Autovakantie Beieren

Duitsland - Beieren, 10 dagen Van Nationaal Park Bayerische Wald tot Neuschwanstein

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis per auto langs hotels

Treed in de voetsporen van sprookjeskoning Ludwig en ontdek zijn kastelen in de uitlopers van de Alpen. Bezoek zijn paleis, een kopie van Versailles, op een eiland in de spiegelende Chiemsee en bewonder zijn exorbitante sprookjesslot Neuschwanstein. Wandel tussen de boomtoppen van het Bayerischer Wald en kijk uit over Tsjechische wouden en besneeuwde Alpentoppen. Volg de Glasstrasse langs Beiers glas en dwaal door stoere burchten en imposante kloosters. Strijk aan het eind van de middag neer op een terras in de Altstadt en kijk hoe het zachte avondlicht de gekleurde gevels in een warme gloed zet. Verblijf in comfortabele hotels.

Uniek aan deze reis

 • Kleurrijke stadjes
 • Sprookjeskasteel Neuschwanstein
 • Verblijf in bio-hotel
 • Wandelen aan de voet van de Alpen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Beieren

U begint de reis in Nationaal Park Bayerischer Wald aan de grens met Tsjechië. Vanuit uw uitvalsbasis aan de rand van het groene woud verkent u deze authentieke streek. Wandel door bossen en weilanden langs sympathieke boerendorpjes. Bezoek de beroemde glasfabrieken langs de Glasstrasse en kleurrijke stadjes als Zwiesel en Grafenau.
Via Dreiflüssestadt Passau zet u koers naar de Chiemgauer Alpen in het zuiden. De sfeer in deze grensstreek is al aardig Oostenrijks met bloemrijke, houten balkons aan de chaletvormige huizen en een tongval die doet denken aan die van het buurland. Maak een boottocht over de Chiemsee en zet voet op Herreninsel en Fraueninsel. Op Herreninsel komt u voor het eerst in aanraking met de fraaie bouwwerken van Koning Ludwig.  Deze zoon van Koning Maximiliaan liet in deze streek in de 19e eeuw enkele bijzondere bouwwerken verrijzen. Ludwig was een aantrekkelijke jongeman, werd al jong koning en was populair bij zijn onderdanen, maar bleek dit leven niet aan te kunnen. Ludwig trok zich terug in zijn romantische fantasiewereld, werd krankzinnig verklaard en afgezet.
Verder westwaarts ligt de Königswinkel, uw laatste verblijfplaats aan de voet van de hoog oprijzende Alpen. Schloss Neuschwanstein, Ludwigs ultieme fantasiekasteel, was nog niet af toen hij op mysterieuze wijze verdronk in kniediep water. U gaat in de voetsporen van König Ludwig op zoek naar twee van zijn paleizen: Hohenschwangau en Neuschwanstein. Daarnaast bezoekt u de beroemde Wieskirche, schitterend gelegen in het groene heuvelland. Füssen is een goed behouden en gezellige kleine stad met een lange geschiedenis, gelegen aan een belangrijke handelsroute door de Alpen.

Dag 1

Aankomst in Sankt Oswald, aan de rand van het Beierse Woud. Maak ’s avonds een ommetje door het fraaie dorp, waar de rust weldadig aan voelt.

Overnachting in

Sankt Oswald - Biohotel Pausnhof

Dag 2

Een dag om het Nationaal Park Bayerischer Wald te verkennen. Wandel tussen de boomtoppen over het spectaculair aangelegde Baumwipfelpad en kijk uit over Tsjechië en de Alpen vanaf de top van de bijbehorende uitzichtstoren. Leer meer over het nationaal park in het bijbehorende bezoekerscentrum en spot wisents en wolven tijdens een wandeling door de Tier-Freigelände. Of peddel fluitend de Beierse heuvels op met een e-bike. Strijk aan het eind van de middag neer op het terras in het stadje Grafenau en zie hoe het zachte avondlicht de gekleurde gevels in een warme gloed zet.

Overnachting in

Sankt Oswald - Biohotel Pausnhof

Dag 3

De wandeling naar de top van de Rachel is één van de fraaiste die u in deze omgeving kunt maken. De dode bomen nabij de top – overblijfsel van een storm – bieden een bizarre aanblik, maar tevens de mogelijkheid om goed over de rest van de omgeving uit te kijken. Zo ziet u in het oosten de eindeloze bossen van de Tsjechische Sumava en in het westen de dorpjes en weiden van Beieren. Via de stille Rachelsee, waar in de buurt de Ilzrivier ontspringt, daalt u weer af naar de groene bossen rond uw startpunt.
Of volg met de auto de Glasstrasse noordwaarts. In Zwiesel en Bodenmais vindt u grote glasfabrikanten, waar u het proces van glas maken van dichtbij kunt bekijken en uiteraard de nodige souvenirs kunt kopen.

Overnachting in

Sankt Oswald - Biohotel Pausnhof

Dag 4

Van het heuvellandschap van het Beierse Woud verplaatst u zich naar een bergachtiger omgeving. De route voert via zeer bezienswaardige plaatsen als Passau en Burghausen. Zie vanaf de hooggelegen burcht in Passau hoe het groene water van de Inn zicht vermengt met de blauwe Donau en de zwarte Ilz. Beluister het fameuze orgelspel in de Dom. Een uurtje rijden verder ligt het schilderachtige Burghausen ingeklemd in het hier smalle dal van de Salzachrivier. Ook hier torent een machtige burcht – van ruim een kilometer lang! - boven de huizen uit. Uw volgende verblijfplaats wordt omarmd door de eerste Alpen. Ruhpolding is in de winter een fameus langlangcentrum en in de zomer een zeer aangenaam dorp. Op één van de vele terrassen van de met bloemen en muurschilderingen versierde cafés is het op een zomerse avond goed toeven.

Overnachting in

Ruhpolding - Alpenhotel Wittelsbach

Dag 5

Met de gondel zoeft u in minder dan 10 minuten de Rauschberg op (1761m). De uitzichten boven zijn fenomenaal. In noordelijke richting kijkt u uit over het dal van Ruhpolding en de Chiemsee erachter. In het noorden ziet u machtige Alpentoppen en kunt u bij helder weer zelfs de besneeuwde Grossglockner ontwaren. Na een drankje op het terras kunt u net zo snel weer na beneden zoeven, maar het loont zeer de moeite om naar beneden te wandelen.
Of maak vandaag een boottocht op de Chiemsee en zet voet op het Herreninsel. Bezoek hier het slot van sprookjeskoning Ludwig II, gebouwd in de stijl van het kasteel van Versailles. Slenter daarna rond op het Fraueninsel en geniet van een Kaffee op een terras aan het water.

Overnachting in

Ruhpolding - Alpenhotel Wittelsbach

Dag 6

Wandel door een noords aan doende omgeving langs 3 meren in de vallei achter Ruhpolding. Of rijdt via de panoramische Alpenstrasse naar Berchtesgaden, voor een bezoek aan het adelaarsnest van Hitler. In het nabijgelegen Bad Reichenall, kuuroord met vele fonteinen, kunt u de indrukken van vandaag verwerken op één van de vele terrassen.

Overnachting in

Ruhpolding - Alpenhotel Wittelsbach

Dag 7

Van het zuidoosten van Beieren verplaatst u zich vandaag naar het zuidwesten; de Alpen zijn de gehele dag aanwezig aan uw linkerhand. De route voert langs het aan de Isarrivier gelegen kuuroord Bad Tölz. De autovrije Marktplatz is een prima plek voor een kopje koffie. Een wandelingetje naar de kapel op de Kalvarienberg heeft een uitzicht over de stad en de rivier als beloning. Verder westwaarts is het klooster van Benediktbeueren de volgende halte. Zo’n 20 km voor Füssen is het de moeite waard even af te slaan naar de prachtige Rococokerk in Wies of nog beter: een rondwandeling te maken vanuit Steingaden langs deze kerk. ’s Avonds wacht de Altstadt van Füssen op u.

Overnachting in

Füssen - Hotel Hirsch (Füssen)

Dag 8

Eén van de hoogtepunten van Beieren zal ook één van de hoogtepunten van uw rondreis zijn. Het sprookjesachtige kasteel Neuschwanstein is toeristisch, maar aantrekkelijk, evenals het naastgelegen broertje Hohenschwangau. Deze twee Königsschlosser, gebouwd in opdracht van Koning Ludwig II zijn te voet vanuit Füssen bereikbaar. Al wandelend ziet u het beste hoe prachtig de kastelen gelegen zijn aan de voet van de bergen.

Samen met de wandeling is een bezoek aan beide kastelen wellicht iets teveel van het goede, dat kunt u ook op een volgende dag doen!

Overnachting in

Füssen - Hotel Hirsch (Füssen)

Dag 9

Indien u er gisteren niet aan toegekomen bent, kunt u vandaag de twee 'Königschlösser' nog bezoeken. U kunt er vanuit Füssen mooi voor de grote drukte zijn!
De rest van de dag kunt u verder toeren met de auto. Tijdens deze rondrit bezoekt u andermaal een buitenverblijf van koning Ludwig II (Linderhof), het schilderachtige dorpje Oberammergau en de Wieskirche. M.n. het eerste deel van de autorit (tot Linderhof) over de Alpenstrasse is zeer fraai.
Wilt u liever wandelen, dan kunt vanuit Füssen ook een rondwandeling maken via Ländenscharte.

Overnachting in

Füssen

Dag 10

Het arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in goede tot uitstekende hotels. In Sankt Oswald verblijft u meteen in het misschien wel meest bijzondere hotel van de reis. Duitslands eerste bio-hotel heeft ruime kamers, een fijne sfeer en: we hebben er drie heerlijke diners geregeld. In Ruhpolding is uw onderkomen een karakteristiek Alpenhotel in de kern van het dorp. Het statige hotel in Füssen, gelegen aan de rand van de historische binnenstad, is al 4 generaties in handen van dezelfde familie. De kamers zijn ruim en fraai ingericht en het hotel heeft een prima keuken.
Detailinformatie over onze hotels vind u in een link bij het dag tot dagprogramma.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

In alle hotels geniet u 's morgens van een uitgebreid ontbijtbuffet. Het avondeten is in Sankt Oswald inbegrepen, uw gastheer serveert hier iedere avond een uitstekend, biologisch 4-gangendiner. In Ruhpolding en Füssen zijn vele restaurants en laten we de keuze voor het diner graag aan u over. In beide plaatsen kunt u ook in uw hotel dineren. Lunches koopt u zelf in onderweg of gebruikt u in één van de goed betaalbare horecagelegenheden die u tegen komt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 diners
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven, entrees
 • eventuele toeristenbelasting
 • verzekeringen
 • huurauto

Over de activiteiten

In uw informatiepakket vindt u o.a. beschrijvingen van door ons uitgezette rondwandelingen. Deze zijn optioneel en verschillen in lengte. U kunt het dus zo zwaar maken als u zelf wilt. De paden zijn over het algemeen goed (soms verhard).

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Zeker rondom Füssen is genoeg te beleven voor een langer verblijf. Dit geeft u de gelegenheid om bv. een wandeling door het Lechtal te maken of een rondrit met de auto te maken langs Schloss Linderhof en het dorpje Obermamergau. Verder worden er in Füssen verscheidene gegidste stadswandelingen georganiseerd, bijvoorbeeld met het thema muziek (Füssen is bekend als stad van viool- en orgelbouwers). Er is ook een fraai historisch museum in een oud klooster gevestigd.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel_Gastehaus_Englischer_Garten_Munchen_(1).jpg

Hotel Gästehaus Englischer Garten (Munchen)

Een oase van rust in deze grote stad Munchen, toch bent u met de metro zo in het centrum van de stad. Hotel Gästehaus Englischer Garten is een intiem hotelletje, fraai gesitueerd nabij de Kleinhesseloher See aan de rand van de Englischer Garten. U verblijft op een kamer met eigen douche en toilet in het hoofdgebouw of het bijgebouw aan de overkant van de straat. 's Morgens kunt u gebruiken maken van het ontbijtbuffet in de knusse ontbijtruimte, bij mooi weer wordt het ontbijt geserveerd in de tuin.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Sankt Oswald is ca. 840 km en vanaf het eindpunt Füssen is het circa 790km terug naar Utrecht.
U kunt gratis parkeren bij alle accommodaties.

Treinreis

Indien u met de trein naar Beieren reist kiest u een treinreis naar München. Vanaf München reist u per huurauto verder, de afstand naar Sankt Oswald is vanaf München zo'n 200km.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – München   08:08 - 16:27 1
München – Amsterdam CS  12:45 - 20:28   1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op München.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf vliegveld München reist u per huurauto verder. De afstand vliegveld München - Sankt Oswald is ca. 160km. Aan het einde van de reis, rijdt u van Füssen terug naar vliegveld München (ca. 160km).

Huurauto nodig?

Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

U kunt dit arrangement starten van april tot eind oktober. In april en oktober kan het heerlijk rustig zijn, maar hoger in de bergen kan het weer ook tegenvallen. In april en mei is hogerop sneeuw niet uitgesloten, waardoor wandelingen soms beperkt kunnen zijn. Er is echter  altijd genoeg te doen  in lager gelegen streken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis, uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

 

Over de accommodaties

De hotels in Sankt Oswald en Ruhpolding zijn actief bezig op het gebied van duurzaamheid. Klik voor meer informatie op de links in het dag-tot-dagprogramma. 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Graag willen we je wijzen op het volgende:

Tot nader order is het bezoek aan de Königschlösser na openstelling met beperkte capaciteit: boek je tickets tijdig online: https://shop.ticket-center-hohenschwangau.de/

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

hoofd_Bad_Tolz_(1).jpg

Duitsland - Beieren

Van Nationaal Park Bayerische Wald tot Neuschwanstein

Actieve rondreis per auto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten