Colombia - Vogel- en natuurreis, 18 dagen Meeste vogels ter wereld in adembenemende landschappen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogel- en natuurreis vanuit hotels en lodges

Voor zowel de fanatieke vogelaar als de liefhebber van natuur en vogels is Colombia één van de meest aantrekkelijke bestemmingen ter wereld. De diversiteit is ongeëvenaard, getuige de maar liefst 1903 getelde vogelsoorten. Het hoogste aantal ter wereld. Deze diversiteit aan vogels is alleen maar mogelijk door een grote variatie in habitats. En dat is nu precies wat deze reis biedt. De landschappen zijn net zo afwisselend als de kleurrijke goed zichtbare vogels. Geniet van de overweldigende natuur met vele soorten kolibries, toekans, papegaaien en tangara’s. Door de hoogtes tijdens deze reis - variërend van zeeniveau tot boven de 4000 meter - verkrijg je een maximale afwisseling. Veel endemische soorten hebben weinig overlap met vogels in andere landen in de regio. Met ons verblijf in een ProAves natuurreservaat ondersteun je direct de bescherming van unieke habitats. Met wereldrecords op het gebied van aantallen vogels en aantal endemische soorten op één plek (Santa Marta) én bovendien de beste koffie ter wereld, is deze reis een must voor elke gepassioneerde vogelliefhebber. De gastvrije Colombianen verwelkomen je hartelijk.

Uniek aan deze reis

 • Kans op 350 vogelsoorten waaronder veel endemen
 • Meeste vogelsoorten ter wereld (ruim 1900!)
 • ProAves vogelreservaat El Dorado in Sierra Nevada de Santa Marta
 • Directe KLM vlucht
 • Vogelen van de Andes op 4000 meter tot aan kustmoerassen
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Colombia - Vogel- en natuurreis

Voor zowel de fanatieke vogelaar als de liefhebber van natuur en vogels is Colombia één van de meest aantrekkelijke bestemmingen ter wereld. Colombia is het land met de meeste vogelsoorten: ruim 1900. En er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt! Deze reis gaat door dat deel van Colombia waarin deze indrukwekkende diversiteit zich concentreert, zodat we met betrekkelijk kleine reisafstanden enorm veel verschillende vogels en andere natuur kunnen beleven. We reizen door het centrum van het land met drie vrij dicht op elkaar gelegen, parallelle bergmassieven. Deze zorgen voor een ongelooflijke afwisseling in klimaat, habitats en aanwezig leven. Binnen een uur rijd je naar een kurkdroge hete vallei, naar de drijfnatte hellingen van een nevelbos, naar het barre hooggebergte van de Andes, en weer terug. Deze afwisseling in landschappen zorgt er ook voor dat er weinig uitwisseling is tussen de gebieden, zodat elk bergmassief zijn eigen verzameling unieke vogels heeft. Daarbij komt nog dat het hele gebied adembenemend mooi is. Je vindt er lieflijke rivierdalen, felgroene hellingen, en de besneeuwde toppen van de majestueuze Andes. Als afsluiting van de reis staat de bergreeks Santa Marta aan de Caribische kust op het programma. Dit geïsoleerde berggebied vormt een vierde, landschappelijk al even prachtig, afzonderlijk ecosysteem van de Colombiaanse Andes.

Ook de Colombianen zelf zijn de moeite waard! Ze zijn gastvrij, hartverwarmend vriendelijk, optimistisch, en bezitten veel diepgang. Ze hebben veel meegemaakt, maar gelukkig heeft het geweld en de onveiligheid zich teruggetrokken tot in de uithoeken van het land, waar wij bewust niet eens in de buurt zullen komen. Ook valt op dat natuur en natuurbescherming meer leeft dan in veel andere Latijns-Amerikaanse landen. Vrijwel alle accommodaties hebben feeders voor de vogels. Met deze reis ondersteunen we ProAves, die 18 vogelreservaten in haar beheer heeft. De reis richt zich niet op het fanatiek najagen van zoveel mogelijk zeldzaamheden en endemisch soorten, maar op het genieten van de afwisseling, het landschap, de mensen, de kleuren, en de spectaculaire soorten van de Colombiaanse Andes. Toch zullen we heel veel vogels zien, en het zal de ervaren reizigers die in Peru, Costa Rica, Brazilië of Suriname zijn geweest, opvallen hoeveel van deze soorten ze nooit eerder gezien hebben.

Dag 1

Na aankomst in Bogotá worden we hartelijk verwelkomd op de luchthaven door onze lokale gids en chauffeur. We rijden in ca. 2 uur naar onze rustieke accommodatie nabij het dorpje Guasca. We kiezen bewust voor een verblijf buiten Bogotá. Hierdoor hebben we weinig overlast van de drukke stad en haar verkeersopstoppingen en beginnen we de reis op een landelijk gelegen locatie. In de tuin en omgeving van dit hotel kunnen we mogelijk in het laatste daglicht al onze eerste Colombiaanse vogels zien.

Overnachting in

nabij Guasca

Dag 2

Vandaag staat ons een enerverende dag te wachten in de oostelijke Andes. We vertrekken al vroeg met onze privé bus naar de op ruim 3400 meter hoogte gelegen ingang van het Chingaza National Park. We wandelen in de letterlijk en figuurlijk adembenemende wereld van de páramo, waar we op zoek gaan naar hoogtespecialiteiten als Tawny antpitta, Red-crested Cotinga en Black-chested Buzzard-eagle. Het landschap wordt bepaald door de pilaren van honderden frailejones (‘dikke monniken’), de bizarre cactusachtige planten die op de schouders van hun eigen afgestorven resten de koude grond ontvluchten. We verwonderen ons over het tapijt vreemde planten die als een reusachtige spons al het water weten te bewaren voor droge tijden. Wanneer de wolken naar beneden vallen, zakken we langzaam af naar de kreupelhout-achtige begroeiing van de hellingen, waar we uitkijken naar onder andere de schitterend gekleurde Scarlet-bellied Mountain Tanager, de endemische Silvery-throated Spinetail, en de bijna endemische oranjegrijze Rufous-browed Conebill. Ook zoeken we naar de speciale hoogte-kolibries zoals Tyrian Metaltail, de bijzonder gekleurde Coppery-bellied Puffleg, en de indrukwekkende Great Sapphirewing. Maar we hebben ook aandacht voor de vele soorten prachtig bloeiende orchideeën, die in alle kleuren en vormen de fotografen zullen bezig houden.

Vanuit het hotel nemen we een ontbijt- en lunchpakket mee om vandaag optimaal te genieten van de prachtige vogels en landschappen. We bezoeken in de middag nog een klein wetland, waar we op zoek gaan naar de (de naam zegt het al) endemische Bogotá Rail, Spot-flanked Gallinule en de verborgen levende Noble Snipe. Op het water maken we kennis met de Andean Coot (speciale Colombiaanse ondersoort met geel op de snavel), de fraaie Pied-billed Grebe en de Andean Teal. Na een enerverende en vermoeiende dag keren we terug naar onze accommodatie nabij Guasca, alwaar we 's avonds genieten van het diner in het restaurant. Mogelijk horen we ‘s nachts de Tropical Screech-owl roepen in de hoteltuin.

Overnachting in

nabij Guasca

Dag 3

Na het ontbijt rijden we naar Honda. Zonder stoppen is dit een rit van ca. 5 uur, maar uiteraard lassen we onderweg een pauze in. We dalen eerst de oostelijke Andesbergrug af via de westhelling, en onze eerste stop is bij de Jardín Encantado, waar we voor het eerst kennis maken met wat voor velen het hoogtepunt zal zijn van de reis: hummingbird-feeders. En we vallen meteen met de neus in de boter want de feeders van deze privé-woning (het is een mooi voorbeeld van een uit de hand gelopen hobby) behoren tot de meest spectaculaire van de wereld. Je kunt hier tien verschillende soorten in twee uur zien, waaronder spectaculaire exemplaren als de slechts 6 cm grote Gorgeted Woodstar, en de ongelooflijk fraai gekleurde Ruby-topaz Hummingbird. Ster van de show is de endemische Indigo-capped Hummingbird die hier talrijk en niet te missen is. Stuk voor stuk zijn het dankbare fotomodellen, zelfs als je niet over een enorme telelens beschikt.

Hierna dalen we langzaam af naar de warme en droge Magdalena-vallei, en omdat we steeds lager komen, hebben we kans op steeds weer andere soorten vogels. We zorgen dat we op tijd in de koloniale stad Honda aankomen, zodat we nog even tijd hebben om wat vogels te kijken langs de Magdelena river. We maken hier kans op nieuwe soorten als Colombian Chachalaca, Yellow-crowned amazon, Spectacled parrolet en de indrukwekkend grote Ringed kingfisher.

De komende twee nachten nemen we onze intrek in een prachtige posada, een koloniaal gebouw daterend uit 1780. In 2010 is het gebouw gerestaureerd en opende het haar deuren als boutiquehotel voorzien van spa, een heerlijk verkoelend zwembad, bar en restaurant. De posada ligt op een steenworp afstand van de Magdalena rivier.

Overnachting in

Honda

Dag 4

Vanuit de prachtige koloniale stad Honda als uitvalsbasis, hebben we vandaag een volledige dag om Honda en omgeving te verkennen. We maken een ontspannen wandeling op het prachtige terrein van een hacienda, net buiten het stadje, een gevarieerd gebied met ontzettend veel vogelsoorten zoals Blue-headed parrot, Capped Heron, Masked en Black-crowned tityra, Russet-throated puffbird, Laughing en Aplomada falcon. Voor wie even genoeg vogels gezien heeft, is er na de lunch in het hotel gelegenheid om door de met historie overladen straten van Honda te struinen, waar de vroegere rijkdom van deze mooie havenstad aan de rivier nog rondwaart. Degenen die geen genoeg kunnen krijgen van al die fraaie vogels kunnen verder hun hart ophalen door nog een wandeling te maken langs de zijrivier van de Magdelena rivier, die door Honda stroomt en groene, vogelrijke oevers kent. In de avond kunnen we voor het diner een van de vele leuke restaurantjes van Honda opzoeken.

Overnachting in

Honda

Dag 5

We verlaten Honda weer vroeg met een ontbijtpakket op zak. We beginnen aan de lange rit (5 uur excl. pauze) richting het Parque Nacional Nevado del Ruiz in de centrale Andes. Na enkele uren rijden winnen we snel hoogte. We stappen uit bij het bergmeertje Laguna Negra waar we op het spiegelgladde water van het meer de met een opvallende blauwe snavel uitgeruste Andean Duck kunnen aantreffen. Verder kijken we in de kniehoge begroeiing uit naar vogels als Many-striped Canastero, Tawny Antpitta en Brown-backed Chat-tyrant. Tenslotte bereiken we de weidse openheid van de besneeuwde bergen en de karakteristieke frailejones-bossen op de páramo. Vanuit een bezoekerscentrum genieten we van de overweldigende pracht van de enorme Andes, en tegelijk van de kleine bewoners ervan, zoals Glossy Flowerpiercer, Andean Tit-Spinetail en de letterlijke topper Stout-billed Cinclodes (tot 5200 meter hoogte te zien!). Bijzondere aandacht is er voor de endemische Buffy Helmetcrest, een spectaculaire kolibrie die alleen op deze hoogte en alleen in dit gebied voorkomt.

Op weg maar beneden bezoeken we het kuuroord Termales del Ruiz met zijn geneeskrachtige zwavelbaden (we zitten hier in vulkanisch gebied). Terwijl de lunch wordt bereid bezoeken we de kolibriefeeders in de tuin van het hotel, waar we kans maken op onder meer prachtige soorten als Shining Sunbeam, Rainbow-bearded Thornbill en de koninklijk mooie Golden-breasted Puffleg. Na de lunch dalen we verder af, en gaan via Manizales door naar ons hotel in vogel- en natuurreservaat Tinamú. In onze schitterende lodge hebben ze er alles aan gedaan om het vogelliefhebbers naar de zin te maken.

Overnachting in

Tinamú Birding Nature Reserve

Dag 6

Het Tinamú Birding Nature Reserve reservaat staat bekend om zijn grote hoeveelheid vogelsoorten op een relatief klein oppervlak, er zijn er maar liefst 240 geteld. We verkennen deze ochtend voor het ontbijt het natuurreservaat, waarin we op zoek gaan naar Moustached puffbird, Grey-headed Dove, Black-chested Jay en Cocoa woodcreeper. Veel migrerende vogelsoorten komen hier in september en oktober naar toe om de intredende winter op het noordelijk halfrond te ontvluchten, zangertjes uit Noord-Amerika als Blackburnian en Black-and-white Warbler. Na het ontbijt gaan we verder met de verkenning van het vogel- en natuurreservaat. De SNP-reisleider wordt hierbij geassisteerd door een lokale vogelgids, die het privé terrein rondom de lodge op zijn broekzak kent. We gaan op zoek naar onder andere Little tinamu (waaraan de lodge zijn naam heeft ontleend), Bar-crested Antshrike, White-bearded Manakin, Scaled Antpitta, en de verschillende, moeilijk te vinden antbirds die in de dichte bamboe leven. Vaak weet de lokale gids een slaapplaats te vinden voor de ’s nachts jagende Common Potoo, een bijzondere nachtzwaluwachtige die door zijn geweldige camouflage niet of nauwelijks zelf te vinden is. Terug bij de lodge genieten we van de vele feeders, die makkelijk te fotograferen vogels aantrekt zoals de Acorn Woodpecker, Green Honeycreeper, Bay-headed en Flame-rumped tanager, en uiteraard weer vele soorten kleurrijke kolibries. 

Tinamú biedt met zijn 15 hectare droog tropisch bos op ca. 1200 meter hoogte ook het ideale habitat voor veel soorten zoogdieren (zoals luiaard), reptielen, vlinders, planten en bomen. Aan de basis van het biodiverse ecosysteem staat de passie en visie van de Londoño Jaramillo familie, die 40 jaar geleden langzaam de koffie- en bananenplantages omzette in secundair tropisch bos. 

Overnachting in

Tinamú Birding Nature Reserve

Dag 7

We staan vroeg op om voor een dagexcursie naar het op ongeveer 2500 meter hoogte gelegen Rio Blanco. De bus brengt ons in ca. 1.5 uur naar deze bijzondere plek. Hier zijn hummingbird-feeders die weer andere kolibries aantrekken, waaronder schoonheden als Tourmaline Sunangel, Buff-tailed Coronet en Collared Inca. Maar de grote attractie zijn hier toch wel de unieke antpitta-feeders, die de meestal zeer schuwe en moeilijk waar te nemen (laat staan te fotograferen) Chestnut-crowned, Brown-banded (endemisch en bedreigd), Slate-crowned en vaak ook Bicoloured Antpitta vol in het zicht hun wormpjes laten verorberen. Rondom de Rio Blanco lodge - waar we lunchen - kunnen we genieten van prachtige vogels als de felgekleurde Blue-winged Mountain-tanagers, de smaragdgroene Greyish-throated Toucanet, en de opvallend tamme Masked en White-winged Flowerpiercers, die de nectar uit de bloemen in de tuin stelen door hun kelk lek te prikken. We wandelen over mooie trails door de bossen, waarbij een lokale gids ons meeneemt naar de antpitta-feeders meeneemt.

We hebben de hele dag om te genieten van deze bijzonder mooie vogelsite. In het bos wekken de luidruchtige en kleurrijke Black-billed Mountain-Toucan, Crimson-mantled Woodpecker, Masked Trogon, Golden-headed Quetzal, en Golden-plumed Parakeet ook de bewondering van de minder fanatieke vogelaars. Verder gaan we op zoek naar mixed-species flocks, waarin met name de schitterende gekleurde tangara’s opvallen, zoals Beryl-spangled Tanager, Blue-and-black Tanager, Lacrimose Mountain-tanager en, met wat geluk, de nomadische en luidruchtige White-capped Tanager. Maar misschien nog wel het meest indrukwekkend zijn de aantallen soorten die in één groep kunnen voorkomen, waarbij het je letterlijk duizelt van alle vogels die aan alle kanten om je heen dartelen, en de hulp van de lokale gids bij de determinatie meer dan welkom is. Het is geen uitzondering dat een groep meer dan twintig verschillende soorten bevat, zoals Pearled Treerunner, Tyrannine Woodcreeper, Golden-faced Tyrannulet, en de bijna endemische Golden-fronted Whitestart. Hoewel het bepaald niet makkelijk vogels kijken is in het dichte woud, zullen we de lijst met vele tientallen soorten kunnen uitbreiden. Aan het eind van de dag keren we weer terug naar Tinamu. 

Overnachting in

Tinamú Birding Nature Reserve

Dag 8

Na het ontbijt nemen we afscheid van het Tinamú Birding Nature Reserve in Manizales. We rijden we in ca. 3 uur naar het mooie koloniale dorp Salamina. Het is één van de oudste en mooiste koffiedorpen van de Zona Cafetera en ligt op een heuvel omringd door groene bergen. 's Middags ben je vrij om bv. rond te lopen in het dorp.

Overnachting in

Salamina

Dag 9

Na een heel vroeg ontbijt rijden we over een avontuurlijke weg, via het pittoreske bergdorp San Felix naar de Valle de Samaria. De weg naar deze vallei is niet in de allerbeste staat, maar we rijden speciaal in 4x4 jeeps omhoog. Het zal een ware belevenis zijn. Onderweg stoppen we regelmatig op verschillende hoogtes. We gaan op zoek naar onder meer Emerald Tourcanet, Blue-winged Mountain-tanager en Blue-capped tanager. Bij goede thermiek maken we kans op roofvogels als Broad-winged en Sharp-shinned Hawk. In de Valle de Samaria bevinden zich talloze waspalmbomen, die een hoogte van 60 meter kunnen bereiken. Sinds 1985 is dit een beschermd natuurgebied om de waspalm te beschermen. We maken een (kleine) kans op in 1995 herontdekte Yellow-eared Parrot, die afhankelijk is van deze palmensoort. We genieten van een heerlijke lokale lunch boven in de bergen, op een gastvrije boerderij. Van hieruit maken we een wandeling door ‘elfin forest’, en gaan we op zoek naar bijzonderheden als Masked Trogon, Bronze-winged Parrot, Black-billed Mountain-toucan, en de zeer lokale Golden-plumed parakeet. In de namiddag keren we terug naar Salamina.

Overnachting in

Salamina

Dag 10

Na het ontbijt rijden we door de bergen van de centrale Andes door koffie- en bananenplantages richting het noordwesten. We volgen voor een deel van de rit de Cauca rivier, de op een na langste rivier van Colombia, die de westelijke en centrale Andes ketens van elkaar scheidt. Het belooft een rit te worden met fraaie vergezichten. Onderweg stoppen we in La Merced voor een bezoek aan uitzichtpunt El Tambor. We wandelen naar Hacienda Villa Amparo, waar we genieten van een lunch voor we weer verder rijden.

In de loop van de middag komen we aan in het op 2000 meter hoogte gelegen Jardín, dat in Colombia algemeen gezien wordt als één van de mooiste dorpjes door het onaangetaste koloniale karakter, en door de veelheid aan groen in de tuinen en omliggende bergen. We verblijven in een hotel in het centrum. Als we eenmaal ingecheckt zijn wandelen we direct naar één van de hoogtepunten van deze reis, een aan de rand van het dorp gelegen ‘lek’ (baltsplaats) van de Andean Cock-of-the-Rock. Met enig geluk nemen we enkele briljant gekleurd mannetjes waar, die zich uitsloven voor een vrouwtje dat ergens in de struiken stiekem toekijkt. Daarna scannen we nog even de rivier op White-capped Dipper, Black Phoebe, en met enig geluk misschien zelfs een Torrent Duck. In de avond wachten de restaurantjes rondom het fraaie centrale plein op ons. Niet voor niets is dit sfeervolle plein uitgeroepen tot een nationaal monument.

Overnachting in

Jardín

Dag 11

Met een lokale vogelgids vertrekken we vroeg in de ochtend met 4x4 jeeps voor een enerverende dagtour naar het natuurreservaat ‘Loro Orejamarillo’. Hier is een beschermingsprogramma opgezet  om de kritiek bedreigde Yellow-eared Parrot van de ondergang te redden. Deze grote ara-achtige vogels zijn zowel qua voeding als nestelplek volledig afhankelijk van de waspalmen die hier nog in voldoende aantallen te vinden zijn. Door de inspanningen herstelt de populatie zich langzaam. We hebben zeker kans om een groep van deze bijzondere vogels over te zien vliegen. Gelukkig is er echter nog veel meer te zien en te beleven in dit bijzonder vogelrijke gebied. De bossen zijn indrukwekkend behangen met epifyten als bromelia’s en orchideeën, en vanuit de bergen is het uitzicht op Jardín indrukwekkend.

We beginnen met een heerlijk ontbijt op een prachtige plek, buiten bij een bijzonder gastvrij gezin, met uitzicht op kolibrie-feeders. Met de gastvrouw, tevens ‘ant-pitta whisperer’, gaan we naar een bijzonder plekje in het bos, waar ze zal proberen om ons van zeer dichtbij kennis te laten maken met Rufous Antpitta, Chestnut-naped Antpitta en soms zelfs een Black-and-green Fruiteater, die letterlijk uit haar hand eten. Daarna dalen we weer af langs dezelfde weg, soms stukken wandelend, op zoek naar bijzonderheden als Ocelated Tapaculo, Mountain Cacique, Red-bellied Grackle, Buff-breasted en Lacrimose Mountain-tanager, en misschien zelfs wel een groepje enigmatische White-capped tanagers. Verder genieten we van het wonderschone groene landschap, waar het leven vanaf lijkt te spatten. Na de terugrit zal een verfrissing op het plein extra lekker smaken. In de avond zoeken we weer een gezellig restaurant in het levendige Jardin.

Overnachting in

Jardin

Dag 12

Vroeg in de ochtend reizen we af richting de luchthaven van Medellín voor de binnenlandse vlucht naar Santa Marta aan de Caribische Zee. Na aankomst rijden we door naar het landelijk en rustig gelegen hotel in Minca, op ongeveer 600 meter hoogte in de uitlopers van het machtige hooggebergte Sierra Nevada de Santa Marta. In de tuin van het hotel is de luidruchtige Bicoloured wren nadrukkelijk aanwezig, en in de hoge bomen zitten vaak soorten als Yellow Oriole, Baltimore Oriole, Greyish en Buff-throated Saltator, Collared Aracari, en soms ook de uitzinnig mooi gekleurde Keel-billed Toucan. Na het diner genieten we buiten nog van de relatieve warmte, wellicht dat we de Black-and-White Owl nog kunnen horen en zien.

Overnachting in

Minca

Dag 13

's Ochtends vroeg worden we gewekt door de luidruchtige Bicoloured Wren, een groepje van de brutale en kleurrijke Black-chested Jay, of door de bizarre geluiden van de Crested Oropendula. Na het ontbijt worden we opgewacht door een lokale gids en enkele 4x4 jeeps die ons vandaag in een ontspannen tempo in ca. 2 uur verder omhoog zullen brengen naar het ProAves vogel- en natuur reservaat El Dorado. Het reservaat heeft een subtropisch klimaat en is met maar liefst 28 endemische vogelsoorten het kroonjuweel van de Colombiaanse vogelwereld en daarmee van deze reis. We hebben de hele ochtend de tijd om naar onze lodge te rijden. Onderweg stoppen we om te wandelen en vogels te kijken. Net boven het dorp zoeken we naar de Swallow Tanager, Golden-winged Sparrow, Squirrel Cuckoo, en Whooping Motmot. Iets hogerop gaan we een poging wagen voor onze eerste Santa Marta endemen, zoals de Santa Marta Foliage-gleaner, Santa Marta Brush-finch en Santa Marta Antbird.

Eenmaal gearriveerd bij de prachtige lodge zoeken we onze kamers op. Hierna kunnen we lunchen in de eetruimte van de lodge. Deze ProAves lodge doet er echt alles aan om het vogelen makkelijk en aangenaam te maken. De feeders trekken spectaculaire soorten aan als Lazuline Sabrewing, Brown Violet-ear, Crowned Woodnymph en de met een hagelwitte staart uitgeruste, ook weer endemische White-tailed Strafrontletaan. Op de voederplanken zitten kleurrijke zangertjes als Black-capped Tanager, Bay-headed Tanager en Blue-naped Chlorophonia. Maar ook de enorme Band-tailed Guan wil een deel van de bananen hebben en op de composthoop komen de normaal gesproken uiterst schuwe Black-fronted Wood-quails soms van de overgebleven rijst snoepen. In het bos direct rondom de lodge gaan we verder op zoek naar flitsende soorten als Santa Marta Toucanet, White-tipped Quetzal en Golden-breasted Fruiteater. Het is moeilijk te geloven dat in een zo comfortabele omgeving met wijn, heerlijk eten en wifi, zoveel natuur voorhanden is. Na het diner (niet inbegrepen) gaan we met de lokale gids nog op zoek naar nachtvogels, waarbij de pas ontdekte Santa Marta Screech-Owl (nog een officieuze naam) het belangrijkste doel is.

Overnachting in

ProAves vogel- en natuurreservaat El Dorado

Dag 14

Het machtige hooggebergte van de Sierra Nevada de Santa Marta is voor de vogelaar bijna heilige grond. Door de van de rest van het Andes-gebergte gescheiden ligging, is het aantal endemische soorten (28) hier legendarisch. In de klassieke Birds of the High Andes vogelgids is zelfs een aparte kleurplaat gewijd aan de Santa Marta endemics. Het gebied is ook landschappelijk prachtig, met bergen die op ongeveer 50 km afstand van de stranden van de Caribische kust omhoog rijzen, en met een indrukwekkende hoogte van meer dan 5700 meter de hoogste pieken van Colombia zijn.

Deze ochtend zijn we weer heel vroeg uit de veren om op tijd boven te zijn voor de zonsopgang, met een spectaculair mooi uitzicht op de besneeuwde pieken van de torenhoge bergen. In deze hoogste zone op ongeveer 2600 meter hoogte, kunnen we ook de meeste endemische soorten vinden, waarvan Santa Marta Parakeet, Santa Marta Bush-Tyrant, Santa Marta Mountain-Tanager en Santa Marta Warbler ook met hun naam voor altijd met deze plek verbonden blijven. Maar ook Brown-rumped Tapaculo, Rusty-headed Spinetail en Yellow-crowned Whitestart komen toch echt alleen in Santa Marta voor. Ook houden we onze ogen open voor groepen van de hier in de nestkasten broedende Scarlet-fronted Parakeet en Scaly-naped Amazon. Omdat de weg ook met onze 4x4 jeeps echt verschrikkelijk is, wandelen we met mooi weer de ongeveer zeven kilometer rustig naar beneden, zodat we kunnen genieten van de bloemen, het landschap, en natuurlijk de bijzondere vogels. 's Middags blijven we in de tuin en directe omgeving om te wandelen, mooie foto’s te maken, wat uit te rusten of op zoek te gaan naar mixed species flocks met soorten als Streak-capped Spinetail, Montane Woodcreeper en Black-hooded Thrush.

We dineren in de lodge (niet inbegrepen) en als we de lampen aan laten en de deuren gesloten, komt een onwaarschijnlijke variëteit aan nachtvlinders de ramen bedekken.

Overnachting in

ProAves vogel- en natuurreservaat El Dorado

Dag 15

Vanochtend ontbijten we niet al te vroeg. De fanatieke vogelaars kunnen van de gelegenheid gebruik maken om voor het ontbijt een laatste gooi te doen naar nog gemiste zeldzaamheden, zoals misschien Slaty-backed Nightingale-Thrush, Santa Marta Antpitta, of Black-backed Thornbill. Dan is het tijd om afscheid te nemen van deze prachtige plek. De spectaculaire rit naar beneden maken we weer met 4x4 jeeps, maar het is ook mogelijk om (deels) terug te lopen naar Minca. Onderweg checken we nog enkele bloemrijke tuintjes op Santa Marta Woodstar en Santa Marta Blossomcrown, zeldzame endemische kolibries die doorgaans wat lager zitten.

In ons aangename hotel in Minca nemen we weer onze intrek. In de middag kun je heerlijk door het dorpje struinen. Je hoeft natuurlijk helemaal het hotel niet te verlaten om je te amuseren. Wandel door de prachtige tuin van het hotel, of ga op de veranda genieten van de vele kolibries die af en aan vliegen naar de feeders. Het gezoem van hun weergaloos snelle vleugelslag, en hun kleurrijke verschijning blijft een lust voor oor en oog.

Overnachting in

Minca

Dag 16

We nemen afscheid van de Sierra Nevada de Santa Marta en van Minca. We vogelen nog enkele uren langs de Caribische kust, waar we genieten van de vele reigerachtigen, steltlopers, tot wel 7 soorten sterns, en boven zee foeragerende fregatvogels en bruine pelikanen. Daarna voert een lange rit ons naar Cartagena, een van de parels van koloniale steden in Zuid-Amerika en wellicht de mooiste! We verblijven in een comfortabel hotel in het koloniale centrum in de mooie en rustige wijk San Diego. Alle kamers liggen rondom twee verschillende patios, wat extra sfeer geeft. Op loopafstand vind je vele gezellige pleintjes met barretjes en een ruime keuze aan restaurants, waar we lekker uit eten gaan (niet inbegrepen) om samen herinneringen te delen, en verhalen uit te wisselen over de prachtige reis die we (bijna) achter de rug hebben. We mijmeren nog even samen na over de vele memorabele vogels en andere dieren die we hebben gezien, en bijzondere ontmoetingen met de gastvrije Colombianen.

Overnachting in

Cartagena

Dag 17-18

Op deze dag maken we natuurlijk een stadswandeling door het centrum, dat bol staat van de koloniale gebouwen ommuurd door een van de meest imposante fortificaties die de Spanjaarden hebben laten bouwen. De Spaanse conquistadores verdedigden dit bolwerk met hand en tand daar het fungeerde als opslagplaats van edelmetalen (vnl. goud) voordat het naar Spanje werd vervoerd per boot. Gebouwen als het Paleis van de Inquisitie, de kathedraal, de Conventie van Santa Clara en de Jezuïtische school herinneren aan dit rijke verleden. Met recht dat Cartagena op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. In de loop van de middag zetten we met een taxibus koers naar de vlakbij gelegen luchthaven van Cartagena voor de terugvlucht naar Amsterdam. Aankomst de volgende dag.

NB Programma

Vanwege de grote variëteit in geografie zijn infrastructurele werken niet alleen kostbaar maar ook kwetsbaar vanwege mogelijke landverschuivingen. Ondanks dat er zichtbaar steeds meer aan de wegen wordt gewerkt in Colombia, kan het voorkomen dat een busreis vertraging oploopt of dat de route moet worden omgelegd. Er zal altijd naar een goede oplossing worden gezocht. Het vergt alleen wel iets van je flexibiliteit en inlevingsvermogen dat de rondreis op een aantal punten kan worden aangepast, uiteraard met het oog de reis zo veilig en zo goed mogelijk uit te voeren.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis heb je op alle plaatsen de beschikking over een kamer met privé sanitaire voorzieningen. Reis je alleen, dan boek je een 1-persoonskamer. In dat geval heb je overal een eigen kamer behalve in het vogelreservaat El Dorado (dag 13 en14). Hier zijn alleen tweepersoonskamers beschikbaar en deel je de kamer met een reisgenoot.

Alle accommodaties zijn gekozen voor hun bijzondere ligging en zijn over het algemeen van een goede middenklasse. het betreft altijd een gemiddelde. Zo is bijvoorbeeld het verblijf in El Dorado eenvoudig omdat het een van de weinige accommodaties hier is én de uitvalsplek om het vogel- en natuurreservaat Rio Blanco te bezoeken. Daarentegen is het verblijf in Honda weer in een boutique-achtige pousada (met zwembad & spa) in het koloniale centrum.

In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig. De netspanning in Colombia is 110 V en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Amerikaanse stekkers.

Over de maaltijden

Het ontbijt is iedere dag inbegrepen. Meestal ontbijten we in onze accommodatie; een enkele keer nemen we een ontbijt mee voor onderweg. Lunch is in totaal 6x inbegrepen, in de vorm van een lunchpakket of in een restaurant onderweg. In Guasca (2 nachten) en Tinamu (3) is ook het diner inbegrepen. Op de overige dagen kunnen we zelf een restaurant uitzoeken voor het diner.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6x lunch
 • 5x diner
 • transfer volgens programma 
 • binnenlandse vlucht (Medellin - Santa Marta)
 • entrees en excursies volgens programma
 • vogel checklist
 • lokale vogelgidsen
 • SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden en drankjes
 • optionele excursies
 • verzekeringen
 • eventuele inentingen
 • persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Met deze reis overnacht je op veel verschillende plaatsen (steden en natuurreservaten), zijn er lange reisdagen (zie het dag tot dag programma met geschatte reistijden tussen de bestemmingen) en je reist van hoog naar laag waarbij we veel klimaatzones aandoen (behalve sneeuw). De wandelingen tijdens de activiteiten zijn aan te passen aan de gemiddelde conditie van de deelnemers van de groep. Het belangrijkste is natuurlijk dat we de tijd nemen voor vogelobservaties en iedereen veel en veilig laten genieten. Op onze weg naar Orejamarillo en El Dorado komen we slechte stukken weg tegen. Deze reis is voor iedereen met een goede conditie goed te doen. Belangrijker is wellicht nog wel dat je flexibel bent ingesteld en vooral geniet van wat nu eens heerlijk anders is dan thuis.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM en naar Bogota en terug vanaf Cartagena.

Vluchtschema
KL 741 Amsterdam - Bogota 09.35 - 14.30 uur
KL 741 Cartagena - Amsterdam   18.50 - 10.30  uur *

*) aankomst de volgende dag

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten met KLM is ruimbagage inbegrepen (1 stuk van maximaal 23 kg per persoon)

Colombia ligt net iets boven de evenaar waardoor de gemiddelde temperatuur door het gehele jaar niet veel verandert. De temperatuur wordt natuurlijk bepaald door de hoogte en de ligging van de gebieden. Temperaturen variëren van ruim 30 °C aan de Caribische kust, Llanos en Amazonewoud tot aan het vriespunt in de hoger gelegen gedeeltes van de Andes. Het land wordt van zuid naar midden-noord doorsneden door drie bergmassieven met daartussen diepe valleien. De meeste regen valt in het westelijk gelegen bergmassief.  Over het algemeen zijn er twee seizoenen: een relatief droog en een relatief nat seizoen. Het regenseizoen is van half maart t/m mei en van september t/m half december. Het droge seizoen loopt van december t/m half maart en van juni t/m augustus, behalve in de noordelijke vlaktes waar het droge seizoen loopt van november t/m april. In het regenseizoen kan er prima worden gereisd (soms  mooier omdat alles groener is), maar het kan het reizen over land wat lastiger maken.

SNP en haar partner

De partner van SNP in Colombia is door Acert, een nationaal keurmerk voor duurzaamheid, gecertificeerd evenals door TourCert, een internationaal gerenommeerd keurmerk. Gezien het feit dat het toerisme in Colombia nog steeds aan het groeien is, probeert de agent alle nieuwe en bestaande aanbieders voldoende te informeren opdat zij milieubewuster te werk gaan. De Pro-Aves vogelreservaten (we bezoeken met deze reis El Dorado), zijn eigendom van een non-profit organisatie waarbij alle inkomsten geïnvesteerd worden in de bescherming van de flora en fauna. Rio Blanco en Tinamú zijn natuurreservaten met een focus op ecotoerisme en duurzaamheid. In de bus gaan grote flessen water mee (of waterzakken van 5-8 liter) waarmee je makkelijk je veldfles onderweg kunt bijvullen én waarmee we natuurlijk het gebruik van plastic flessen zoveel mogelijk willen ontmoedigen. 

CO2 voetafdruk

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Colombia ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De nationale munt van Colombia is de Colombiaanse peso (COP). Wij adviseren je voor je vertrek om de meest recente wisselkoers te raadplegen via www.oanda.com of www.xe.com. Met het inwisselen van Amerikaanse dollars krijg je meestal een iets betere wisselkoers dan bij de euro. Tijdens de reis dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden, drankjes, optionele excursies, entrees, fooien en persoonlijke uitgaven. Het eten kan redelijk goedkoop, maar op sommige plekken is het wat duurder. Reken op gemiddeld €5,- tot  €10,- per maaltijd (lunch en avondeten). Dit kan een keer wat duurder of goedkoper uitvallen.

Als zakgeld ter plaatse adviseren wij je te rekenen op een minimaal bedrag van €500,- p.p. Vanzelfsprekend is dit bedrag persoonsgebonden. Wij adviseren niet om dit gehele bedrag mee te nemen in cash, aangezien er voldoende pinmogelijkheden zijn. Creditcards kan je alleen in grote steden gebruiken en in chiquere gelegenheden. Vergeet niet je pincode die behoort bij je creditcard. Het meenemen van travellercheques raden we af. Het meenemen van cash euro’s is handig bij aanvang van de reis, waarmee je direct op de luchthaven van Bogotá geld kan wisselen. Neem Amerikaanse dollars mee als je deze nog hebt. Amerikaanse dollars geven over het algemeen een betere wisselkoers dan de euro. Houd er ook rekening mee dat het geld pinnen met een creditcard duurder is dan met een normale bankpas. Tijdens het verblijf op de finca's of in de wat meer afgelegen natuurreservaten is het natuurlijk raadzaam van te voren geld te pinnen. De SNP-reisleider zal dit natuurlijk ter plaatse aangeven.

We doorkruisen het gebied met een comfortabele bus. Op een aantal dagen ruilen we de bus in voor 4x4 jeeps waarin plaats is voor 3 tot 4 personen per jeep. 

Deze reis vereist geen speciale conditie en hebben wij dus met het niveau 1 gekwalificeerd. Wel raden wij je natuurlijk aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het plezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Maak de reis met goed ingelopen wandelschoenen. Dit is wel zo prettig tijdens de vele vogelobservaties en de korte wandelingen.

 • Dagrugzak
 • Weekendtas en/of rugzak
 • Waterdichte wandelschoenen met goed profiel
 • Sandalen/Teva's
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Camera
 • Verrekijker en/of een telescoop
 • Anti-insectenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencrème met UV-filter
 • Veldfles (minimaal 1 liter)
 • EHBO eenvoudige middelen

Wij adviseren voor deze reis je bagage mee te nemen in een bij voorkeur zachte koffer of weekendtas met daarnaast je handbagage in een kleine rugzak. Omdat we een groot gedeelte van de reis in de Andes verblijven, dien je voor overdag luchtige kleding mee te nemen, maar voor 's avonds en 's ochtends beslist warme kleding, inclusief regenkleding. Daarnaast zijn goede wandelschoenen nodig voor de korte wandelingen. Het is aan te raden om een paar lichte gympen of makkelijk zittende schoenen voor ‘s avonds mee te nemen. Je hoeft geen klamboe mee te nemen voor deze reis.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Let op! Indien je via de Verenigde Staten naar Colombia vliegt, moet je een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dien je goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Deze reis wordt begeleid door Frank van Groen. Frank is een vogelaar in hart en nieren. Hij begeleidt al vele jaren SNP-reizen "all over the world" en wist al reizende in de loop der jaren een uitgebreide soortenlijst op te bouwen. De vogelreizen naar de Bosporus en Zuid Spanje behoren tot zijn favorieten. Frank is gefascineerd door vogelgedrag en grote aantallen. Verder telt Frank ook beroepshalve vogels, zoals voor provinciale weidevogelmeetnetten. Ook is hij actief als vrijwilliger voor SOVON-vogelonderzoek en verzorgt hij cursussen voor de vogelwerkgroep in zijn woonplaats. Frank vindt het leuk zijn passie voor vogels te delen met anderen. Een telescoop op vogelreis behoort tot zijn standaarduitrusting, ideaal om rustig een vogel makkelijk aan medevogelreizigers te laten zien.
Tijdens deze reis wordt de SNP reisleider geassisteerd door lokale vogelgidsen

Voor een verblijf in Colombia hebt u een geldig paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is op het moment dat u Colombia weer verlaat. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Colombia (zie nuttige adressen).

Naar Colombia via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Colombia via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Colombia van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Verlenging tot 180 dagen is ook mogelijk.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Colombia (zie nuttige adressen).

Toestemmingsbewijs
Bij aankomst in Colombia krijgt u een toestemmingsbewijs voor een verblijf van maximaal 180 dagen op vertoon van uw vliegticket voor de terug- of doorreis. Daarnaast moet u beschikken over reserveringsbevestiging van de eerste accommodaties en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Colombia

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Colombia zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Colombia is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Gelekoorts-vaccinatie is verplicht wanneer u de stad Arauca (via vliegveld Santiago Prez Quiroz)bezoekt. In Colombia komt geen Gelekoorts voor in het deel ten westen van de Andes, gelegen op minder dan 2.300 m.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Colombia komt het hele jaar Malaria voor in landbouwgebieden en jungle, gelegen op minder dan 1.600 m, mn. in de regio's Uraba-Baja Cauca, Orinoquia, Pacifico en Amazonia en met wisselend risico op besmetting in Amazonas, Antioquia, Choco, Cordoba, Guaviare, La Guajira, Narino en Vichada.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

CO_RiaVogels_Andean_Cock-of-the-Rock_WEB_bovenin.jpg

Colombia - Vogel- en natuurreis

Meeste vogels ter wereld in adembenemende landschappen

Vogel- en natuurreis vanuit hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten