Duitsland - Eifel, Islek, 4 dagen Door het kleinschalige landschap van de Islek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs twee hotels

Je wandelt door een prachtig kleinschalig landschap met kleine, verstilde dorpjes en witte boerenhoeves. Elke dag word je gastvrij onthaald in een mooi gelegen en comfortabel onderkomen. Naast de prachtige wandelomgeving komt ook de inwendige mens goed aan zijn trekken. De eigenaren van de pensions waar je overnacht, hebben zich namelijk toegelegd op het verzorgen van bijzondere en traditionele maaltijden.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere maaltijden
 • Comfortabele hotels
 • Echt wandelgebied
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Alternatieven voor de Eifelsteig

De Eifelsteig is één van de bekendste wandelroutes van Duitsland. De Eifel heeft echter nog zoveel meer moois te bieden. Bekijk nu onze vijf alternatieven

Dag tot dag

Duitsland - Eifel, Islek

Op het drielandenpunt van Duitsland, België en Luxemburg ligt een bijzonder natuurpark: de Zuid-Eifel. Het open en uitgestrekte plateau wordt doorsneden door riviertjes als de Irsen, de Our en de Prüm. Smalle heuvelruggen worden afgewisseld met kleine valleien. De vochtige dalen zijn rijk aan vlinders en vogels met in het voorjaar velden vol sleutelbloemen en orchideeën.

Je wandelt door een prachtig kleinschalig landschap met kleine, verstilde dorpjes en witte boerenhoeves. Elke dag word je gastvrij onthaald in een mooi gelegen en comfortabel onderkomen.

Het bijzondere aan deze reis is het culinaire menu dat je ’s avonds krijgt voorgeschoteld. De jonge eigenaren van de pensions waar je overnacht, hebben zich toegelegd op het verzorgen van bijzondere maaltijden. Stupbach (aan de grens) is hierbij gericht op de Belgische keuken en in Binscheid is het menu internationaal. In de herfst word je uiteraard verwend met wildspecialiteiten.

Dag 1

Aankomst in Binscheid of Irrhausen. Als je aan het einde van de ochtend arriveert, kun je ’s middags nog een rondwandeling maken in de omgeving. Je maakt dan kennis met het landschap van de Islek, de verschillen tussen de landbouw op het plateau en de gemengde bossen met loof- en naaldbomen in de dalen die in het voor- en najaar zo mooi kleuren.

Wandeling (vanuit Binscheid): 13,5 km, 220 m stijgen en dalen, wandelduur: 4 uur.

Wandeling (vanuit Irrhausen): 13,5 of 10 km, 190 of 260 m stijgen en dalen, wandelduur: 4 of 3 uur.

Overnachting in

Binscheid

Dag 2

Vandaag wandel je over land- en boswegen, boven uit (Binscheid) of onder uit het Mannerbachtal (Irrhausen) en door het Schwarzenbachtal naar het plateau van de Islek. Onder in het Mannerbachtal hebben bevers hun leefgebied gemaakt.

Je loopt door landbouwgebied en verspreid liggende dorpjes naar het Primmerbachtal. Nog één keer terug omhoog en dan daal je af over boswegen door voorjaars- en gekleurde herfstbossen, naar het dal van de Our, de grensrivier tussen Duitsland en België. Ook Luxemburg is niet ver weg in deze drielandenhoek.

Je eindigt aan de rivier in het Duitse dorpje Stupbach, waar de legende van de ‘Riddersprong’ nog wordt doorverteld.

Wandeling (v.a. Binscheid): 18,5 km, 270 m stijgen en 390 m dalen, wandelduur: 6 uur.

Wandeling (v.a. Irrhausen): 21,5 km, 360 m stijgen en 390 m dalen, wandelduur: 7 uur.

Overnachting in

Stupbach

Dag 3

Vandaag maak je een wandeling door Duitsland, België en Luxemburg. Vanuit Stupbach klim je uit het dal van de Our en wandel je bovenlangs de grensrivier, door bossen in voorjaarskleed of herfstkleuren naar het dorp Welchenhausen. Bezoek hier het ‘kleinste museum van Europa’, in een voormalig bushokje.

Je steekt bij Ouren, dat hier een klein beetje toeristisch aandoet, de Our over naar België. Vervolgens klim je opnieuw over beboste hellingen het dal uit en wandelt over het plateau langs akkers en weilanden waarboven buizerds en wouwen op de thermiek rondcirkelen. Via een lange afdaling kom je terug bij de accommodatie in Stupbach.

Wandeling: 12,5 km, 250 m stijgen en dalen. Wandelduur: 4 uur.

Overnachting in

Stupbach

Dag 4

Na een korte transfer in de buurt van Sevenig wandel je naar het dal van de Irsen, dat zich steeds verder verbreedt. Onderweg zie je hoe bevers het riviertje afdammen en hun eigen leefomgeving scheppen. Ook zijn er veel vlinders te zien.

Na een korte wandeling kom je aan in Irrhausen. Vanuit het Irsendal loop je geleidelijk omhoog over het plateau naar Binscheid. Hier zie weer veel zwarte en rode wouwen rondcirkelen. Via het Schwarzenbach- en Mannerbachtal bereik je Binscheid.

Wandeling (Sevenig-Binscheid): 11 km, 170 m stijgen en  230 dalen. Wandelduur: 4 uur.

Wandeling (Sevenig-Irrhausen): 5 km, 100 m stijgen en dalen. Wandelduur: 1,5 uur.

In Binscheid of  Irrhausen eindigt het arrangement. Als je met de auto bent, rijd je terug naar huis. Als je met de trein reist, kun je je in beide plaatsen laten ophalen. Je kunt ook een extra nacht bijboeken om een dag later in alle rust huiswaarts te keren.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in twee moderne, comfortabele hotels op kamers met douche en toilet en je wordt er vriendelijk ontvangen. Ze zijn gelegen in de rustige en afgelegen grensstreek in Duitsland nabij het drielandenpunt Luxemburg, België en Duitsland. Een van de dorpjes ligt aan de grensrivier de Our. De hotels hebben weinig kamers en zijn populair. We raden dus aan op tijd te reserveren!

Vanuit beide hotels is een rondwandeling uitgezet en tussen de hotels zijn twee verschillende wandelingen beschreven.

Indien deze twee hotels op de door jou gevraagde dagen geen kamer vrij hebben, kan er een ander hotel in een ander dorp gereserveerd worden. De wandelingen zijn hierop aangepast.

NB: In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan is dat helaas bij deze reis niet mogelijk.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een voedzaam ontbijt en een lunchpakket voor onderweg krijgt je mee. Het avondeten is een verhaal apart: de standaard onderkomens in dit arrangement zijn geselecteerd op de kwaliteit van de keuken. De jonge eigenaren hebben zich tot doel gesteld iets bijzonders te serveren en je kunt na de wandeling dan ook genieten van een bijzonder 4-gangen menu.

In het alternatieve pension in Irrhausen is de maaltijd minder bijzonder.

'Ruhetage': zoals vrijwel overal in Duitsland hebben de restaurants een of meer dagen per week dat er niet gekookt wordt; houd hier rekening mee tijdens het boeken.
* Binscheid: maandag en dinsdag 'Ruhetag'
* Stupbach: woensdag en donderdag 'Ruhetag'

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 3 lunchpakketten
 • transfer dag 4 naar beginpunt wandeling
 • bagagevervoer op dag 2 en 4
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele overige transfers
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen voeren over bospaden en veldwegen, die regelmatig geasfalteerd zijn, maar waar weinig verkeer rijdt. Elke dag loop je vanuit het dal omhoog naar het plateau, waar je mooi uitzicht hebt over akkers en weilanden en daal langs een helder beekje weer af in een volgend bebost dal. De wandelafstanden per dag hangen af van de plekken waar je overnacht.
N.B. Het kan zijn dat vanwege de beschikbaarheid de 2 hotels worden omgedraaid. Je verblijft dan eerst 2 nachten in Stupbach en dan 1 nacht in Binscheid of Irrhausen. Het wandelprogramma kan dan volledig gedaan worden:

 • Op dag 1 kun je de rondwandeling vanuit Binscheid doen en rijd je daarna met de auto naar Stupbach.
 • Dag 2: rondwandeling Stupbach (standaard dag 3).
 • Dag 3 loop je van Stupbach naar Binscheid (standaard dag 4).
 • Dag 4: wandeling Binscheid - Stupbach en terugreis (in te korten door stukje met bagagevervoer mee te rijden)

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien je de laatste wandeling in alle rust wilt doen, raden wij je aan een nacht bij te boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Haus Mannertal (Binscheid)

Indien je na de wandeling op de laatste dag van het programma, die eindigt in Binscheid, niet meer naar huis wilt, dan is er een extra nacht in deze accommodatie te boeken.
Haus Mannertal is een rustig gelegen klein hotel met fijne tuin en een prima restaurant. Houd er svp rekening mee dat maandag en dinsdag 'Ruhetag' zijn.

De kamers zijn modern, netjes en met uiteraard een eigen badkamer.

Transfers

Transfer van laatste accommodatie naar Gerolstein

Optionele taxitransfer van de laatste accommodatie naar het treinstation in Gerolstein. Deze is nodig als je per trein reist, aangezien er geen (goede) busverbinding is.

Voorwaarden: U betaalt ter plekke, ca. 30 euro per persoon.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Binscheid is ca. 300 km. Je kunt de auto parkeren bij de eerste accommodatie.

Trein Informatie

Je kunt een transfer van Gerolstein naar de eerste accommodatie reserveren bij boeking (ca. 40 km, je dient deze ter plekke te betalen). In dat geval moet je 2 dagen voor vertrek de lokale agent bellen, zodat de taxibus op het juiste moment voor je klaar staat. Op de laatste dag reis je na de wandeling op dezelfde manier terug.

Treinschema

2022: heen- en terugreis per trein is niet mogelijk door schade aan het spoor voor de overstromingen van zomer 2021   

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Gerolstein     08:08 - 13:02   1
Gerolstein – Amsterdam CS 16:56 - 21:58  1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van 1 feb t/m 30 nov.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in Eifel

Duitsland - Eifel, Islek

Door het kleinschalige landschap van de Islek

Wandelvakantie langs twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten