Finland - Kuusamo, 8 dagen Sneeuwwandelen in Finse nationale parken

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit Oivangin Lodge

Dagwandelingen op sneeuwschoenen vanuit de sfeervolle houten Oivangin Lodge, gelegen in de besneeuwde bossen aan de oever van het bevroren Singerjärvimeer. Verken, begeleid door een deskundige lokale gids, het Oulanka Nationaal Park, Livaara, Ruka en het Nationaal Park Riisintunturi: een winters paradijs met prachtig besneeuwde bomen. Maak eventueel een sledetocht met husky’s of bezoek een rendierfarm. Wie weet zie je het noorderlicht deze week!

Uniek aan deze reis

  • Dagwandelingen
  • Noorderlicht
  • Optionele huskytocht
  • Sfeervolle Finse lodge
Zwaarte
Comfort

Winterwonderland in het hoge Noorden

Vuuwerk had Loes Weemen niet nodig tijdens de jaarwisseling. Zij genoot op dit moment van het indrukwekkende Noorderlicht. Op nieuwjaarsdag begint zij het jaar goed met een huskytocht. Lees hier over haar ervaring met Finland.

Dag tot dag

Finland - Kuusamo

Op de luchthaven Kuusamo worden we opgewacht door de gids en naar de lodge gebracht. Eindeloze Finse bossen en talrijke bevroren meertjes omringen dit sfeervolle onderkomen. De hele week is de lodge ons “thuis” en de lokale gids zal er alles aan doen om het ons naar de zin te maken. Op de eerste sneeuwwandeldag maken we een verkennende tocht op onze sneeuwschoenen. Al snel trekt ieder zijn eigen spoor door de Finse poedersneeuw. De overige dagen bezoeken we de mooiste gebieden in de omgeving, zoals het natuurpark Iivaara, gelegen tegen de Russische grens. In het Nationaal Park van Riisitunturi sneeuwwandelen we in een waar winterparadijs. In het Oulanka N.P., vlak onder de Poolcirkel, trekken we over de Pieni Karhunkierros (‘kleine berentocht’): een prachtige wandeling door de taigabossen en de canyon van de Oulankajoki. Het tot honderd meter diepe stroomdal, de fraaie bevroren watervallen en het omringende oerbos en hoogveen zijn al sinds 1956 als Nationaal Park beschermd.  Op de boomloze top van de Valtavaara, met 492 meter de hoogste in de omgeving, hebben we bij helder weer een prachtig uitzicht over de Finse wildernis van bossen en meren. Een Finse wintervakantie is natuurlijk niet compleet zonder een sledetocht met husky’s. Deze sledetocht is ter plaatse optioneel te boeken. Met een beetje geluk krijgen we deze week ook het noorderlicht te zien!

Dag 1

Vanaf Schiphol vliegen we met een directe vlucht naar Kuusamo (3 uur vliegen). Hier staat onze gids te wachten die ons naar de lodge brengt (0,5 uur rijden).

Overnachting in

Oivangin - Oivangin Lodge

Dag 2

Na het ontbijt maken we ons klaar voor de eerste tocht op de sneeuwschoenen in de omgeving. We dwalen door de besneeuwde naaldbossen en trekken ons spoor over de diepbevroren meren. Een rustige tocht vandaag. Na de tocht die ongeveer 4-5 uur duurt, wacht de sauna.

Overnachting in

Oivangin

Dag 3

Vandaag bezoeken we een gebied ten zuidoosten van Kuusamo. Hier ligt, tegen de Russische grens aan, een mooi heuvelachtig taigagebied. De hoogste top is de Livaara (469 m). Vanaf de top kijken we met helder weer Rusland in. Op de terugweg brengen we een kort bezoek aan Kuusamo, het centrum van de regio.
Afstand: 10 km, duur: ongeveer 4-5 uur.

Overnachting in

Oivangin

Dag 4

Vandaag maken we een sneeuwwandeltocht in het Nationaal Park Riisintunturi. De bus brengt ons naar het kleine, slaperige dorpje Tolva (45 minuten rijden). Hier begint onze tocht door een waar sprookjeslandschap. Naarmate we hoger komen, worden de besneeuwde bomen prachtige sneeuwsculpturen. Deze ontstaan doordat de vochtige lucht op hoogte tegen de bomen condenseert en in combinatie met de verse sneeuw levert dit de mooiste kunstwerken op.
Afstand: 12 km, duur: 4 - 5 uur.

Overnachting in

Oivangin

Dag 5

Na het ontbijt worden we naar Ruka gebracht (20 minuten rijden). Ten noorden van Ruka, een van de grotere skigebieden van Finland, ligt de Valtavaara, met 492 meter de hoogste berg van de regio. Op de boomloze top staat een mooie hut: de oudste hut op de bekende 80 km lange wandelroute van de Bear Trail. Het uitzicht over de winterse omgeving is natuurlijk weergaloos! Na de wandeling kunnen we even een kort bezoek brengen aan Ruka, voor de liefhebbers.
Afstand: 9 km, duur: 4-5 uur.

Overnachting in

Oivangin

Dag 6

Vandaag maken we een tocht in het Oulanka Nationaal Park. Hier is een prachtige route uitgezet: de Pieni Karhunkierros, de kleine berentocht. De Oulankjoki slingert door de taigabossen en de vele meertjes en veenmoerassen. De stroomversnellingen en watervallen zijn prachtig bevroren en het dikke pak poedersneeuw heeft het landschap veranderd in een wit sprookjeslandschap. Tijdens de lunch bakken we de echte Finse makkara. Gelukkig houdt de Russische beer zijn winterslaap!
Afstand: 12 km, duur: 5-6 uur.

Overnachting in

Oivangin

Dag 7

Vandaag kun je kiezen uit verschillende activiteiten:

  • Sneeuwwandeltocht op eigen gelegenheid in de omgeving van de lodge
  • Een huskytocht. Op de huskyboerderij zal de hondenmenner je alles vertellen over zijn bijzondere honden en ons leren hoe je je op een veilige manier met de slede kunt verplaatsen. Vervolgens maken we een tocht, ongeveer 20 km, door de bossen en over de bevroren meren en voelen we ons als echte Sami, op pad met de husky’s. Je hebt met twee personen een slede en een span husky’s. Na deze bijzondere en enerverende tocht rijden we terug naar Oivangin, waar weer de sauna wacht. De tocht duurt 2 uur, afhankelijk van de sneeuwomstandigheden.
  • Je kunt vandaag ook een bezoek brengen aan een boerderij waar ze rendieren houden. De rendierhouder verteld je alles over de moderne rendierhouderij.
  • Liefhebbers van de lange latten kunnen in Rukalla gaan langlaufen of van de alpiene hellingen glijden. Het materiaal huur je ter plaatse.

Beide activiteiten vandaag zijn optioneel en worden ter plaatse geboekt en betaald. De Huskytocht kost €175,- en het bezoek aan de rendierfarm kost €45,- p.p.

Overnachting in

Oivangin

Dag 8

Na het ontbijt rijden we naar de kleine luchthaven van Kuusamo en nemen we afscheid van onze gids. We vliegen met een directe vlucht terug naar Amsterdam.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Bij extreme kou zal het programma, indien mogelijk, worden aangepast. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijven we in een Finse lodge. Deze traditioneel gebouwde, houten Finse blokhut ligt aan de oever van het Singerjärvimeer. We slapen op tweepersoonskamers. De kleine kamers, gelegen op de eerste verdieping liggen onder het dak en hebben dus deels schuine wanden en er zijn gescheiden bedden De douches en wc’s zijn gemeenschappelijk. Er zijn handdoeken aanwezig. Natuurlijk is er ook een sauna! De lodge is zeer sfeervol ingericht. Er is een grote gemeenschappelijke verblijfsruimte/woonkamer met een open haard. De keuken is ruim en van alle gemakken voorzien. Er is wifi, een wasmachine en een droogkast aanwezig. Buiten onze groep zijn er geen andere gasten in de lodge.

Wil je alleen boeken dan is dat helaas niet mogelijk. Vanwege Corona mag je alleen een kamer delen met iemand die je kent en/of een huishouden deelt. Er zijn geen eenpersoonskamers.

Over de maaltijden

De maaltijden worden genuttigd in een sfeervol restaurant dat op loopafstand van de lodge ligt. De dag begint met een stevig ontbijt. Tijdens het ontbijt maken we een lunchpakket. Koffie en thee gaan natuurlijk mee in de thermosflessen. 's Avonds is er een smakelijke driegangen maaltijd.

Inbegrepen

• Heen- en terugreis en luchthavenbelasting
• Transfers met minibus en taxi
• Verblijf in lodge op tweepersoonskamers
• Maaltijden op basis van volpension, vanaf diner dag 1 tot en met ontbijt op dag 8
• Diensten lokale gids

Boekt u uw vlucht met Transavia bij ons dan is 20 kg ruimbagage en 10 kg handbagage p.p. bij de prijs inbegrepen

Niet inbegrepen

• Verzekeringen
• Sledetocht met husky's (€ 170,-  p.p.), bezoek rendierfarm (€ 45,- p.p.) op dag 6
• Huur (€ 50,-) sneeuwwandeluitrusting (sneeuwschoenen en stokken)
• Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De sneeuwwandeltochten duren 3 tot 5 uur en variëren in lengte tussen de 7 en 15 km. De hoogteverschillen zijn gering en maximaal 100 m stijgen en dalen. De routes gaan meestal over bevroren meren en door glooiende bossen, maar in de buurt van de Oulankajoki moeten we regelmatig een klimmetje maken. Het terrein is hier namelijk wat grilliger. De lengte en de duur van de tochten is sterk afhankelijk van de sneeuwkwaliteit en de weersomstandigheden. Je wandelt met een dagrugzak met daarin de spullen voor de dagtocht.
De weersomstandigheden, zeker tijdens de eerste reizen in de winter, kunnen de wandelingen extra zwaar maken. Temperaturen tot beneden de -25 ºC zijn dan niet ongewoon. Houd hier rekening mee wat de kleding betreft.

Extra's

Aanvullende opties

Huur sneeuwschoenen

Wilt u sneeuwschoenen ter plaatse huren, dan dient u dit bij de boeking te vermelden. De sneeuwschoenen en de stokken liggen dan voor u klaar. U dient ter plaatse te betalen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Deze reis is alleen te boeken in combinatie met een rechtstreekse chartervlucht, uitgevoerd door Transavia, naar Kuusamo v.v.

Vluchtschema
HV 737 Amsterdam - Kuusamo vertrek om 06.10 aankomst 10.25 uur
HV 738 Kuusamo - Amsterdam vertrek om 11.05 aankomst 13.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

In het midden van de winter, december en januari, zijn de dagen kort. Midden januari gaat de zon in de omgeving van Kuusamo om ongeveer 10.00 op en rond 15.00 weer onder. Door de sneeuw is het tijdens de schemering echter licht genoeg om buiten actief te zijn. Begin februari gaat de zon rond 9.00 op en om 16.00 weer onder. Eind februari, begin maart gaat de zon om ongeveer 8.00 op en rond 18.00 onder. Omdat veel loipen verlicht zijn, kan je in januari lang genoeg buiten actief zijn.
De temperaturen in de winter kunnen zakken tot wel -25 ºC . Omdat de lucht in deze omgeving echter zeer droog is, voelt dit lang niet zo koud aan. De gemiddelde temperaturen in de omgeving van Kuusamo zullen in de winter tussen de –10 ºC en de –15 ºC liggen. Een uitstekende uitrusting is daarom zeer belangrijk!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kuusamo ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Euro’s voor privé-uitgaven.

Voor deze reis heb je een standaard sneeuwwandeluitrusting (sneeuwschoenen en stokken) nodig. Deze is ter plaatse te huur voor €50,- per week en moet ter plaatse betaald worden.

In Finland kunnen de temperaturen ’s winters variëren van zeer koud met extreme temperaturen (-25 ºC) tot licht vriezend, mooi wintersportweer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Door de droge lucht voelt een dergelijke lage temperatuur echter niet zo extreem koud aan. Je kledinguitrusting moet van een uitstekende kwaliteit zijn. Hoe kouder het is, des te meer lagen trek je aan!

Voor de optionele huskytocht krijg je ter plaatse warme kleding.

Paklijst:

• EHBO eenvoudige middelen
• EHBO sporttape
• Warme, goed geïsoleerde bergschoenen
• Dagrugzak (35 liter)
• Sandalen of (hut)slippers
• Fleecejack/-trui
• Handschoenen en warme overwanten
• Muts en haarband
• Warme sokken
• Warme kleding
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnebril
• Bivakmuts
• Alarmfluitje
• Zaklamp
• Zakmes
• Thermos veldfles
• Lang ondergoed
• Winddichte en sneeuwafstotende broek
• Gamaschen

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een lokale gids. Hij of zij kent de route en de omgeving uitstekend. De gids spreekt Engels en zorgt er niet alleen voor dat alles vlekkeloos verloopt, maar kan ook veel vertellen over de gebieden die we bezoeken.

Voor een verblijf in Finland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
 
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Finland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Finland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Finland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Finland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Finland zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De criminaliteit in Finland (ook in de steden) ligt duidelijk onder het gemiddelde in de Benelux. Eigendomsdelicten (diefstal etc.) komen beduidend minder voor.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sneeuwwandelen langs witte sculpturen

Finland - Kuusamo

Sneeuwwandelen in Finse nationale parken

Sneeuwwandelen vanuit Oivangin Lodge

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten