoek mee te nemen.

Over de maaltijden

Elke ochtend is er een (eenvoudig) ontbijt.
's Avonds kookt de eigenaar van de accommodatie voor ons of we gaan in een nabijgelegen restaurant eten.
De lunches kun je zelf samenstellen. In de meeste gîtes en berghutten zijn lunchpakketten te koop en op een aantal dagen kun je inkopen doen in een dorpje.
Het is handig om van huis wat energierijke versnaperingen mee te nemen, bv. noten, gedroogd fruit en mueslirepen (chocola is vanwege de warmte niet aan te raden).

Inbegrepen

 • verblijf op op twee- tot vierpersoonskamers of slaapzalen
 • alle diners en ontbijten vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag van terugreis
 • bagagevervoer (niet elke dag, zie programma)
 • alle verplaatsingen volgens programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis (optioneel)
 • overige maaltijden
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Hoewel lichtere en zwaardere wandelingen elkaar afwisselen is de reis behoorlijk pittig te noemen. Elke dag loop je 5 tot soms 9 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen.
Veelal op goede, maar vaak stenige paden. Soms zijn stukjes over een asfaltweg onvermijdelijk. Het terrein wordt moeilijker naarmate we hoger het gebergte ingaan. Boven 2500 meter zijn nog maar weinig paden en moet er geregeld een moeilijke passage overbrugd worden over losse stenen, een steil traject of een sneeuwveld.
Een hele goede bergwandel conditie is vereist om deze wandelreis met plezier te kunnen lopen.

In iedere Transpyreneeën etappe zijn er dagen dat je hoog boven de bewoonde wereld blijft. De bagage kan dan niet naar de overnachtingsplaats worden gebracht. Deze dagen neem je zelf de bagage en een lunchpakket voor één of meer dagen mee. Reken voor deze dagen op een rugzak van 8-10 kg.

Ook zijn in iedere Transpyreneeën etappe een aantal transfers met een busje opgenomen. Dit kan zijn omdat anders de volgende overnachtingsgelegenheid niet bereikt kan worden of om stukken te vermijden die niet leuk zijn om te lopen, bv. als er alleen een asfaltroute is.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Indien je op eigen gelegenheid naar de Pyreneeën reist, ontmoet je de groep op het aankomst-station of in de eerste overnachtingsplek. 

Treininformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, reis je per dagtrein van Rotterdam Centraal, via Brussel-Zuid/Midi, naar Banyuls-s-Mer en terug vanuit Ax-les-Thermes via Brussel-Zuid/Midi naar Rotterdam. 
In Banyuls lopen we in 5 min naar het hotel, in Ax ligt het hotel ca. 20 min lopen (met bagage) van het station.

NB. wanneer je in België of Zuid-Nederland woont kan het sneller zijn om in Brussel op te stappen. Dit is mogelijk, maar we kunnen geen korting geven op het speciale groepstarief.
Indien je in Brussel op wilt stappen dien je dit wel aan SNP door te geven; je krijgt dan te horen in welke wagon en op welke stoelen de groep zal zitten.

Treinschema

 

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Paris Nord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Paris Nord- Paris Gare de Lyon   12:35 - 13:45 overgang
Paris Gare de Lyon   - Perpignan                                14:07 - 19:08 TGV 6065
Perpignan   - Bayuls-sur-Mer  19:45 - 20:15 TER 76425

Terugreis Tijden      Treinnr.
Ax-les-Thermes - Toulouse-Matabiau                          08:20 - 10:15                TER 71472
Toulouse-Matabiau     - Paris Montparnasse   11:49 - 16:08 TGV 8508
Paris Montparnasse   - Paris Nord  16:08 - 17:03  overgang
Paris Nord- Rotterdam CS  17:25 - 20:02 THA 9469

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Over het algemeen is het ‘s zomers in de Pyreneeën goed weer met veel zon. U moet echter iedere etappe rekening houden met een regenbui of een dag met mist. Immers, de Pyreneeënketen kent verschillende klimaatstypen. Vanuit het westen doet het vochtige klimaat van de Golf van Biskaye met zijn stormen, mist en regen zich gelden. Uit het oosten komen de zomerse warmte en winterse slagregens van de Méditerranée. Vanaf de Spaanse hoogvlakte, waar de temperaturen in de zomer oplopen tot 45 ºC, steekt soms een alles verschroeiende wind op, die tot in de dalen van de Pyreneeën voelbaar kan zijn. De Pyreneeën zelf zijn daarom klimatologisch gezien zeker geen eenheid. Er kunnen dagen zijn, waarop u aan de ene kant van de bergkam heerlijk in de zon loopt om vervolgens, zodra u de kam over bent, in een koude mist te moeten afdalen. De trektocht begint in juni bij de Middellandse Zee omdat de temperaturen daar dan nog niet extreem hoog zijn en eindigt eind augustus bij de Atlantische Oceaan als het weer daar het meest stabiel is. Zodra u boven 1000 meter loopt liggen de dagtemperaturen tussen 20º en 25 ºC. Voor iedere honderd meter dat u hoger komt, gaat er ongeveer een graad van af. De nachten zijn over het algemeen koel (5º tot 15 ºC). De nachten dat u boven 2500 meter slaapt, kan het nog wat kouder zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Onze ervaring is dat € 20,- per dag voldoende is. Het opnemen van geld is tijdens deze wandellreis slechts nu en dan mogelijk en pinnen in winkels en horeca is minder gebruikelijk dan thuis. Het is dan ook verstandig om voldoende cash geld mee te nemen.

Een enkele maal wordt voor een korte verplaatsing gebruik gemaakt van een busje, zodat een lang stuk asfalt kan worden overgeslagen en de betreffende wandeling niet al te lang wordt.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de trektocht door de Pyreneeën te beginnen. Een goede training is om, in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken, liefst in Eifel of Ardennen. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
NB. Omdat bergschoenen na een tijd op zolder nog wel eens spontaan uit elkaar willen vallen na een halve dag lopen, kan het geen kwaad ze hoe dan ook een of twee dagen te dragen voor vertrek.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. De nachten dat we in berghutten slapen waar geen vervoermiddel kan komen, dragen we zelf wat spullen mee voor de overnachting en wat extra kleding. Daarom dien je een rugzak mee te nemen van ca. 40 liter.
In de hutten zijn dekens aanwezig en wordt gekookt, dus blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 8 à 10 kg. Vanwege de overstappen in de treinreis en voor het vervoer ter plaatse raden wij aan de bagage in een makkelijk draagbare weekendtas of rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

klaprozen_in_de_catalaanse_pyreneeen.jpg

Frankrijk, Spanje - Transpyreneeën, Etappe 1

Catalaanse Pyreneeën

Wandelvakantie langs hotels, berghutten en gîtes d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten