Duitsland Berlijn stadswandelvakantie

Duitsland - Berlijn, 4 dagen Stadswandeling langs hoogtepunten en unieke plekken

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Stadswandelvakantie vanuit sfeervol hotel

Berlijn maakt na een roerige geschiedenis een enorme inhaalslag. Moderne architectuur verrijst op de Mauerstreifen, negentiende-eeuwse wijken worden opgeknapt en wereldberoemde monumenten krijgen een facelift. Kunstenaars en studenten zorgen in deze groene stad - met zijn trendy cafés, eethuisjes en galeries - voor een relaxte sfeer.

Wandel door Duitslands herboren hoofdstad en verken deze boeiende stad aan de Spree te voet.

Uniek aan deze reis

 • Historisch en modern
 • Hotel in de hippe wijk Prenzlauerberg
 • Interessante wandelroutes
 • Zeer boeiende stad
 • Zeer groene stad
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Duitsland - Berlijn

Berlijn is een relatief jonge stad. Toen Londen en Parijs al wereldsteden waren, lag er slechts een vissersdorp aan de Spree. Daarna is het hard gegaan. Pruisische koningen legden de basis voor de huidige metropool, buitenlandse wetenschappers en kunstenaars werden aangetrokken, Joodse vluchtelingen en Hugenoten waren welkom. Kanalen en spoorwegen maakten grootschalige industrie mogelijk en dit trok duizenden arbeiders van het platteland aan.

Na de Eerste Wereldoorlog, tegen de achtergrond van een ongekende economische crisis, beleefde Berlijn een hoogtepunt op het gebied van literatuur, kunst en toneel. Op de rand van de vulkaan feestte de elite tot de dageraad, terwijl het proletariaat steeds dieper in de problemen raakte.De Tweede Wereldoorlog legde de stad grotendeels in puin en bij het uitbreken van de Koude Oorlog werd de stad in tweeën gedeeld, een absoluut dieptepunt. 28 jaar lang was Berlijn een dode stad, waar niets gebeurde.

Na de val van de muur in 1989 kreeg de stad een enorme impuls en werd de apathie verbroken. De deling bleek een geluk bij een ongeluk: enorme braakliggende terreinen konden met veel geld en goede architecten worden omgetoverd tot een dynamisch nieuw hart, dat schril afsteekt bij de fletse naoorlogse crisisbouw.

Een geheel nieuw regeringscentrum wordt opgebouwd, in DDR-tijden verwaarloosde wijken gerestaureerd en monumenten opgeknapt. Jonge kunstenaars en studenten vanuit heel Europa trekken naar de nieuwe metropool en zorgen voor een frisse wind in de eens sterk vergrijsde stad. De metamorfose gaat zo snel, dat op veel plaatsen de verdwenen Muur slechts met behulp van bordjes is te reconstrueren, maar voor de goede verstaander is de beladen geschiedenis overal herkenbaar.

Maar, ook zonder steeds stil te staan bij vroeger tijden heeft Berlijn veel te bieden. Kunstliefhebbers raken niet uitgekeken, de vele parken vragen om een frisse wandeling en de relaxte sfeer nodigt uit tot slenteren en terrasbezoek.

Dag 1

Aankomst in Berlijn en verkenning van het oostelijk deel van het centrum. Je begint de wandeling in Prenzlauerberg. De woonblokken van vijf verdiepingen uit de 'Gründerzeit' hebben de oorlog weliswaar overleefd, maar in de DDR-tijd is Prenzlauerberg vreselijk verwaarloosd. Inmiddels is de wijk grotendeels gerestaureerd. Kunstenaars en studenten zorgen voor trendy cafés en winkeltjes.

Langs de in rode baksteen opgetrokken Zionskirche loop je noordwaarts en stuit je op restanten van de Muur, en het Mauermuseum aan de Bernauer Strasse. De wandeling eindigt in de oude Joodse wijk, met zijn typische binnenhofjes vol galeries en eethuisjes bij de Hackescher Markt.

Als je nog tijd over hebt, kun je de wandeling vervolgen: via de uitgestrekte Alexanderplatz loop je de Karl Marx Allee in, die werd gebruikt voor militaire parades in DDR-tijden. Dit deel van Berlijn is volledig weggebombardeerd in de oorlog en is later volgezet met enorme flatgebouwen: niet mooi, wel kenmerkend. Over de heuvels van het mooi aangelegde park Friedrichshain, die bestaan uit oorlogspuin, loop je na 9 kilometer terug naar Prenzlauerberg.

Overnachting in

Berlijn

Dag 2

Vandaag kun je een wandeling maken van ongeveer 7 kilometer rond het enorme park Tiergarten. Je begint op de Potsdamer Platz, waar architecten zich na de val van De Muur hebben uitgeleefd in moderne architectuur. Na een stukje door het park bereik je het indrukwekkende Holocaustmonument, vlak bij de Brandenburger Tor. Langs de oude Reichstag kom je bij de Spree en steekt weer het park Tiergarten in, op zoek naar de imposante Siegessäule. In het park ligt verstopt aan een meertje een heerlijke uitspanning; nauwelijks voorstelbaar dat dit het centrum van een miljoenenstad is. Aan de rand van het park is in de diplomatenwijk een aantal fraaie ambassades gebouwd, zoals die van de Scandinavische landen.

Via het Kulturforum, met de bekende Philharmonie en de Neue Nationalgalerie, keer je terug op de Potsdamer Platz.

Overnachting in

Berlijn

Dag 3

De statige wijk Charlottenburg was het centrum van West-Berlijn. In vergelijking met de oostkant van de stad wonen hier de wat oudere en meer welgestelde Berlijners.

Vanuit Bahnhof Zoo(logischer Garten) loop je langs de Gedächtniskirche de Kurfürstendamm op, dé winkelstraat van Berlijn. Leuker zijn echter de zijstraten, zoals de Fasanen- en Bleibtreustrasse: rustige lanen met grote bomen en stijlvolle winkels. Een flink aantal gevels heeft de periode van 'Abklopfen und Neuputzen' in de jaren vijftig overleefd. Via de Lietzensee bereik je het beroemde Slot Charlottenburg, met de schitterende Schlossgarten.

Over een wandelpad langs de Spree en het Landwehrkanal loop je terug naar  naar Bahnhof Zoo (8 km).

Overnachting in

Berlijn

Dag 4

Einde van het arrangement.

Als je langer in Berlijn blijft, kun je vandaag een mooie tocht langs de Spree maken, van Slot Charlottenburg in het westen naar de Jannowitz Brücke in het oosten. Je loopt grotendeels over wandelpaden en rustige lanen langs het water, waarbij je langs in verschillende stijlen gebouwde woonwijken komt, oude pakhuizen, het paleis van de Bundespräsident, het nieuwe Bundeskanzleramt, het geheel gerenoveerde Museumsinsel, het bekende Nicolaiviertel en tot slot de Nederlandse ambassade van Rem Koolhaas. Een boeiende dwarsdoorsnede van Berlijn in ongeveer 11 kilometer.

Tot slot is er een wandeling uitgezet van ongeveer 11 kilometer aan de zuidkant van het centrum, door de levendige wijk Kreuzberg. Je ziet enkele kleurrijke straten, weelderige kerkhoven en het oude vliegveld Tempelhof, nu een enorm park. Via het Treptower Park, met het monument voor de gesneuvelde Sovjetsoldaten, loop je langs de oever van de Spree met het bijzondere kunstwerk Molecule Man, naar de fraaie Oberbaumbrücke. Je komt op deze route een aantal malen langs de Mauerstreifen en ziet de gevolgen die de bouw (en afbraak) van de muur heeft gehad. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een prima hotel aan een rustige laan in de sfeervolle wijk Prenzlauerberg. De entree in het karakteristieke pand is ruim en fraai, de kamers zijn van een goed comfort, zij het met een wat meer standaard inrichting, zonder de karakteristieke details van de buitenzijde. Het hotel heeft een tuin met terras, waar je bij kunt komen van de vele indrukken in de stad.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt is bij het arrangement inbegrepen. Voor het avondeten vind je in de buurt vele leuke eethuisjes, waar alle nationaliteiten op culinair gebied zijn vertegenwoordigd.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • digitale reisinformatie
 • wandelroutes in SNP route-app

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • entrees
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

U maakt een aantal afwisselende wandelingen door het centrum van Berlijn. De wandelingen zijn zoveel door parken en rustige lanen uitgezet en leiden u naar bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Met behulp van het uitstekende openbaar vervoer kunt u de wandelingen naar believen inkorten, afhankelijk van de tijd die u nodig heeft om een en ander te bekijken.
Er zijn meer wandelingen beschreven dan u in 4 dagen kunt doen. De beschreven wandelingen geven een goed beeld van Berlijn, maar laten uiteraard niet alles zien. Potsdam is bijvoorbeeld in dit arrangement niet beschreven, maar is een bezoek dubbel en dwars waard. Deze stad ligt op 30 km van het centrum van Berlijn en is met de trein eenvoudig en snel te bereiken. Berlijn is een zeer boeiende stad en het wordt dan ook aangeraden dit arrangement te verlengen. Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.
Berlijn is goed ingesteld op fietsers. Het is dan ook een fiets te huren en de mogelijke wandelingen te fietsen. U kunt met een fiets grotere delen van de stad verkennen en toch de sfeer opsnuiven. Het is ook mogelijk met een gegidste rondwandeling door Berlijn mee te gaan, bv. via www.dwarsdoorberlijn.nl (Nederlandstalige rondleiding elke zondag van april tot oktober).

Extra dagen

Je kunt dit arrangement naar believen verlengen. In Berlijn zijn vreselijk veel interessante dingen te zien en te bezoeken. Bij de beschrijving van dag 4 staan nog 2 extra wandelingen genoemd die in het reispakket zijn uitgewerkt.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Berlijn is 640 km. Je kunt de auto in overleg met het hotel in de wijk parkeren, tegen een vergoeding. In de Berlijnse binnenstad dien je in het bezit te zijn van een milieusticker op de autoruit. Informatie hierover vind je op de website van de ANWB.

Trein informatie

Vanaf op Berlin Hbf reis je per S-Bahn naar Station Alexanderplatz (tenzij de internationale trein doorrijdt naar Alexanderplatz, dan is dit natuurlijk handiger). Van Bahnhof Alexanderplatz neem je de U-Bahn U2 richting Pankow en stapt uit bij de Senefelderplatz. Dan is het nog 10 min lopen naar het (standaard) hotel.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Berlijn Hbf.     09:10 - 15:22 geen
Berlijn Hbf.– Amsterdam CS 12:34 - 19:00 geen

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement het hele jaar door boeken. Op http://www.nederlands.visitberlin.de/ kun je kijken welke speciale evenementen, tentoonstellingen of optredens er zijn, zodat je daar jouw reis op kunt afstemmen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Berlijn ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Je dient in ieder geval een goede reisgids van Berlijn mee te nemen. Om je alvast voor te bereiden op een bezoek raden we de volgende boeken aan:

 • Berlijn, Capitool Reisgidsen (uitgebreide informatie over alle bezienswaardigheden)
 • Boze geesten van Berlijn, Philippe Remarque (lezenswaardig boek van Volkskrant correspondent met persoonlijke indrukken)
 • Thuis in Berlijn, Cox Habbema, Prometheus (Cox Habbema woonde en werkte jaren als actrice en regisseuse in Berlijn)
 • Duitsland achter de schermen, Michèle de Waard (achtergronden van het moderne Duitsland)
 • 100% Berlijn, Daniël Haaksman (Geheimtipps, leuke winkels en café's)
 • Neue Leben, Ingo Schulze (roman over de Wende en wat dit betekende voor DDR burgers)
 • Ich bin kein Berliner. Ein Reiseführer für faule Touristen. Wladimir Kaminer. ISBN 3-442-54240-5. Wladimir Kaminer is van oorsprong Russisch en nu een veel gelezen Duitse schrijver
 • Waar is de Muur?, Margriet Brandsma (korte impressies van Berlijn en omgeving)

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Berlijn

Duitsland - Berlijn

Stadswandeling langs hoogtepunten en unieke plekken

Stadswandelvakantie vanuit sfeervol hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten