Ecuador - Galápagos Natuurreis, 14 dagen door de ogen van Caroline van der Mark

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Natuurcruises

Natuurreis vanuit catamaranjacht en hotels

Gefascineerd door de Galápagos! Voor Caroline van der Mark werden deze eilanden, waar evolutie en Darwin nog altijd in de lucht hangen, de rode draad in haar leven, na twee jaar verblijf als natuurgids in deze archipel. Ga met deze gepassioneerde marine-biologe en SNP-reisleider op stap en kijk mee door haar ogen. Ga mee op deze achtdaagse natuurcruise die wordt afgesloten met een tweedaags verblijf op het vaste land van Santa Cruz. Caroline en een lokale natuurgids laten je de mooiste eilanden zien van ’s werelds unieke biologische schatkamer waar evolutie en Darwin nog altijd in de lucht hangen. Bezoek de meest afgelegen eilanden Isabela en Fernandina. Verbaas je over hoe zichtbaar en mooi de flora en fauna zich hebben aangepast om te overleven. Prehistorisch uitziende zeeleguanen, kruiden die uitgroeiden tot boomformaat en reuzenschildpadden. Het zijn deze bijzondere ‘gentle giants’ die op alle eilanden weer terugkomen, soms in verhalen waarbij de soort is uitgestorven, gelukkig steeds vaker in ‘real life’ dankzij de bescherming die ze genieten. Het aansluitend landverblijf op Santa Cruz stelt ons in staat het Charles Darwin Station weer te bezoeken evenals de hooglanden van Santa Cruz, waar je op hun thuisgrond in de ziel kijkt van ruim 100 jaar oude Galápagos-reuzenschildpadden. Of je voor de eerste keer gaat of er al bent geweest, de Galápagos blijft trekken als een oerkracht.

Uniek aan deze reis

 • Afgelegen eilanden: Isabela en Fernandina
 • Caroline van der Mark, bevlogen mariene bioloog en SNP-reisleider
 • Directe KLM-vlucht
 • Reuzenschildpadden: Charles Darwin Research Center en hooglanden Santa Cruz
 • Verblijf 8 dagen catamaranjacht Archipel I
Zwaarte
Comfort

De Galapagoseilanden

Je hoeft niet eens beestengek te zijn om van de ene verbazing in de andere te vallen op de Galápagos. Geen plek ter wereld waar dieren zo weinig angst hebben voor de mens als op de Galápagos-archipel. Lees verder...


De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Ecuador - Galápagos

Op 12 februari 2009 was het 200 jaar geleden dat de Engelse ontdekkingsreiziger en bioloog Charles Darwin werd geboren. Zijn vijfweekse bezoek aan de archipel legde de basis voor zijn vele jaren later gepubliceerde evolutietheorie verwoord in zijn beroemde boek 'On the origin of species' . Het leverde hem een vloedgolf aan bewondering en misprijzen op. Het nationale park Galápagos is in 1959 opgericht en is daarmee Ecuador's oudste nationale park.

Deze unieke natuurreis begint in de tweede grootste stad van Ecuador, Guayaquil. Met grote stadsvernieuwingsprogramma's en veiligheidscampagnes is de stad weer terug gegeven aan haar bewoners en de bezoekers. Onder begeleiding van Caroline van der Mark en een lokale stadsgids verkennen we de belangrijkste (historische) plekken van de stad, wandelen we over de promenade,  langs de rivier de Guayas, waar het monument La Rotanda natuurlijk wordt bezocht. Op de heuvel Santa Ana, waar de stad  in de 16e eeuw door de Spanjaarden werd gesticht, bewonderen we fraai gerestaureerde historische huizen.  

De reis vervolgen we met een binnenlandse vlucht van Guayaquil naar het eiland San Cristobal. Hier gaan we aan boord van het comfortabele catamaranjacht Archipel I. De lokale natuurgids van het Galapagos Nationaal Park én marine biologe en SNP-reisleider Caroline van der Mark nemen jullie mee op de 'tijdreis door de evolutie'. De Archipel I is exclusief afgehuurd door SNP. Voor acht dagen lang zal deze catamaran onze 'thuisbasis' zijn. We varen langs de landschappelijk mooiste eilanden Isabela, Fernandina en North Seymour die je een prachtig beeld geven van de diversiteit aan flora en fauna maar tevens een kijkje geven in het vulkanisme en het ontstaan en weer verdwijnen van de eilanden. In de hooglanden van Santa Cruz en in het Charles Darwin Research Station staan we oog in oog met de naamgever aan deze archipel, de Galapagos reuzenschildpadden. 

Deze natuurreis ‘pur sang’ geeft je een diepgaande kijk in de 'kraamkamer van de evolutie' onder deskundige begeleiding van Galápagoskenner en liefhebber Caroline van der Mark.

Dag 1

Aankomst op de luchthaven van Guayaquil. De bus staat voor ons klaar voor de privé transfer naar het nabijgelegen hotel. Na de lange vlucht zal iedereen snel van zijn welverdiende nachtrust willen genieten.

Overnachting in

Guayaquil

Dag 2

Na het ontbijt verkennen we het koloniale centrum van Guayaquil, de tweede grootste stad van Ecuador qua inwoners. De promenade Malecon loopt evenwijdig aan de rivier de Guayas waar de stad naar vernoemd is. Fonteinen, mooie wandelpaden, barretjes, restaurants en het standbeeld dat de ontmoeting verbeeldt tussen Latijns-Amerika's grootste vrijheidsstrijders: Simon Bolívar en San Martín. Je zal niet beseffen dat deze stad eens niet zo'n beste reputatie had. Met grote stadsvernieuwingsprogramma's en veiligheidscampagnes heeft de stad weer een grote aantrekkingskracht onder de lokale bevolking en toeristen. We maken een stadstour onder begeleiding van een lokale Engelssprekende gids waarmee we de belangrijkste (historische) plekken van de stad bezoeken en tevens de historische wijk Las Peñas bezoeken. We beklimmen de treden naar de heuvel Cerro Santa Ana om van het uitzicht van de stad en haar rivier te genieten. We sluiten de stadstour af met een lunch.

De middag is ter vrije besteding, een rustig begin na de lange reisdag van gisteren. Op eigen initiatief kun je het fraai aangelegde Parque Histórico Guayaquil bezoeken waarin je op een aangename educatieve wijze kennis neemt van de in Ecuador levende dieren, de kustcultuur en de architectuur van Guayaquil's laat 19e eeuwse gebouwen.

Overnachting in

Guayaquil

Dag 3

We rijden naar de luchthaven van Guayaquil voor de binnenlandse vlucht de oceaan over naar het Galápagos-eiland San Cristóbal. Na de nodige formaliteiten worden we naar de haven gebracht waar we aan boord gaan van het jacht Archipel I, onze thuisbasis voor de komende week. Nadat iedereen zijn hut heeft toegewezen gekregen, is het tijd voor de lunch. De reis met de Archipel I kan nu echt beginnen!

In de middag bezoeken we het bezoekerscentrum en Interpretation Centre en Frigatebird Hill op San Cristobal. Het Interpretation Centre ligt even buiten Puerto Baquerizo Moreno. Waarom is de Galapagosarchipel zo uniek? De uitgebreide tentoonstelling in het bezoekerscentrum geeft ons een eerste antwoord op die vraag. Vanaf het centrum voert een wandelpad naar de top van Frigatebird Hill. De wandeling is kort, maar meestal wel heet. Het uitzicht vanaf de top maakt dit echter meer dan goed. We zien Puerto Baquerizo Moreno van boven evenals de baaien aan beide zijden van het eiland. Op heldere dagen is zelfs rotsformatie Kicker Rock in de zee in de verte te zien. De met bos bedekte heuveltop is één van de zeldzame plekken waar fregatvogels broeden. Een uitzichtpunt met standbeeld van Charles Darwin herinnert aan de tijd dat de HMS Beagle in de baai beneden voor anker lag.

Overnachting in

Galápagos - Archipel I

Dag 4

Vandaag bezoeken we twee zeer bijzondere eilanden. Santa Fe bezoeken we vanuit de pittoreske baai die als ankerlocatie wordt gebruikt. Vanaf de baai loopt een wandelpad naar een prachtig uitzichtpunt op de top van een klif, een ander pad brengt je van een strandje naar een stekelig cactusbos. Hoogtepunten van dit eiland zijn de landleguaan en de grote tonijnen die je in de baai tegen kunt komen.

Het kleine eiland Plaza Sur kent steile kliffen en is gevormd door omhoog gestuwde lava. Het is begroeid met Opuntia cactussen. Daarnaast leeft op dit eiland een van de grootste zeeleeuwenkolonies alsmede de kleurrijke rode en gele landleguaan. De meest karakteristieke plant die op dit eiland groeit is de Sesuvium, in het regenseizoen is deze plant groengeel van kleur maar in het droge seizoen wordt hij knalrood. Tijdens je tijd op dit eiland kun je een wandeling maken van iets meer dan twee kilometer door de prachtige omgeving.

Overnachting in

Galápagos - Archipel I

Dag 5

North Seymour is in tegenstelling tot een aantal andere vulkanische eilandjes vrij vlak en bezaaid met grote rotsen. Tussen de stenen nestelen vele fregatvogels. Op de open plekken doen de blauwvoetgenten hun typische dans. Zwaluwstaartmeeuwen houden zich meer op tussen de kliffen. Bij het lavastrand aangekomen zien we weer de badende en zonnende zeeleguanen en zeeleeuwen.

's Middags varen we naar het kleine Sombrero Chino. Komend vanuit het noorden herken je makkelijk het profiel van het eiland dat enige gelijkenis vertoont met een Chinese hoed. Het kleine vulkanische eiland, dat voor de zuidoostkust ligt van Santiago, geeft ons een prima kijk hoe vulkanen uitbarsten en hoe lavatunnels ontstaan. Het jacht ligt voor anker in het turquoise ondiepe water tussen Santiago en Sombrero Chino. Na de wetlanding op het parelwitte zandstrand is de kans groot dat we worden verwelkomd door nieuwsgierige zeeleeuwen. We volgen een kort pad langs lavatunnels naar een rotskust met zeeleguanen. De uitwerpselen van deze beesten en zeeleeuwen dragen beide bij aan de vruchtbaarheid van het eiland opdat pioniersoorten zoals de saltbush en het endemisch sesuvium, ook wel bekend als het Galapagos tapijtwier, zich op nieuwe lava kunnen vestigen. Op het zwarte lava zullen de talrijke Sally-Lightfoot krabben prachtig afsteken.

Overnachting in

Galápagos - Archipel I

Dag 6

Vandaag komen we aan op het centrale eiland Santa Cruz, waar zich het grootste dorp Puerto Ayora bevindt. Ook het Charles Darwin Research Station en het hoofdkwartier van Parque National Galapagos zijn op dit eiland te bevinden. We rijden naar de hooglanden van Santa Cruz. We passeren velden met akkerbouw op weg naar de grens met het nationale park. Met helder weer is de natuurpracht uitbundig, prachtige vergezichten van rollende heuvels en uitgedoofde vulkanen bedekt met gras en weelderig begroeid het gehele jaar door. Het bos van El Chato Tortoise Reserve is de beste plek om op zoek te gaan naar reuzenschildpadden in hun natuurlijke omgeving. In broedcentra weet je uiteraard zeker dat je de schildpadden kunt zien, maar er gaat niets boven een blik op deze geweldige dieren in het wild. Ons bezoek kan een modderig avontuur worden als de schildpadden stilletjes hun favoriete poeltje hebben verlaten en we ze elders moeten zoeken. We bezoeken de tweeling krater, die eigenlijk geen kraters zijn, maar grote gestolde lavabulten waarvan de poreuze binnenkant door de tijd is verweerd en ingestort. Voor de weelderige begroeiing van deze imposante 'kraters' zijn de scalesias verantwoordelijk. Deze soort, die als struik en boom bestaat,  laat zich het beste vergelijken met de Darwin-vinken. Ze hebben zich goed aangepast aan de natuurlijke omgeving.

In het Fausto Llerena Breeding Centre op Santa Cruz kunnen we schildpadden zien van de verschillende eilanden van de archipel. Vanuit het broedcentrum keren ze terug naar de gebieden waar de populatie is aangetast. Ook landleguanen van Santa Cruz, Isabela en North Seymour zijn opgenomen in het broedprogramma; ze worden bedreigd door wilde honden. Tijdens het bezoek aan het centrum staan we oog in oog met "Lonesome George". Helaas wel met de geprepareerde versie, met zijn overlijden in 2012 stierf dit laatste populaire mannetje van deze soort uit.

Overnachting in

Galápagos - Archipel I

Dag 7

Vandaag staat de verkenning van twee bijzondere locaties op het programma op het grootste en een van de jongste eilanden van de archipel, Isabela. Na het ontbijt verkennen we Punta Moreno gelegen tussen de vulkanen van Sierra Negra en Cerro Azul in. We wandelen langs een gestolde steenrivier van pahoehoe-lava. De naam touwlava laat zich snel raden. We wandelen langs een aantal lagunes waarin de blikvangers een aantal bijzondere vogelsoorten zijn die in dit kustgebied en mangrovewoud verblijven.

Nadat we een stuk verder hebben gevaren duiken we de ‘oksel’ in van Isabela bij Elizabeth Bay. Met de panga, onze sloep met buitenboordmotor, varen we door een labyrinth omzoomd door mangrovebomen. We gaan op zoek naar de groene zeeschildpad, ook bekend met de veelzeggende naam soepschildpad. Deze grootste zeeschildpadsoort zwemt gracieus waarbij ze af en toe boven water komt om adem te halen, met een blik van nieuwsgierigheid. Hopelijk laat de gevlekte adelaarsrog zich hier ook zien evenals bruine pelikanen en blauwvoetgenten. Deze gestroomlijnde vogels kunnen als ware ‘kamikaze-piloten’ het water in duiken om hun prooi te verrassen. Lava-reigers en de grote blauwe reigers vertrouwen op hun schutkleur en wachten net zo lang totdat er iets lekkers binnen snavelbereik is. Over het interessante mangrove ecosysteem is veel te vertellen.

Overnachting in

Galápagos - Archipel I

Dag 8

We bezoeken deze ochtend Tagus Cove op het eiland Isabela. Met een droge landing wandelen we over een kort steil pad omhoog om van het uitzicht te kunnen genieten op Darwin Lake dat door geologische krachten is gelift. Het water van Lake Darwin is zouter dan het oceaanwater. Op de kraterrand genieten we ook van het uitzicht op de vulkanen La Cumbre, Wolf en Alcedo en met helder weer in zuidelijke richting Santo Tomas en Cerro Azul. Tijdens de wandeling hebben we een goede kans om Galápagos pinguins te zien en Galápagos aalscholvers. Deze vogels gebruiken hun kleine haast vervormde vleugels niet meer om te vliegen maar als voortstuwing onder water in hun jacht op vissen. Een prachtige vorm van evolutie en aanpassing aan de natuurlijke omgeving. Wat je niet direct verwacht is graffiti op rotskliffen op de Galápagos aan te treffen. In de Tagus Cove zie je resten van graffiti die wijzen op de aanwezigheid van piraten, walvisvaarders en boekaniers die zich hier in de 19e eeuw veilig konden verschansen. In de Tagus Cove kan uitstekend worden gesnorkeld om een grote varieteit aan vissen (o.a. haaien) en schildpadden te zien.

In de middag steken we de Bolivar zeestraat over richting het noordelijk puntje Punta Espinoza op het eiland Fernandina. Dit is het jongste eiland, dat ligt op de zogenaamde vulkanische “hotspot”. Het is een unieke locatie, waar we wederom de vleugelloze aalscholvers zullen gaan zien. Alleen in de afgelegen westelijke delen van de Galápagos-archipel komen deze vogels voor, die hun vermogen om te vliegen compleet hebben verloren. Sommige biologen beschouwen deze vogel als de ‘heilige graal van de evolutie’. Ook pinguins zijn hier te vinden en grote hoeveelheden zeeleguanen. Terwijl we op een nauwe landtong van gestolde lava lopen, genieten we van het uitzicht op de 6 km brede caldera van de schildvulkaan la Cumbre (1476m).

Overnachting in

Galápagos - Archipel I

Dag 9

Vandaag beginnen we voor de verandering eens met een natte landing bij Puerto Egas op het eiland Santiago. We wandelen langs de kustlijn op zoek naar octopus, starfish en ander zeeleven dat zich ophoudt in de getijdenpoeltjes. Bij laag tij is het mooi om te zien hoe de zeeleguanen zich tegoed doen aan de zichtbare groene algen. We proberen tevens grote blauwe reigers, lava reigers, American oystercatchers en de geelkruinkwak (yellow-crowned night herons) te obsereveren. De wandeling eindigt bij diepe poeltjes waar de kans groot is zeeleeuwen aan te treffen.

Op zo'n 5 km voor de zuidkust van Santiago ligt het piepkleine eilandje Rábida. Het eiland herbergt de grootste diversiteit aan vulkanisch gesteente en wordt ook gezien als het geografische centrum van de archipel. Het rode zand is geërodeerd en afkomstig van het vulkanisch gesteente. We volgen een pad dat ons langs een waterlagune leidt waar de Greater Flamingos fourageren. Ook bruine pelikanen broeden aan het meer langs de mangroven. Na de wandeling is er weer de tijd om te gaan snorkelen.

Overnachting in

Galápagos - Archipel I

Dag 10

In de ochtend bezoeken we twee kleine stranden ten westen van Turtle Cove. Het zand bestaat uit fijngemalen gecomposteerd koraal wat zacht aanvoelt en parelwit is. Het is tevens een favoriete plek voor zeeschildpadden om hierin hun eieren te leggen. Achter een van de zandstranden ligt een zwartachtige lagune waar we een kansje hebben flamingos en andere kustvogels te zien zoals black-necked stilts en whimbrels.

Het verblijf aan boord van de Archipel I zit erop. We nemen afscheid van de bemanning die ons de laatste week een ‘thuisgevoel’ hebben gegeven. Het verruilen van de hut voor een heuse hotelkamer voelt ook weer lekker. De komende twee nachten verblijven we in een aangenaam hotel in Puerto Ayora.

Overnachting in

Galápagos - Puerto Ayora

Dag 11

De laatste dag van onze Galápagos belevenissen gebruiken we om in ons eigen tempo, dus zonder een vastgelegd programma, om te genieten van wat de betoverde eilanden ons vanuit Puerto Ayora te bieden hebben. In Pelican Bay maken de vissers hun vis schoon onder bijzondere belangstelling van zeeleeuwen, fregatvogels en pelikanen. We kunnen ook in ca. drie kwartier wandelen langs veel cactussen en lava naar het prachtig brede en witte (!) strand van Tortuga Bay. Genietend van de enorme branding en de zonnende zeeleguanen lopen we over dit strand naar een mangrove lagune. Hier broeden pelikanen en reigers en kun je zwemmen en snorkelen om roggen te zien. Terug in het dorp Puerto Ayora is het gezellig lunchen langs het water in de haven een mooie optie. In de middag is het een optie om met de bus, die ons deze dag een halve dag ter beschikking staat, nogmaals naar de vochtigere hooglanden van Santa Cruz te rijden. Hier hebben we wederom het privilege om reuzenschildpadden in het wild te bewonderen. In de hooglanden is het veel vochtiger dan langs de kust, daardoor leven hier meer zangvogels, waaronder de Woodpeckerfinch en de Vermillion Fylcatcher. Ook komt hier de Galápagos velduil voor. Afhankelijk van de tijd kunnen we ook een kijkje nemen bij het strand van Garrapatero, hier zijn weinig mensen en vaak wel zeeleeuwen, pelikanen en veel soorten vinken en spotlijsters te zien. En laten we vooral niet vergeten dat je deze dag natuurlijk ook de tijd kunt nemen om wat souvenirs in te slaan of wellicht op eigen gelegenheid te voet (ca. 10 minuten lopen) weer het Charles Darwin Research Station kunt bezoeken.

Overnachting in

Galápagos - Puerto Ayora

Dag 12

Afhankelijk van het tijdstip van vertrek van de vlucht vanaf Baltra naar Guayaquil, heb je deze ochtend wellicht nog wat tijd voor jezelf. De transfer vindt plaats vanaf ons hotel in Puerto Ayora. In ongeveer een uur steken we het eiland Santa Cruz over. Via een kort boottochtje om het Itabaca kanaal over te steken komen we aan bij de luchthaven. Bij aankomst in Guayaquil worden we weer opgewacht voor de transfer naar het hotel waar we bij aanvang van de reis ook verbleven. De rest van de middag in Guayaquil is ter vrije besteding.

Overnachting in

Guayaquil

Dag 13-14

Na het ontbijt zit het Galápagos-avontuur erop. Met een transfer worden we nar de internationale luchthaven van Guayaquil gereden. Terugvlucht naar Nederland, aankomst de volgende dag. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Guayaquil verblijven we in een kleinschalig aangenaam familiehostal met een goede service en uitstekend ontbijt. In Puerto Ayora verblijven we in een comfortabel hotel aan de rand van de stad. Rustig en een uitstekende uitvalsbasis om naar het Playa Tortuga te wandelen. Beide accommodaties zijn uitgerust met een eigen badkamer (douche/WC) en gescheiden bedden of een tweepersoonsbed.

We verblijven 7 nachten aan boord van het catamaranjacht Archipel I. Er zijn 7 hutten voor maximaal 14 deelnemers beschikbaar. Alle hutten bevinden zich op het 'main deck' met ertussen de lounge en het eetgedeelte. De hutten hebben een oppervlakte van 10 m² en beschikken over een tweepersoonsbed of twee gescheiden bedden. Alle hutten aan boord beschikken over een eigen WC en douche (warm en koud water). Aan boord is gedurende de dag elektriciteit aanwezig met een netspanning van 120V. Het is prima mogelijk om accu’s op te laden. Voor meer informatie over het catamaranjacht Archipel I, zie de link bij de dagbeschrijving.

Tegen betaling van een toeslag kun je een eenpersoonskamer boeken in de hotels. Op de boot deel je altijd een cabin.

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens het verblijf aan boord van het jacht op de Galápagos zijn bij de reissom inbegrepen, inclusief koffie / thee en water. Tijdens het verblijf in Guayaquil en Puerto Ayora is alleen het ontbijt inbegrepen. 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • binnenlandse vlucht Guayaquil  - Galápagos v.v.
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 8x lunch aan boord Archipel I
 • 7x diner aan boord Archipel I
 • entree Galapagos NP & Transit Control Card (ter waarde US$ 120)
 • alle transfers volgens programma
 • stadstour Guayaquil met Engelssprekende gids & lunch
 • gebruik flippers, duikbril en snorkel aan boord Archipel I
 • diensten SNP-reisleider en marien bioloog Caroline van der Mark
 • lokale Engelstalige gids aan boord Archipel I

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden en drankjes
 • wetsuit (aan boord van Archipel I i.v.m. snorkelen)
 • eventuele inentingen
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Deze reis is door iedereen met een gezonde conditie goed te doen. Tijdens het verblijf op de Galápagos maak je relatief eenvoudige wandelingen over vlak tot licht geaccidenteerd terrein en die variëren van 1 tot 3 uur over duidelijk gemarkeerde paden. Soms is de ondergrond wat oneffen of het kan bestaan uit wat rotsblokken waarover je moet wandelen. Het hebben van een goede balans is om die reden een vereiste. Tijdens de wandelingen wordt er veel uitgelegd door de gidsen en heb je de tijd om foto's te maken of te filmen. Wandelingen zijn tijdens deze reis niet het doel op zich maar vormen vaak de beste mogelijkheid om de bijzondere flora en fauna van de eilanden te verkennen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

De heen- en terugreis is met met KLM naar Guayaquil v.v.

Vluchtschema
KL 751 Amsterdam - Guayaquil vertrek 10.15 uur  aankomst 18.30 uur
KL 751 Guayaquil - Amsterdam vertrek 20.00 uur  aankomst 13.20 uur *

*) aankomst de volgende dag

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Het weer op de Galalapagos archipel wordt in hoge mate bepaald door de ligging op de evenaar en de samenvloeiing van koude golfstromen vanuit het zuiden en westen. Het subtropische klimaat wordt door deze koude golfstromen gematigd. De volgende periodes worden onderscheiden:

 • warm en nat seizoen (eind december tot juni)
 • gematigd droog seizoen (laat juni tot december)

December wordt als de officiële start gezien van het warme seizoen met dagtemperaturen die zeer aangenaam liggen tussen de 21-27 °C. De luchten worden helderder. Het water kent een gemiddelde temperatuur van 22,5 °C, het zicht onderwater behoort goed te zijn. In december beginnen de gemaskerde genten en de blauwvoetgenten met het nesten. De groene zeeschildpadden (green sea turtles) en de zee- en landleguanen beginnen met paren terwijl de Galapgaos zeeberen (Galapagos Fur Seal ) en galapagoszeeleeuwen (Galapagos Sea Lion) hun jongen aan het zogen zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Ecuador ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar (US$). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com.Tijdens deze reis naar de Galápagos dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals enkele maaltijden (die niet zijn inbegrepen), drankjes, huur wetsuit aan boord Archipel II, souvenirs en fooien (ca. € 125 Galápagos-crew plus overige fooien voor lokale gidsen/hotelpersoneel/SNP-reisleider). Het minimum geadviseerde zakgeld bedraagt € 400 pp. Wij merken hierbij op dat het geadviseerde zakgeld een indicatie is en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn. Neem je zakgeld mee in de vorm van contante €'s, een pinpas en eventueel een creditcard. 

Tijdens het verblijf op de Galápagos vindt alle vervoer plaats met het catamaranjacht Archipel I. Je leeft, eet en slaapt gedurende acht dagen en zeven nachten aan boord en verlaat de boot alleen voor excursies/wandelingen of om al snorkelend de onderwaterwereld te verkennen. Tijdens het verblijf in Guayaquil en de vrije dag in Puerto Ayora (dag 12) vinden de transfers conform programma plaats met bussen. 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het plezier tijdens je reis is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. 

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak
 • Weekendkoffer (bij voorkeur zacht)
 • Wandelschoenen met enkelbescherming
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Handschoenen
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Bril voor mensen met contactlenzen
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter

Tijdens deze reis draag je alleen een dagrugzak(je) met daarin je waardevolle spullen, zonnewerende middelen, mobiel/camera en wellicht een extra trui/regenjas. Aan boord van de Equinox en in de hotels op het vaste land zijn handdoeken aanwezig. Bij het bezoek aan de eilanden op de Galápagos heb je 'wet' en 'dry' landings. Zoals de naam al zegt, bij wet landings worden je schoenen nat, om die reden raden we je aan makkelijk zittende (boot)schoenen mee te nemen die nat mogen worden! Je kunt natuurlijk ook slippers meenemen voor in de 'panga's (de bootjes die je van het jacht naar de eilanden vervoeren) om bij aankomst op de eilanden ander (droog) schoeisel aan te doen. Voor aan boord van het jacht, de wandelingen en het verblijf in de plaatsen Puerto Ayora en Guayaquil raden wij makkelijke zittende soepele wandelschoenen aan. Omdat de hutten aan boord altijd kleiner zijn dan hotelkamers, raden wij je aan niet meer dan noodzakelijk mee te nemen. Het verdient aanbeveling om je bagage in een zachte koffer/weekendtas in te pakken. Het meenemen van een waterdichte tas is aan te raden voor je camera en/of mobiele telefoon. 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door Caroline van der Mark. Caroline studeerde biologie in Wageningen, met natuurbeheer en mariene biologie als focus. Ze heeft een fascinatie voor eilanden en passie voor zwemmen, duiken en wandelen buiten de gebaande paden. Dat bracht haar ooit voor twee jaar als natuurgids in Galápagos. Haar baan bij ARK Natuurontwikkeling heeft haar nu verbonden met de ecologie in het rivierengebied. Charles Darwin noemt ze een hobby, zingen, piano en saxofoon spelen ook en ze is een leesbeest zonder televisie. Door al jaren als reisleider voor SNP op pad te gaan, is Galápagos na de eerste intense ervaring vervolgens als een rode draad met haar leven vervlochten geraakt. Caroline heeft als SNP-reisleider specifieke kennis op het gebied van veiligheid op reis, voeding en hygiëne. Zij staat altijd open voor je vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor je reist en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgt zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt. Tijdens het verblijf aan boord van de Archipel II wordt Caroline ondersteund door een lokale natuurgids aan boord van de Archipel II. Samen zullen ze je met trots veel vertellen over het ecosysteem Galápagos en alle flora en fauna in het bijzonder.

Voor een verblijf in Ecuador heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, met name in gebieden lager gelegen dan 2300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil en Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1500 m hoogte en op de Galápagos eilanden komt geen malaria voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)

Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, Thuisvaccinatie.nl biedt hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dien je altijd meer op je persoonlijke spullen te passen. We raden je altijd aan om zoveel mogelijk waardevolle spullen niet mee te nemen. Camera's, reisdocumenten, mobieltjes en andere waardevolle voorwerpen kunnen vaak in een kluisje in je accommodatioe worden opgeborgen. Mocht je 's avonds ergens naartoe willen wandelen, vraag de medewerkers van de accommodatie altijd even of dat veilig is en ook gangbaar. Bedenk je dat als locals iets niet doen er een reden voor is. Mocht je reizen met een lokale gids, een chauffeur en/of een SNP-reisleider, vraag hen naar de veiligheid, ze geven je graag advies.

reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

reuzenschildpad_op_santa_cruz.jpg

Ecuador - Galápagos Natuurreis

door de ogen van Caroline van der Mark

Natuurreis vanuit catamaranjacht en hotels

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten