Frankrijk, Italië, Zwitserland - Haute Savoie, 9 dagen Tour du Mont Blanc

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht rond Europa's hoogste berg

Volg de Tour du Mont Blanc door Frankrijk, Italië en Zwitserland en pik van elke cultuur wat mee. Het uitzicht is steeds indrukwekkend en tijdens deze trektocht op grote hoogte loop je over goede paden door ruig terrein, vaak dicht onderlangs de vele gletsjers van het massief. Aan de Italiaanse kant kom je door het sfeervolle centrum van Courmayeur. Eventueel te combineren met de Balcons du Mont Blanc om het rondje compleet te maken. Je kan kiezen voor meer of minder comfortabele overnachtingsplaatsen, met of zonder vervoer van je bagage.

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer mogelijk
 • Keuze tussen Basic en Comfort variant
 • Dé klassieker in de Alpen
 • Frankrijk, Italië en Zwitserland
 • Mooi zicht op grote gletsjers
 • Te combineren met Balcons du Mont Blanc
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De Mont Blanc in vier reizen

De hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc (4808 meter en een beetje), duikt in meerdere wandelreizen van SNP op. Onbetwiste klassieker is de negendaagse Tour du Mont Blanc. Maar er zijn ook alternatieven. Lees verder...

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Frankrijk, Italië, Zwitserland - Mont Blanc

De Mont Blanc behoeft eigenlijk geen introductie, de naam alleen al roept betoverende beelden op bij iedere bergwandelliefhebber. Deze tocht neemt je mee naar alle hoeken van de Mont Blanc en belicht zowel het Franse, Italiaanse als het Zwitserse gezicht op deze immense berg. Na een fikse wandeling wacht je de Italiaanse keuken, Zwitserse gastvrijheid en wellicht een goed glas Franse wijn. Door bergengtes en kleine valleien met vergezichten op de mooiste gletsjers en majestueuze toppen van de Alpen maak je een prachtige trektocht langs refuges en in kleine dorpjes gelegen gite d'étape's, auberges en hotels. In principe draag je zelf je bagage rond de Mont Blanc, maar je kunt eventueel bagagevervoer bijboeken.

Dag 1

Aankomst aan de voet van de Mont-Blanc op 1100m hoogte.

Overnachting in

Les Contamines-Montjoie

Dag 2

Je begint de ronde om de Mont Blanc met een wandeling door het langgerekte dorp les Contamines-Montjoie. Daarna loop je over een oud Romeins pad, naar Refuge Nant Borrant (1460m). Een uur later passeer je Refuge de la Balme (1706m), mooie plek voor een pauze. De klim gaat verder via het Plan des Dames naar de Col Bonhomme (2329m). Dan door naar de Col de la Croix du Bonhomme (2479m) met nog fraaiere vergezichten. Hier pas begint de afdaling in de mooie Vallée des Chapieux, waar u overnacht op 1550m. Een pittige tocht met prachtige panorama’s over d’Aiguille des Glaciers. Wandelduur: 19 km, 1350m stijgen, 950m dalen, 8 uur lopen.

NB1. In les Chapieux is slechts beperkt accommodatie. Naarmate je later boekt voor het hoogseizoen, neemt de kans toe dat we een hotel in Bourg-Saint-Maurice, een stad op 15 km afstand, moeten reserveren. Er rijden in juli en augustus shuttlebusjes op en neer, maar je kan ook een taxi reserveren (als de shuttle busjes niet rijden is dit noodzakelijk).

NB2. de eerste (min of meer vlakke) 4 km naar Notre Dame de la Gorge (1200m) kan je evt. met een taxi afleggen, dan nog blijft het een pittige dag.
Een andere optie om de TMB rustig te beginnen is om een nacht in Ref de la Balme (1700m) in te voegen (geef dit aan bij boeking). Dan stijg je vandaag ca. 600m en morgen 800m (NB. indien je je bagage wilt laten vervoeren rond de Mont Blanc, brengt dit meerkosten met zich mee voor iedere ingevoegde overnachting).

Overnachting in

Les Chapieux

Dag 3

Van Les Chapieux stijgt u langzaam richting Refuge des Mottets. Daarna volgt een pittiger klim naar de op de grens met Italië gelegen Col de la Seigne (2516m), vanwaar u afdaalt, genietend van het uitzicht op de Mont Blanc de Courmayeur. Bij Visaille in het weidse Val Veny bereikt u de bewoonde wereld. Wandelduur: 20 km, 1050 m stijgen, 950 m dalen, 7,5 uur.

Bij de basic-variant overnacht je in een berghut in Val Veny.
Bij de comfort-variant neem je bij Visaille de lijnbus (in september minder frequent) die je in een half uurtje naar Courmayeur brengt, waar je in een goed hotel overnacht.

 

Overnachting in

Val Veny of Courmayeur

Dag 4

Als je de Basic-variant doet bestaat deze dag uit 2 delen. De Comfort-variant doet, heb je overnacht in Courmayeur, en doet vandaag alleen deel 2.
In de ochtend loop je vanuit Val Veny via de Tour du MontBlanc naar Courmayeur, een Italiaans stadje in het Val d’Aosta en de tegenhanger van Chamonix aan de Franse kant. Ook hiervandaan worden al lange tijd beklimmingen van de Monte Bianco georganiseerd en er is een leuk museum in het oude Bureau des Guides. Helaas loopt de route van het Val Veny naar Courmayeur door een skigebied, wat het landschap niet altijd ten goede komt. Ochtendwandeling: 7 km, 300 m stijgen, 800 m dalen, 2,5 uur.
Deel 2 van Courmayeur naar Lavachey in Val Ferret is een schitterende wandeling, beginnend met een flinke klim door een mooi bos naar Rif. Bertone, gevolgd door een hoogtewandeling door weiden en bos met steeds geweldig uitzicht op het Mont Blanc massief met de beroemde Grandes Jorasses. Wandeling: 12 km, 900 m stijgen, 400 m dalen, 4,5 uur

Eventueel kan je de ochtendwandeling overslaan en met de bus naar Courmayeur gaan om wat meer tijd te besteden in het aardige centrum van Courmayeur.
Het is ook mogelijk hier (voor de Basic-variant) een overnachting in Courmayeur in te voegen (NB. indien je je bagage wilt laten vervoeren rond de Mont Blanc, brengt dit meerkosten met zich mee voor iedere ingevoegde overnachting).

Overnachting in

Val Ferret

Dag 5

De tocht gaat verder van Italië naar Zwitserland met aan de ene kant het Massif des Combins en aan de andere kant de Italiaanse uitlopers van de Mont Blanc. Uiteraard begint de dag weer met een fikse klim: van Lavachey op 1650m naar Grand Col Ferret op 2537m. In Zwitserland volgt de afdaling in een dal dat ook Val Ferret heet, naar de nederzetting La Fouly op 1600m. Wandeling: 17 km, 900m stijgen, 950m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

La Fouly

Dag 6

Vandaag een relatief vlakke etappe, door een deels bewoond dal. Van La Fouly wandelt u door één van de mooiste valleien van het Zwitserse kanton Valais naar het hooggelegen bergmeer van Champex (1486 m). Vandaar loopt u het Val d’Arpette in waar u overnacht op 1700m. Wandeling: 19 km, 650 m stijgen, 600 m dalen, 6 uur lopen. 

Overnachting in

Val d'Arpette - Champex

Dag 7

Een spectaculaire wandeling over de Fenêtre d’Arpette (2665m) vanwaar u afdaalt langs de Glacier du Trient. Trient (1300m) is een dorpje aan aan de pasweg van Martigny naar Chamonix. Wandeling: 11 km, 1000 m stijgen, 1350 m dalen, 6,5 uur lopen. Bij slecht weer is er een alternatieve route, die minstens zo mooi is maar slechts tot 2050m reikt.

Overnachting in

Trient

Dag 8

Een klim naar de Col de la Balme van 2131m voor een laatste blik op de Mont Blanc. Je staat hier boven het skigebied van Le Tour en slaat linksaf naar het Lac de Charamillon (2271m). Dan verder naar de immense Glacier du Tour, waar je op bijna 2500m hoogte begint aan een lastige afdaling die eindigt in Le Tour. Wandeling: 13,5 km, 1400m stijgen, 1200m dalen, 8 uur lopen. Bij slecht weer daal je van Col de Balme rechtstreeks af naar Le Tour, door het skigebied. Je bent nu terug in het dal van Chamonix.

Overnachting in

Le Tour / Montroc-le-Planet

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Wil je de top van de Mont Blanc nu wel eens van dichtbij zien? Dan kun je vanuit Chamonix met de Gondelbaan naar Aiguille du Midi op 3842 meter hoogte.

Indien je nog niet uitgewandeld bent, vervolg je tocht dan met de minitrek Balcons du Mont Blanc (reiscode 304420).
Deze eindigt in les Houches. Hier kun je de volgende dag de Telepherique Bellevue naar 1800m hoogte nemen en de TMB onderlangs de Glacier de Bionassay naar Les Contamines-Montjoie volgen, waar je de volledige Tour du Mont Blanc afsluit. Deze wandeling is ca. 15 km, 500m stijgen, 1200m dalen, 6 uur lopen.
Het is dan handig om nog een overnachting in Les Contamines bij te boeken.
NB. er is geen bagagevervoer mogelijk voor deze laatste 4 wandeldagen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We bieden de Tour du Mont Blanc aan in 2 varianten.
De basic-variant gaat uit van overnachtingen op meerpersoonskamers/slaapzaaltjes met (eenvoudig) sanitair op de gang. Je dient zelf voor een handdoek, lakenzak en kussensloop te zorgen (overal zijn dekens aanwezig).
De comfort-variant gaat uit van overnachtingen op privé kamers, waarvan de helft met een privé badkamer en de helft met een gedeelde badkamer. Indien mogelijk hebben we gekozen voor een echt goed hotel. Je hoeft bij deze variant géén handdoek, lakenzak en kussensloop mee te nemen.

Je overnacht (afhankelijk van de gekozen variant) in een verscheidenheid aan accommodaties: gîtes d’étape, albergo's, refuges (berghutten) en hotels. De meeste overnachtingsplekken liggen erg mooi en zijn sfeervol, maar eenvoudig, ingericht. Overal kan je warm douchen (in de basic-variant betaal je hier soms iets voor).

Over de maaltijden

Ontbijt en diner worden prima verzorgd door de accommodatiehouders. Alleraardigst aan deze wandeltocht is dat je door drie verschillende landen en daarmee eetculturen trekt. De grootste overeenkomst tussen de maaltijden zijn de vaak aanwezige, smaakvolle kaassoorten van de Alpenlanden. Bij al het heerlijks past natuurlijk een uitstekende wijn, waarvan men in alle drie de landen voldoende keus heeft.
Lunch en tussendoortjes voor onderweg kun je zelf meenemen, op een aantal plekken onderweg kopen of in de onderkomens bestellen. Soms tref je rond lunchtijd een berghut, waar je kunt eten.

NB. in de comfort-variant is het diner in Courmayeur niet inbegrepen. Hier kan je zelf een leuk eethuisje uitkiezen.

Inbegrepen

 • 8 overnachtingen
 • 8 ontbijten
 • 8 diners (comfort-variant: 7 )
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele transfers
 • lunches
 • diner in Courmayeur (comfort-variant)
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De Tour du Mont Blanc speelt zich grotendeels af in het hooggebergte, waarbij je elke dag aanzienlijke hoogteverschillen overbrugt. De goed gemarkeerde route gaat afwisselend over (on) verharde weggetjes en bospaden, maar voornamelijk over stenige, soms steile, bergpaden. Rond de hoge bergpassen komen tot ver in de zomer sneeuwvelden voor. Bergwandelervaring en een zeer goede conditie zijn vereist. Op een aantal dagen (maar lang niet altijd) kan je (bij slecht weer) de route inkorten. Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen . Het zelf dragen van de dien spullen (lakenzak (basisvariant), handdoek (basisvariant), toiletspullen, extra kleding) verzwaart de tocht uiteraard. Daarom kan je dagelijks vervoer van je bagage tussen Les Contamines en Le Tour als extra optie bijboeken.

Geschikt voor kinderen

De tocht rond de Mont Blanc kan een mooi avontuur zijn voor sportieve tieners die geen probleem hebben met de hoogteverschillen.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement op een aantal plekken een extra (rust)dag boeken.
La Fouly is een aardig dorpje waar je een aantal wandelingen kunt maken. Vanuit Champex-Val d’Arpette (1700m) kun je een mooie wandeling maken naar Cabane d’Orny (2811m) aan de gelijknamige gletsjer. Trient is een kleine nederzetting aan de weg over de Col de Forclaz. 
Wil je de tocht verlengen met de Balcons du Mont Blanc en een laatste wandeling van Les Houches naar Les Contamines-Montjoie, dan kun je hier een extra nacht boeken.

Eventueel kun je dag 2 opsplitsen door een nacht in Refuge de la Balme te overnachten en je kan dag 4 opsplitsen door een nacht in het levendige plaatsje Courmayeur toe te voegen (basic-variant). Geef dit aan bij boeking.

NB. bij vertrek op Dinsdag kan je maar één extra dag tussenvoegen; bij vertrek op Woensdag kan je géén extra dag tussenvoegen

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Les Contamines-Montjoie is ca. 1000 km. Er zijn 2 parkeer opties.

1. We adviseren om de auto op dag 1 bij de laatste accommodatie in Le Tour (nabij station Montroc-le Planet) te parkeren op de grote parkeerplaats bij de skilift. Je neemt dan van station Montroc-le Planet de trein en bus naar in Les Contamines (zie hieronder). Na de laatste overnachting kan je zo gelijk vertrekken. 

2. Wil je de hele ronde om de Mont Blanc lopen (zie dag 9) dan kun je parkeren op een openbare parkeerplaats in Les Contamines-Montjoie.

Van Le Tour/Montroc-le-Planet naar Les Contamines-Montjoie
In Le Tour/Montroc-le-Planet (ca. 10 km ten noorden van Chamonix) neem je de trein naar station St.Gervais-les-Bains/Le Fayet (vertrek 1x per twee uur, reistijd 1.10 uur) en vervolgens de bus naar Les Contamines-Montjoie (rijdt meerdere keren per dag, behalve op zondag, reistijd 30 min). Een taxi is ook mogelijk (15 km). Reken in totaal op 3 uur reistijd.

Voor een ontspannen begin van de tocht, kan je vooraf een nacht in Le Tour bijboeken. Dan kan je de volgende dag rustig naar Les Contamines Montjoie reizen. Met onderweg mogelijk een stop in Chamonix, om sfeer te proeven en/of de gondel naar de Aiguille du Midi te nemen. Daar sta je op 3800m oog in oog met de Mont Blanc, een mooie ervaring.

Klik hier voor bustijden le Fayet - Contamines (kies onder Horaires/Timetables 'Ligne 84').
Klik hier voor treintijden.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar St.Gervais-les-Bains/Le Fayet en een terugreis vanaf Montroc-le-Planet.
NB. een retourtje naar St.Gervais-les-Bains/Le Fayet kan ook, dan koop je ter plekke een kaartje voor de stoptrein van Montroc-le-Planet naar St.Gervais-les-Bains/Le Fayet.

Na aankomst in St.Gervais-les-Bains/Le Fayet neem je de bus naar Les Contamines-Montjoie (15 km, rijdt meerdere keren per dag, behalve op zondag, reistijd 30 min).  
De laatste bus naar Les Contamines gaat meestal rond 19 uur (check website). Haal je die niet dan dien je een taxi naar Les Contamines te nemen.
Check tevoren of er op de dag dat je wilt reizen, met het gekozen treinschema, nog een bus rijdt.
Klik hier voor bustijden le Fayet - Contamines (kies onder Horaires/Timetables 'Ligne 84').

Voor de terugreis stap je in Montroc-le-Planet (op loopafstand van de laatste accommodatie) in de trein.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Geneve.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Geneve-Airport reis je per bus naar Les Contamines-Montjoie.
Er gaan rechtstreekse shuttlebusjes tussen Geneve Airport en de vallei van Chamonix (ca. 1 uur, 15 min).

Klik hier of hier voor informatie over shuttlebusjes tussen Geneve en de vallei van Chamonix.
Je kan ze vooraf zelf reserveren.
NB. Naar Les Contamines-Montjoie gaat alleen met een 'private transfer' die wat duurder is dan de reguliere busjes. Eventueel neem je het reguliere busje tot St.Gervais/Le Fayet Gare en gaat verder met de lijnbus naar Les Contamines-Montjoie (zie onder Treinreis)
Vanuit Le Tour kan je wel met een regulier busje naar Geneve Airport.

Je kan dit arrangement starten van half juni tot half september.
Als je vertrekt op dinsdag of woensdag kunnen we de trip meestal snel bevestigen; bij vertrek op andere dagen wordt dit lastiger.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Mont Blanc ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

honden niet toegestaan.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In deze wandelweek start je in Frankrij en loopt dan vervolgens in de bergen de grens met Italië, Zwitserland en Frankrijk over.
Dit kan allemaal zonder testen en formulieren, er zijn geen controles.

Specifiek voor bezoek aan accommodaties van deze reis

In de Basic variant dien je, naast handdoek en kussensloop, een (dunne) slaapzak mee te nemen, omdat dekens en dekbedden verwijderd moesten worden uit de slaapruimtes.
Ook kussens schijnen verwijderd te zijn, dus je kan een opblaaskussen meenemen of wat kleren in de kussensloop proppen.

Bij zowel de Basic als de Comfort variant dien je nu zelf slippers mee te nemen voor binnen in de accommodatie, daarnaast ook desinfecterende zeep/gel en mondkapjes.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Zwitserland hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die bij aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zwitserland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zwitserland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Autobahnvignet
Het Autobahnvignet Zwitserland is verplicht voor alle gebruikers van de Zwitserse autowegen: de Zwitserse Nationalstrassen, de N-wegen. Op het rijden zonder vignet staat een boete van ca. 100 Zwitserse francs. Voor een auto plus een caravan zijn twee vignetten nodig. Komt men dus niet op deze wegen, maar alleen op de Bundesbahnen, dan heeft u geen vignet nodig. U kunt ze aan de grens kopen, maar ook bij de ANWB.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Zwitserland is een van de veiligste landen ter wereld, maar toch is het ook hier raadzaam om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Een ziektekosten- en een reisverzekering zijn essentieel, vooral vanwege de hoge medische kosten die ski-ongelukken met zich kunnen meebrengen. De eerstehulpafdeling van de ziekenhuizen is 24 uur per dag geopend en in steden is altijd een apotheek open. Alle apotheken horen op hun deur of raam te vermelden welke apotheken wanneer geopend zijn. Nooddiensten, waaronder de helikopter-reddingsdienst zijn zeer efficiënt. U kunt ook een speciaal telefoonnummer bellen voor informatie over lawines. Als u op grote hoogte gaat skiën of wandelen, kijk dan uit voor uitdroging of verbranding door de zon.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

schitterende_toppen.jpg

Frankrijk, Italië, Zwitserland - Haute Savoie

Tour du Mont Blanc

Trektocht rond Europa's hoogste berg

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten