Meerfelder Maar Duitsland Eifel

Duitsland - Eifel, Meerfelder Maar, 4 dagen Wandelen rond de kratermeren van de Eifel

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit pension

Tijdens dit goed verzorgde verblijf in een gastvrij familiepension, gelegen bij het mooiste Maar van de Eifel, maak je rustige dagwandelingen naar een aantal geologische fenomenen. Je komt onder andere langs de koudwatergeiser van Wallenborn, de stratovulkaan van de Moserberg en de karakteristieke kratermeren, de 'Maaren'.

Na afloop kom je terug in het gastvrije pension in het gezellige Eifeldorp Meerfeld.

Uniek aan deze reis

 • Korte en wat langere wandelingen mogelijk
 • Lekker dicht bij huis
 • Veel geologische informatie in reispakket
 • Volledig verzorgd wandelarrangement
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Alternatieven voor de Eifelsteig

De Eifelsteig is één van de bekendste wandelroutes van Duitsland. De Eifel heeft echter nog zoveel meer moois te bieden. Bekijk nu onze vijf alternatieven

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Meerfelder Maar

Nog maar elfduizend jaar geleden was de Eifel het toneel van grote vulkanische activiteit. Vuur, stoom, damp en lava vormden een nieuw landschap. Daarna werd het rustig. De kraters vulden zich met water. De bergen dekten zich toe met een groene vacht. Mensen bouwden een bestaan op, legden velden en weiden aan en bouwden dorpjes en stadjes.

De Vulkaaneifel is een van Europa’s meest authentieke landschappen, waar je je als voetreiziger geen moment zult vervelen. Naald- en loofbossen, weilanden, akkers en graanvelden zorgen voor de nodige afwisseling op je ontdekkingsreis langs de vroegere vulkaanstromen en de prachtige blauwgroene kratermeren, de befaamde Maaren. In Daun en Manderscheid kun je musea bezoeken waar de geologie een belangrijke rol speelt. Maar ook de middeleeuwse burchten in Manderscheid zijn een bezoek waard.

Je maakt rustige dagwandelingen vanuit een vriendelijk, knus en gastvrij Gasthaus, waar ook het eten en een lunchpakket voor je geregeld is. In de routebeschrijving is uitleg over vulkanisme en het hierdoor ontstane landschap opgenomen.

Dag 1

Aankomst in Meerfeld, waar je na aankomst nog een korte wandeling kunt maken van  45 minuten (geen hoogteverschillen) rondom het Meerfelder Maar, de grootste explosiekrater van de Eifel.

Overnachting in

Meerfeld

Dag 2

Vanuit het hotel loop je via het dorp Bettenfeld naar de Windsborner Krater op de Mosenberg, een kleine stratovulkaan. Over oude lavavelden daal je af naar de Wolfsschlucht, waar de beek zich door de lava heeft ingesneden en basaltzuilen heeft blootgelegd. Door fraai loofbos vervolg je de route langs de rivier de Kleine Kyll en wandel je over het plateau terug naar Meerfeld. Eventueel kun je in Manderscheid het Maarmuseum en de Ober- en Niederburg bezoeken.

Wandeling: 13,5 km, 340 m stijgen en dalen, ongeveer 4,5 uur lopen (2,3 km extra en 100 m extra stijgen en dalen voor een bezoek aan Manderscheid).

Overnachting in

Meerfeld

Dag 3

Via de Vulkanweg, een pad met uitleg over de geologische bijzonderheden onderweg, loop je naar de uitzichttoren Landesblick voor een perfect uitzicht over de Eifellandschappen. Je daalt af naar de Kleine Kyll, een vriendelijk meanderend riviertje, waar het donkerbruine, driehonderd miljoen jaar oude, Devonisch gesteente aan de oppervlakte komt. Je verlaat het dal en loopt via het open plateau terug naar Meerfeld.

Wandeling: 10,5 km, 250 m stijgen en dalen, ongeveer 3,5 uur. Er is ook een langere wandeling van ongeveer 14 km beschreven.

Overnachting in

Meerfeld

Dag 4

Na een korte transfer begin je de wandeling in Wallenborn. Het startpunt is een bijzonder natuurfenomeen: een koudwatergeiser die om de 35 minuten actief wordt.

Door het brede, beboste dal van de Walmerbach loop je naar Schutz aan de Kleine Kyll. Via de Speicherbach, met enkele forellenkwekerijen, loop je verder naar Meerfeld. Hier eindigt het arrangement.

Wandeling: 13 km, 220 m stijgen en 300 m dalen, ongeveer 4,5 uur.

Dag 4+ Extra dag

Als je een extra dag bijboekt, is er nog een fraaie rondwandeling te maken in het bontzandsteengebied bij Eisenschmitt.

De wandeling begint en eindigt bij het imposante klooster Himmerod; je hebt dus wel je auto of een transfer nodig. Je loopt stroomopwaarts langs de Salm over het Geologische Pad naar Eisenschmitt, waar vroeger ijzer werd gewonnen. Van de rode bontzandsteen, waar je onderweg langs loopt, zijn hier van oudsher de huizen gebouwd.

Wandeling: 11 km, 240 m stijgen en dalen, ongeveer 3,5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in het prachtig om het Meerfelder Maar heen gelegen dorpje Meerfeld; een ideaal uitgangspunt voor enkele gevarieerde wandelingen. Ons verblijf daar is een knus en vriendelijk familiepension, met terrasje voor de deur en eigen restaurant. De kamers zijn eenvoudig, maar wel netjes en van alle noodzakelijke comfort voorzien. Wij vinden het een plek waar je je heerlijk op je gemak thuis kunt voelen.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar en je krijgt elke dag een lunchpakket mee. Tevens wordt er elke dag voor je gekookt, zodat je na je wandeling heerlijk kunt ontspannen. Voor gasten wordt elke dag gekookt en dus heb je ook niet te maken met de Duitse 'Ruhetage', waarop restaurants dicht zijn. Je eet hier eenvoudige, maar eerlijke kost die past na een dag wandelen.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 ontbijten
 • 3 lunchpakketten
 • 3 diners
 • Transfer dag 4
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige transfers
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax), ca. € 1,50 per persoon per nacht

Over de activiteiten

Je maakt niet al te lange wandelingen over goede paden en (on)verharde weggetjes. Bij de routebeschrijving en via bordjes onderweg wordt veel extra informatie verschaft over de bijzondere geologische fenomenen die je tegenkomt. Op dag 4 maak je gebruik van een taxibusje om bij het beginpunt van de wandeling te komen (inclusief). Voor de wandeling rond Eisenschmitt kan je je eigen auto gebruiken (ca. 12 km) of een taxibusje bestellen om je te brengen en halen (ca. 15 euro p.p. voor retour, ter plekke betalen).

Extra dagen

Je kan dit arrangement naar believen verlengen. In het reispakket met routebeschrijvingen is daarvoor een extra wandeling opgenomen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De heen- en terugreis per eigen auto is voor dit wandelarrangement het handigste. Ter plekke kun je dan de auto laten staan, maar je bent ook flexibel in je programma. De afstand Utrecht - Meerfeld is ca. 350 km. Je kan de auto nabij de accommodatie parkeren.

Trein informatie

De resterende 25 km naar Meerfeld leg je af per taxibus (Dit dien je ter plekke te betalen). Je dient deze transfer ZELF twee dagen voor vertrek te regelen via het hotel of de in de reisinformatie genoemde transferservice te bellen, zodat de taxi(bus) op het juiste moment voor je klaarstaat.

Treinschema

2022: heen- en terugreis per trein is niet mogelijk door schade aan het spoor voor de overstromingen van zomer 2021   

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Gerolstein  08:08 - 13:02  1
Gerolstein – Amsterdam CS    16:56 - 21:58 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kan dit arrangement starten van 1 mrt t/m 30 nov. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars-) weekend wil boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden. Dit is ca. €5,- per hond per dag. Als je een hond meeneemt, dien je dit bij boeking aan te geven. ECHTER, honden zijn niet toegestaan tijdens de transfer op dag 4. U kunt dan zelf gemakkelijk een taxi boeken.  U krijgt dan een korting van € 20,- per boeking.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Meerfelder Maar

Duitsland - Eifel, Meerfelder Maar

Wandelen rond de kratermeren van de Eifel

Lichte wandelvakantie vanuit pension

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten