Duitsland - Süd Schwarzwald, Schluchtensteig, 5 dagen Door kloven en Klammen naar de Schluchsee

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs hotels en Gasthof

Het zuidelijke Zwarte Woud verrast met wilde natuur rondom de imposante Wutachschlucht. Deze korte, maar uitdagende trektocht volgt het mooiste deel van de Schluchtensteig, één van Duitslands ‘Top Trails’. Hikend van hoogvlakten met vergezichten tot mysterieuze diepten van ruige kloven eindig je met je blik op de fraaie Schluchsee. Kleine familiehotelletjes en een in het groen verborgen Gasthof zorgen voor een goede nachtrust.

Uniek aan deze reis

 • De ruige kant van het Zwarte Woud
 • Het spoor van water
 • Klauteren en Schwarzwalder Kirschtorte
 • Kort, krachtig en afwisselend
 • Puur natuur onderweg – gezelligheid ‘s avonds
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Süd Schwarzwald, Schluchtensteig

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in het historische stadje Stühlingen. Het plaatsje ligt pal tegen de Duits-Zwitserse grens, gevormd door het riviertje de Wutach. Stühlingen heeft enkele bijzonderheden te bieden, zoals de kleine middeleeuwse stadskern met het fraaie Rathaus, het hoog gelegen Schloss Hohenlupfen en een Kapucijnerklooster. 

Overnachting in

Stühlingen

Dag 2

Van Stühlingen naar Blumberg: 19 km,  560 m stijgen en 320 m dalen. Wandelduur: ca. 6 uur.
Vanaf Schloss Hohenlupfen kom je via een aanvankelijk glooiend terrein in een mooi en oorspronkelijk deel van het Wutachdal terecht. Je kruist zichtbaar en onzichtbaar de historische spoorlijn ‘Sauschwänzle’ die zich met sierlijke bochten, deels door tunnels, als een ‘varkensstaart’ omhoog door het steeds smaller wordende dal van de Wutach slingert naar Blumberg. Kromme oude bomen, enorme varens en steile rotspartijen begeleiden je door het oostelijke deel van de Wutachschlucht naar Blumberg.

Overnachting in

Blumberg

Dag 3

Van Blumberg naar Schattenmühle, 20 km, 410 m stijgen en 320 m dalen. Wandelduur: ca. 6,5 uur.
Vanuit Blumberg maak je een uitdagende tocht naar de in de Wutach-schlucht gelegen Schattenmühle. Je begint gelijk met het ‘Schluchtensteig’-gevoel en daalt steil af naar een fraaie, in de diepte gelegen waterval van de Schleifenbach. Je loopt nu eens over smalle, stenige en soms ‘gezekerde’ paden langs de uitgesleten buitenbochten van het riviertje, dan weer over de brede oevers in de binnenbochten of hoog op de hellingen van het smalle dal met mooie uitzichten. Je komt uit bij het eenvoudige, maar idyllisch gelegen Landgasthof Schattenmühle.

Overnachting in

Schattenmühle

Dag 4

Van Schattenmühle naar Lenzkirch of Fischbach: 19 km,  640 m stijgen en  300 m dalen. Wandelduur: ca. 6 uur.
Het loont zeker de moeite een stukje de spectaculaire smalle Lotenbachklamm in te lopen (3, 6 km en 100 m stijgen en dalen extra). Langs de Wutach en het “Räuberschlössle” kom je in de Haslachschlucht. Via een steil zigzagpad klim je uiteindelijk de kloof uit via het afgelegen Schwendetal en een klassiek almenlandschap met karakteristieke Hinterwälder koeien. Nog een stuk door het bos en dan afdalen naar Lenzkirch. In de diepte kun je de Schluchsee zien. Het kan ook zijn dat je onderkomen nog iets verderop in Oberfischbach te vinden is.

Overnachting in

Lenzkirch of Fischbach

Dag 5

Einde arrangement of verlenging.
Lenzkirch of Fischbach is door de nabijheid van de Schluchsee een leuke plek om een of meer dagen langer te blijven. Je kunt makkelijk te voet naar het meer komen (ca. 1 uur), maar er gaat ook een bus. Per bus ben je ook snel bij de wat toeristischer Titisee, net wat je graag wil. In elk geval kun je zo even relaxt afscheid nemen van een bijzondere korte trektocht.

 
Wie meer wil wandelen in de buurt, maar toch in een heel andere omgeving, raden we onze wandeltrektocht in het centrale Zwarte Woud aan.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Zwarte Woud

Wandelvakantie langs hotels

6 dagen v.a. € 430
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in kleine, goede dorpshotels op 2-persoonskamers met douche/toilet. Diep in de Wutachschlucht verblijf je sfeervol in een ‘uhrig’ Gasthof, dat wat eenvoudiger is. De laatste nacht kan de overnachting in het leuke dorpje Lenzkirch op de hoogvlakte of in Fischbach, wat meer nabij de Schluchseee zijn. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid.
Doordat we met kleine familieonderkomens werken met elk een beperkt aantal kamers, kunnen we niet exact van tevoren aangeven in waar je op elke plek precies overnacht. We boeken uiteraard de op het moment van boeken beste accommodaties.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden. 
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dit melden bij boeking. We kijken dan wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Ontbijt wordt verzorgd door de hotels. Lunchinkopen doen kan in de dorpjes waar je verblijft; bij het verblijf middenin de Wutachschlucht zijn geen winkels en kun je een lunchpakket bestellen. 
Je kunt het avondeten gebruiken in de verblijfsaccommodaties, maar ook in andere eetgelegenheden in de dorpen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer dag 2, 3 en 4 (1 stuk p.p., max. 20 kg)
 • SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je volgt in het algemeen duidelijke paden en kleine weggetjes. Diep in de kloven kunnen de paden smal en door vocht glibberig en stenig zijn. Je komt regelmatig meest korte, maar steile hoogteverschillen tegen. Enige tredzekerheid en geen last van hoogtevrees komen van pas bij sommige passages met trapjes en langs hoogtes. De afstanden zijn pittig, tot boven 20 km per dag. Dit alles maakt dat de tocht vraagt om een goede conditie, zin in avontuur en enig doorzettingsvermogen. Sommige trajecten laten zich afkorten met de bus.

Geschikt voor kinderen

Door het beperkt aantal wandeldagen, de afwisseling en het avontuurlijke karakter van de tocht zullen sportieve en avontuurlijke kinderen en tieners zich onderweg zeker vermaken. Mits ze van stevig wandelen houden natuurlijk. Bovendien is overal water dat uitnodigt tot verfrissende rustpauzes.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Het meeste te doen is er bij een overnachting in de laatste accommodatie. Daar nodigt de Schluchsee, of de nabij gelegen Titisee, uit tot een dagje nabij of op het water.

Extra's

Transfers

Transfer van Fischbach naar Stühlingen (vanaf € 105,- per boeking)

Optionele taxitransfer van het eindpunt van de reis, terug naar het beginpunt. Handig als je je auto bij het beginpunt hebt achtergelaten.
De vertrektijd is 9.30 of 10.00 in de ochtend.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht – Stühlingen is ca. 650 km. Hier zijn genoeg gratis parkeerplaatsen voorhanden. De parkeerruimte bij het hotel is beperkt. 
Na afloop van de reis kun je per bus in ca. 2 uur terug naar Stühlingen om de auto op te halen. Je kunt ook een georganiseerde transfer bij ons boeken.

 

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Lauchringen regelen. Vervolgens reis je verder met de bus in ca. 30 minuten naar Stühlingen.
Voor de terugreis kun via een korte busrit naar Titisee en dan met de trein verder naar Freiburg, waar aansluiting is op het ICE netwerk naar Nederland.

 
Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

 

Je kunt dit arrangement starten van begin juni tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het Zwarte Woud ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Süd Schwarzwald, Schluchtensteig

Door kloven en Klammen naar de Schluchsee

Minitrek langs hotels en Gasthof

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten