Terug naar Ecuador

Trektocht vanuit berghut

El Altar (5319 meter) is één van de meest spectaculaire bergen van Ecuador. De Inca´s noemden hem Capac Urcu, de 'grote berg'. Wandel tot het plateau op 4300 meter, het hoogste punt van deze trektocht en geniet van het fantastisch zicht op het groengekleurde meer omgeven door besneeuwde toppen. Als u geluk heeft spot u de Andes Condor! Vanuit een prachtig gelegen berghut maakt u deze trektocht met muildieren die prima te doen is met enige wandelervaring!

Zwaarte
Comfort
vanaf € 375
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 265900
3 dagen

Ecuador - Andes Centraal * El Altar Trekking

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Om 9.00 uur vertrekt u uit Riobamba. Na een uur rijden bereiken we het startpunt van de voettocht op 3300 meter hoogte. De uitrusting wordt op de muildieren geladen en de wandeling kan beginnen. Na een uur steil omhoog wandelen komt u op het pad dat naar El Altar leidt. Bij helder weer kunt u de eerste glimp al opvangen van de besneeuwde toppen. Na nog zo’n 5 uur wandelen bereikt u de vallei van de Collanes rivier. de overnachting vindt plaats in een eenvoudige berghut op 3850 meter hoogte.

Overnachting in

Berghut Altar

Dag 2

Na het ontbijt gaat de wandeling verder langs de Collanes naar het ijskoude, groengekleurde meer in de krater. Opmerkelijk genoeg heeft het meer de lokale naam 'het gele meer' gekregen. Vanaf het plateau op 4300 meter, het hoogste punt van deze trektocht, heeft u een fantastisch zicht op het groengekleurde meer en de besneeuwde toppen. Als u geluk heeft spot u de bedreigde Andes-condor. s Middags keert u terug naar de berghut.

Overnachting in

Berghut Altar

Dag 3

's Ochtends wandelt u terug naar Releche, vanaf waar u met de gereedstaande auto terugrijdt naar Riobamba (aankomst vroeg in de middag). 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht twee nachten in een eenvoudige berghut. De berghut beschikt over een gedeelde douche en toilet.

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens deze trekking zijn inbegrepen, maar de ervaring leert dat men door de pittige hoogte en de inspanning vaak veel behoefte heeft aan ‘energie’. Het is verstandig voor uzelf wat extraatjes in de vorm van chocolade, noten of 'candy bars' mee te nemen.

Inbegrepen

 • Transfer Riobamba - start wandeling v.v.
 • Overnachtingen in een berghut o.b.v. vol pension
 • Drinkwater, koffie en thee
 • Bagagevervoer door muildieren
 • Tweetalige Ecuadoriaanse gids (Engels/Spaans)
 • Slaapzak met lakenzak
 • Rubberen laarzen 

Niet inbegrepen

 • Persoonlijke uitgaven (drankjes, fooien e.d.)

Niveau

Enige conditie vereist. Doorgaans lichte dagtochten waarbij u door een heuvelachtig tot bergachtig gebied wandelt. Uw bagage wordt vervoerd.

Praktische informatie

In dit gebied kan het het hele jaar door flink regenen waardoor de paden erg modderig kunnen zijn, met name in de maanden juli en augustus. In de maanden november, december en januari zijn de kansen op goed weer het grootst.

 

Klimaat Ecuador
In Ecuador zijn geen echte zomers en winters, het weer varieert per regio. De temperaturen worden mede bepaald door de hoogte van een gebied. De warmste en droogste maanden in het Andes-gebergte zijn juni tot september, maar dit geldt niet overal omdat er verschillende microklimaten in dit gebied te vinden zijn. Buiten deze maanden om wordt het weer in het Andes-gebergte gekenmerkt door zonnige, heldere ochtenden en bewolkte, vaak natte middagen. In het Amazonewoud is het het hele jaar door warm, vochtig en regenachtig, al zijn er van augustus tot september en van december tot februari korte onderbrekingen van de dagelijkse regenbuien. Aan de kust is het verschil tussen natte en droge seizoenen goed merkbaar. De beste reisperiode is van december tot april. Buien worden dan afgewisseld met helderblauwe luchten en hoge temperaturen. Van mei tot november is het vaak bewolkt, relatief koel en er is minder kans op regen, vooral in het zuiden.  

De Amerikaanse dollar is de officiële munteenheid van Ecuador. In de Ecuadoriaanse steden zijn veel pinautomaten en vaak kunt u hier terecht met een bankpas van Visa/Plus en MasterCard/Cirrus/Maestro. Enkele automaten accepteren ook American Express en Diners club. Hoewel veel mensen tegenwoordig pas bij aankomst in het land pinnen, is het in Ecuador verstandig om wat geld achter de hand te hebben.

Het is noodzakelijk om voldoende acclimatisatie te hebben in verband met de overnachtingen op 3850 meter hoogte.

 • Dagrugzak
 • Warme, water- en winddichte kleding (gore-tex jassen zijn ideaal)
 • Sterke Sunblock
 • Sneeuwbril of een goede donkere zonnebril
 • Stevige bergwandelschoenen
 • Zakmes
 • Plastic zakken om extra kleding e.d. droog te kunnen verpakken

Ter plaatse wordt uw eten en bagage door muilezels en dragers vervoerd. U loopt zelf met een dagrugzakje. Denkt u bij het meenemen van uw bagage aan de volgende items: extra kleding e.d. droog te kunnen verpakken. Uw bagage kan op de muildieren alleen worden meegenomen indien verpakt in een rugzak, plunjebaal of nylon tas. Een koffer kan niet worden meegenomen. Het meenemen van een slaapzak en slaapmatje is optioneel daar onze agent u hiervan voorziet. Geeft u er de voorkeur aan deze zelf mee te nemen dan kan dat uiteraard. Onze lokaal agent draagt tevens zorg voor: rubberlaarzen (beschikbaar tot en met maat 45), regenponcho, handschoenen en wanten, bivakmuts, hoofdlamp en een thermosfles. Het gebied van de trektocht kan afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de periode daarvoor nogal modderig zijn. Dit geldt met name voor de zomermaanden november t/m april.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Ecuador heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

Naar Ecuador via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Ecuador via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Ecuador van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf. Tevens dien je bij aankomst op de luchthaven van Quito/Guayaquil een reisverzekering te kunnen overleggen waarop staat vermeld dat je minimaal voor medische kosten verzekerd bent. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Ecuador (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Ecuador

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Ecuador zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Ecuador is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Ecuador kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Ecuador binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Ecuador zelf komt ook Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in sommige provincies oostelijk van de Andes, met name in gebieden lager gelegen dan 2300 m: Morona-Santiago, Napo. Orellana, Pastaza, Sucumbios en Zamora-Chinchipe.

Malaria
In Ecuador komt het hele jaar malaria voor in (kust)gebieden die op minder dan 1500 m hoogte liggen (m.u.v. Guayaquil en Quito), zoals de provincies van Cotopaxi, Loja en Los Rios. Een groter risico bestaat in het Amazonegebied langs de grens met Peru in de regio's El Oro, Esmeraldas en Manabi. In het deel van Ecuador boven 1500 m hoogte en op de Galápagos eilanden komt geen malaria voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)

Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, Thuisvaccinatie.nl biedt hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten.

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. In de grote steden dien je altijd meer op je persoonlijke spullen te passen. We raden je altijd aan om zoveel mogelijk waardevolle spullen niet mee te nemen. Camera's, reisdocumenten, mobieltjes en andere waardevolle voorwerpen kunnen vaak in een kluisje in je accommodatioe worden opgeborgen. Mocht je 's avonds ergens naartoe willen wandelen, vraag de medewerkers van de accommodatie altijd even of dat veilig is en ook gangbaar. Bedenk je dat als locals iets niet doen er een reden voor is. Mocht je reizen met een lokale gids, een chauffeur en/of een SNP-reisleider, vraag hen naar de veiligheid, ze geven je graag advies.

reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies voor Ecuador.

Prijsinformatie

12 juli 2020 - 31 december 2020
2 personen (meerpersoonstent) € 375
3 personen (meerpersoonstent) € 375
4 personen (meerpersoonstent) € 348
5 personen (meerpersoonstent) € 348
6 personen (meerpersoonstent) € 348

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs