Frankrijk - Cantal, Ardèche en Chartreuse, 10 dagen Dwars door Frankrijk

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit 3 chambres d'hôtes

We hebben drie schitterende middelgebergten in Frankrijk gecombineerd tot een afwisselende wandelrondreis met je eigen auto. De vulkanen en groene heuvels van de Cantal, de kastanjebossen en hoge plateau's van de Ardèche, de bloemenweiden en kalkkliffen van de Chartreuse. Je overnacht bij Nederlanders die in deze fraaie regio's zijn neergestreken en een sfeervolle chambres d'hôtes runnen. Je wordt gastvrij ontvangen en ze kunnen je alles vertellen over de omgeving. Op elke plek zijn een flink aantal wandelingen beschreven, voor ieder wat wils....

Uniek aan deze reis

 • Drie totaal verschillende landschappen
 • Gastvrije ontvangst bij Nederlanders
 • Heerlijk wandelen
 • Vrijheid met eigen auto
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Cantal, Ardèche en Chartreuse

Beknopt programma van deze trip:

 • Dag 1 aankomst in de Cantal
 • Dag 2 en 3 wandelingen in de Cantal
 • Dag 4 naar de Ardèche
 • Dag 5 en 6 wandelingen in de Ardèche
 • Dag 7 naar de Chartreuse
 • Dag 8 en 9 wandelingen in de Chartreuse
 • Dag 10 einde van het arrangement

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in de Cantal. 
Als je vroeg bent kun je nog een korte inloopwandeling maken naar Deux Lacs: je loopt langs het vissersmeer Roussillou en Etang des Bondes. Onderweg kun je even naar het uitzichtspunt Montauteil (1009 m); zo krijgt je vast een goed beeld van de omgeving. Makkelijke tocht van ca. 1,5 uur, 7 km en ca. 150 m. stijgen en dalen.

Overnachting in

nabij Riom es Montagnes

Dag 2-3 Cantal

In de Cantal heb je de keuze uit oa, de volgende wandelingen:

Menet
Prachtig klein Frans dorpje aan Lac de Menet. De wandeling gaat voor een deel over de Chemin des Sculptures. Een wandeling langs beeldhouwwerken en kunstwerken van staal. Verder voornamelijk door lieflijke landschappen, stille (bos)paden, beekjes en mooie vergezichten.  Wandeling: 13 km en 420 m stijgen en dalen, 4 uur

Viaduct de Barajol
Prachtig treinviaduct waar in de zomermaanden de toeristentrein ‘Gentiane Express’ over rijdt. Je kunt hier alleen te voet komen. Mooi is het om het viaduct over het spoor over te steken. Wandeling: 13 km, 400 m stijgen en dalen, 4 uur.

Le Claux - Puy Mary
Rondwandeling, deels over de beroemde GR400. Start in Le Claux en via Col de Serre richting de Puy Mary. Mooi zicht op de Brêche de Roland die ook is opgenomen in andere bergwandelingen. Je kan kiezen om over de top van de Puy Mary te gaan of onderlangs. Wandeling: 22,5 km bijna 1000 m stijgen en dalen, 9 uur.

Puy de Peyre Arse - Puy Griou - Brêche de Roland
Ook wel de ‘koninginnenrit’ genoemd. Prachtige bergwandeling met fenomenale vergezichten. Vaak zijn ook bergmarmotten te zien (en te horen!). Beklimming van de Peyre Arse (paar meter hoger zelfs dan de bekende Puy Mary) en de Puy Griou. Je loopt richting de Puy Griou ook een stukje over de route van Santiago de Compostela. Vlak voor het eind van de wandeling wacht nog de spectaculaire en spannende Brêche de Roland en eventueel nog de Puy Mary vanaf de ‘moeilijke’ kant. Wandeling: 17,5 km en 900 m stijgen en dalen, 7 uur.

Overnachting in

nabij Riom es Montagnes

Dag 4

Het is net iets meer dan 200 km rijden van de Cantal naar de Ardèche, maar wel 200 km met heel veel bochten. Neem de tijd voor deze mooie route door het Massif Central. Leukste plek voor een lange stop is het plaatsje Puy en Velay, bekend als beginpunt voor veel wandelaars die op weg gaan naar Santiago de Compostela. Maar Puy en Velay is vooral bijzonder doordat het is gebouwd op een stel (uitgedoofde) vulkanen. Alle huizen zijn uit basalt opgetrokken en boven het historisch centrum prijken een kapel en heiligenbeeld boven op oude kraterpijpen. 
Na het vulkanische plateau van het natuurpark Monts d'Ardèche daal je opeens af in een totaal ander landschap om vlakbij Antraigues sur Volane te eindigen. Vanuit de chambres d'hotes kan je een verkennende wandeling naar het dorp maken.
Of, als je vroeg arriveert een langere naar Chateaux de Craux. Een afwisselend rondje vanuit de chambres d'hôtes, het pad begint voor de deur. Als je de kastanjebossen verlaat kom je bij een behoorlijk chateau, gebouwd op een oude vulkaan. Bovenlangs Antraigues loop je verder langs wat dorpjes naar een bergrug met brem, varens en uitzicht. Je daalt af in het stille dal van Bise met kastanjebossen en een bijna verlaten dorpje. Bij terugkomst wacht het zwembad. Wandeling: 17,5 km, 450 m stijgen en dalen, 5,5 uur. Route in te korten tot 13,5 km, 4,5 uur.

Overnachting in

nabij Antraigues-sur-Volane

Dag 5-6 Ardeche

In de Ardeche heb je de keuze uit de volgende wandelingen:

Aizac en Cime de Rouyon
Deze wandeling is beschreven vanuit het onderkomen, maar je kan de route inkorten door met de auto naar Aizac te rijden. Je loopt door Antraigues en daalt af naar de Pont de l'Huile, vandaar verder door de kastanjebossen naar Aizac. Hier begint de pittige klim naar de Cime de Rouyon, eerst nog door steeds woestere kastanjebossen, totdat je boven de bomen komt en geweldig uitzicht hebt. Je kan een optioneel rondje maken om de Cime de Rouyon (2,5 km met 200 hoogtemeters extra) voor extra mooie vergezichten, onder andere op Antraigues en de chambres d'hôtes. De afdaling loopt langs twee gehuchtjes, maar vooral door veel natuur terug naar de Pont de l'Huile. Wandeling: 15 km, 700 m stijgen en dalen, 6 uur. Vanuit Aizac is het rondje naar de Cime de Rouyon 6,5 km, 325 m stijgen en dalen, 2,5 uur (met mogelijke extra lus over de Cime de Rouyon).

Col de Mezilhac
Rondwandeling vanaf Col de Mezilhac, met de auto te bereiken in 17 km. Je bent hier op 1100 m hoogte op het vulkanische plateau. Je kan op en neer lopen naar een fraaie uitzichtvulkaan van 1441 m hoog (9 km, 350 m stijgen en dalen, 3,5 uur) of een flinke, afwisselende ronde met een lange afdaling en klim, voordat je op de vulkaan komt (15 km, 650 m stijgen en dalen, 5,5 uur).

Wandeling bij St.Eulalie
Een enorme verandering van decor...we gaan naar de hoge Ardeche, een vulkanische plateau op hoogtes tussen 1000 en 1500m, met een heel ander landschap en klimaat.
Je rijdt eerst naar het begin van de wandeling over smalle kronkelweggetjes. een mooie rit van 35 km.
Onderlangs de platte vulkaan les Coux (1527m hoog) loop je door stil beukenbos en over met stenen muurtjes begrensde weides naar het dorp St. Eulalie. Het dorp ligt op 1250m en de huizenbouw is aangepast aan de gure winden die hier kunnen waaien. Na een bezoek aan het lokale café gaat het verder over het plateau met afwisselend bossen en weides. Je ziet in de verte de hoogste - en daarom druk bezochte - vulkaan van deze regio, de Gerbier de Jonc (1551m). Wandeling: 11,5 km, 325 m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

nabij Antraigues-sur-Volane

Dag 7

Van de Ardeche naar de Chartreuse is ook ongeveer 200 km, maar het grootste gedeelte hiervan gaat over een comfortabele autoroute. Er is daarom onderweg tijd voor een korte wandeling in de Ardeche. Die begint en eindigt in Genestelle, met de auto te bereiken in 8 km vanaf de chambres d'hotes. Vanaf het hooggelegen Genestelle daal je af door cultuurland dat deels aan de natuur wordt prijsgegeven. Je ziet hoe oude percelen met terrasmuurtjes (hier 'faïsses' genoemd) overwoekerd raken met brem en varens. Dichter bij huizen en dorpjes zijn er echter nog mooie boomgaarden en moestuinen. En uiteraard ook kastanjebossen in deze korte wandeling, met veel uitzicht (8,5 km, 350 m stijgen en dalen, 2,5 uur). Na de wandeling rijdt je vanuit Genestelle binnendoor richting Privas en verder naar het Rhone dal.
Wil je liever onderweg een mooie stad bezoeken, dan raden we Montélimar aan de Rhône aan, al was het maar om nougat in te slaan.
De Autoroute voert je via Valence, onderlangs het massief van de Vercors, naar de Chartreuse.

Overnachting in

nabij Saint Pierre d'Entremont

Dag 8-9 Chartreuse

In de Chartreuse heb je de keuze uit oa, de volgende wandelingen:

Chateau de Montbel
Een verkenning van de directe omgeving. Je daalt af naar St.Pierre d'Entremont en verkent dit gedeelde plaatsje. Na een klim bereik je Chateau de Montbel, de ruïne van een van origine 14e eeuws kasteel. De kasteelheren hebben een mooie plek gekozen, met fijne vergezichten. Je komt terug bij de chambres d'hotes en kunt daar beslissen of je nog een middagrondje loopt langs wat gehuchten in de vallei.
Ochtendwandeling: 8 km, 350 m stijgen en dalen, ca 3,5 uur lopen, middagwandeling: 9 km, 370 m stijgen en dalen, ca 4 uur lopen

Charmant Som
Na een ritje van een half uur met de eigen auto begin je aan de klim naar de Charmant Som. Eerst langs weilanden, dan door een dicht sparren-beukenbos. Op het laatste stukje van de klim zie je het topkruis al staan. Van 1867m hoogte heb je formidabel uitzicht, tot aan de Mont Blanc. Via een andere route daal je weer af naar Col de Porte en de auto.
Wandeling: 14 km, 600 m stijgen en dalen, 5,5 uur

Monastère de la Grande Chartreuse
We raden aan nog een bezoek te brengen aan het Monastère de la Grande Chartreuse. Het immense complex is zelf niet te bezoeken, wel het aanpalende museum. Je kan hier een mooie rondwandeling maken door het stiltegebied met als hoogtepunt de Col de la Ruchere (1407 m). Onderweg veel doorkijkjes op het klooster in de diepte.
Wandeling: 11,5 km, 700 m stijgen en dalen en 5 uur lopen.

Cirque St.Même
De rondwandeling voert, vanuit de accommodatie, langs weilanden door kleine gehuchten en St.Pierre d’Entremont via bospaadjes met mooie doorkijkjes naar de watervallen (cascades) van Cirque St. Même. Een geliefde plek om verkoeling te zoeken in de zomer en te genieten van het indrukwekkende amfitheater van kliffen en watervallen.
Wandeling: 15,5 km, 725 m stijgen en dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

nabij Saint Pierre d'Entremont

Dag 10

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft op 3 geheel verschillende plekken, gerund door Nederlanders.

In de Cantal ben je te gast in een vrij gelegen landhuis, met vijf comfortabele gastenkamers, dat uitkijkt over het dorp. Buiten is het prettig zitten op het terras, waar je ’s avonds van een prachtige zonsondergang kan genieten. Daarnaast is er een klein wellnessgedeelte met infraroodsauna, waar je ook je voeten kunt laten masseren.
De kamers hebben comfortabele boxspringbedden van 2x80x200 cm. Deze bedden staan tegen elkaar, en kunnen desgewenst losgekoppeld worden.

In de Ardeche is je verblijf een eeuwenoud pand, opgetrokken uit robuuste granietblokken, met dikke muren en kleine ramen. Onlangs is de chambres d'hôtes volledig en goed gerenoveerd. De kamers zijn ruim en hebben goede bedden (van 180 x 200 cm, deelbaar in 2 losse bedden) en een moderne badkamer. Bij warm weer zit je buiten onder de bomen of lig je in het zwembad; bij fris weer geniet je van vloerverwarming in de badkamer en de houtkachel in de 'salon'. De chambres d'hôtes ligt op loopafstand van het leuke dorp Antraigues.
NB. het zwembad is, afhankelijk van het weer, geopend van ca. half mei tot eind september. Je krijgt ter plekke een badlaken te leen.

De chambres d'hôtes in de Chartreuse is een oud schoolgebouw, gelegen in het hart van dit fraaie massief. Vanaf het ruime terras heb je een supermooi uitzicht over de vallei en de bergen.
Binnen is er een gezellige verblijfsruimte met houtkachel.
De kamers zijn sfeervol ingericht en hebben elk een privé badkamer. Alleen ligt de badkamer bij een aantal kamers aan de overkant van de gang.

Bij alle drie de adressen is er ook een familiekamer beschikbaar.. 

Over de maaltijden

’s Ochtends staat er een uitgebreid ontbijt voor je klaar.
Onderweg tijdens de wandelingen kom je maar zelden een plek tegen waar je wat kan eten of drinken. In de Cantal is 2x een lunchpakket inbegrepen. In de Ardeche en Chartreuse kan je ingrediënten voor een lunchpakket in de nabijgelegen dorpjes kopen. Je kan eventueel ook een lunchpakket in de accommodaties bestellen. 
Bij elk van de 3 chambres d'hotes wordt op een aantal dagen in de week een heerlijke, gezamenlijke avondmaaltijd bereid (Cantal 5x, Ardeche 2x, Chartreuse 7x).
In de Cantal zijn 2 diners inbegrepen, in de Chartreuse 3 en in de Ardeche is geen diner inbegrepen. Op deze manier kan je op elke gewenste dag vertrekken en toch van alle inbegrepen diners genieten. Ter plekke kan je met de gastvrouw/heer overleggen en mogelijk ook op een aantal andere avonden mee eten (dit betaal je ter plekke). Zo niet, dan zoek je een eethuisje in het dorp.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5x diner
 • 2x lunchpakket
 • toeristenbelasting (behalve in Chartreuse)
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen (deels ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis en overig vervoer
 • overige maaltijden
 • toeristenbelasting in Chartreuse (ca. 0,5 euro p.p.p.n.)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je kunt het programma zo licht of zwaar maken als je zelf wilt. Er zijn wandelingen beschreven vanuit de overnachtingsplekken, maar ook wandelingen waarvoor je een stukje moet rijden. Je wandelt altijd over goed gemarkeerde wandelpaden en (on)verharde weggetjes die soms stenig en steil kunnen zijn, maar meestal goed begaanbaar.
Van de wandelingen in de Ardeche krijg je vooraf de informatie mee.
In de Cantal en de Chartreuse ontvang je ter plekke de door de eigenaars gemaakte wandelbeschrijvingen, kaarten en eventueel de GPS tracks.

Geschikt voor kinderen

Ook sportieve tieners zullen dit een leuke wandelvakantie vinden

Extra dagen

Je kunt dit arrangement op elke overnachtingsplek naar believen verlengen. Er zijn overal meerdere wandelingen beschreven en de eigenaren hebben vele tips voor andere bezienswaardigheden.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand vanaf Utrecht naar de Cantal en terug vanuit de Chartreuse is ca. 975 km. Je rijdt zelf van de ene accommodatie naar de andere en kunt overal op eigen terrein parkeren.

Je kan dit arrangement starten van begin mei tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van de heen- en terugreis met eigen auto.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je huisdier kan helaas niet mee. 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

chartreuse

Frankrijk - Cantal, Ardèche en Chartreuse

Dwars door Frankrijk

Wandelvakantie vanuit 3 chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten