Costa Rica - Noord, 14 dagen Selfdrive over de ‘backroads’ van het noorden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Rondreis met huurauto langs hotels en lodges

Wandel door de nevelwouden van Monteverde door de kroonlaag van het mysterieuze woud waar takken zijn overladen met bromelia’s, orchideeën en varens. In deze epifyten huizen kleine zoogdieren en insecten. Ga op pad door het Parque Nacional Rincón de la Vieja met zijn warmwaterbronnen, watervallen en moddervulkaantjes. Laat je verrassen door vaak nieuwsgierige apen, toekans, neusbeertjes en gordeldieren. In het Tirimbina reservaat wandel je door laaglandregenwoud, met of zonder gids. De omgeving van de Arenal-vulkaan leent zich perfect voor een wandeling over hoge hangbruggen waarmee je je bevindt in de kroonlaag van het tropisch regenwoud. Deze actieve rondreis voor natuurliefhebbers eindigt met een strandverblijf op de zuidpunt van het Nicoya schiereiland. Een plek om heerlijk te luieren én tevens de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Cabo Blanco reservaat, met zijn droog tropisch woud, een zeldzaam ecosysteem dat Costa Rica rijk is.

Uniek aan deze reis

 • Nooit de weg kwijt met routeboek en gratis GPS
 • Verblijf boutique hotel nabij topstrand en Cabo Blanco Nature Reserve
 • Vulkanische activiteiten rondom Rincón de la Vieja
 • Wandelen in Rincon de la Vieja en Monteverde
 • All riks autoverzekering (alles inclusief, geen eigen risico en lage waarborg)
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Costa Rica - Noord

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van San José word je verwelkomd door de lokale vertegenwoordiger van SNP in Costa Rica. Een privé transfer brengt je naar het centrum van de hoofdstad van Costa Rica waar je verblijft in een goed middenklasse hotel in het centrum vlakbij het Jade Museum, het Goud Museum en het Nationale Theater. 's Avonds is er genoeg te doen in San José. Het SNP-reispakket geeft je natuurlijk de nodige tips voor leuke restaurantjes.

Overnachting in

San José

Dag 2

Op deze ochtend word je door onze lokaal agent verwelkomd in hun kantoor om je eventuele vragen en/of onduidelijkheden op te lossen. Een geruststellend begin van je reis. Na deze bijeenkomst heb je alle tijd om San José te verkennen en het rustig aan te doen na de lange vlucht van gisteren en het tijdsverschil. De lokale markt gesticht in 1880 is zeker een bezoek waard evenals het nationaal theater, het nationaal museum en het Goudmuseum.

Overnachting in

San José

Dag 3-4

In de ochtend wordt de huurauto bij het hotel afgeleverd, wel zo makkelijk. Met een routeboek in de hand en de GPS in de auto (zie NB Programma) reis je onbezorgd door Costa Rica. Je hebt de keuze om door het Braulio Carrillio Nationaal Park te rijden richting Puerto Viejo de Sarapiqui, of via de Poás vulkaan en de la Paz Watervallen naar San Miguel. De komende twee nachten verblijf je in de Sarapiquí Rainforest Lodge, gelegen in het  laagland regenwoud dat rijk is aan flora en fauna. Je vindt hier o.a. kapucijnapen, brulapen, toekans en andere mooie gekleurde vogels en luiaards. Morgen kun je een wandeling maken in deze omgeving. Dichterbij, namelijk in de tuin van de lodge kun je de 'dendrobatus pumilio' proberen te zoeken, de aarbeigifkikker. Naast de lodge ligt het Tirimbina Reservaat waar je kunt wandelen of deelnemen aan een educatieve cacaotoer. Ook zijn er mogelijkheden te over om een raftexcursie te maken op de rivier Sarapiquí of de omgeving te paard te verkennen. 

Verken het Tirimbina Reserve! Wandel de 100 meter lange hangbrug over de Sarapiqui rivier en verken 's ochtends het laaglandregenwoud van het Tirimbina Reserve onder begeleiding van een Engelstalige gids. Een leuke optionele excursie.

Overnachting in

Puerto Viejo de Sarapiquí - Sarapiqui Rainforest Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Wildlife & Cacao Tirimbina Reserve

Vanuit je verblijf in de omgeving van Puerto Viejo de Sarapiqui is een wandeling door het Tirimbina Reserve een aanrader. Wandel over een 100 meter lange hangbrug het reservaat in onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Er zijn meerdere paden die door het laaglandregenwoud leiden. ga op zoek naar luiaards, brulapen, toekans en nog heel veel meer. 

Inbegrepen:

 • Engelstalige gids
 • wandeling van 2 uur
 • entree Tirimbina Reserve

Extra Informatie:

 • de excursie vangt aan om 08.00 uur
 • duur excursie 2 uur
 • Tirimbina Reserver ligt naast de Sarapiquis Rainforest Lodge

Dag 5-6

Je rijdt verder naar La Fortuna waar je overnacht in de Lomas del Volcan lodge. Vanmiddag en morgen heb je de tijd om de omgeving te ontdekken rond de vulkaan de Arenal (1633 m) en diverse wandelingen te maken. Bewonder oude vulkanische lavastromen of relax in het warmwaterbad Eco Termales. Een nabijgelegen hotel biedt de mogelijkheid om van hun eigen warmwaterbaden te genieten. Voor de volgende dag is de 'skywalk' een aanrader. Deze oerwoudwandeling gaat over een serie hoge hangbruggen, die tussen de boomkruinen zijn gespannen. Onder begeleiding van een gids wordt tijdens de tocht het leven in de kroonlagen van het tropisch regenwoud uitgelegd waarmee de onschatbare waarde van dit ecosysteem evident wordt. Ook is er een mooi aangelegde kabelbaan voor degenen die minder van wandelen houden. En voor de echte avonturiers is er natuurlijk de 'skytrek'! Ook kun je wandelingen maken door de nevelwouden op de flanken van de vulkaan. 

Spannende avondexcursie! Verken in een wildreservaat van een lodge nabij la Fortuna de maar liefst 28 kikkersoorten die hier zijn geteld waaronder de in 't oog springende roodoogmakikikker. een leerzame en leuke tocht onder begeleiding van een Engelstalige gids. 

Verlenging met Caño Negro Reservaat! Voordat je naar La Fortuna rijdt, is het leuk om je reis te verlengen met een tweedaags arrangement naar de moerassen van Caño Negro. Je kunt er veel watervogels waarnemen maar tevens krokodillen, apen, leguanen, vleermuizen en kroonbasilisken. Zie hieronder voor meer informatie over het Caño Negro Reservaat. 

Overnachting in

La Fortuna - Lomas del Volcan

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Wild Frog Sanctuary by Night

Vanuit La Fortuna maak je een bijzondere avondexcursie. In ca. twee uur wandel je onder begeleiding van een Engelssprekende gids door het bos. Laat je ogen langzaam wennen aan de duisternis en je oren aan de geluiden. Van alles kun je tegenkomen, denk hierbij aan veel soorten kikkers, waaronder de roodoogboomkikker. Ook insecten en wellicht slangen kunnen ons pad kruisen. Wil je veel te weten komen over de dieren die je gaat zien, dan is het beslist de moeite waard om mee te gaan de duisternis in!

Inbegrepen:

 • Engelstalige gids
 • zaklamp

Extra Informatie:

 • de excursie vangt aan om 17.30 uur

Dag 7-8

Het beroemde nationale park Rincón de la Vieja (zie NB Programma) is het volgende reisdoel. De mooie rit (exclusief pauzes) duurt ca. 5 uur. In dit park met zijn 'droge' hellingbossen en een grassavanne, zijn allerlei 'kleine' vulkanische verschijnselen waar te nemen zoals hete gassen die uit de grond komen en borrelende modderputten. Rincon heeft tevens een echte vulkaan waar kleine verschijnselen zich aan de voet bevinden. Met de Las Pailas-wandeling (ca. 2,5 uur) zie je hete gassen uit de grond komen en hete grijswitte klei borrelen en pruttelen. Bij de waterval Laguna Azul kun je heerlijk badderen. Als het weer het toelaat kun je ook naar de top van de vulkaan klimmen mits je over een goede condoidtie beschikt. Rincón heeft ook een rijke dierenwereld. Het is een van de beste plaatsen om slingerapen, kapucijnapen, brulapen, gordeldieren en miereneters te zien. Behalve wandelen kun je er ook een canopy tour maken. Opgehangen aan een stalen kabel slingeren van boom tot boom. Zo kun je het leven in de boomtoppen van dichtbij zelf meemaken! 

Overnachting in

Rincón de la Vieja - Cañon Lodge

Dag 9-10

Vanuit Rincón rijd je verder naar de beroemde nevelwouden van Monteverde en Santa Elena. Het Santa Elena nevelwoudreservaat is pas enkele jaren geleden geopend om de druk op het nevelwoud van Monteverde te verminderen. Met een vergelijkbaar bos en minder toeristen, biedt het reservaat ook nog eens acht kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden aan. Het hotel voor deze avond ligt tussen deze twee beschermde gebieden in. Vlakbij het reservaat van Santa Elena is een 'skywalk', een serie hangbruggen tussen de boomtoppen door. Behalve de reservaten biedt Monteverde ook een vlindertuin, een orchideeëntuin (met 425 soorten!) die veel vogels, vlinders en insecten aantrekt, een kaasfabriek, een kolibrituin en uitstekende wandelmogelijkheden in de vele beschermde bossen. 

Verlenging naar de Golf van Nicoya! Voordat je op dag 11 doorrijdt naar Puntarenas, kun je je vakantie 'spicen' met een verblijf in de La Ensenada Lodge bij de Golf van Nicoya voor een fantastische ervaring in een vogelrijke omgeving met uitstekende gastheren van de lodge. Kijk hieronder voor meer informatie over de Golf van Nicoya.

Overnachting in

Monteverde - Cala Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 11-12

Je rijdt terug naar de hoofdweg om de weg te vervolgen naar Puntarenas. Met een ferry vindt de oversteek plaats naar Paquera om vervolgens door te rijden naar het zuidelijk puntje van het schiereiland Nicoya. De komende twee nachten verblijf je in een kleinschalig boutique hotel - slechts 8 bungalows - op 100 meter gelegen van het witte zandstrand van Santa Teresa, erkend als een van de 10 mooiste zandstranden van Costa Rica! Ontdekt in de jaren negentig door een enkele surfer, trekt de regio niet alleen liefhebbers aan van surfen en strand, maar ook van de natuur. Het Cabo Blanco Nature Reserve ligt vlakbij met zijn verscholen baaitjes en strandjes. Je treft er voorts mooie wandelroutes aan met prachtige uitzichten. Er zijn goede golven en faciliteiten aanwezig om boardsurfen te leren. Net buiten Montezuma tref je een mooie waterval aan die een stukje te beklimmen is.

Upgrade naar beach resort! We kunnen je een verblijf in het Ylang Ylang Beach Resort van harte aanbevelen.

Overnachting in

Playa Santa Teresa

Dag 13

Je reist terug naar San José waar je aan het einde van de dag de huurauto inlevert. Je overnacht weer in het middenklasse hotel in het centrum waar je ook de eerste nacht van je reuis hebt doorgebracht.

Overnachting in

San José

Dag 14

Na je ontbijt vindt de privé transfer plaats naar de internationale luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland/België.

Verleng je reis met bijzondere reisarrangementen! Denk hierbij aan verlengingen naar de Caraïbische kust bij het Cahuita National Park, de Pacifische kust nabij Uvita, een bezoek aan Costa Rica's meest biodiverse Nationale Park Corcovado of een verlenging naar de archipel van Bocas del Toro in het noordwesten van Panama.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Pacific * Strand Uvita

Verblijf vanuit kleinschalig hotel

3 dagen v.a. € 162
Prijs per persoon bij min. 2 personen

NB Programma

 • Let op dat het park Rincon de la Vieja op maandag is gesloten. Mocht je hier veel tijd in willen doorbrengen, houd dan rekening met de dag waarop het arranagement aanvangt.
 • Vanaf 1 januari 2019 is de huurauto standaard voorzien van een gratis GPS, handig voor onderweg! 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Afhankelijk van uw keuze en reisgezelschap, overnacht u in een-, twee-, drie- of vierpersoonskamers met eigen sanitair in middenklasse hotels en lodges.

Duurzaamheid

In Costa Rica is duurzaamheid een hot item. Er is veel animo onder lokale touroperators, B&B’s en hotels om zich vrijwillig te laten certificeren op het gebied van duurzaamheid. Het certificerings systeem (CST) begint ook internationaal aandacht te trekken. Met het aantal groene blaadjes (oplopend van 1 tot 5), wordt het beleid en de uitvoering op het gebied van duurzaam toerisme aangegeven. Onze agent in Costa Rica voert een actief beleid en is sinds 2010 in het bezit van de hoogste onderscheiding (5 blaadjes) die middels twee assesments daarna, behouden is. De agent is initiatiefnemer van de tweejaarlijkse internationale conferentie over duurzaam toerisme. Voor de samenstelling van de SNP-reizen worden zoveel mogelijk kleinschalige accommodaties met costaricaanse eigenaars geselecteerd. Tweemaandelijks worden er trainingsessies georganiseerd voor lokale hotels op het gebied van duurzaamheid, en wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partners die óók gecertificeerd zijn. In 2017 zet men de 'Jornadas Educativas' voort, gratis trainingsessies om mensen woonachtig in afgelegen toeristische gemeenschappen te bekwamen in disciplines als klanttevredenheid, kwaliteit, basisboekhouding, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. In 2017 worden er nieuwe zonnepanelen op het dak van het kantoor van de agent geplaatst om zelfvoorzienend te zijn in het energieverbruik. De 'Caravana Tica', een roadshow waar men een boodschap van duurzaamheid uitdraagt door het hele land, wordt weer opgepikt. Door het overlijden van de bekende Costaricaanse acteur Cesar Melendez, die zich altijd inzette voor deze roadshow, lag deze enige tijd stil.

Inbegrepen

 • Airporttransfer bij aankomst in San José
 • Autohuur 11 dagen (incl. uitgebreide verzekeringsdekking en ongelimiteerde km's)
 • Overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • boekje Te gast in Costa Rica & Panama
 • Landkaart en routebeschrijving (lokaal te ontvangen)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en drankjes
 • entrees nationale parken (US$ 15 pp per park)
 • ferry Puntarenas-Paquera
 • kosten m.b.t. autohuur (o.a. brandstof)
 • optionele excursies
 • persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs en fooien)

Huurauto inbegrepen

De autohuur is gebaseerd op de meest uitgebreide verzekeringsdekking (full cover) zonder eigen risico. De standaard autohuur bij deze rondreis is gebaseerd op het aantal personen:

 • 1-3 personen: Suzuki New Vitara (of vergelijkbaar) incl. airo
 • 4 personen: Suzuki Grand Vitara (of vergelijkbaar) incl. airco
 •  5 personen: Toyota Fortuner (of vergelijkbaar) incl. airco

De huurauto is standaard voorzien van een smartphone met WAZE, waardoor je nooit de weg kwijt raakt. Lekker makkelijk navigeren.  De smartphone heeft internet bereik en kan als hotspot dienen waardoor je met je eigen smartphone (of I-Pad) eveneens online bent.

Indien je de beschikking wilt hebben over een andere huurauto dan die bij de reis is inbegrepen of reis je in grotere reisgezelschappen en wil je één huurauto (mogelijkheid met chauffeur), wij adviseren je hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik;hier.

Over de activiteiten

Deze reis hebben wij aangeduid met een niveau 1. Alle excursies of wandelingen zijn optioneel dus je kunt zelf de reis zo licht of zwaar maken als je wilt. Houd er wel rekening mee dat de hitte in de tropen vermoeiend kan zijn en het reizen enigzins kan verzwaren.

Geschikt voor kinderen

vanaf 16 jaar en ouder

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op San José.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Dit arrangement kan het gehele jaar geboekt worden. San José heeft een aangenaam lenteklimaat met overdag circa 25 °C en zwoele nachten. De natste maanden van het jaar zijn mei, juni en oktober; de droogste maanden november tot en met april. In de droge tijd kan het echter ook hard regenen en in de natte tijd zal ook zeker de zon schijnen. Regen valt bijna altijd in stevige stortbuien en het verschil tussen de droge en de natte tijd is dat deze buien in de natte tijd wat langer duren. De ervaring heeft geleerd dat zowel de natte als de droge periode hun eigen charme hebben. Dat maakt dat je eigenlijk geen peil kunt trekken op het weer in Costa Rica, en het hele jaar door kunt reizen!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Costa Rica ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Er zijn briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 Colones in omloop. Munten zijn er van 5, 10, 20, 25, 50, 100 en 500 Colon. Voor één euro ontvang je ongeveer CRC 574 (december 2016). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com of www.xe.com.  Tijdens deze reis door Costa Rica dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden, drankjes, ferry dag 12, excursies, entrees, souvenirs, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. De luchthavenbelasting bij vertrek bedraagt US$ 29 pp (2016). Voor elke dag dat je in Costa Rica verblijft, geef je gemiddeld minimaal US $60 p.p. per dag uit. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Wij adviseren je zakgeld mee te nemen in de vorm van een pinpas en creditcard. Cash is niet nodig. Bij de bank BAC San José is het mogelijk met zowel Visa, Mastercard en Cirrus te pinnen. Je kunt zowel US$ als Colones pinnen. Deze banken vind je in de plaatsen San José, La Fortuna, Quepos, Limon en Liberia. Ook kun je geld pinnen bij de HSBC bank. Bij de banken Banco Nacional en Banco de Costa Rica kun je alleen maar Colones pinnen. Het gebruik van traveller cheques raden wij af. Bellen met een mobiele telefoon kost ongeveer € 2,25 per minuut (afhankelijk van je telecomprovider). Gebeld worden kost ca. € 1 per minuut. Met de meest gangbare telecomproviders heb je een bereik van 80-90% in het land. Indien je verwacht veel te moeten bellen, kun je ter plaatse een telefoonkaart (tarjeta telefonica) aanschaffen.

 • Dagrugzak (10 liter)
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter

Neem bij voorkeur je bagage mee in een grote weekendtas (zijn wat flexibeler dan hardshell koffers) of rugzakken. Rugzakken nemen meestal minder ruimte in beslag wat in de soms wat kleine kamers handig is en je bent met een rugzak iets wendbaarder. Neem je handbagage mee in een kleinere rugzak.

Qua kleding raden we je aan luchtige maar ook bedekkende zomerkleding mee te nemen. Denk hierbij aan een dunne lange en korte broek, zwemkleding, regencape, sweater, T-shirts met lange en korte mouwen. Houd er rekening mee dat lichtgekleurde kleding in het regenwoud eerder vies wordt en dat vlekken er moeilijker uit te krijgen zijn. Voor een eventueel wat koelere nacht is een dunne trui aan te raden. De tropische regens kun je van het lijf houden met regencapes. Om te lopen heb je stevige schoenen of sandalen nodig. Wat plastic zakken voor als het regent zijn altijd handig. Het meenemen van een muskietennet is niet noodzakelijk. Alle hotels hebben horren waarmee muggen zoveel mogelijk worden buitengehouden.

 • Let op! Indien je via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat u nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per abuis de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.
 • Extra veiligheidsmaatregelen Schiphol op rechtstreeks vluchten naar de Verenigde Staten. Reizigers met een vlucht naar of via de Verenigde Staten dienen rekening te houden met een mogelijke extra controle op elektronische apparatuur in de handbagage. De maatregel geldt voor het vervoer van elektronica met batterijen in de handbagage zoals telefoons, laptops en camera's. Wanneer de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes kan worden gehaald, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in.

Voor een bezoek aan Costa Rica moet u een paspoort hebben dat bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Costa Rica via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Costa Rica via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. U moet beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet bovendien minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over voldoende financiële middelen tbv. uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Costa Rica (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Costa Rica

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).


Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Costa Rica binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Costa Rica zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Costa Rica komt het hele jaar in enkele delen van het land Malaria voor, zoals in de provincies Matina en Talamanca. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medische advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue (Knokkelkoorts) komt vooral tijdens het regenseizoen voor. Om besmetting te voorkomen, dient u zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen
Costa Rica staat bekend als een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van politiek en bevolking is dat zeker nog altijd het geval, op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. In de ogen van veel Costaricanen is de toerist een rijke westerling met een dure tas, dure schoenen, een duur horloge, een onbetaalbare camera en misschien wel een dure zonnebril. Het enige wat daar tegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:

 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren (paspoort, visum, rijbewijs etc.) en bewaar die apart van de originelen.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Costa Rica trekken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov van de Amerikaanse overheid.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

CR_Blue_Jeans_poisened_dart_frog_Sarapiqui_WEB.jpg

Costa Rica - Noord

Selfdrive over de ‘backroads’ van het noorden

Rondreis met huurauto langs hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten