Minitrek langs hotels en cabanes met tenten
Uniek aan deze reis
- Kort maar krachtig
- Begin en einde in comfortabel hotel
- Graatwandelingen met bijzonder uitzicht
- Beklimming Monte d'Oro
In Corte verblijf je in een stadshotel op kamers met douche en wc.
Berghutten (refuges en bergeries) op Corsica zijn meestal zeer eenvoudige onderkomens, waar je in je eigen slaapzak overnacht. Zeker in het hoogseizoen zijn de berghutten te klein om alle wandelaars te herbergen. Dan krijg je een tent (inclusief slaapmatjes), die je bij de hut kunt opzetten (of het tentje staat er al). Sanitaire voorzieningen zijn meestal 'basic', dwz geen douche, wel een kraantje, beek of meertje.
NB. Houd er rekening mee dat de meeste onderkomens langs de GR veel eenvoudiger zijn dan hutten in de Alpen, het is een volledig andere categorie.
Omdat een eigen tentje uiteindelijk prettiger slaapt dan een overvolle slaapzaal, verblijf je tijdens de trekking 2x in een tentje dat naast de berghut is opgezet. Je dient een slaapzak en handdoek mee te nemen.
In Vizzavona overnacht je, als beloning, in een sfeervol hotel tegenover het stationnetje, op een kamer met eigen douche en wc.
Elke ochtend staat er een ontbijt klaar en 's avonds een warme maaltijd. Tijdens de twee overnachtingen op de GR20 eet je in de refuge/bergerie. Het ontbijt is eenvoudig. Het avondeten bestaat uit 3 gangen en wordt elke avond (binnen de beperkingen van de afgelegen, eenvoudige accommodaties) prima verzorgd, door de beheerder van de hut. Door het ontbreken van koeling kan soms geen vers voedsel (bv. vlees en eieren gebruikt worden). Het meeste vlees is dus gedroogd of gerookt. Voor vegetariërs kan de keuze beperkt zijn. NB. in sommige hutten is het niet mogelijk voor zoveel gasten af te wassen. Hier eet je van plastic wegwerp servies. Dit vindt niemand leuk, maar er is in praktijk geen andere oplossing. Aan het eind van de zomer haalt de helikopter de rommel op. We adviseren een eigen bord, mok en bestek mee te nemen. Op de 3 wandeldagen krijg je een lunchpakket mee. Vaak bestaat dit uit een voedzame salade. Hiervoor dien je een tupperware bakje mee te nemen (ca. 1 liter). Verder een lepel, zakmes en waterflessen (die je kan vullen bij bronnetjes onderweg). Ook wordt aanbevolen om flink wat mueslirepen en dergelijke mee te nemen, omdat onderweg niets te koop is.
De wandelingen over de GR20 zijn niet lang in het aantal kilometers. De zwaarte zit hem bij een aantal etappes dan ook vooral in het lastige terrein en de fikse hoogteverschillen. Naast een goede conditie dien je klauteren leuk te vinden en in ieder geval geen last te hebben van hoogtevrees.
Slecht weer kan hoog in de bergen ook op Corsica voorkomen. Dit maakt de wandelingen niet gemakkelijker. In de zomermaanden kan de warmte een verzwarende factor zijn en onweer een serieus probleem. Vroeg starten is dan een vereiste.
Tijdens dit arrangement neem je tijdens de wandeldagen overnachtingsspullen, waaronder een slaapzak, mee, zodat je met een rugzak loopt die wellicht wat zwaarder is dan je gewend bent.
De bagage die je niet nodig hebt kan je (onderweg naar Corte) in het hotel in Vizzavona achterlaten. Uiteraard ook in het hotel in Corte, waar je het na afloop kan ophalen. Het is ook mogelijk je overgebleven bagage te laten vervoeren van Corte naar Vizzavona, zodat het daar op je wacht na de trektocht.
Wil je geen eigen slaapzak meenemen naar Corsica dan kan je er een reserveren. Deze ligt dan voor je klaar in Corte.
Onze lokale partner verzorgt een elk jaar gecontroleerde Engelstalige routebeschrijving, die je, samen met een kaart, ter plekke krijgt. Omdat de GR20 zo goed gemarkeerd is, is de beschrijving niet heel uitgebreid; op een groot deel van de wandelingen heb je de beschrijving niet echt nodig. In geval van slecht weer of andere problemen, kan je altijd contact zoeken met onze partner op Corsica.
Extra dagen bijboeken kan in Corte en Vizzavona. Corte is een leuk stadje en je kan er nog een fraaie wandeling maken. Bij Vizzavona kan je de zuidelijke GR20 nog een stuk verkennen.
Als je niet al je bagage zelf wilt dragen tijdens de trekking, kan je het restant laten vervoeren van Corte naar Vizzavona.
Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Ajaccio, Bastia of Calvi.
Transavia vliegt 2x per week vanaf Rotterdam naar Bastia.
Het alternatief is een vlucht met overstap in Frankrijk (meestal Parijs of Marseille).
Een leuk idee is om naar Nice, Marseille of Toulon te vliegen en met de nachtboot naar Corsica te gaan, dat maakt het bezoek aan dit eiland specialer.
Lees hierover meer onder het kopje Veerboot Informatie.
Vanaf Charleroi bij Brussel zijn er vluchten met Air Corsica naar Ajaccio en Bastia
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000
Van het vliegveld van Ajaccio neem je de shuttlebus of een taxi naar het station in de stad (8 km). Hier kan je bagage in bewaring geven en te voet de stad bekijken (loop zuidwaarts en al snel ben je in het oude centrum aan zee).
Een paar keer per dag rijdt de trein tussen Ajaccio en Corté (2 uur reistijd).
In Corté ligt het hotel op 1,5 tot 2 km van het station. Je kan lopen of een taxi nemen.
Klik hier voor treintijden op Corsica (Corte ligt op de lijn Ajaccio-Bastia en ook op de lijn Ajaccio - Calvi)
Je kan eventueel een taxitransfer naar het hotel in Corté bijboeken als de vlucht niet aansluit op de trein. Bij een late aankomst kunnen we een extra nacht in Ajaccio reserveren.
NB. je hoeft eigenlijk niet naar Ajaccio-Centre. Je kan ook met de taxi naar het treinstationnetje Cavone (op een steenworp van het vliegveld) en daar de trein naar Corte pakken. Cavone is niet meer dan een halte (je moet ook duidelijk aangeven dat je mee wilt, anders rijdt de trein door) en er is niets te beleven. Cavone is dus alleen een optie als trein aansluit op vlucht.
Op de laatste dag reis je per trein terug van Vizzavona naar Ajaccio
Aankomst op Bastia of Calvi
Vanaf beide plaatsen kan je met de trein in Corté en Vizzavona komen.
Klik hier voor treintijden op Corsica
Je kunt dit arrangement dagelijks starten van half juni tot half september. Het klimaat is vooral in het voor- en najaar aangenaam. Houd er rekening mee dat het in het vroege voorjaar en het late najaar hoger in de bergen flink fris kan zijn. In juni kan je hier en daar nog een sneeuwveld treffen. Tijdens de zomermaanden kan het warm tot heet zijn. Het hoogseizoen op Corsica loopt van half juli tot eind augustus; de GR20 is dan zeer druk belopen en bij de overnachtingsplaatsen is het dan erg druk.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Corsica ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Tijdens dit arrangement loop je met extra bagage in je rugzak. Deze moet dan ook iets groter zijn (40 liter) dan een standaard dagrugzak. Verder moet je meenemen:
• bergwandelschoenen
• regenkleding en winddichte wandelkleding
• slaapzak (met eventueel lakenzak en kussensloop), matrasjes zijn aanwezig
• handdoek
• slippers
• zaklamp
• rugzak (min 40 liter)
• eventueel wandelstokken en gamaschen
• zakmes en veldfles
Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft.
De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)