Duitsland - Ruhrtal, 6 dagen Fietsen over de Ruhrtalradweg langs groen industrieel erfgoed

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

fietsvakantie langs hotels

Verrassend afwisselende fietsvakantie dichtbij huis. Volg de kronkelende Ruhr vanaf de bron in de groene heuvels van Sauerland. De rivier leidt je langs pittoreske vakwerkstadjes naar het fascinerende industriële erfgoed in het Rurhgebied. De rokende fabrieken en hoogovens van weleer herbergen tegenwoordig geweldige musea en hippe restaurants. De met groen omzoomde Ruhr geeft meer de indruk van verstild platteland dan van de nabijheid van één van Europa's grootste metropolen. Fiets over goed gemarkeerde, vlakke paden tot aan de monding van de Ruhr en sluit je fietsvakantie af op een terras in gezellig Duisburg. Onderweg verblijf je in goede, kleinschalige hotels.

Uniek aan deze reis

 • Dichtbij huis en onverwacht groen
 • Inkijk in rijke industriële geschiedenis
 • Uitstekend gemarkeerde route
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Duitsland - Ruhrtal

Je start de fietsroute langs de Ruhr bij de bron, hoog in de heuvels bij Winterberg. Vanuit deze beroemde wintersportplaats daal je af door de bossen langs de nog jonge, klaterende Ruhr. Nabij Olsberg is de rivier al aardig volwassen geworden en door de brede vallei fiets je door landelijk gebied, waarbij je de Ruhr regelmatig uit het oog verliest. In het kunststadje Schwerte begin je te merken dat je het Ruhrgebied nadert, hoewel de groene heuvels langs de Ruhr en enkele stille meren anders doen vermoeden. Strijk voor de lunch neer op één van de vele terrassen aan de rivier of in het centrum van prachtige vakwerkstadjes als Herdecke en Hattingen.

Het Ruhrgebied wordt meestal nog geassocieerd met het sombere, walmende industriegebied met de bijnaam 'Kohlenpott' uit de vorige eeuw. De laatste 20 jaar zijn de meeste mijnen en hoogovens echter gesloten, zijn de fabrieken gesaneerd, is de rook opgetrokken en is het kabaal verstild. Het Ruhrgebied, na Parijs en London de grootste metropool van Europa, ondergaat een fascinerende metamorfose. Ten behoeve van de miljoenen inwoners wordt veel geld in recreatie, kunst en cultuur gestoken, en dat is goed merkbaar.

De belangrijkste troef van Ruhrstadt is het industrieel erfgoed. Oude mijn- en fabrieksinstallaties zijn en worden opgeknapt en gedeeltelijk als museum ingericht. Ze herbergen vaak ateliers en jonge bedrijfjes of worden gebruikt voor optredens, concerten en tentoonstellingen. Er zijn hippe cafés en trendy restaurants in gevestigd en het zijn leuke plekken geworden om tijd door te brengen. Steeds weer zal je je tijdens je bezoek vergapen aan de enorme schaal waarop destijds gebouwd is en je verbazen over de rust die nu om de, eens sissende, stampende en stomende, machinerie hangt. Meestal wordt het Ruhrgebied gezien als één grote, amorfe stedelijke bebouwing, maar dit beeld klopt niet. De kolenmijnen en hoogovens werden destijds neergezet in weilanden en akkers tussen de dorpjes. Langzaam maar zeker is dit platteland aardig volgebouwd met industrie en vooral woonwijken voor de arbeiders, maar het landelijke karakter is nog duidelijk aanwezig en het is er vaak onverwacht groen en rustig. Zeker nu veel industrie gesaneerd is en goederenspoorlijnen en emplacementen zijn opgeheven, wint het groen weer terrein en is er plek voor recreatie. Je kan heerlijk relaxt rondfietsen en hoort regelmatig alleen maar vogeltjes.

Bij Duisburg stroomt de Ruhr in de hier brede Rijn. Net als het water keer je eenvoudig weer terug naar Nederland: in een half uurtje over de Autobahn of per trein.

 

Dag 1

Aankomst in Winterberg, in de groene heuvels van Sauerland.

Overnachting in

Winterberg

Dag 2

Fietstocht Winterberg - Arnsberg (66,5 km, 150 m stijgen en 650 m dalen).
Na een korte klim het dorp uit, bereik je de in de bossen gelegen Ruhrquelle: de bron van de Ruhr. Je 'gids' voor de komende dagen is hier nog een smal beekje. De rit van vandaag gaat voornamelijk heuvelafwaarts. Door de bossen daal je snel af langs de klaterende Ruhr. Bij Olsberg ontvouwt zich een brede, open vallei met weilanden en dorpjes. Na een wat drukker stuk, fiets je na Meschede weer landelijk gebied in en volgt er een fraai traject over onverharde paden langs de Ruhr. Al van een afstand doemt je volgende overnachtingsplaats op: vakwerkstad Arnsberg, mooi gelegen op een heuvel in een scherpe bocht van de Ruhr. Strijk hier neer op één van de aangename terrassen op de oude markt.

Overnachting in

Arnsberg

Dag 3

Fietstocht Arnsberg - Schwerte (55,5 km, 50 m stijgen en 150 m dalen).
Je fietst vandaag richting Ruhrgebied, maar je zal je verbazen over het landelijke karakter van een deel van de tocht. In de uitgestrekte velden voor Wickede, omzoomd door bos, word je soms alleen vergezeld door de Ruhr. Ook na Wickede fiets je kilometerslang door velden en langs boerderijen. Het landschap vormt een mooi contrast met je overnachtingplaats: in of nabij het oude Hanzestadje Schwerte. In de Altstadt vind je enkele zeer fraaie vakwerkhuizen.

Overnachting in

Schwerte

Dag 4

Fietstocht Schwerte - Hattingen (49 km, 100 m stijgen en 150 m dalen).
Langs de noordkant van de stille Hengsteysee fiets je onderlangs steile, beboste heuvels. De Ruhr stroomt door dit stuwmeer en vervolgt na de dam slingerend haar weg langs de zuidkant van het Ruhrgebied. Het vakwerkstadje Herdecke is een aangename plek voor een eerste Kaffee mit Kuchen. Bij Witten bereik je het punt in de Ruhr tot waar de binnenvaartschepen vanaf Duisburg kunnen varen. Je fietst pal langs de Ruhr verder naar Hattingen. Het vroegere textielstadje ging aan het begin van de industriële revolutie in het Ruhrtal rond 1850 over op zware industrie. In één van de oude fabrieken is heden ten dage het Industriemuseum Henrichshütte (maandag gesloten) gevestigd: zeker de moeite van een bezoek waard. Pik vanavond een terrasje tussen de vakwerkhuizen in het zeer fraaie, kleine centrum van Hattingen.

Overnachting in

Hattingen

Dag 5

Fietstocht Hattingen - Duisburg (63 km, 200 m stijgen en dalen).
Tijdens deze laatste etappe verlies je de Ruhr maar weinig uit het oog. Je fietst grotendeels pal langs de rivier en deels langs de Baldeneysee, een groot recreatiemeer. Boven dit meer ligt Villa Hügel, het landgoed van de familie Krüpp, de grote staalfabrikant uit Essen.
Vanaf Mülheim is de nabijheid van de grote stad voelbaar, maar nog altijd fiets je zeer regelmatig door het groen. Uiteraard fiets je helemaal tot aan het punt waar de Ruhr in de Rijn stroomt. Een paar kilometer verder wacht je laatste overnachtingsadres in het centrum van Duisburg, waar je nog één keer kan genieten van een smaakvolle Duitse maaltijd.
Eventuele huurfietsen lever je aan het eind van de middag in bij het station in Duisburg.

Overnachting in

Duisburg

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede hotels, handig gelegen aan de fietsroute langs de Ruhr. In Hattingen is je verblijf bijzonder, in wat vroeger een van de eerste industriële graanmolens was en tegenwoordig een rijksmonument. Je verblijft op kamers met eigen badkamer en in de meeste gevallen tv. De hotels zijn kleinschalig en in een aantal gevallen gevestigd in een klassiek pand. Het hotel in Duisburg is een wat grootschaliger, strak ingericht stadshotel.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een prima ontbijt. Onderweg passeer je vele gelegenheden waar je de lunch kan gebruiken of inkopen. Je kan ook alvast inkopen doen voor de lunch in alle overnachtingsplekken.
In de nabije omgeving van alle hotels bevinden zich meerdere restaurants, waar je kan dineren. Enkele hotels beschikken tevens over een eigen restaurant waar je 's avonds een hapje kan eten.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer (één stuk bagage)
 • Fietsroutes in SNP Route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)
 • Bagagevervoer van meerdere stuks bagage
 • Persoonlijke uitgaven en entrees
 • Verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De route voert over dalende en vlakke wegen. Alleen bij de start dien je een korte klim vanuit het op 650m hoogte gelegen Winterberg naar de bron van de Ruhr te overwinnen. Daarna daal je snel af naar het op 330m hoogte gelegen Olsberg. De rest van de fietstocht is heel licht bergafwaarts. De goed bewegwijzerde route voert over veelal vrijliggende fietspaden en rustige weggetjes. Met name in de buurt van de wat grotere plaatsen is het niet te vermijden dat je door bebouwd gebied fietst of een stukje evenwijdig aan een drukke weg, maar over het algemeen is het fietsen opvallend rustig en relaxt. Je fietst voornamelijk over gravelpaden en asfaltweggetjes.
Een spoorlijn is nooit ver weg en je kan op een aantal punten de route inkorten door een stukje de trein te nemen. De fiets kan (behalve in het spitsuur) voor enkele euro’s probleemloos mee in de trein.
Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kan overal een extra (rust)dag boeken. Er is veel natuurschoon in de omgeving van Winterberg. De Sauerlandse heuvels rond Winterberg zijn voor een extra fietstocht wellicht wat pittig, maar je kan er bijvoorbeeld uitstekend wandelen. Vanuit Arnsberg kan je op een extra dag een fietstochtje maken naar de 10 km verderop gelegen Möhnesee. Vanwege de bijzondere accommodatie en een fraai centrum met vakwerkhuizen en musea is Hattingen een mooie plek voor een extra nacht.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

 

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Startpunt Winterberg ligt op ruim 300km van Utrecht, eindpunt Duisburg op zo'n 170km. Parkeren kan bij het hotel. Indien je eigen fietsen meeneemt, is het de handigste optie de auto in Winterberg voor de duur van de reis te parkeren (kosten afhankelijk van parkeerplek). Zonder eigen fietsen is het wellicht handiger de auto te parkeren in een parkeergarage bij het station in Duisburg (ca. € 6,- per dag). Vervolgens reis je per trein naar Winterberg (duur: ca. 3 uur, 3-4 keer overstappen). Je eigen fiets kan (behalve in de spits) mee in de trein. De fiets mag niet mee in de snelle ICE treinen.   
 
In Duisburg dien je een milieusticker (Umweltplakette) op de autoruit te hebben. Informatie hierover vind je op de website van de ANWB.

Voor de actuele treindienstregeling in Duitsland kijk je op de website van Deutsche Bahn.

Trein informatie

Indien je een eigen fiets meeneemt, dan boek je zelf je treintickets. Houdt er rekening mee dat  deze buiten de spits tegen een toeslag mee mag in de trein. De fiets mag niet mee in de snelle ICE treinen.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Winterberg  08:08 - 14:24 2
Duisburg Hbf – Amsterdam CS   15:29 - 17:28 Geen

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 

 

Je kan dit arrangement starten van 1 april t/m 15 oktober. In het vroege voorjaar en late najaar kan het wat frisser zijn in het op 650m hoogte gelegen startpunt Winterberg, maar na één dag fietsen bevind je je al in lager gelegen (dus warmere) gebieden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Ruhrtal

Fietsen over de Ruhrtalradweg langs groen industrieel erfgoed

fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)