Duitsland - Altmühltal, 6 dagen Fietsen en kanoën door natuurpark Altmühltal in Beieren

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Gezinsvakantie langs pensions

Lekker fietsen met de familie door het prachtige Natuurpark Altmühltal in centraal Beieren. Daarnaast ook lekker wandelen, kanoën en fossielen zoeken. Je volgt het dal over grotendeels autovrije routes: dus ook veilig. Langs fraaie stadjes en stoere burchten. Onderweg verblijvend in gastvrije, rustig gelegen Gasthöfe waar kinderen en fietsers welkom zijn en comfort en heerlijkheden jullie opwachten.

Uniek aan deze reis

 • Grotendeels  over fietspaden
 • Kanotocht en fossielen hakken
 • Oude binnenstad Eichstätt
 • Prima familiepensions
 • Vindplaats archeopterix
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Family special 6 jaar en ouder

Dag tot dag

Duitsland - Altmühltal

De prachtige Altmühltal- en Urdonau-radweg zijn vrijwel geheel zonder auto’s en daarom bijzonder fietsveilig voor gezinnen met kinderen. De meestal vlakke, rustige achterafweggetjes maken diverse alternatieve routes en afstekertjes mogelijk. Je fietst hier door de geologische formaties van de zogenaamde 'Solnhofer Plattenkalk' waarin enorme hoeveelheden fossielen zijn gevonden, waaronder die van de oervogel Archeopterix. Met een hamer en een beitel kun je in één van de hobby-groeven op zoek te gaan naar ammonieten of andere fossielen. Soms vind je deze resten uit een ver verleden gewoon langs het fietspad……

De Altmühl is een rustig kabbelend riviertje, wat hem zeer geschikt maakt om te kanoën. In het programma is dan ook voor de afwisseling een kanodag gepland, waarbij je de rivier stroomafwaarts volgt. Zoals al gezegd de rivier is zeer rustig en er is dan ook geen enkele kanoervaring nodig. Het wordt vast en zeker een gezellig familiegebeuren, want er zijn zelfs kano’s voor vier personen.

De zijdalen van het Altmühltal zijn mogelijk nog mooier en rustiger. Zo voert een fietstocht je over een oude spoorbaan het fraaie Urdonautal binnen. Hier vind je spectaculaire rotspartijen waar naar hartelust kan worden geklommen. Naast de prachtige natuur zijn er pareltjes van oude stadjes zoals Pappenheim (bekend van de bekende Pappenheimers) en Eichstätt met haar mooie barokke binnenstad, kerken en Willibaldsburcht, waarbinnen een interessant geologisch en historisch museum is gevestigd.

In de omgeving van het Altmühltal heerst nog een weldadige rust en het landelijke leven gaat er nog zo haar gangetje. Toch zijn grote steden als München en Nürnberg niet verder dan een uur weg en is de bereikbaarheid van het gebied uitstekend.

Dag 1

Aankomst in Mühlheim. Indien je vroeg aankomt, kun je nog een kleine wandeling of fietstocht in de omgeving maken. Fossielen hakken in de hobbygroeve bij Mühlheim is een andere optie.

Overnachting in

Mühlheim - Raffelsteiner Hof

Dag 2

Op het programma staat een fietstocht (33 km, 260 m stijgen en dalen) die je laat kennismaken met alle dingen die het Altmühltal zo bijzonder maken. Je start op de perfect aangelegde en aangegeven Altmühltal-Radweg en rijdt langs de imposante rotspartij ‘’de twaalf apostelen’’ naar Solnhofen.

Daar pak je met de fiets de trein naar Treuchtlingen. Daar zoek je de Altmühltal-Radweg weer op en fietst terug naar Mülhheim. Onderweg kun je kijken hoe het is met de Pappenheimers in Pappenheim, waar de burcht en het daarnaast gelegen museum (o.a. folterwerktuigen en wapens) de moeite waard zijn.

Ca. 16 km. vanaf Treuchtlingen ben je weer terug in Solnhofen en is het tijd voor een interessante stop. Er is hier een boeiend geologisch museum, met fossielen en daarnaast uitleg over de boekdrukkunst, de lithografie, die hier is uitgevonden. Vanaf Solnhofen fiets je verder naar Mülheim, waar je bij de fossielengroeve, grote kans hebt om fossielen te vinden!

Overnachting in

Mühlheim - Raffelsteiner Hof

Dag 3

Je fietst verder over de Altmühltal-Radweg naar het stadje Dollnstein. Daar ga je verder via de Oerdonaudal-fietsroute naar Konstein. Vandaar kan een spectaculaire (klauter)wandeling langs en over de imposante rotspartijen van de Oberlandsteig gemaakt worden. Het uitzicht op de Dohlenfelsen met haar klimmers is zeker de moeite waard. Na een versnapering in Gasthaus Klettergarten verlaat je het Oerdonaudal via een deels onverharde bosweg. Door het Dollnsteiner Wald, een hertenweide en enkele dorpjes en het stille Kinderdal kom je in Wasserzell (31 km, 300 m stijgen en dalen).

Er is ook een kortere alternatieve route mogelijk die vanaf Dollnstein via de fossielengroeve van Blumenberg en het Geologisch musem Berger voert (25,5 km, 240 m stijgen en 250 m dalen).

Overnachting in

Eichstätt - Wasserzell - Zum Hirschen

Dag 4

Vandaag is het tijd om even andere spieren te gebruiken: je gaat kanoën. Je gaat in de morgen met de trein naar Dollnstein om je kano op te halen. Vandaar vaar je over de Altmühl naar Wasserzell (15 km). De wereld ziet er vanaf het water heel anders uit dan vanaf de fiets. Onderweg zijn diverse plekken waar je aan wal kunt gaan voor een pauze en afkoeling in de rivier. Je hebt prachtig uitzicht over de meest fraaie rotspartijen. Vanaf Wasserzell wordt je kano na afloop weer opgehaald.

Overnachting in

Eichstätt - Wasserzell - Zum Hirschen

Dag 5

In de ochtend fiets je naar Eichstätt, vanwaar je verder kunt fietsen naar Pfünz (oud gerestaureerd Romeins fort) of Walting (totale tocht 36 km). Het dal van de Altmühl wordt hier wat weidser en de hellingen zijn vooral bijzonder door de fraaie jeneverbesvegetatie en een daar bovenuit torenend Romeins fort.

Maar je kunt je ook makkelijk een dag vermaken in Eichstätt. Daar heb je de tijd voor een bezoek aan de fraaie oude stad en de daarboven gelegen Willibaldsburg. Je moet zeker een bezoek brengen aan het kindvriendelijke geologische museum ernaast, met o.a. vele fossielen, fraaie aquaria en een speelse uitleg van de geologische aardgeschiedenis. Daarnaast is er nog een interessant historisch museum met onder andere een enorm skelet van een mammoet en een maquette van het grote Romeins fort bij Pfünz, dat je ook per fiets zou kunnen bezoeken.

Overnachting in

Eichstätt - Wasserzell - Zum Hirschen

Dag 6

Na het ontbijt eindigt jullie arrangement.

Met de trein kun je (inclusief evt. huurfietsen) terug naar Dollnstein/ Mühlheim om je auto op te halen. Je kunt ook terugfietsen naar je auto via de Altmühlradweg en later je bagage in Wasserzell ophalen. Tevens bestaat de mogelijkheid een transfer te regelen met de fietsverhurder (kosten ca. € 60,-, afhankelijk van het aantal fietsen).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Jullie overnachten in uitstekende ‘Gasthöfe’, met ruime kamers en prima en schone sanitaire voorzieningen. Je slaapt op tweepersoonskamers of familiekamers waar plaats is voor maximaal 4 personen. De accommodaties zijn niet specifiek kindvriendelijk, maar kinderen zijn er meer dan welkom. In Mühlheim ligt de fijne en mede met Juramarmer en Solhnofer Plattenkalk modern ingerichte accommodatie in het stille dorpje Mühlheim, vlakbij de befaamde fossielengroeve. Er is een heerlijk terras. De andere accommodatie in Wasserzell heeft een ruime tuin en terras waar kinderen fijn kunnen spelen, en een 'Biergarten' voor de ouders.....

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wilt u twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kunt u dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Jullie verblijven in Mühlheim op basis van logies en ontbijt. Bij je onderkomen kun je naar eigen keuze prima en gevarieerd eten. Maar in het nabijgelegen (5 km) Rögling vind je ook nog een Grieks restaurant. In Wasserzell zit ook het avondeten bij je verblijf. Daar wordt zeker rekening gehouden met de kinderen, meestal zijn er speciale menu's voor deze kleine gasten. Het restaurant bevindt zich niet hier altijd bij de kamers (meerdere gebouwen), maar in elk geval binnen ca. 100 meter.

Info kindvriendelijkheid

In alle accommodaties zijn kinderbedjes aanwezig en in het restaurant zijn kinderstoelen. Verder zijn kinderfietsen en fietszitjes verkrijgbaar.

Inbegrepen

 • 5 Overnachtingen in goede Gasthöfe
 • 5x Ontbijt
 • 3x Diner (in Wasserzell)
 • Bagagetransport dag 3
 • treinticket dag 4: Wasserzell-Dollnstein
 • 1 dag Kanohuur en -uitrusting incl. reddingsvest
 • Overdracht kano na afloop
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Treinticket dag 2: Solnhofen-Treuchtlingen
 • Fietshuur
 • Diner op dag 1 en 2
 • Lunches
 • Entrees

Over de activiteiten

Aangezien er kinderzitjes te huur zijn, kun je deze tocht maken met kinderen van alle leeftijden. Door de reddingvesten is het in de kano ook veilig voor peuters. De fietstochten die je maakt voeren grotendeels over vrij vlak tot licht glooiend terrein. Af en toe moet je een korte steilere helling overbruggen De kanotocht voert over een langzaam stromende rivier, met de stroom mee.

Extra dagen

Bij alle accommodaties zijn extra dagen bij te boeken. Het meest geschikt is de accommodatie in Wasserzell bij Eichstätt.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Fietshuur

Kinderfiets (vanaf € 86,- per persoon)

Je kunt uitstekende en degelijke kinderfietsen huren (24 inch frame), standaard met 3 versnellingen. De fiets is voorzien van een bagagedrager met klem. 

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering de lichaamslengte op te geven! Denk er aan dat de kinderen ten tijde van de vakantie misschien weer een paar centimeter gegroeid kunnen zijn!
Nota Bene: we raden met klem aan voor kinderen een fietshelm te gebruiken. In verband met hygiene en pasvorm worden die niet verhuurd en een fietshelm dien je dus zelf mee te nemen.

Huurfiets, 7 versnellingen (vanaf € 106,- per persoon)

Je kunt uitstekende en degelijke tourfietsen huren, standaard met 7 (naaf-)versnellingen.
De fietsen zijn voorzien van: reparatiesetje, fietsmand, slot en evt. een fietshelm, op basis van beschikbaarheid (betaling helm ter plekke).

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering uw lichaamslengte op te geven!

Huurfiets, 21 versnellingen (vanaf € 106,- per persoon)

Je kunt uitstekende en degelijke tourfietsen huren, met een sportieve derailleurversnelling. De fietsen hebben minimaal 21versnellingen, maar soms ok 24 of 27.
De fietsen zijn voorzien van: reparatiesetje, fietsmand, slot en evt. een fietshelm, op basis van beschikbaarheid (betaling helm ter plekke).

Voorwaarden: Je dient de fietsen bij boeking te reserveren. Vergeet vooral niet bij reservering je lichaamslengte op te geven!

Fietszitje achter

Je kunt voor kleine kinderen een veilig fietszitje voor achterop de fiets huren. Dit zijn plastic kuipstoeltjes met gordels en voetsteuntjes, geschikt voor kinderen tot ca. 20 kilo. Voorzitjes zijn niet verkrijgbaar.

Voorwaarden: Je dient het fietszitje bij boeking te reserveren.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Via de snelwegen kom je in de buurt van Kipfenberg bij het Altmühltal. Vandaar is het nog slechts ca. 45 min. tot de eerste accommodatie. Het Altmühltal ligt op ca. 750 km. rijden vanaf Utrecht.
De auto kan ook in Dollnstein, bij de fietsverhuurder, geparkeerd worden. Dat is makkelijk i.v.m. het ophalen na afloop van de reis.

Trein informatie

Het is weliswaar mogelijk met de trein op de plaats van bestemming te komen, maar i.v.m. het afhalen van huurfietsen is dit niet heel handig. Bovendien is de treinreis nogal omslachtig. Je dient de treinreis naar Solnhofen of Dollnstein te maken en vandaar per taxi verder naar Mühlheim. We raden aan om met de auto naar deze bestemming te reizen.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Dollnstein  08:08 - 16:50 2
Dollnstein– Amsterdam CS   13:02 - 21:58   2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

 

De reis is te starten van april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis, uitgaande van de heen- en terugreis met eigen auto.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Fietshelmen
We raden je sterk aan een fietshelm te dragen. Dit geldt zeker voor kinderen. Bij fietshuur: een helm behoort niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets (zie materiaalhuur), dus neem je deze zelf mee. Ook in verband met hygiëne en pasvorm is dit nodig.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Altmühltal

Fietsen en kanoën door natuurpark Altmühltal in Beieren

Gezinsvakantie langs pensions

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)