Duitsland - Zuid-Eifel, 4 dagen Fietsen over oude spoorbanen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Gezinsfietsvakantie langs jeugdherberg en hotel

Korte fietstrektocht door het dal van de Prüm over mooie fietspaden (voormalige spoorbanen) en langs een gedoofde vulkanen. Af en toe kom je een pittig klimmetje tegen door het groene heuvelland van bossen en rivierdalen. Je fietst niet te lange en voor de kinderen uitdagende routes langs de Eifel-Zoo, leuke dorpjes, met af en toe een zwembad. Onderweg kun je ook nog zoeken naar fossielen. Je overnacht in familievriendelijke onderkomens.

Uniek aan deze reis

 • Dichtbij en toch andere omgeving
 • Eifelzoo en Devonium
 • Fietsen over oude spoorbanen
 • Fossielen zoeken
 • Kindvriendelijk verblijf
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Duitsland - Zuid-Eifel

Op nog geen vier uur rijden van Nederland ligt een heerlijk familie-fietsparadijs dat zich prima in een (lang) weekend laat ontdekken. Het gezellige stadje Prüm is het uitgangspunt van jullie fietstocht die je via oude spoortracés langs oude treintjes en stationnetjes voert, van dorp naar dorp, terwijl je bagage vervoerd wordt.

Je verlaat je Prüm langs het gelijknamige riviertje om bijna helemaal over de oude spoorbaan Arzfeld te bereiken, een rustig streekdorp. Daarna gaat het verder naar het leuke dorpje Waxweiler. Hier zal niemand zich vervelen bij het zwembad of in het 'Freizeitpark'? Langs een fraai geologisch museum ga je naar de afvalhopen van een groeve, waar je vrijwel zeker een mooi fossiel kan vinden als souvenir. Voor de echte fietsers kun je in Prüm een extra nacht boeken met een afwissende en uitdagende fietstocht dwars door landerijen en langs een oude burcht.
Je overnacht in een prima voor individuele gezinnen uitgeruste jeugdherberg met veel speelruimte en een hotel bij het 'Freizeitpark'. Ontbijten en lunchpakketten zijn inbegrepen. Zo hebben jullie alle tijd om te genieten van het fietsen en de vele verrassingen die je daarbij onderweg tegenkomt.

Dag 1

In de loop van de dag kom je aan in het Eifelstadje Prüm, dat gedomineerd wordt door de twee torens van een grote basiliek, die zeker het bekijken waard is. Er is een natuurinformatie centrum, een zwembad, een park met speelmogelijkheden en in de heuvels kan je heerlijk wandelen. Dus ook als jullie wat vroeger aankomen, hoeft niemand zich te vervelen.

Overnachting in

Prüm - Jeugd- en familieherberg Prüm

Dag 2

Vandaag fiets je over oude spoorbanen diep de Zuid-Eifel in. Vanaf Prüm volg je aanvankelijk het wijdse dal van het gelijknamige riviertje. Langs voormalige stationnetjes fiets je vrijwel de hele dag autovrij en met slechts geringe stijgingen.  Hierna klim je over de oude spoorbaan richting Arzfeld. Een lange maar geleidelijke klim. Vanaf Arzfeld een korte klim naar een wijds plateau. Uiteindelijk bereik je via kleine weggetjes en enkele boerengehuchten het dorp Waxweiler. Het laatste stuk is stevig afdalen!
Fietstocht: lengte 33 km, ca. 250 m stijgen en 250 m dalen.

Overnachting in

Waxweiler

Dag 3

In het Devonium krijg je de  bijzondere geschiedenis van de aarde 400 miljoen jaar geleden te zien en te horen. Na dit bezoek mag je zelf, gewapend met hamer en beitel, kijken of je versteende overblijfselen (fossielen) van planten of diertjes uit die tijd kunt vinden. Uitgehakt? Even een stukje fietsen en dan kom je bij de Eifel-Zoo, een kleine dierentuin gelegen in een fraai waterrijk dal. Je ziet dieren uit de omgeving, maar ook uitheemse soorten. Een treintje, speeltuin en kabelbaan maken het plaatje compleet. Het laatste fietstraject over de oude spoorbaan brengt je weer in Prüm. 
Fietstocht: lengte 18 km, 130m stijgen en nauwelijks dalen.

**Het Devonium is op woensdagen gesloten en is buiten juni, juli en augustus ook op zaterdag en zondag dicht. Check actuele informatie op www.devonium.de

Overnachting in

Prüm

Dag 4

Na het ontbijt neem je afscheid van de Eifel en eindigt deze reis. Tenzij.........

* Voor wie meer en iets uitdagender wil fietsen, kun je nog een nachtje in Prüm blijven en een stevige rondfietstocht maken. Voor gezinnen met iets oudere kinderen vanaf ca. 10-11 jaar! Zie de informatie onder 'extra dag'

Extra dag

Een dag voor de goede fietsers!  We hebben vanuit Prüm een fietstocht in de omgeving uitgezet. Je komt daarbij vrijwel alle soorten wegen en paden tegen die in het programma zitten. Met af en toe ook een pittige klim. Je fietst door boerendorpjes, langs de burchtruïne bij Schönecken, door en mooi stil beekdal en tussendoor prachtige uitzichten. Let vooral op de roofvogels die je regelmatig in de lucht ziet zweven en voor reeën die je pad kunnen kruisen.
Fietstocht: lengte 29 km, 350 m stijgen en dalen totaal, verdeeld over meerdere trajecten, ook over onverharde weggetjes en soms steil.

Overnachting in

Prüm - Jeugd- en familieherberg Prüm

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een moderne jeugdherberg op kamers van hotelkwaliteit en in een klein hotel. Je zult, voor zover mogelijk, worden ondergebracht in familiekamers. De kamers hebben eigen sanitair. Mocht er geen familiekamer beschikbaar zijn dan slaap je in tweepersoonskamer (eventueel met een extra bed).

 • In Prüm is het familiehotel/ jeugdherberg nabij het centrum gelegen, maar toch met een ruime tuin en gelegenheid tot buiten spelen. De zeer moderne herberg heeft prettige familiekamers met eigen badkamer. Er is een eigen restaurant en ook binnen kan natuurlijk volop gespeeld worden (o.a. in de speelkelder). Er zijn internetfaciliteiten.
 • In het leuke dorpje Waxweiler verblijf je in een kleinschalig hotel. Je kijkt uit over het riviertje en een recreatiepark met openluchtzwembad.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Op deze reis krijgen jullie elke dag een stevig ontbijt. Het lunchpakket stel je elke ochtend zelf samen bij het ontbijt

Voor het avondeten zijn in Prüm en Waxweiler diverse restaurantjes. In Irrhausen is de keuze beperkt, hier kun je uitstekend eten in het pension waar je verblijft. Op de camping (op 5 minuten lopen) is ook een eenvoudig restaurant.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen op kamers eigen met douche/toilet
 • Alle ontbijten
 • Lunchpakketten op dag 2 en 3
 • Family Special informatiepakket
 • Entrees Eifel-Zoo en Devonium
 • Bagagevervoer

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Diners
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Het niveau van de tochten is wisselend; het gebied is heuvelachtig, maar in de dalen en boven op de heuvels is het relatief vlak. De fietstochten voeren grotendeels over vrij vlak tot lichtglooiend terrein. We benutten zoveel mogelijk de over oude spoorbanen aangelegde fietspaden. Voordeel is ook dat hier (bijna) geen auto's komen. Deze fietspaden lopen doorgaans door het dal. Toch moet je ook regelmatig een korte steilere helling beklimmen. Sommige stukjes zijn daarbij zo steil dat je wellicht een klein stuk moet lopen. Met name met een aanhangfiets of fietskar is dit zeker nodig. Buiten de fietspaden kiezen we voor kleine, verkeersluwe weggetjes. Een enkel kort stuk over een wat drukkere weg (met name in een dorp, stadje) is niet te vermijden. Doorgaans zijn de paden en wegen geasfalteerd, maar er zijn ook stukken onverhard fietspad of onverharde landweggetjes. De dagafstanden zijn niet lang, dus er blijft genoeg tijd over voor andere activiteiten onderweg.

Geschikt voor kinderen

De fietsroutes zijn toegesneden op het zo veilig mogelijk fietsen met kinderen. Tussendoor heb je voldoende tijd voor andere activiteiten (zoals de kleine dierentuin en fossielen zoeken). Tijdens de route zijn er speeltuintjes, plekken om een ijsje te eten en wat te drinken.

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal een rustdag bijboeken. In Waxweiler is vlakbij het hotel een zwembad met zonneweide en ook in Prüm is een recreatiepark met zwembad.

Voor degenen die graag nog een wat steviger en avontuurlijker fietstocht maken, is een extra overnachting op het einde in Prüm een idee. Deze extra fietstocht vind je bij de reispbescheiden.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Prüm is ca. 350 km. Je kan de auto bij het eerste (tevens laatste) hotel parkeren op een eigen parkeerplaats.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Gerolstein laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Van Gerolstein naar Prüm kan je verder reizen per bus. Deze gaat door de week vrijwel elk uur, in het weekend elke 2 uur. Ook kan je een transfer van Gerolstein naar de eerste accommodatie reserveren bij boeking (25 km, kosten ca. € 12 p.p., ter plekke te betalen). Je dient 2 dagen voor vertrek de agent te bellen, zodat de taxibus op het juiste moment voor je klaarstaat. De terugreis gaat op dezelfde manier.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Gerolstein 08:02 - 13:02 1
Gerolstein – Amsterdam CS 14:56 - 20:26 1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Je kan dit arrangement boeken van begin april t/m eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Bij deze reis is veel al inbegrepen in de reissom. Slechts voor drankjes, eventuele snacks, je avondeten en een enkel zwembadbezoek dien je extra geld mee te nemen.

In Prüm, Arzfeld (onderweg) en Waxweiler zijn pinautomaten.

Fietshelmen
We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Dit geldt zeker voor kinderen. Bij fietshuur: een helm behoort niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets (zie materiaalhuur), dus neem je deze zelf mee. Ook in verband met hygiëne en pasvorm is dit nodig.

Door noodweerschade in 2018 is de Zoo een tijdje gesloten geweest. Nu is de dierentuin weer geopend, met tevens verbeterde dierenverblijven!

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

eifel_01.jpg

Duitsland - Zuid-Eifel

Fietsen over oude spoorbanen

Gezinsfietsvakantie langs jeugdherberg en hotel

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten