Finland - Centraal Finland, 9 dagen Land van meren en beren

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fotograferen

Fotoreis vanuit groepsaccommodatie in Hossa

Finland is één van Europa’s mooiste landen wat natuurschoon en fauna betreft. Het grote land met lage bevolkingsdichtheid heeft een overvloed aan meren en bossen. De zonsopkomst of ondergang, reflecterend in het spiegelgladde wateroppervlak met een glooiend landschap op de achtergrond geven sprookjesachtige beelden. En tussen al dit indrukwekkende natuurschoon ontwaren we ineens het zacht geritsel van één van Europa’s grootste diersoorten… de bruine beer. Onder leiding van professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen gaan we tijdens de natuurfotografie cursus aan de slag met het in beeld brengen van het imponerende landschap en de velen dieren.

Uniek aan deze reis

 • Begeleid door natuurfotograaf Johan van der Wielen
 • Natuurfotografie in de Finse taiga
 • Ultieme kans om beren te fotograferen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Finland - Centraal Finland

Deze fotoreis focust zich op de Kainuu regio in centraal Finland. Vanuit een vaste accommodatie in het ultieme wandelgebied van Hossa trekken we er elke dag op uit om de diverse elementen van Finland te ontdekken. De reis is een fotografie cursusreis rond het thema natuurfotografie en geschikt voor beginnende en gevorderde fotograaf. Elke dag wordt er een stuk theorie behandeld en iedere avond worden de foto’s van die dag nabesproken.

Finland, het uitgestrekte land van 1000'en meren, uitgestrekte bossen en wilde dieren. De lange zomer dagen vol intense en subtiele lichtschakeringen in de vroege ochtend spreken tot de verbeelding.  Einden dwalen door dichte wouden, genietend van het vele dierenleven om uitgeput voor de cottage neer te ploffen en te genieten van de zalige Finse keuken of tot rust te komen in de typisch Finse sauna. Onder leiding van professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen (www.schoffie.eu) leren we hoe we het imponerende landschap en de velen dieren vast kunnen leggen. De in Finland wonende Nederlandse fotograaf Finn Snaterse (www.finnfoto.com) zal ons tijdens de reis gidsen, onze tolk zijn en voor ons koken volgens Finse keuken. 

Deze reis is een combinatie van de diverse takken van de natuurfotografie: landschap, dierfotografie en macro / detail. De reis is geschikt voor beginnende en gevorderde fotografen die in het bezit zijn van een (digitale) spiegelreflex of een geavanceerde compact camera. We starten iedere de dag met een stukje theorie rond een bepaald thema en gaan daarna snel op pad om het geleerde in praktijk te brengen. Gedurende de dag staat Johan klaar om vragen te beantwoorden en tips te geven in praktijk. Na de heerlijke Finse maaltijd bespreken we in de avond de foto’s van de dag na. Een laptop en beamer gaan hiervoor mee. 

Finland is één van Europa’s mooiste landen wat natuurschoon en fauna betreft. Het grote land met lage bevolkingsdichtheid heeft een overvloed aan meren en bossen. De zonopkomst of ondergang, reflecterend in het spiegelgladde wateroppervlak met een glooiend landschap op de achtergrond geven sprookjesachtige beelden. En tussen al dit indrukwekkende natuurschoon ontwaren we ineens het zacht geritsel van één van Europa’s grootste diersoorten… de bruine beer. Speciaal voor deze ervaring zullen we in een beerrijke omgeving de avond doorbrengen in zogenaamde ‘pro hides’, schuilhutten die speciaal zijn ontworpen voor professionele dierfotografen. Hoewel er natuurlijk geen garanties zijn is de kans op prachtige beren foto’s, wellicht met jong of met reflectie in het stille water, zeer groot. Een dag om nooit meer te vergeten. 

De herfst in Finland duurt maar een paar weken maar is zeer imposant: de berken kleuren geler dan in Nederland en de rode bosbes kleurt de grond dieprood. Dit tijdstip van het jaar is ook het moment van de eerste vorst, terwijl het in Nederland wellicht nog warm is! Ook de nachten zijn langer en intenser, zie je meer sterren dan ooit en is er zelfs een kans op noorderlicht!

Dag 1

Na de vlucht van Amsterdam naar Oulu via Helsinki wordt u opgehaald met een minibus en rijden we in ca 3,5 uur naar onze vaste accommodatie in het indrukwekkende hiking gebied Hossa. In Oulu maken we nog een stop bij een supermarkt voor persoonlijke boodschappen. Onderweg zullen we via een mooie route rijden en stoppen bij een moerasgebied alwaar we een lichte maaltijd zullen nuttigen en de eerste Finse zonsondergang vast kunnen leggen. Dus houdt uw camera bij de hand, want de reis begint vanaf het moment dat u uit het vliegtuig stapt! Aangekomen in Hossa staat voor ons een lichte maaltijd klaar. De avond is verder vrij na de lange reisdag van vandaag en staat in het teken van nader kennismaking.

Overnachting in

Hossa

Dag 2

Vandaag gaan we op ontdekkingstocht in de lieflijke omgeving van onze typisch Finse accommodatie. De actieve fotografen onder ons hebben wellicht de zon al zien opkomen boven één van de vele meren die overal rond de accommodatie liggen. Hossa staat bekend om de vele wandel en hiking mogelijkheden. Na de ochtend presentie krijgt u de gelegenheid om de omgeving van de blokhut zelf te verkennen. In de middag gaan we naar een meer met snelstromende rivier en een kampvuurplaats. Hier kunt u genieten van de omgeving en onder het genot van een kop warme thee experimenteren met dynamiek en sfeer… Als het weer meezit krijgt u meteen de eerste avondmaaltijd vanaf het kampvuur

Overnachting in

Hossa

Dag 3

In het gebied rond Hossa ligt het kloofmeer Julma Ölkky. Een prachtig meer in de diepte waar we met een mooie wandeltocht omheen kunnen lopen. We genieten van het magistrale uitzicht en het diepe water beneden ons. Onderweg maken we een klein vuurtje om onze lunch te bereiden en luisteren we naar de oorverdovende stilte.

Overnachting in

Hossa

Dag 4

Een wat langere tocht met ons minibusje brengt ons naar het noorden via Kuusamo naar Oulanka National Park. Dit panpark neemt je duizenden jaren terug naar de tijd waarin het smeltwater de ravijnen en kloven uitsleet. In deze meanderende rivier, die naar Rusland stroomt, liggen de  grote Kiutaköngäs stroomversnellingen. Terwijl wij heerlijk het gebied verkennen wordt op één van de vele kampvuurplaatsen een warme lunch voorbereid. En als we geluk hebben worden we omringd door diverse zeldzame vogelsoorten waaronder de taigagaai (Perisoreus infaustus), die zich goed laten vastleggen. 
Zomervariant:Omdat het nu voorjaar is in Finland staan ook veel van de zeldzame planten en bloemen die in Oulanka voorkomen in bloei zoals de kleine orchidee en tevens logo van het park, de bosnimf (Calypso bulbosa), het dalkruid (Maianthemum bifolium), het zilverkruid op de rotsen (Dryas octopetala) en het Rozenkransje (Antennaria dioica). 
Herfstvariant:Op de terugweg stoppen we in Kuusamo voor eventuele persoonlijke boodschappen en zoeken we een mooi meer uit waar we de zon kunnen zien ondergaan

Overnachting in

Hossa

Dag 5

Na de intensieve dag naar Oulanka is het vandaag een rustmoment en voor ieder wat wils. Je kunt andere stukken van de omgeving ontdekken, lekker ontspannen wakker worden of vroeg uit de veren voor een ochtendwandeling. Heerlijk wandelen door de omgeving, op zoek naar de vele details, macrofotografie van de vele vlinders en bloemen (alleen bij de zomervariant),  landschappelijke elementen of oog in oog staan met een kudde rendieren of zelfs een eland. Maar lekker een dagje bij de blokhut blijven met een boek is ook mogelijk...

Overnachting in

Hossa

Dag 6

Vandaag gaan we naar het oerbos in het gebied Näränkä, vlakbij de Russische grens. Vanaf een magistrale Näränkävaara heuvel hebben we een enorm uitzicht over het Finse landschap. We dwalen onder de imposante bomen en genieten de vele open plekken, struinen door het moerasgebied en vergapen ons aan de waterpartijen. Op de heuvel vinden we tevens een gerestaureerde wilderness boerderij waarmee we een kijkje nemen in de traditionele leefwijze in dit gebied. Uiteraard zullen we voor de lunch het vuur aansteken en heerlijk zalm roosteren.

Overnachting in

Hossa

Dag 7

Vandaag gaan we aan de slag met Finlands meest indrukwekkende zoogdier, de Europese bruine beer. Onze bestemming hiervoor is Vartius aan de Russische grens. We vertrekken 's morgens en maken onderweg nog een aantal mooie stops. 
Zomervariant:In Vartius aangekomen krijgen we een uitgebreide instructie over de beren en krijgen we rond 15:00 uur van een heerlijke maaltijd. Om 17:00 uur gaan we per 2 personen naar een eigen ‘pro hide’ waar we de hele nacht in zullen verblijven! Dit zijn schuilhutten, bedoeld voor professionele natuurfotografen, met goede kans op prachtige beren beelden op relatief korte afstand (soms wel minder dan 10 meter!). Als we veel geluk hebben zien we ook wolven of zelfs veelvraten, hopelijk met pracht zacht avond- of mistig ochtendlicht. Om 7:00 gaan we terug naar het informatiecentrum voor een lekker ontbijt, moe maar voldaan en vol grote verhalen! 
Herfstvariant:In Vartius aangekomen krijgen we eerst een uitgebreide instructie over wat wel en niet te doen en genieten we rond 12:00 uur van een heerlijke warme maaltijd. Rond 15:00 uur gaan we per 2 personen naar een eigen ‘pro hide’. Dit zijn schuilhutten, bedoeld voor professionele natuurfotografen, met goede kans op prachtige beren beelden op relatief korte afstand (soms wel minder dan 10 meter!). Als we veel geluk hebben zien we ook wolven of zelfs veelvraten, die we hopelijk met pracht zacht avondlicht kunnen vastleggen. Om 19:30 gaan we terug naar het informatiecentrum voor een kop koffie, moe maar voldaan en vol grote verhalen! 

Overnachting in

Hossa

Dag 8

Zomer variant: Na de lange vermoeiende nacht met de beren is het vandaag een rustige dag zonder vast programma. Facultatief kunnen diverse dingen worden ondernomen als wandelen rond Hossa, genieten van de sauna, etc. Herfst variant: Na de lange vermoeiende dag met de beren is het vandaag een rustige dag. Facultatief kunnen diverse dingen worden ondernomen als wandelen rond Hossa, genieten van de sauna, etc. Verder staat nog een bezoek aan Hossa Reindier Park op het programma voor misschien wel Finlands bekendste diersoort, het rendier. Bij deze farm hebben we ook ruimschoots de gelegenheid om souvenirs van allerlei soort te kopen en kunnen we ongehinderd prachtige beelden schieten van de rendieren. De avond staat in het teken van een afsluitend kampvuur en natuurlijk de nabespreking van ieders mooiste foto’s van de week…

Overnachting in

Hossa

Dag 9

De terugreis zorgt ervoor dat we vroeg uit de veren moeten. Eénmaal op pad zullen we nog waar mogelijk op diverse mooie plaatsen stoppen voor een laatste blik op het uitgestrekte Finland alvorens we in Oulu weer op het vliegtuig stappen.

NB Programma

Let op: De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt in overleg met de deelnemers, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We overnachten in twee eigen traditionele hutten in Hossa vlak naast een groot meer. U slaapt op meerpersoons slaapzalen, in (stapel)bedden. U heeft daarvoor òf een eigen slaapzak nodig òf lakens en kussensloop, dekbed en kussen zijn aanwezig. Beddengoedpakket kan ook worden gehuurd, zie ’wat mee te nemen’. De sanitaire voorziening in de hutten is eenvoudig (douche aanwezig). De hutten beschikken over een ruimte die geschikt is voor het projecteren van beelden en nabespreken van de foto’s. Verder zijn sauna en kampvuurplaats aanwezig.

Over de maaltijden

De maaltijden worden door onze kok bereid op Finse wijze, met gerechten als rendierstoofpot en zalm van het kampvuur. Wel wordt van u enige hulp bij het opruimen en afwassen verwacht. Tijdens de wandelingen zullen we vaak op kampvuurplaatsen thee/koffie en/.of iets warms klaarmaken. Het is daarom handig om een eigen kunststof mok en evt. veldfles of thermos mee te nemen.

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • Fotografisch reis- en cursusleider
 • Kok
 • alle transfers
 • overnachting in groepsaccommodatie (eigen hut) op meerpersoonskamers
 • maaltijden op basis van volpension

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • alcoholische consumpties
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De lengte van de wandelingen bedraagt zo'n 3 uur van continu wandelen. Bedenk echter dat dit een fotografiereis is en dat er nooit alleen maar gelopen zal worden. Er is juist voldoende ruimte en gelegenheid om in alle rust te concentreren op het fotograferen. De hoogteverschillen zijn maximaal 500 meter en het terrein is onregelmatig: geregeld verlaten we het pad.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de bovenstaande vluchten maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u het reisgezelschap op het vliegveld in Oulu op de tijden dat de groep aankomt of vertrekt.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Finnair via Helsinki naar Oulu v.v.

Vluchtschema
AY 1302 Amsterdam - Helsinki vertrek 11.55 aankomst 15.15 uur
AY 441 Helsinki - Oulu vertrek 16.00 aankomst 17.00 uur
AY 438 Oulu - Helsinki vertrek 14.30 aankomst 15.30 uur
AY 1305 Helsinki - Amsterdam vertrek 16.15 aankomst 17.45 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Veel mensen denken bij Finland aan een koud klimaat met veel sneeuw en korte zomers. Dat is ook logisch voor een land dat zo noordelijk ligt. Dat het zomerweer in Fins Lapland in werkelijkheid gunstiger is dan wij ons meestal voorstellen, komt door de Warme Golfstroom voor de kust van Noorwegen, die via een overheersende westelijke stroming het hele jaar door relatief warme lucht over Scandinavië aan. Finland wordt van de oceaan afgeschermd door de Noorse en Zweedse bergruggen en het grootste deel van de regen valt zodoende aan de Noorse kant. Daardoor heeft het klimaat in Noord-Finland een meer continentaal karakter met zachte droge zomers en koude winters. De zomers zijn inderdaad kort, maar kennen vaak lange periodes van droog en zonnig weer, waarbij de temperatuur zelfs in Fins Lapland kan oplopen tot ca. 20 ºC. Als de wind echter uit het noorden of oosten waait kan het overdag koud zijn en komt de temperatuur niet boven de 10 ºC. Natuurlijk regent het in Noord-Finland geregeld, ook in de zomer. Meestal gebeurt dat echter in snel opkomende buien en zelden in langdurige regenperiodes. De nachten zijn vaak fris. Maar daar staan dan weer een goed kampvuur en de lange avonden tegenover. In de vroege zomer wordt het nauwelijks donker en kunt u desnoods de hele nacht genieten van de ongekend mooi gekleurde hemel. Omdat Fins Lapland letterlijk van water doortrokken is, zal het u niet vreemd in de oren klinken dat er in dit gebied veel muggen voorkomen. Het piekseizoen voor de mug valt tussen half juni en half juli. In augustus wordt de overlast door muggen beduidend minder. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het toch verstandig is muskietengaas en anti-muggenolie mee te nemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Finland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. U kunt het beste een creditcard, bankpas of cash mee nemen. Op het vliegveld kunt u pinnen. In Hossa zelf is dat niet mogelijk maar in het nabij gelegen outdoor centrum kun u wel met pin betalen. Ook in Kuusamo zijn pingelegenheden. Alvast wat cash is zeker handig! Wij zullen tijdens de heenreis en op dag 4 langs een winkel gaan voor persoonlijke boodschappen.

We rijden ter plekke met minibusjes rond, die door de reisleider en zijn assistent worden bestuurd.

De volgende materialen dient u mee te nemen buiten uw standaard bagage. Neem de waardevolle zaken (camera, verrekijker, etc.) mee in uw dag- of fotorugzak in het vliegtuig als handbagage. Doe ook uw zware bergschoenen in het vliegtuig aan, dat scheelt in gewicht:

 

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Camera met objectieven. Als u deze heeft neem dan een telelens, groothoek lens en macro lens mee. Heeft u verder nog attributen als filters, macro hulp stukken, flitser, etc. neem die dan gerust mee. Neem ook de handleiding(en) mee!
 • Als je hebt grijsverloop filters (zgn. ND-gradiënt filters) en/of een polarisatiefilter.
 • Voldoende lege kaartjes, voldoende accu’s en de lader.  
 • Een statief, bij voorkeur een stevig statief waar u uw dure camera aan toevertrouwd. 
 • EHBO: jodium, eenvoudige middelen en sporttape
 • Dagrugzak (35 liter) of fotorugzak met regenhoes
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
 • Beddengoed (dekbed- en matrasovertrek en kussensloop), er zijn namelijk dekbedden en kussens aanwezig. Natuurlijk kunt u ook een slaapzak meenemen en kussensloop. Een compleet beddengoed pakket kan ook voor 15 euro worden gehuurd. Dit kan via de agent geregeld worden. De agent neemt ca. 1,5 week vóór vertrek contact met u op, om te polsen of belangstelling heeft voor een beddengoedpakket.
 • Warme kleding, handschoenen, muts en sjaal (in de zomer het kan ‘s nachts nog koud zijn, in de herfst kan het zelfs overdag nog vriezen))
 • Wind- en waterdicht jack en/of regenkleding
 • Zwemkleding, handdoeken en toiletartikelen.
 • Zonnebril, de zon kan nog fel zijn boven het water
 • Anti-insektenmiddel als DEET (héél belangrijk!!!) en een petje
 • Verrekijker en zaklamp (alleen in de herfst)
 • Voor tijdens de wandeling: veldfles of thermos, mok en een zakmes
 • Eventueel uitschuifbare wandelstok(-ken)
 • Eventueel reserve bril voor bril- of lensdragers
 • Evt. laptop of imagetank voor opslag foto’s, de laptop die meegaat is niet bedoeld voor persoonlijk gebruik

Moet ik een spiegelreflex hebben?
Nee, dat is niet persé nodig, een goede compact camera is ook prima. Het is echter wel belangrijk dat je zaken als diafragma en sluitertijd zelf in kun stellen, de eenvoudige compacts kunnen dat niet. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen.

Bagage mee op dagtrip
Tijdens de wandelingen heeft u alleen een fotorugzak of dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor uw camera, lenzen en andere foto-benodigdheden, voor een lunchpakket, een warm kledingstuk en regenkleding. Uw tas met fotografiespullen en uw schoeisel moeten goed tegen vocht bestand zijn.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die als Nederlands vakfotograaf zijn/haar grote kennis van fotografie graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 
Deze reis staat onder leiding van de Nederlandse natuurfotograaf Johan van der Wielen en de in Finland wonende Nederlandse freelance fotograaf Finn Snaterse. Meer informatie over hun kunt u vinden op www.schoffie.eu en www.finnfoto.com. Tijdens de reis wordt elke dag een stuk fotografische theorie behandeld. Dit wordt afgestemd met de voorkennis , ervaring en wensen van de deelnemers. De volgende cursusmomenten zijn mogelijk om aan bod te komen:

 • fotografische basis: alles over de ‘belichting’ + kennis camera
 • fotografische basis: alles over ‘scherpte’ en ‘scherptediepte’ + kennis objectieven
 • Natuurlijke landschappen
 • Natuurdetail en macro
 • Dierfotografie
 • Herfst en sfeerfotografie
 • Nachtfotografie

Voor een verblijf in Finland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
 
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Finland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Finland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Finland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Finland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Finland zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De criminaliteit in Finland (ook in de steden) ligt duidelijk onder het gemiddelde in de Benelux. Eigendomsdelicten (diefstal etc.) komen beduidend minder voor.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rtr8260att204.jpg

Finland - Centraal Finland

Land van meren en beren

Fotoreis vanuit groepsaccommodatie in Hossa

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten