Frankrijk - Ecrins, 10 dagen Wandelen door Parc National des Écrins

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs gîtes d'étape en berghutten

Zoek de hoogte op in Frankrijk! Het Parc National des Écrins staat bekend als het mooiste hooggebergte van de Franse Alpen, en ach vooruit, misschien wel van Europa. De Écrins zijn heel anders dan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Misschien zijn het de superblauwe lucht en het heldere licht, of de snel eroderende Terres Noires, de overvliegende gieren en grote kuddes schapen. De Fransen noemen dit 'sauvage', en dat is het zeker. Wild en ongetemd.

In tien dagen maak je een tocht rondom indrukwekkende bergtoppen, overnachtend in berghutten en gîtes d'étape. Onderlangs de Meije-gletsjer, over steile hellingen en langs kristalheldere watervallen: deze wandeltocht is een uitdaging. Ga jij die aan?

Uniek aan deze reis

 • Adembenemend uitzicht op de gletsjers van de Meije
 • Ongenaakbare vierduizenders
 • Glooiende valleien en ruige bergkammen
 • Watervallen van Valgaudemar
Zwaarte
Comfort

Artikel | Top 10 kuitenbijters

Jammerende kuiten, zweet op de rug en het hart snel kloppend. Deze reis is één van de 10 pittige groepswandelreizen waarbij je soms best een beetje moet doorbijten. Maar het uitzicht is altijd weer de perfecte beloning. Lees verder...

Deze reis met dertigers en veertigers?

Deze reis bieden we ook aan via ons label Yomads. Tijdens deze hike-, bike- en multi-activity-trips ga je op avontuur met andere Yomads. Nieuwsgierig? Bekijk deze reis hier.  

Dag tot dag

Frankrijk - Tour d'Écrins

We zullen er eerlijk over zijn: het Parc National des Écrins is niet voor iedereen weggelegd. Maar, als je in goede conditie bent en van hiken houdt, dan is dit 'the place to be'. Droom even mee: bergtoppen die tot hoogtes van vier kilometer reiken, eeuwig bedekt met sneeuw en ijs, valleien vol bloemenvelden, een gier suist boven je hoofd voorbij. En dan is dat alles ook nog eens bereikbaar via goed aangelegde paden.

Tijdens deze wandeltocht door het Parc National des Écrins wordt je bagage zo veel mogelijk voor je vervoerd. Daardoor hoef je niet steeds dat gewicht mee te dragen. Je slaapt in afgelegen bergdorpjes in gîtes d'étape, sfeervolle verblijven voor trekkers. Je slaapt ook twee keer in een berghut.

De reis begint op het groene plateau van Emparis, met uitzicht op de Meije-gletsjer. Van daar af trek je rondom het ondoordringbare bergmassief. Aan de zuidkant ga je over steile hellingen, soms cross country. Na de watervallen en kaarmeren van Valgaudemar en Valjouffrey eindig je in de diepe vallei van de Oisans.

De Écrins zijn heel anders dan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Misschien zijn het de superblauwe lucht en het heldere licht, de snel eroderende Terres Noires, de overvliegende gieren en grote kuddes schapen. De Fransen noemen dit sauvage, en dat is het zeker. Wild en ongetemd.

 

Dag 1

Zeg maar dag Nederland! Na een lange reis bereik je La Besse- al op 1550 meter hoogte. Dit pittoreske dorp ligt op een plateau langs de bergwand van het Massif des Écrins. Je uitzicht: het stuwmeer van Chambon onder in de vallei van de Oisans.

Overnachting in

La Besse

Dag 2

De tocht begint! Het pad gaat eerst bovenlangs het donkere water van het stuwmeer van Chambon. Erosie heeft diepe geulen in de steile helling uitgesleten. Er is ook weinig plantengroei in de 'terres noires'.

Na de hutjes van Le Clots wordt het groener. Hier begint een pittige klim. We kunnen uithijgen bij de boerderijen van Fey op het grasplateau Emparis, op 2200 meter hoogte. Hier kijken we uit op de gletsjers op de noordhellingen van de Meije (3982 meter).

We eindigen de dag in het fotogenieke dorpje La Grave, op 1475 m hoogte onderaan de kilometers hoge noordwand van de Meije. Onze bagage wacht op ons in de gîte. Als het helder is, kunnen we genieten van de kleuren van de zonsondergang op de grillige ijsvelden van de Meije. 

Lengte 22 km, 1500 m stijgen en  1300m dalen, 7,5 uur wandelen.

 

Overnachting in

La Grave

Dag 3

We schudden de spierpijn van ons af en wandelen langs het riviertje de Romanche, dat de Oisans-vallei heeft uitgesleten. Vanuit het bos komen we in weiden vol bloemen. Bij de Pas d’Anna Falque beklimmen we een gletsjerdrempel in de vallei, met een mooie waterval. Daarna verwijdt het dal zich, maar wordt het landschap ruiger. Omringd door bergen gaan we verder naar het gletsjermeertje voor de met puin bedekte ijstong van de Glacier d’Arsine. Dit landschap van steen en ijs is het letterlijke hoogtepunt van de wandeling, op 2400 meter. Van hier af, dalen we af naar het dorpje Le Casset. De bagagebus brengt ons vervolgens in drie kwartier naar Vallouise aan de oostzijde van de Écrins. Bereid je voor op schoonheid, want dit is midden tussen de vierduizenders, aan de voet van de reusachtige Pelvoux (3943 meter). Top!

Lengte 23 km, 1200 m stijgen en 1100 m dalen, 7,5 uur wandelen.

 

Overnachting in

Vallouise

Dag 4

Dit wordt een reis binnenin een reis. We overnachten in een berghut. Dat betekent dat we onze rugzak vullen met wat extra kleren, onze toiletspullen en een lakenzak. In twee dagen doorkruisen we het zuidelijke deel van de Écrins, waar we stukken minder andere wandelaars zullen tegenkomen.

De bus brengt ons op weg naar het beginpunt zodat we niet over asfalt hoeven te lopen. In de schaduw van het bosachtige dal van de Onde gaan we naar Entre les Aygues. Het verstilde dal van de Selle lopen we stroomopwaarts door, met uitzicht op de Pic de Verdonne (3327 meter). Langs een verdwaalde zomerboerderij wordt het pad steeds steiler. Ons hoogtepunt: de Col de l'Aup Martin (2761 meter). Om ons heen is een wereld van ruige bergen.

We nemen de Pas de la Cavale (2735 meter) over de volgende bergrug. Dan dalen we steil af naar de beloofde berghut van Chaumette, waar we overnachten in een prachtige bergkom. Er is zacht gras om in uit te rusten bij aankomst.

Lengte 17 km, 1400 m stijgen en 1000 m dalen, 6,5 uur wandelen.

N.B.: Vroeg in de zomer is de Col de l’Aup Martin soms nog onbegaanbaar, vanwege steile sneeuwvelden. We laten ons dan iets verder weg afzetten en lopen van Fournels, door een ander dal, rechtstreeks naar Pas de la Cavale. Deze wandeling komt sterk overeen met het origineel.

 

Overnachting in

Refuge de Chaumette

Dag 5

Je wordt in de bergen wakker. Je strekt je uit en bekijkt de rotspartijen. Zo wil je toch altijd opstaan? Vandaag gaan we naar de vallei van Valgaudémar, beroemd om de vele watervallen.

We beginnen dit laatste stuk van de rondtocht om het bergmassief van de Sirac (3440 meter), over kleine paadjes waar maar weinig wordt gewandeld. Het is een klim naar de hoge bergen van Col de la Vallette (2668 meter), waar we een 'haute route' volgen door de in zachter gesteente uitgesleten bergkommen van Gouiran en Haut Plat. Dit komt uit in de Col de Vallonpierre (2607 meter). Hier kijk je naar het zuiden uit over het dal van Champoleon; in het noorden ligt in de diepte het meertje van Vallonpierre. De hut daar is een goede plek om warme chocolademelk of een café au lait te drinken, alvorens je afdaalt naar de hut van Xavier Blanc in het hoofddal van Valgaudemar.
Lengte 18,5 km, 1300 m stijgen en 1650 m dalen, 8 uur wandelen.

 

Overnachting in

La Chapelle-en-Valgaudémar

Dag 6

Nog een tweedaagse tocht, dit keer minder zwaar. We vullen onze rugzakken weer en beginnen de dag rustig, met een stuk door de vallei en rondkijkend in het dorp La Chapelle. Vanuit hier is het een steile klim langs de tachtig meter hoge waterval Cascade de Combefroide. Langs een grasweide stijgen we verder tot een met puin gevulde kom.

En daar komt onze volgende bergpas in zicht: de Col des Colombes (2405 meter). Na de oversteek van deze pas zien we de bergmeertjes van Lautier. Hier kun je goed uitrusten voor het laatste stuk, over de Col des Clochettes naar de Refuge des Souffles (1968 meter). Dat wordt lekker slapen vandaag.

Lengte 17.5 km, 1450 m stijgen en 850 m dalen, 7 uur wandelen.

 

Overnachting in

Refuge des Souffles

Dag 7

Een rustig dagje. We nemen de tijd voor ons ontbijt, genieten nog eens van de uitzichten. Zodra we aan de wandel gaan is het eerst allemaal nog op hoogte, onderlangs de rotspieken van het Massif des Souffles. We klimmen naar de Col de Vaurze (2500 meter) en dalen steil af naar het gehuchtje Le Désert. Dat ligt lekker verlaten in het dal van Valjouffrey (1266 meter). We slapen weer in een gîte, een eenvoudig maar gezellig plekje.

Lengte 10 km, 550 m stijgen en 1550 m dalen, 5 uur lopen.

 

Overnachting in

le Désert (Valjouffrey)

Dag 8

Ook vandaag valt de wandeling mee. Maar het wordt er wel eentje die je nog lang zal bijblijven.

Eerst klimmen we stevig naar de volgende bergpas, de Col de Côte Belle (2290 meter). We komen langs een wilde bergbeek en daarna de rotswanden van de Aigulles des Marmes. Het uitzicht op de pas is fenomenaal: bergen, twee verschillende valleien van de Valjouffrey. Maar ook de afdaling is bijzonder. We gaan langs een richel van tot verticale stand geplooide gesteentelagen die de 'Orgelpijpen van Belle Côte' worden genoemd.

We eindigen in het dorpje Valsenestre, in het natuurreservaat van Béranger. Ook hier weer een eenvoudige gîte.

Lengte 11 km, 1000 m stijgen en 900 m dalen, 5,5 uur wandelen.

 

Overnachting in

Valsenestre

Dag 9

Helaas. Het is alweer de laatste dag. Maar we eindigen onze Tour des Écrins met een knaller.

Eerst klimmen we, van geleidelijk naar steeds steiler, tot we op de Col de la Muzelle (2615 meter) zijn. De klim eindigt met een steil en stenig stuk. Bij de doorgang in de rotswand van Rochers de la Muzelle worden we echter getrakteerd met een prachtig zicht op de bergen. Voor ons ligt het groene Lac de la Muzelle (2100 meter). Een goede plek om straks na de afdaling te pauzeren. De laatste afdeling loopt vervolgens via watervallen en door een dal dat steeds groener en lieflijker wordt, naar Le Bourg d'Arud in de vallei Vénéon.

Lengte 16 km, 1400 m stijgen en 1700 m dalen, 7 uur wandelen.

Na de wandeling worden we in een stevig half uurtje naar de gîte van de Mizoën (of La Besse) gebracht.

Overnachting in

Mizoën of La Besse

Dag 10

Het zit erop. We nemen nog een ontbijt samen en genieten na van de mooie rondtocht, alvorens we de terugreis aanvaarden

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gesteld.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We slapen in berghutten en in gîtes d'étape. Dat laatste kan een verbouwde boerderij zijn, een landhuis of een chalet. Soms ligt een gîte afgelegen, soms in een typisch Frans dorpje. Het zijn meestal authentieke en ontspannen plekken met veel gastvrijheid, in een landelijke omgeving. Denk aan één of meer slaapzalen (dortoirs) of meerpersoonskamers (4-6 bedden) met stapelbedden en een warme douche op de gang. Je neemt je eigen lakenzak en kussensloop mee. 
Twee nachten slaap je in een berghut (réfuge). Hier slaap je op een dortoir (en soms in een tent) en er zal weinig luxe zijn. Maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de ligging: midden tussen de bergtoppen van drieduizend meter hoogte. Het bagagevervoer kan niet bij de berghutten komen, dus neem je de basale benodigdheden als kleding en een lakenzak tijdens de wandeling mee in je rugzak. De rest van de bagage wordt naar de volgende overnachtingsplek gebracht. 

 

Over de maaltijden

De eigenaar of beheerder van de gîte of berghut zorgt voor ontbijt en avondeten. Daarnaast maakt hij of zij lunchpakketten klaar voor onderweg in de natuur. Dit zijn vaak salades. Neem hiervoor een afsluitbaar plastic bakje (ca. 1 liter) en lepel of vork mee.

N.B.: Lunch en ontbijt in de hutten kan vrij eenvoudig zijn. Dus neem van huis wat snacks en lekkers voor onderweg mee, want in de hutten is de keuze beperkt.

 

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden van diner op dag 1 tot en met ontbijt op dag 10
 • Bagagevervoer (behalve naar en van de twee berghutten)
 • Transfers op dag 3, 4 en 9 met busjes
 • Diensten 1 SNP-reisleider
   

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Verzekeringen
 • Eigen uitgaven (neem cash geld mee voor in hutten)

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

We zullen er eerlijk over zijn: het Parc National des Écrins is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je in goede conditie bent en van hiken houdt, dan is dit the place to be. Droom even mee: bergtoppen die tot hoogtes van vier kilometer reiken, eeuwig bedekt met sneeuw en ijs, valleien vol bloemenvelden, een gier suist boven je hoofd voorbij. En dan is dat alles ook nog eens bereikbaar via goed aangelegde paden. Tijdens deze wandeltocht door het Parc National des Écrins wordt je bagage zo veel mogelijk voor je vervoerd. Daardoor hoef je niet steeds dat gewicht mee te dragen.
De wandelingen hebben fikse hoogteverschillen en op sommige dagen maak je ook behoorlijk veel kilometers (zie detail bij elke wandeldag). De paden bestaan veel uit los steen en er zijn steile stukken, maar over het algemeen goed begaanbaar. In het begin van de zomer kan je hier en daar nog een klein sneeuwveld tegenkomen.
Dit is een pittige trektocht; een goede conditie en ervaring met bergwandelen zijn belangrijk.

NB. op de plekken waar het bagagevervoer wel kan komen, moet de bagage soms een stuk (max. 600 m) gedragen worden vanaf de weg naar de accommodatie. Zorg daarom dat je de te vervoeren bagage in een rugzak of duffelbag hebt zitten, die draagbaar is.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - La Besse is ca. 1075 km. Je kan gedurende de week parkeren in het dorpje, waar de tocht begint en eindigt.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Grenoble.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Hoe kom ik van Grenoble bij de eerste accommodatie?

Vanaf Grenoble neem je de lijnbus ZOU 55 naar Barrage de Chambon (of Le Freney d'Oisans). Reistijd ca. 1,5 uur. De laatste bus vertrekt tussen 17 en 18 uur uit Grenoble. Zorg dat je met de trein ruim voor die tijd in Grenoble bent.
Op de terugweg kan je op z'n vroegst om 12 uur in Grenoble zijn voor de trein naar huis.

Klik hier voor de bustijden.

Je wordt opgehaald/weggebracht van/naar Barrage de Chambon door de accommodatie (10 min rijden, in overleg met de reisleider).

Ondanks de zuidelijke ligging komt het voorjaar in de Franse Alpen pas in juni op gang. De winterneerslag en de voorjaarswarmte zorgen dan voor een groen en relatief vochtig landschap. De oostzijde van de Ecrins kennen over het algemeen meer zonneschijn en vangen beduidend minder neerslag dan de valleien van de Valgaudemar en de Valjouffrey aan de westzijde. Kenmerkend voor het hooggebergteklimaat, zijn echter ook de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, tussen zon- en schaduwzijde, tussen dal en berg evenals de snelle weeromslagen. Zo kan het weer op een dag die zonnig begon, snel omslaan en eindigen in mist, regen of onweer. De temperatuur loopt overdag op tot ongeveer 25 ºC. Bovenin de bergen is het koeler (tot 15 ºC) en kan zelfs in de zomer wel eens sneeuw of hagel vallen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Ercins te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kun je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Je loopt met een rugzak waarin plaats is voor de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles (minimaal 1,5 liter), een regenjack en eventueel een fototoestel en verrekijker. De rugzak moet groot genoeg zijn (bv. 40 liter) om wat extra kleding, toiletartikelen en een lakenzak voor een overnachting in een berghut mee te nemen.
Soms moet je vanaf de weg waar de bagage wordt afgezet nog een stuk lopen (max 600 m) naar de accommodatie. Als je met de trein komt heb je mogelijk een overstap in Parijs met de metro.
Daarom adviseren we om de bagage in een rugzak of een weekendtas/duffelbag te vervoeren (geen harde koffer), die je makkelijk kunt dragen, en geen spullen los aan de buitenzijde van tas of rugzak te binden. Beperk het gewicht tot maximaal 15 kilo. 

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en broek, en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • tupperware bakje (ca. 1 liter) en lepel/vork voor salades die bij lunchpakket zitten
 • gamaschen (houden voeten droog bij nat gras en sneeuwvelden)
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken (wandelstokken vergroten je stabiliteit en beschermen je knieën bij afdalingen, áls je er mee kunt omgaan, anders heb je alleen maar last van wandelstokken. Als je nooit met stokken loopt, hoeft dat nu ook niet.
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • lakenzak (slaapzak is niet nodig want er zijn dekens aanwezig) en grote kussensloop (voor dikke kussens)
 • licht schoeisel voor in de hutten
 • zaklamp
 • handdoeken
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd. Hij of zij is speciaal getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS in het midden- en hooggebergte.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

tour_des_ecrins.jpg

Frankrijk - Ecrins

Wandelen door Parc National des Écrins

Wandelvakantie langs gîtes d'étape en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)