Frankrijk - Haute-Marne, 5 dagen Tussen Vogezen en Bourgogne

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie vanuit bijzondere chambres d'hôtes

Op het waterrijke plateau van Langres worden enkele grote rivieren geboren. Verken dit plateau tijdens enkele korte fietstochten. Fiets langs de bron van de Maas en strijk vervolgens neer op een terras in het kuuroord Bourbonne les Bains. Proef de wijnen van Coiffy le Haut, maar kijk uit voor de kippen op straat in het middeleeuwse Châtillon-sur-Saône. Je fietst ontspannen over rustige landweggetjes met weinig verkeer of over een oude spoorlijn. Je overnacht in een fraai chateau.
Dit korte verblijf kan je uitstekend combineren met andere arrangementen tot een ware ’Tour de France’.

Uniek aan deze reis

 • Gastvrije ontvangst in het Nederlands
 • Korte en langere fietstochten met weinig hoogteverschil
 • Kunstzinnige accommodatie
 • Langs de bron van de Maas
 • Thermenstad Bourbonne-les-Baines
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Haute-Marne

Te midden van de glooiende hellingen van het departement Haute Marne, op steenworp afstand van de Vogezen en de Haute Saone, ligt in het dorp Melay een kasteel. In het dorp staan verschillende mooie gebouwen daterend uit een welvarende periode. Het gemeentehuis en de kapel zijn zeker een bezoek waard. Maar ook de wasplaats uit vroegere tijden met zijn vele slijtplekken is te bezichtigen. Deze wasplaats is nog steeds in gebruik bij enkele bewoners. In het hele dorp is de sfeer van 150 jaar geleden nadrukkelijk behouden en waan je jezelf in vroegere tijden. Wandel eens naar de kapel tussen de oude wijngaarden of ga zelf groenten plukken in de tuin van Barges om daarna een duik te nemen in het mooi gelegen zwembad in Blondefontaine (6km). Of je doet helemaal niets…

Sinds de bouw van het chateau in 1644 leefden er diverse generaties van markiezen. Na een ingrijpende verbouwing is het chateau nu de gastvrije omgeving om te genieten van rust en oorspronkelijkheid.

Dag 1

Aankomst in Melay.
Installeer je met een drankje op het aangename terras bij je chateau.

Overnachting in

Melay

Dag 2

De Haute-Marne beschikt over een dicht netwerk van kleine weggetjes met weinig verkeer. Ideaal dus om de streek in alle vrijheid per fiets te verkennen. Maak vandaag bijvoorbeeld een korte rondrit van 20 km (200 m stijgen en dalen) en gebruik de rest van de dag om lekker tot rust te komen in je accommodatie of om een terrasje te pakken.

Overnachting in

Melay

Dag 3

Een rondrit van 36 of 48 km (max. 450 m stijgen en dalen) brengt je naar het nabij Melay gelegen stadje Châtillon-sur-Saône, een middeleeuws stadje waar de tijd heeft stil gestaan en de kippen nog over straat lopen. Als je niet de volledige tocht wil fietsen maar op je gemak wil rondslenteren in Châtillon, fiets je op het eind van de middag via de kortste weg weer terug naar Melay.

Overnachting in

Melay

Dag 4

Een langere rondrit (49 km, 500 m stijgen en dalen) breng je langs de bron van de Maas. Op het plateau van Langres, een belangrijke waterscheiding, ontspringen naast de Maas ook de rivieren Saone, Seine en Marne. De rondrit voert je tevens langs het gezellige thermenstadje Bourbonne-les- Bains en de wijngaarden bij Coiffy-le-Haut.

Overnachting in

Melay

Dag 5

Het arrangement eindigt na het ontbijt.

Op de terugweg (of tijdens het arrangement, bv. op een dag met slecht weer) is er misschien gelegenheid in de omgeving een en ander te bezoeken.
Contrexeville en Vittel zijn de bekendste kuuroorden en bronwatergebieden van Frankrijk. Le Fort du Cognetlot in Chalindrey is een fort dat stamt uit de 19e eeuw en deel uitmaakte van een fortenlinie die diende om de Duitsers buiten de deur te houden.
Langres is een bezoek meer dan waard. Het is een prachtige, geheel ommuurde vestingstad, die je in de verte al kan zien liggen. Je kan er gezellig winkelen, een terrasje pakken, een museum bezoeken en een stadswandeling maken. ’s Zomers zijn er veel culturele activiteiten, zoals concerten en een openluchttheater. Als je de fietsen meeneemt naar Langres kan je hier nog een rondrit maken door het merengebied over een oude spoorlijn. Proef wijn in één van de wijnkelders bij Montlandon. Bezoek de fraaie Romeinse opgraving bij het dorpje Andilly-en-Bassigny, tevens een mooie picknickplek.
Even ten noorden van Fayl-Billot, bekend van de mandenvlechters, ligt bij het dorpje Charmoy een verrassende plek met een echte waterval.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in Chateau Melay, een authentieke chambres d'hôtes met Nederlandse eigenaren in het dorp Melay, op het platteland van de Haute-Marne. De ruime kamers - waar generaties markiezen verbleven - beschikken over een eigen badkamer. Dat de moderne tijd inmiddels zijn intrede heeft gedaan in het chateau blijkt uit het wifi-netwerk dat beschikbaar is voor de gasten.

Naast het hoofdgebouw zijn er twee bijgebouwen die net zo sfeervol en mooi opgeknapt zijn. Rond de panden is een een terras en ruime tuin, met klein zwembad.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen. Je begint de dag met een uitgebreid ontbijt bestaande uit verschillende soorten brood, croissants, diverse soorten beleg en fruit, koffie, jus en thee. Je krijgt een uitgebreid lunchpakket mee voor tijdens het fietsen. Het diner is een heerlijke driegangenmaaltijd, die geserveerd wordt aan een grote tafel, samen met de andere gasten. Er wordt zoveel mogelijk gekookt met groenten uit de tuin.
NB. op donderdag wordt niet gekookt. Zit er een donderdag in je verblijf, dan krijg je korting op de reissom en kunt bv. gaan eten in Bourbonne-les-Bians op 15 min rijden.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • lunchpakket op fietsdagen
 • 4x diner
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Fietshuur (is ter plekke niet mogelijk) 

Over de activiteiten

Je maakt diverse dagtochten, die je gemakkelijk in lengte kan inkorten of uitbreiden. Het landschap is licht glooiend met soms een pittige klim. Iedereen kan hier diverse leuke en afwisselende fietstochten maken.

Ter plekke zijn geen fietsen te huur.

Extra dagen

Je kan naar wens extra dagen bijboeken.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Melay bedraagt ca. 630 km. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie. Een auto biedt je de mogelijkheid om ook de wijdere omgeving van Melay te verkennen en fietsen mee te nemen.

Treinreis

Melay is lastig per trein te bereiken. Omdat er ter plekke geen fietsen te huur zijn, moet je sowieso met de auto komen om je eigen fietsen mee te nemen.

Je kan dit arrangement starten op de aangegeven dagen, van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Haute-Marne ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over de accommodatie 

Chateau Melay beschikt niet over een officieel duurzaamheidslabel. Toch wordt er het nodige op dit gebied gedaan: scheiden van afval, zoveel mogelijk gebruik maken van spaarlampen, wassen op lage temperaturen, groenteafval composteren en koken met producten uit de eigen tuin.

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

q

Frankrijk - Haute-Marne

Tussen Vogezen en Bourgogne

Fietsvakantie vanuit bijzondere chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten