Terug naar Chili

Natuurreis vanuit duurzame lodge en blokhutten

Adembenemende uitzichten op gletsjers, rivieren, meren en bossen. Het Torres del Paine masssief geniet wereldwijd bekendheid vanwege het schitterende landschap. Deze mini-reis (in internationaal gezelschap) combineert het barre avontuurlijke landschap met het comfort van het verblijf in het ECOCAMP patagonia en twee nachten in een blokhut. Maak diverse dagwandelingen en verken hiermee het zogenaamde 'W-circuit' aangevuld met het uitzichtpunt Mirador Laguna Azul en een wandeling naar het Lago Sarmiento. De uitdaging van deze reis is een volle dag wandelen naar de basis van het Paine granieten bergmassief met uitzicht op de imposante granieten rotsen en het gletsjermeer. 's Avonds is het weer genieten van een goed diner (met wellicht bijpassend glas Chileense wijn) en met je verblijf in een van de drie 'domes' naar keuze.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 263331
7 dagen

Chili - Patagonië * Torres del Paine Eco Camp

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Na aankomst in Punta Arenas word je opgewacht door onze lokaal vertegenwoordiger. Per shuttlebus rijden we in ca. 5 uur naar het Torres del Paine nationaal park. Je kunt ook vanaf El Calafate opgehaald worden.

Vanaf Punta Arenas maken we een paar stops, de eerste in Puerto Natales, een klein levendig stadje aan de oevers van de 'Seno de Ultima Esperanza'. Na de lunch bezoeken we de Cueva del Milodón waar in 1895 fossiele resten van de grondluiaard (Milodón Darwinii) zijn gevonden. Behalve deze fraaie prehistorische vondst, is het landschap bij deze rotsen adembenemend mooi. De reis gaat verder met prachtige vergezichten en vogels die je onderweg kunt waarnemen. Voor zonsondergang arriveren we in het Ecocamp. In de zomermaanden vindt deze meestal rond 11 uur 's avonds plaats. Genoeg tijd vandaag om de steppen van Patagonië te bewonderen en de met sneeuw bedekte pieken van het Paine massief bij aankomst. Je overnacht in het Ecocamp.

Overnachting in

Torres del Paine NP - Ecocamp Patagonia

Dag 2

Vandaag wandel je via de Cuernos trail langs het meer Nordenskjold in ongeveer 5 tot 6 uur naar de blokhut 'refugio Los Cuernos'. Het pad dat je volgt golft door het landschap en is ongeveer 12 km lang. De naam van het pad doet zijn eer aan: de wandeltocht gaat langs grandioze zwarte toppen van graniet die als horens lijken uit te steken. Het is een heerlijke 'warming-up' trail. In de zomermaanden is het lang licht (18 uur per dag!) en geniet je volop van lange dagwandelingen. Je overnacht in de kleine maar gezellige blokhut 'refugio Los Cuernos' aan de oever van het meer Nordenskjold. Een alternatief voor vandaag kan zijn dat je iets verder wandelt naar 'Domo el Francés', die tussen de kampeerplaatsen van Cuernos en Italiano inligt. De avond is heerlijk voor jezelf om te ontspannen en lekker van het avondmaal te genieten. 

Overnachting in

Torres del Paine NP - refugio Los Cuernos

Dag 3

Na het ontbijt beginnen we met de uitdagende wandeling naar de French Valley, een steil pad van ca. 10 km lengte dat ons leidt naar het hart van het Paine bergmassief. Het eerste stuk van de wandeling voert over vlak terrein totdat we bij het kamp 'Italiano' aankomen en bij de rivier Rio Francés aan de voet van het zuidoosten van het massief. Hier beginnen we aan een stevige klim naar het hoogste gedeelte van van deze vallei om prachtige geologische verschijnselen waar te nemen zoals Hoja (Blade), Máscara (masker), Espada (zwaard), Catedral (kathedraal), Aleta de Tiburón (haaienvin) en de magnifieke Fortaleza (fort). Op het hoogste punt van vandaag (ca. 700 m.) genieten we van een pauze en een picknick. De wandeling van vandaag behoort tot de meest spectaculaire gebieden in het park. Nadat we de rivieren en de gletsjer 'Glaciar de Frances' uitgebreid hebben bewonderd, wandelen we terug over een golvend landschap van grasvelden en bossen richting refugio Paine Grande voor de overnachting.

 

Overnachting in

Torres del Paine - refugio Paine Grande - refugio Paine Grande

Dag 4

Vandaag wandelen we eerst langs de oevers van Lago Pehoe en daarna Lago Grey. Nadat we hebben geluncht gaan we aan boord van een boot die ons naar de torenhoge ijswanden van de Grey gletsjer vaart. Na voldoende tijd te hebben gehad voor de bezichtiging varen we terug naar het zuidelijk puntje van Lago Grey. Ondertussen geniet je heerlijk relaxt van het uitzicht op het meer, de Grey gletsjer en de vaak bijzonder vorm gegeven wolken door de sterke winden. Aan land worden we opgehaald met de auto en weer teruggereden naar het Ecocamp. De kans is groot dat je onderweg guanaco's ziet. Je overnacht weer in het Ecocamp. 

NB De boot over Lago Grey kan in de laagseizoen maanden oktober en april worden geannnuleerd als het vereiste minimum aantal mensen van 10 niet wordt gehaald. Ook als het weer het niet toelaat te varen, dan zullen we vanaf de Grey gletsjer terug wandelen naar de refugio Paine Grande. Hier nemen we dan de catamaran over Lago Pehoe waarna we worden opgehaald om met de auto naar het Ecocamp te rijden.

Overnachting in

Torres del Paine NP - Ecocamp Patagonia

Dag 5

Dag 5 is bestemd voor een korte wandeling (40 minuten) naar het uitzichtpunt Mirador Laguna Azul. Vanaf deze plek heb je niet alleen een mooi uitzicht over het meer, maar ook over het Paine bergmassief dat achter je ligt. Je vervolgt de weg langs de oostkant van Lago Sarmiento. Hier zie je calciumformaties aan de kust en met een beetje geluk guanaco's, famillie van de kameelachtigen waardonder ook de lama valt. Later klimmen we in ongeveer 3 uur de Paso Las Cornisza met een uitzicht over Rio Paine, Lago Pehoe en het Paine-bergmassief.

Het doel van deze vijfde dag is invulling geven aan de vermaarde W-trekking in Torres del Paine NP. Vanaf het Ecocamp wandelen we naar Hostería Las Torres voordat we omhoog gaan naar de Ascencio vallei. Bergkammen, strandbossen en riviertjes bepalen het zicht naarmate we de vallei naderen. De grootste uitdaging is het bedwingen van een morenen wal, een grote hoeveelheid rotsen die ons leiden naar het iconisch zicht op de Paine pieken, drie gigantische granieten monolieten die als torens de lucht in priemen. Na een pittige klim omhoog krijg je deze drie torens compleet in het vizier met het gletsjermeer beneden aan je voeten. Is er een betere plek voor de lunch? Na volop van het uitzicht te hebben genoten maken we de afdaling langs hetzelfde pad terug naar het Ecocamp. Na deze inspannende dag zal het welverdiende diner je bijzonder goed smaken.  

 

Overnachting in

Torres del Paine NP - Ecocamp Patagonia

Dag 6

De zesde dag zal minder inspannend zijn dan gisteren. Na het ontbijt rijden we met de auto naar het noordoostelijk gelegen meer Laguna Azul. We passeren hierbij Cañadón Macho, het leefgebied van vele guanaco's en ñandoes (klein soort struisvogel), beide dieren die niet gedomesticeerd zijn. Daar waar de uitzichten op de Patagonische steppe en de Paine pieken adembenemend mooi zijn, nemen we natuurlijk even een pauze. Bij Laguna Azul wandelen we naar een uitzichtpunt op de lagune en de granieten pieken. Na de lunch rijden we naar de noordelijke oevers van het Lago Sarmiento waar de Fauna Trail begint. Terwijl we noordwaarts wandelen is de kans groot dat we een grote hoeveelheid van de zo typische bewoners van dit gebied zullen zien: guanaco's, ñandoes en wellicht de sporen van een puma! We passeren het idyllische Lago Goic. Na ca. 5 km in een rustig wandeltempo komen we aan bij het Laguna Amarga rangerstation waar we worden opgehaald om terug te rijden naar het Ecocamp voor een welverdiend afscheidsdiner.

NB Indien de groep uit meer dan 6 wandelaars bestaat, kan de groep in tweeën gesplist worden waardoor er 1 groep (of allemaal) kan gaan fietsen naar Laguna Azul!

 

Overnachting in

Torres del Paine NP

Dag 7

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van Torres del Paine. Met een vroeg vertrek rijd je met een shuttlebus in ca. 5 uur terug naar Punta Arenas of naar El Calafate, al naar gelang je voorkeur.

NB Programma

 • Deze reis vindt plaats in een internationale groep.
 • Tijdens het voor- en naseizoen (oktober, november, tweede helft maart en april) veranderen de bootschemas op het Lago Grey en Pehoe. Dit impliceert kleine veranderingen in het reisschema.
 • Als je naar/vanaf Punta Arenas vliegt, verzeker je ervan dat je maandagochtend in Punta Arenas om 11.50 arriveert en zondag na 18.30 weer vertrekt.
 • De dagindelingen zijn onder meer afhankelijk van het weer en kunnen wijzigen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens je verblijf in Torres del Paine N.P. verblijf je vier nachten in 'domes' in het Ecocamp en twee nachten in de refugio's (blokhutten) van het nationale park. Alle domes zijn comfortabel en fraai ingericht en milieuvriendelijk in gebruik. De domes staan op een houten vlonder op palen waardoor ze eventueel makkelijk kunnen worden afgebroken. Tijdens het verblijf in Ecocamp heb je de keuze om te verblijven in:

 • standaard domes; twee meter hoog en een houten vloer, ze houden kou, sterke wind, regen en zelfs de Patagonische sneeuw tegen. De inrichting bestaat onder andere uit twee losse bedden (die desgewenst tegen elkaar kunnen worden geschoven) en warme fleece dekens. De badkamer - met WC's/douches (warm water) - zijn gedeeld. 
 • superior domes
 • suite domes

De gemeenschappelijke ruimtes bestaan uit een grote dome waarin de maaltijden worden geserveerd en een aparte dome als lounge waar tevens briefings worden gehouden. De grote octonaal gevormde ramen geven een prachtig uitzicht naar buiten en bij de duisternis op de sterrenhemel. Een kok verzorgt de maaltijden.

Duurzaamheid

De impact op de omgeving is minimaal. Eco Camp gaat dus zorgvuldig om met het verbruik van water, het verwerken van afval(water) en de energieopwekking via zonne-energie. Uw verblijf in Eco Camp draagt bij aan het behoud van een kwestbaar uniek natuurgebied in Chili voor toekomstige generaties.

Je verblijft ook een nacht in de blokhut 'refugio Paine Grande' en een nacht in de blokhut 'refugio Los Cuernos' die beide bestaan uit kamers voor 6 personen met daarin eenpersoons bedbanken. Er wordt voor slaapzakken en fleece dekens gezorgd. De gedeelde badkamers hebben allemaal warm water. De blokhutten zijn aangenaam verwarmd en hebben comfortabele eetkamers.

Over de maaltijden

Alle maaltijden tijdens deze zevendaagse wandel- en natuurreis zijn inbegrepen met uitzondering van het ontbijt op dag 1 en het diner op dag 7. Tijdens de wandeltochten wordt er gezorgd voor lunchpakketten.

Inbegrepen

 • vier overnachtingen Eco Camp
 • twee overnachtingen in blokhutten (Paine Grande en Los Cuernos)
 • Boottocht over Lake Grey
 • entree Torres del Paine N.P.
 • gekwalificeerd Engelssprekende gids
 • alle maaltijden (excl. ontbijt dag 1 en diner dag 7)
 • SNP-informatiepakket
 • topografische kaarten Torres del Paine NP (1:50.000 en 1:100.000)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugvlucht
 • verzekeringen
 • ontbijt dag 1 en diner dag 7
 • uitgaven van persoonlijke aard (fooien, drankjes, wasservice)

Over de activiteiten

De wandelingen vergen natuurlijk een fysieke inpsanning maar zijn voor bijna iedereen te doen. De wandelingen tijdens deze korte reis hebben wij gekwalificeerd met een niveau 2. De tochten variëren van 4 tot 9 uur. Vooral de wandeltochten naar de Valle Francés en de basis van de Torres zijn lang. Het zijn echter wel wandelingen waarbij u op ieder moment kunt terugkeren en dus zelf de zwaarte en lengte van uw tocht bepaald.
De paden zijn vrij goed begaanbaar en het terrein is wat oneffen, maar over het algemeen niet extreem moeilijk. Een uitzondering hierop zijn de stukken voordat u de Valle Francés en de basis van de Torres bereikt. U loopt dan een tijd over rotsachtig terrein en losse stenen. Tijdens alle wandelingen en boottochten wordt u begeleid door een gekwalificeerde Engelssprekende gids die u vertellt over het mooiste nationale park van Patagonië. Wij adviseren dat u een gezond uithoudingsvermogen heeft opdat u meer geniet van al het moois onderweg. Tijdens deze tocht speelt hoogte geen rol. U blijft ruim onder de 1000 meter hoogte.
Tijdens deze reis draagt u overdag alleen een dagrugzakje met daarin uw lunchpakket, extra warme kleding, regenkleding, foto- en filmapparatuur en eventueel wat snacks.

Praktische informatie

6 oktober t/m 13 april

Op deze natuur- en wandelreis raden wij u aan het volgende mee te nemen:

 • dagrugzak
 • regenkleding
 • fleece of wollen onderkleding
 • andere handige zaken zoals badkleding, zonnebril en zaklamp
Paklijst:
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Regenkleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Veldflessen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. U doet er verstandig aan uw waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in uw hotel. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs