Frankrijk - Corsica, 4 dagen GR20 van Col Verde naar Vizzavona

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs berghut en gîte d'étape

De mythische GR20, Corsica’s beroemdste wandelroute, is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je van klauteren houdt en een beetje afzien niet erg vindt kun je tijdens deze korte minitrek genieten van de bijzondere sfeer rond de hoogste toppen van het ‘Ile de Beauté’. Drie dagen wandel je over het ‘pad der paden’; vanaf de Col de Verde onderlangs de Monte Renoso, langs de geheimzinnige ‘pozzi’, langs klaterende bergbeken, indrukwekkende woudreuzen en over grillige granietblokken. Na de Col de Vizzavone wandel je nog een stuk over de GR 20 door een prachtige vallei en de stroomversnellingen van de Cascade des Anglais. Je gaat met een goede kaart en Engelstalige routebeschrijving op pad en de markeringen zijn duidelijk. Onderweg overnacht je op bijzondere plekken met basic voorzieningen in de bergen van Corsica.

Uniek aan deze reis

Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Corsica

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in Vizzavona, de 1180m hoge pas waar de hoofdweg van Ajaccio naar Bastia de centrale Corsicaanse bergketen oversteekt. Hier verblijf je in een eenvoudige gîte d'etape. Als je per trein naar het station van Vizzavone reist, word je door de accommodatiehouder opgehaald.
Hier ontvang je je informatiepakket over de trekking. Het diner is inbegrepen.
Ben je vroeg dan kan je alvast (een deel van) de wandeling van dag 4 doen 

Overnachting in

Vizzavone

Dag 2

Na het ontbijt word je per auto in ca. 50 minuten naar de Col Verde gebracht, een van de paswegen over de centrale bergkam van Corsica. Hier pik je meteen de rood-witte markeringen van de beroemde GR 20 op, die in noordwaartse richting zult volgen. Een lunchpakketje en wat extra spullen voor de overnachtingen in de bergen gaan in je rugzak mee. De Engelstalige routebeschrijving, de uitstekende topografische kaarten en de goede markeringen vormen de komende dagen je gids over de GR 20. Vandaag geen spannende bergkammen met uitzicht maar een traverse rond de Monte Renoso (2352m). Het pad slingert net boven of net onder de bosgrens en loopt naar de herdershutjes van Capanelle (1568m), die aan de voet van de Monte Renoso liggen. Bijzonder is de zogenaamde 'pozzi', een opvallend groen en vlak grasgebiedje: dit is een dichtgeslibd bergmeertje. De bossen bestaan veelal uit de fraaie Corsicaanse den met de kenmerkende horizontale takken en zilverbruine bast. Op de nattere hellingen groeien meer beuken.
De wandelduur van deze dag: 13 km, 650m stijgen, 350m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Bergeries de Capannelle

Dag 3

Zeer ervaren bergwandelaars kunnen vroeg uit de veren om de Monte Renoso te beklimmen; een stevige klim naar de afgeplatte top van deze 2352 meter hoge berg. Een steile klim boven het bergmeertje van Bastani langs brengt je op de afgeplatte hoofdkam, waarna het laatste stuk naar de top eenvoudig is. Het uitzicht is adembenemend. Via hetzelfde pad keer je terug naar de hut. Vervolgens wandel je min of meer op de zelfde hoogte verder door het prachtige woud dat de hoge bergflank bedekt. Je loopt langs een aantal restanten van herdershutten, nu vaak alleen bewoond door een herder met zijn dieren. Vanaf de Bocca Palmente (1640m) begint de afdaling naar Vizzavona (920m), de bekende nederzetting halverwege de GR20, naast de hoofdweg en het spoorlijntje van Corsica. Vanaf het stationnetje wordt je na een telefoontje met de gite van Monte d'Oro vanaf het station opgehaald. Hier verblijf je in de gîte bij het klassieke berghotel, dat in de bossen op de pas verscholen ligt.
De wandelduur van deze dag: 15 km, 250m stijgen, 900m dalen, 5 uur lopen (beklimming Monte Renoso: 3 uur extra en 650m stijgen en dalen extra).

Overnachting in

Vizzavona

Dag 4

Vanaf de Col de Vizzavona kun je, als je een zeer ervaren bergwandelaar bent, uitstekend de beroemde Monte d'Oro (2389m) beklimmen, een van de markantste bergen van het eiland. Minder ervaren wandelaars lopen tot de Pnte Muratello (2100m), genieten van het uitzicht en keren dan om.

Je volgt de GR20 langs de prachtige bergbeek stroomopwaarts, eerst nog door dichte bossen, maar naarmate je hoger komt steeds vaker door open terrein met zicht op de hoge toppen rondom je. Een verfrissende duik in een van de waterpoeltjes bij de Cascade des Anglais is een welkome afwisseling. Vanaf de bergkam/pnte Muratello wordt het terrein rotsachtiger en na wat klauterwerk (let echt goed op en keer om als je twijfelt) bereik je de top, waar je inspanning beloond wordt met een prachtig panorama. Je kunt via dezelfde route weer afdalen tot je uiteindelijk op het stationnetje van Vizzavona komt. Als je je auto bij Hotel Monte d'Oro hebt staan, of nog extra bagage in de gite hebt liggen is het nog 20 minuutjes lopen. 
De wandelduur van deze dag: tot de top:  12 km, 1250m stijgen, 1450m dalen, 7 uur lopen. Tot de pas: ca 900m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accomodaties

Op dag 1 en 3 verblijf je in een gite d'etape die behoort bij een klassiek berghotel, op de Col de Vizzavona. Hier slaap je in vierpersoonskamers met stapelbedden en gedeelde sanitaire voorzieningen. Er zijn dekens, maar de bedden zijn niet opgemaakt.
De berghut bij de herdershutten van Capannelle is eenvoudig, met beperkte sanitaire voorzieningen. Er zijn wc's, wastafels en een douche (niet altijd warm water). Hier slaap je in een meerpersoonskamer. Er zijn eenvoudige bedden met matrassen. Voor de overnachtingen neem je een slaapzak, kussensloop en handdoek mee.

Over de maaltijden

Tijdens dit arrangement zijn alle maaltijden inbegrepen van het diner op dag 1 t/m de picknick op dag 4. De lunches bestaan uit 3x een lunchpakket.

Inbegrepen

  • 3 overnachtingen
  • transfer op dag 2 naar Col Verde
  • transfers Vizzavone station - gite de Monte d'Oro v.v.
  • alle maaltijden van diner op dag 1 t/m picknick op dag 4
  • Engelstalige routebeschrijving en gedetailleerd kaartmateriaal (ligt in de 1e accommodatie voor je klaar)

Niet inbegrepen

  • transfers van en naar arrangement
  • persoonlijke uitgaven

 

Over de activiteit

De wandelingen over de GR20 zijn niet lang in het aantal kilometers. De zwaarte zit hem bij een aantal etappes dan ook vooral in het lastige terrein en de fikse hoogteverschillen. Naast een goede conditie dien je klauteren leuk te vinden en in ieder geval geen last te hebben van hoogtevrees.
Slecht weer kan hoog in de bergen ook op Corsica voorkomen. Dit maakt de wandelingen niet gemakkelijker. In de zomermaanden kan de warmte een verzwarende factor zijn en onweer een serieus probleem. Vroeg starten is dan een vereiste.
Tijdens dit arrangement neem je tijdens de eerste 2 wandeldagen overnachtingsspullen voor 1 nacht in een berghut mee, zodat je met een rugzak loopt die wellicht wat zwaarder is dan je gewend bent. 
Onze lokale agent verzorgt een geheel up-to-date Engelstalige routebeschrijving, die samen met een originele topografische kaart bij het startpunt van het arrangement voor je klaar ligt.

Extra dagen

Extra dagen bijboeken is in dit arrangement niet mogelijk.

Praktische informatie

Vlucht informatie

De luchthaven van Ajaccio ligt het handigst tov de wandelbestemming.

Hoe kom ik van het vliegveld naar de eerste accommodatie?

Van het vliegveld van Ajaccio neem je de bus of een taxi naar de stad (8 km).  Hier pak je de trein of bus naar Vizzavona (ca. 1 uur).
Ook vanuit Calvi of Bastia is Vizzavona goed te bereiken.
Klik hier voor treintijden op Corsica (Vizzavona ligt op de lijn Ajaccio-Bastia en ook op de lijn Ajaccio - Calvi).
Mogelijk gaat er een bus, klik hier voor bustijden.
Het stationnetje van Vizzavona is ca. 4 km van Gite/Hotel Monte d'Oro; de bus kan min of meer voor de deur stoppen.

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van begin mei tot eind september. Het klimaat is vooral in het voor- en najaar aangenaam. Houd er rekening mee dat het in het vroege voorjaar en het late najaar hoger in de bergen flink fris kan zijn. In juni kan je hier en daar nog een sneeuwveld treffen. Tijdens de zomermaanden kan het warm tot heet zijn. Het hoogseizoen op Corsica loopt van half juli tot eind augustus; de GR20 is dan zeer druk belopen en bij de overnachtingsplaatsen is het dan erg druk.

Tijdens dit arrangement loop je twee dagen met extra bagage voor 1 overnachting in je rugzak. Deze moet dan ook iets groter zijn (40 liter) dan een standaard dagrugzak. Verder moet je meenemen:

• hoogsluitende bergwandelschoenen
• regenkleding en winddichte wandelkleding
• lakenzak, kussensloop en/of slaapzak (matrassen en dekens zijn in de berghut aanwezig)
• zaklamp
• rugzak (min 40 liter)
• eventueel wandelstokken en gamaschen
• zakmes en veldfles

 

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

gr20-trek8.jpg

Frankrijk - Corsica

GR20 van Col Verde naar Vizzavona

Minitrek langs berghut en gîte d'étape

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 326 klanten