Duitsland - Thüringen met Luther, 5 dagen Actieve pelgrimage ‘500 jaar Reformatie’

« Terug naar overzicht
Privéreis - Kunst en cultuur

Cultuurreis per fiets en te voet langs goede hotels

Volg de sporen van Maarten Luther in Thüringen, waar hij een belangrijk deel van zijn leven doorbracht. Per fiets en te voet volg je delen van het Lutherpad en bezoek je historische Luther-locaties. Verfris jezelf bij de helende Lutherbronnen, voel je pelgrim bij het oude familiehuis in Möhra en in zijn werkkamertje in de Wartburg, waar hij de bijbel in het Duits vertaalde.

Uniek aan deze reis

 • 500 jaar reformatie
 • Actief onderweg per fiets en te voet
 • Bezoek historische Luther-locaties
 • Flexibel in niveau
 • Ideale mix van natuur en cultuur
 • In de sporen van Maarten Luther
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Thüringen met Luther

In het voormalige hertogdom Saksen-Weimar, gelegen ten noorden van het Thüringer Wald, komen historie, natuurschoon en familieactiviteiten op een bijzondere manier samen in deze reis. Hier leefden en werkten de hervormer Maarten Luther, maar ook de componist Johann Sebastian Bach en de dichter, staatsman, wetenschapper en wandelaar Johann Wolfgang (von) Goethe.

Vanwege het jaar 2017 '500 jaar Reformatie' ligt de nadruk echter op Maarten Luther, wiens sporen voor een belangrijk deel in Thüringen achtergelaten zijn. Al fietsend en wandelend kom je op belangrijke locaties uit zijn leven én dat van de Reformatie.

 Je start in fraai hotel in Friedrichroda en slaapt verder in een statig klassiek hotel in het centrum van Eisenach. We regelen prima fietsen en het bagagevervoer tussen de overnachtingsplaatsen Friedrichroda en Eisenach. 

Dag 1

Aankomst in het kleine stadje Friedrichroda, idyllisch gelegen temidden van de heuvels en bossen van het Thüringer Wald. Deze streek kent een lange geschiedenis van mijnbouw en voor liefhebbers van geologie en gesteenten is er het nodige te zien. Friedrichroda heeft ook een fraai kuuroord met park waar het aangenaam toeven is. Ben je op tijd, dan moet je zeker de korte wandeltocht over de Lutherweg maken naar de beroemde mineralengrot Marienglashöhle.

Overnachting in

Friedrichroda

Dag 2

Vandaag ga je fietsen door het Thüringerwald, waar Maarten Luther zich zo thuis voelde. Doordat je op hoogte blijft valt het klimmen en dalen mee, maar je moet af en toe toch flink je best doen. Je fietst door een bosrijke omgeving en via het fietspad over de oude spoorlijn bereik je een fraai dal met een leuk openluchtmuseum en een natuurpad over dinosauriërs. Verder fietsend kom je in Tambach bij de Lutherbrunnen, waar Luther ooit verlichting voor nierstenen vond.
In het nabijgelegen Georgenthal kan je de dag heerlijk afsluiten bij het openluchtzwembad.
Fietstocht: 37 km, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Friedrichroda

Dag 3

Fietstocht naar Eisenach (37,5 of 41 km, voornamelijk dalend), via de heuvels of door de vlakte, met nog een bezoek aan Gotha, met Augustijner klooster en slot Friedenstein. De pittigste route kent ca. 210 m stijging en 440 m daling. Er is ook een alternatief met 70 m minder hoogteverschil. Nog makkelijker kan het als je met de Thüringerwaldbahn omlaag naar Gotha gaat en vanaf daar verder gaat fietsen. Voor ieder wat wils dus!

 

Overnachting in

Eisenach

Dag 4

Vandaag kun je in de omgeving van Eisenach een fraaie rondwandeling (8 of 14,5 km, 230 m resp 330 m stijgen en dalen, 2,5 of 4,5 uur) maken vanaf de Wartburg. Een bezoek met rondleiding in de Wartburg, inclusief de studeerkamer van Luther, is inbegrepen.

In de middag is er tijd voor het bezoeken van de sporen die Maarten Luther in Eisenach heeft achtergelaten: het museum in het Lutherhuis, de St. Georgen Kerk waar hij gepredikt heeft én het Bachhuis. Ook Bach is met zijn kerkelijke muziek nauw met Luther en Eisenach verbonden, zij het in een veel latere periode.

Overnachting in

Eisenach

Dag 5

Vandaag kun je natuurlijk nog besteden aan het bezoeken van de monumenten waar je gisteren niet aan toe gekomen bent. Maar je kunt ook nog een prachtige wandeling maken over het Lutherpad.

Je neemt een bus naar Möhra, in het Thüringer Wald. Hier komt de familie van Maarten Luther vandaan en er staat dan ook een standbeeld. Vanaf hier maak je een mooie pelgrimswandeling door de bossen en velden tot aan ‘Hohe Sonne’ (12 km, 200 m stijgen en 100 m dalen, 3,5 uur), waarvandaan je de bus terug naar Eisenach neemt. Je kunt doorlopen tot Eisenach (20 km, 440 m stijgen en 510 m dalen, 6,5 uur), maar dan loop je deels dezelfde route als op dag 4.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in twee uitstekende hotels met een prettige ambiance.

Friedrichroda: klein hotel in een historisch pand in het oude centrum, dat vroeger zijn eigen bierbrouwerij had. Nu zijn er nog een gezellige Stube en restaurant, waar je prima kunt eten. De kamers zijn van alle moderne gemakken voorzien. 
Eisenach: hier overnacht je in een statig historisch hotel in het centrum van de oude stad, vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheden. 

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

In zowel Friedrichroda als Eisenach zijn er diverse goede restaurants in het centrum (ca. 5-10 min. lopen), maar kun je ook uitstekend dineren in het restaurant van het hotel. 
Boodschappen voor de lunch kunnen eenvoudig voor vertrek gedaan worden.

Inbegrepen

 • Vier overnachtingen in 3*- 4* inclusief goed ontbijt
 • Bagagetransfer op dag 3
 • Gebruik huurfiets op dag 2 en 3
 • Entree en gegidste rondleiding op de Wartburg
 • GPS Tracks
 • SNP reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis
• Overige maaltijden
• Evt. transfer eindpunt-startpunt dag 5
• Overige entrees
• Persoonlijke uitgaven
• Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Kurtax (toeristenbelasting)

Over de activiteiten

De fietstochten die je maakt voeren grotendeels over vrijliggende fietspaden en anders kleine landweggetjes. De route kent niet al te grote hoogteverschillen, maar vlak is de tocht ook niet. Op de fietstocht van dag 2 klim en daal je ca. 300m, maar omdat dat geleidelijk en over meerdere trajecten verdeeld is, is dat niet echt moeilijk. Op dag 3 overbrug je op de fiets flink wat hoogte, maar dat is voornamelijk omlaag. Op de wandelingen op dag 4 en evt. 5 loop je over goede paden in glooiend terrein, met af en toe een stukje wat steiler klimmen of dalen. De lengte van de routes zijn niet lang, dus je kan er alle tijd voor nemen.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name Eisenach leent zich voor een of twee extra nachten.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Friedrichroda is ca. 520 km. Daar kan je de auto bij de accommodatie parkeren (gratis, onbewaakt). Dit is een veilige plek om de auto te laten staan tot je hier op dag 5 terug komt (kan per trein).

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Friedrichroda (terugreis vanaf Eisenach) laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Na aankomst in Friedrichroda neem je een taxi naar de accommodatie. De tocht eindigt in Eisenach.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS –Friedrichroda   08:02 - 16:55 3
Eisenach– Amsterdam CS 13:01- 20:26 3

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Hoe kom ik van het vliegveld naar de eerste accommodatie


Praktische informatie

Je kan dit arrangement starten van medio april t/m eind oktober op elke gewenste dag van de week. Omdat het Lutherjaar 2017 zeer populair is en we werken met kleinschalige accommodaties raden we aan om op tijd te boeken, zodat de beste hotels nog beschikbaar zijn!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 Over de accommodaties

De accommodatie in Creuzburg heeft een winkel met biologische producten op het terrein en ook in het restaurant werkt men met biologisch en lokaal verbouwd voedsel.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Dit geldt zeker voor kinderen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Erfurt_Lutherdenkmal.jpg

Duitsland - Thüringen met Luther

Actieve pelgrimage ‘500 jaar Reformatie’

Cultuurreis per fiets en te voet langs goede hotels

Zwaarte
Comfort
Kunst en cultuur
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen