Terug naar Ecuador

Cruise met luxe jacht

Cruise aan boord van het luxe jacht Galápagos Odyssey. Met cruises van 5 dagen oplopend tot 6, 10, 11 en 15 dagen verken je alle uithoeken van de Galápagos-archipel. In het reisarrangement op deze website hebben we het vijfdaagse programma beschreven waarbij je de eilanden Santa Cruz verkend, Rabida, Sombrero Chino, Genovesa en Bartolomé. Onder begeleiding van een lokale natuurgids verken je deze biologische schatkamer: van prehistorisch ogende zee- en landleguanen tot de reuzenschildpadden waaraan de archipel haar naam ontleent. Begeef je in de voetsporen van Charles Darwin, de man wiens naam voor eeuwig verbonden is aan deze adembenemende eilandengroep. Interesse in een langere route met de Galapagos Odyssey of een samenstelling van verschillende routes, we geven je graag advies.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 265656
5 dagen

Ecuador - Galápagos * Galápagos Odyssey

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Vandaag kom je aan op het vliegveld van het eiland Baltra. Je wordt ontvangen door de gids van de Galapagos Odyssey die je zal helpen bij het ophalen van je bagage en onder wier begeleiding je in korte tijd naar de haven gaat waar de Galapagos Odyssey voor anker ligt.

's Middags bezoek je Cerro Dragón (drakenheuvel), geopend voor het publiek in 1993. Een pad brengt je naar een extreem zoute lagune, waar de zoutwaarden die van zeewater overstijgen. Cerro Dragón vormt de beste plek om Amerikaanse flamingo’s te zien. Iets hoger gelegen laven de landleguanen zich aan de bladeren en sappen van opuntia-cactussen. In 1975 was dit een van de laatste populaties op Santa Cruz, ze werden bedreigd door loslopende honden. Na een reddingsoperatie en een fokprogramma van de Charles Darwin Foundation, werd pas in 1993 de locatie weer opengesteld voor het toerisme om de landleguanen, die zich elders goed hadden voortgeplant, te aanschouwen. Bovenop de heuvel Cerro Dragón geniet je van een fraai panorama met een adembenemend uitzicht over de baai en het kustlandschap van Santa Cruz.

Overnachting in

Santa Cruz

Dag 2

Na het ontbijt gaan we op het enige punt van het eiland Rabida aan de noordelijke kust aan land. Na de zogenaamde ‘wet landing’ worden we verwelkomd door zeeleeuwen, mits we niet in het paarseizoen zijn. Het enige noordelijk gelegen strand van Rábida kleurt evenals de rotsen prachtig rood door de grote hoeveelheuid ijzeroxide. Het strand vormt het beginpunt van een korte wandeling die je langs een brakke waterpoel voert, thuis van Bahama eenden en soms van Amerikaanse flamingo's, ook al komen deze hier steeds minder voor. De omliggende mangroven bieden beschutting tegen de hete zon voor veel verschillende soorten zangvogels. De attractie van het eiland is de grote broedkolonie bruine pelikanen, het is een van de beste plekken in de archipel hen hier te zien. Deze pelikanen zijn de enige in hun soort die met een snoekduik in het water de vissen pakken. Vanaf het strand kun je ze in mooie V-formaties laag zien overvliegen. Na afloop van de wandeling kun je voor het eerst gaan snorkelen of een bootritje maken met een zodiac (rubberen opblaasboot).

Voor de lunch laat de kapitein het anker lichten om in ca. 2 uur naar het eilandje Sombrero Chino te varen dat ten zuidoosten voor de kust van Santiago ligt. Komend vanaf het noorden zie je de contouren van het 52 meter hoge eiland wier naam (Chinese hoed) hieraan is ontleend. In tegenstelling tot de redelijk vijandige omgeving van het geologisch gezien jonge eiland Bartolome en het zeer dichtbij gelegen Sullivan Bay aan de oostkant van Santiago, gaat de kolonisatie van soorten op Sombrero Chino zeer snel! Op de stranden met wit koraalzand vestigt de saltbush zich en houdt het zand bij elkaar, sedumplanten geven de zwarte ondergrond een groene kleur die prachtig rood verkleurt in het droge seizoen. Lavagaten vullen zich met lavazand waarin planten kunnen wortelen, Galapagos zeeleeuwen en ontelbare zeeleguanen dragen zorg voor bemesting ervan. Een wandelpad brengt je vanaf het zandstrand naar het typerende vulkanisch gesteente met onderweg kans om zeeleguanen te zien, lava hagedissen, de felgekleurde Sally Lightfoot crab en wellicht ook de Galápagos pinguins. Met de wandeling verkrijg je inzicht in het vulkanisme, lava ontploffingen en lava tunnels. Het pad eindigt aan de rotsachtige kust van het eiland, hier zijn in het koele seizoen vaak zeeleguanen te vinden. Na het diner maken we de langste 7 uur durende oversteek naar het meest noordelijk gelegen eiland Genovesa dat voor toeristen is opengesteld. Een leuk detail, je passeert de evenaar!

Overnachting in

eiland Rábida en Sombrero Chino

Dag 3

Na een nachtelijke tocht kom je 's ochtends aan bij het eiland Genovesa, het eiland dat naar Genua is vernoemd, de geboorteplaats van Columbus. De bezoekersplaatsen van dit meest noordoostelijk gelegen eiland van de archipel, behoren tot de beste! Tevens is het een echt vogeleiland. De roodpootgenten zijn de meest bijzondere vogels van het eiland. Veruit de grootste kolonie van deze mooie vogels leven op Genovesa. 

In de ochtend vindt de ‘wet landing’ plaats bij Darwin Bay, een geïsoleerd stukje strand aan de binnenzijde van de half verzonken vulkaankrater. Genovesa is beroemd vanwege zijn kraterwanden en honderden fregatvogels, roodpootgenten en Galápagos stormvogels. Snorkelen in de wateren van de baai is een echte aanrader. Het water langs de steile wanden van de verzonken krater is helder en de verre diepe uitzichten zijn werkelijk spectaculair. Tussen de rotsen voor het strand van Bahía Darwin zijn vaak witpuntrifhaaien van dichtbij te zien. Wandel door een bos van opuntia-cactussen en langs mangrovebossen waar fregatvogels broeden. De mannetjes blazen hun rode keelzak op om indruk te maken onder de vrouwtjes die boven hen vliegen. Het pad loopt langs getijdepoeltjes waar van alles in te zien is.

Na de lunch varen we met een zodiac (opblaasbare rubberen boot) langs de oostelijke kustlijn om tropische keerkringvogels (red-billed tropic bird). Hoe dichter je de 25 meter hoge rotswand nadert, hoe vervaarlijker en indrukwekkender deze zijn. Het ware spektakel vindt plaats aan de andere zijde van de rotswand waar het beter toeven en broeden is voor vogels. Na een ‘droge landing' bij El Barranco (Prince Philip’s Steps), klimmen we ca. 25 meter omhoog. Bewonder een van Galápagos mooiste vogelplaatsen. Roodpootgenten nestelen in de 'palo santo' bomen die je bij een goede windrichting van verre ruikt. Nazca-genten (ook wel gemaskerde genten genoemd) nestelen op of net naast het wandelpad op de kale grond. Aan de zeezijde opent zich het landschap. Naast de acrobatische toeren van zeevogels zien we op de grond de grote broedkolonie van tropische keerkringvogels waarop de goed gecamoufleerde zeldzame velduil (short-eared owl) jaagt!

Het belooft een enerverende dag te worden. Na het diner zal het anker worden gelicht. In ca. 6 uur vaart de Odyssey terug naar Santiago.

Overnachting in

Genovesa

Dag 4

‘s Ochtends varen we met de zodiac langs de ruige kustlijn van het vulkanisch eilandje Bartolomé. Op dit geologisch gezien zeer jonge vulkanische eilandje van slechts 1,2 km2, ligt het hoogste punt van de archipel. Het steile wandelpad van 800m. lengte voert je naar 114 meter hoogte vanaf waar je een fascinerend uitzicht hebt over een van de mooiste landschappen van de Galápagos archipel. Werp een blik op vulkaankegels, maanachtige kraters, lavavelden en de vreemd ogende Pinnacle Rock. Hoe bizar is het om hier lava-cactussen op de vruchtbare lavavelden wortel te zien schieten. Wandel en relax hierna op de stranden aan weerszijde van de Pinaccle Rock of snorkel aan de voet ervan. In de tropische wateren tref je hier voorts een verrassende bewoner aan, de Galápagos pinguin!

Bartolomé ligt tegenover de oostkust van het eiland Santiago. Bij Sullivan Bay zie je lavastromen van ruim 130 jaar oud waarop erosieve krachten nog nauwelijks invloed hebben gehad. In de stroom is het plooien en buigen van de taaie pahoehoe-lava te zien. Ook zijn op verschillende plaatsen ‘hornitos’ te zien. Deze minivulkaantjes zijn ontstaan doordat een hete lavastroom een luchtbel of watermassa insluit. Bij het ontsnappen van de stoom of de lucht vliegen spetters van de gloeiende lava omhoog en vormt zo een vulkaantje. Verder naar achteren loopt de stroom langs een door explosief vulkanisme ontstane vulkaankegel. Bij de overgang van de twee afzettingen lijkt het alsof de pahoehoe-lava gisteren over het vulkanische gruis is uitgestroomd. De route gaat vervolgens achter een heuvel langs – vanwaar je prachtige uitzichten hebt op het door verschillende vormen van vulkanisme ontstane landschap – en keert dan terug naar de kust.

Aan het eind van de middag heb je weer de kans van de onderwaterwereld te genieten. Eenmaal aan boord is het tijd voor de afscheidscocktail samen met de bemanning en de andere passagiers en hierna het diner. De Odyssey zet koers naar Puerto Ayora (Santa Cruz) waar je voor middernacht aankomt. Voor anker in de haven geniet je van je laatste nacht aan boord.

Overnachting in

eiland Santa Cruz, haven Puerto Ayora

Dag 5

Op de laatste dag van deze tocht breng je een bezoek aan de hooglanden van het eiland Santa Cruz. De naamgever van de archipel vormt een passend sluitstuk aan dit enerverend bezoek; de Galápagos reuzenschildpad. Omdat de grenzen van het nationale park geen grens voor hen vormt, bevinden ze zich vaak bij modderpoeltjes bij boerderijen of in nabijgelegen bossages in de bewoonde agrarische zone van Santa Cruz. Vaak uitgerust met een regenponcho en rubberen laarzen, kun je deze fenomenale beesten van dichtbij bewonderen. Na deze laatste indrukken van de Galápagos eilanden gaat de reis verder richting de luchthaven op Baltra waar je Galápagos avontuur zal eindigen. De vele foto's zullen een blijvende mooie herinnering zijn!

Galápagos archipel

Galápagoseilanden (letterlijk: Schildpaddeneilanden) is een provincie van Ecuador. De archipel bestaat uit dertien grote en meer dan veertig kleine eilanden die zich uitstrekken over een gebied van ongeveer 60.000 km2. Het gebied ligt in de Grote Oceaan op 970 kilometer van de kust van Ecuador. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en vormen nog steeds een van de meest actieve vulkanische gebieden ter wereld. De eilanden zijn nooit met het vasteland verbonden geweest. Hierdoor is een in biologisch opzicht uniek gebied ontstaan, dat in 1959 Nationaal Park werd. In 1978 verklaarde UNESCO de eilanden, als een van de eerste natuurgebieden, tot Werelderfgoed, gevolgd in 1981 door het omliggende zeereservaat.

Galápagos Odyssey

Deze reis wordt uitgevoerd met het first class yacht Galápagos Odyssey. Dit bijzonder comfortabele motorjacht van 41 meter lengte is voorzien van uitstekende navigatie en veiligheidsuitrustingen. Het biedt plaats aan 16 passagiers en 11 crewleden. Aan boord kun je genieten van het comfort en de gezellige sfeer. De 9 hutten aan boord bevinden zich op drie verschillende dekken (hoofddek, beneden- en bovendek).

De volgende typen hutten zijn beschikbaar aan boord van de Galápagos Odyssey:

 • hut #5,6,7 en 8 op het bovendek - twee losse bedden (ca. 20 m2)
 • hutten #1,2,3 en 4 op het hoofddek – #1 en 2 met tweepersoonsbed, #3 en 4 met twee losse bedden (ca. 20 m2)
 • hut op het benedendek- queensize-bed (eenpersoons hut)
Alle hutten hebben eigen sanitair en airco, ze bieden je het comfort van een hotelkamer terwijl je buiten steeds een andere omgeving ziet. De gezamenlijke ruimte op het jacht bestaat uit een comfortabele lounge, een ruime eetkamer, een bar, bibliotheek, overdekt terras (met schaduw), buitenbar, zonnedek en een jacuzzi. De crew bestaat uit 10 personen plus een tweetalige natuurgids. Zij zullen er alles aan doen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

De technische kenmerken van de Galápagos Odyssey zijn:
 • Lengte: 41 meter
 • Snelheid: 12 knopen
 • Capaciteit: 16 passagiers
 • Cabines: 8 tweepersoons hutten en 1 eenpersoons hut
 • 2x Detroit motor
 • Elektriciteit: 110/220 volt waarmee u uw accu’s en batterijen voor uw foto - en filmapparatuur gedurende de cruise kunt opladen
 • Veiligheid: brandmelders, brandblussers, reddingssloepen en zwemvesten

NB Programma

 • Dit reisarrangement beschrijft de 5-daagse route B met zondag als vaste vetrekdag (vertrek wisselend om de 2 a 4 weken).
 • Naast de beschreven route B, is er ook een 6-daagse route A (vaste vertrekdag dinsdag om de 2 weken) en een 6-daagse route C (vaste vertrekdag donderdag om de 2 weken); combinaties van deze routes zijn ook mogelijk als programma's van 10, 11 en 15 dagen. Mocht je interesse hebben in één of een samenstelling van meerdere routes, vraag dan een offerte aan.
 • De eerste en laatste dag van de cruises bestaan gedeeltelijk uit 'verplaatsingsdagen' van passagiers die aan boord komen of vertrekken. Mocht je een combinatie boeken van meerdere vaarroutes, dan heb je tijdens deze dag(en) wat vrije tijd aan boord, een ideaal moment om te ontspannen. Op deze dagen worden de ochtendexcursies uitgevoerd met de passagiers die het jacht verlaten, de middagexcursie met de passagiers die die dag nieuw aan boord zijn gekomen.
 • De vaarroute is altijd onder voorbehoud in verband met weersomstandigheden en eventueel opgelegde bepalingen van lokale autoriteiten.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Aan boord van de Galápagos Odyssey verblijf je in een twee- of eenpersoonshut. De hutten aan boord beschikken elk over een ingerichte badkamer. Aan boord is elektriciteit aanwezig (110V) wardoor je altijd accu’s en batterijen kunt opladen. Zie voor meer informatie het kopje 'Galápagos Odyssey' op de website.

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens het verblijf aan boord van het jacht op de Galápagos zijn bij de reissom inbegrepen.

Inbegrepen

 • Overnachtingen aan boord van de Galápagos Odyssey
 • Speciaal welkomstdrankje
 • Maaltijden o.b.v. vol pension
 • Water, koffie en thee
 • Engelsprekende Galápagos gids
 • Alle excursies volgens programma
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • Vluchten Quito/Guayaquil - Galápagos v.v.
 • Entree nationaal park (US$ 100)
 • Transit Card (US$ 20 pp)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. drankjes en fooien)

Over de activiteiten

Deze reis is door iedereen met een gezonde conditie goed te maken. Tijdens het verblijf op de Galápagos maak je relatief eenvoudige wandelingen over vlak tot licht geaccidenteerd terrein en die variëren van 1 tot 3 uur over duidelijk gemarkeerde paden. Tijdens deze wandelingen wordt er veel uitgelegd door de gidsen en heb je de tijd om foto's te maken of te filmen. Wandelingen zijn tijdens deze Galápagos cruise niet het doel op zich maar vormen vaak de beste en enige mogelijkheid om de bijzondere flora en fauna van de eilanden te verkennen.

Praktische informatie

Bij elke cruie naar de Galápagos-eilanden dien je met de volgende bijkomende kosten rekening te houden: 

 • entree Galápagos National Park (US$ 100)
 • Transit Control Card (US$ 20)
 • drankjes
 • fooien
 • eventueel huur wetsuite

Mocht je tevreden zijn over de diensten van de bemanning dan is het gebruikelijk om een fooi te geven. 

Tijdens het verblijf op de Galápagos vindt het vervoer plaats met de Galápagos Odyssey of transfers geregeld door het jacht. Je leeft, eet en slaapt aan boord en verlaat de boot via een panga (klein bootje) voor excursies/wandelingen of om al snorkelend de onderwaterwereld te verkennen.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het plezier tijdens je reis is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Het is belangrijk dat je schoenen zijn voorzien van een goed profiel daar de ondergrond van lava op de Galápagos scherp kan zijn.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak
 • Weekendkoffer (bij voorkeur zacht)
 • Wandelschoenen met enkelbescherming
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Bril voor mensen met contactlenzen
 • Anti-insektenmiddel
 • Verrekijker 
 • Lippencreme met UV-filter

Tijdens deze reis draag je alleen een dagrugzak(je) met daarin waardevolle spullen, zonnewerende middelen, foto- en/of videocamera en wellicht een extra trui/regenjas. Aan boord van het jacht zijn handdoeken aanwezig. Bij het bezoek aan de eilanden op de Galápagos komen zogenaamde 'wet landings' voor waarmee wordt bedoeld dat je voeten/schoenen nat worden. Het is dus raadzaam om makkelijk zittende schoenen mee te nemen die nat mogen worden! Je kunt natuurlijk ook slippers meenemen voor in de 'panga's (de bootjes die je van het jacht naar de eilanden vervoeren) om bij aankomst op de eilanden ander (droog) schoeisel aan te doen. Tijdens het verblijf aan boord van het jacht en de wandelingen op de eilanden raden wij makkelijke zittende soepele wandelschoenen aan met een goed profiel gezien de scherpe ondergrond (lava) waarop je soms loopt. Omdat de hutten aan boord altijd kleiner zijn dan hotelkamers, raden wij je aan niet meer dan noodzakelijk mee te nemen. Het verdient aanbeveling om je bagage in een zachte weekendkoffer in te pakken. Het meenemen van (duurzaam) plastic zakken is altijd handig om je foto- en filmapparatuur te beschermen tegen stof en water.

 • De Odyssey wordt vanaf 23 augustus t/m september 2016 uit de vaart gehaald vanwege reguliere onderhoudswerkzaamheden in het droogdok in Guayaquil.
 • Er wordt hard gewerkt aan het renoveren van het Charles Darwin bezoekerscentrum op Santa Cruz in de plaats Puerto Ayora. Het gedeelte waar de 'breed farm' is met de kassen met de kleine schildpadjes is mogelijkerwijs niet te bezoeken. Wat wel zeer interessant is, is dat er nieuwe hybride schildpadden aanwezig zijn van de Alcedo vulkaan op Isabela. Deze soort lijkt veel op de soort afkomstig van het eiland La Pinta, die weer een overeeenkomst hebben met de reeds gestorven Lonely George. Deze hybriden zijn onstaan door de vroegere scheepsvaarders die schildpadden soms meenamen van het ene naar het andere eiland. Wetenschappers willen nu weer nieuwe voortplantings proeven doen. Het blijft mogelijk landleguanen te bezichtigen. Het is onduidelijk wanneer de renovatie is afgerond, de verwachting is in de loop van 2016.

Voor een verblijf in Ecuador heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, met name in gebieden lager gelegen dan 2300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil en Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1500 m hoogte en op de Galápagos eilanden komt geen malaria voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)

Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, Thuisvaccinatie.nl biedt hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dien je altijd meer op je persoonlijke spullen te passen. We raden je altijd aan om zoveel mogelijk waardevolle spullen niet mee te nemen. Camera's, reisdocumenten, mobieltjes en andere waardevolle voorwerpen kunnen vaak in een kluisje in je accommodatioe worden opgeborgen. Mocht je 's avonds ergens naartoe willen wandelen, vraag de medewerkers van de accommodatie altijd even of dat veilig is en ook gangbaar. Bedenk je dat als locals iets niet doen er een reden voor is. Mocht je reizen met een lokale gids, een chauffeur en/of een SNP-reisleider, vraag hen naar de veiligheid, ze geven je graag advies.

reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs