Chili - Ogen die naar de hemel kijken, 16 dagen Natuur- en eclipsreis met Govert Schilling

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Rondreizen

Eclipsreis langs hotels

Beleef de totale zonsverduistering in de regio La Serena & Coquimbo, 500 km ten noorden van Santiago de Chile. Op 2 juli 2019 vindt in de namiddag weer dit bijzondere natuurfenomeen plaats. Wetenschapsjournalist Govert Schilling zal zijn passie en kunde een paar dagen vooraf en tijdens de eclips met je delen. We bezoeken tevens Tololo, een van de meest professionele sterrenwachten in deze regio. Chili is bij uitstek het land waar de waarnemingsomstandigheden ideaal zijn: dunbevolkt, geen storende lichtbronnen en nauwelijks bewolking. Om ten volle van de diversiteit van de centrale zone van Chili te genieten, proef je de heerlijkste wijnen tijdens een bezoek aan bodegas, wandel je door nationale parken als Fray Jorge en La Campana. We maken een boottocht naar Isla Damas, het enige eiland dat valt onder het Pinguino Humboldt NP dat betreden mag worden. Zeevogels, tuimelaars, zeeotters, pinguïns en onaangetaste stranden. Naast de havenstad Valparaíso met zijn houten gebouwen, prachtige muurschilderingen en klassieke 'funiculares', verkennen we ook te fiets en te voet de mooiste parken en monumenten van de hoofdstad van Chili. Het belooft een enerverende reis te worden. 

Uniek aan deze reis

 • Verkenning bijzondere nationale parken en reservaten
 • Wetenschapsjournalist sterrenkunde Govert Schilling
 • Eclips 2 juli 2019 in 100% totaliteitszone
 • Marine wildlife Pinguïno Humbloldt NP
 • Directe KLM-vlucht op Santiago de Chile
 • Wijnproeverijen gerenommeerde wijnhuizen
Zwaarte
Comfort

Een interview met Govert Schilling

Terwijl zijn leeftijdsgenoten gingen voetballen of achter de meiden aan joegen, tuurde Govert Schilling in zijn jeugd naar de sterren. Het heelal fascineerde hem zodanig dat hij er zijn professie van maakte.  Lees verder...


De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Chili - Ogen die naar de hemel kijken

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Vertrek vanaf de luchthaven Schiphol. 

Dag 2

Deze enerverende eclipsreis door het midden van Chili vangt aan op de internationale luchthaven van Santiago de Chile. Een transfer met onze eigen bus voert ons na een lange vlucht naar een aangenaam hotel (4*) in het centrum van de hoofdstad van Chili. Het hotel ligt op nog geen 4 blokken van het historische centrum Plaza de Armas en vormt zo een ideale uitvalsbasis om het historische centrum te verkennen. het hotel beschikt over een zwembad.

Het Plaza de Armas is het centrale plein van Santiago waar het altijd bruist van het leven. Ook de rommelige, kleurrijke markthallen van de ‘Mercado Central’ bevinden zich in het centrum, evenals het prachtige postkantoor, een aantal belangrijke musea en enkele andere klassieke en cruciale gebouwen, pleinen en parken. Op de top van de Cerro San Cristobal ‘waakt’ een groot wit Mariabeeld met gespreide armen over de vallei waarin Santiago zich bevindt. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de vallei en de stad. 'het hotel beschikt over een bar en een goed restaurant.

Overnachting in

Santiago de Chile - Hotel Galerias (Santiago de Chile)

Dag 3

Gezien het tijdsverschil met Chili (in onze zomertijd is het 5 uur vroeger in Chili), beginnen we de reis rustig met een stadswandeling in het centrum van Santiago de Chile. We starten bij het Palacio de la Moneda, de regeringszetel van het hemelsbreed 4200 km langgerekte land. Bij aanvang van de wandeling staan we kort stil bij de historie van Chili en voor welke uitdagingen de Chilenen momenteel staan. Rondom het levendige plein Plaza de Armas, waar we het leven van alledag gadeslaan, staan prachtige historische gebouwen als de kathedraal, de zetel van de aartsbisschop en het Palacio de la Real Audiencia de Santiago, waarin het nationaal historisch museum is gehuisvest. Vanaf de heuvel Santa Lucia heb je een mooi uitzicht over de grootte van de stad aan de voet van de Andes. Met zijn neoclassicistische gebouwen verbeeldt de heuvel de 19e eeuwse levensstijl. Hoe groot is het contrast met de hippe en moderne wijk Bellavista met zijn vele trendy barretjes en restaurants. 's Avonds een zeer levendige plek.

 

Overnachting in

Santiago de Chile - Hotel Galerias (Santiago de Chile)

Dag 4

In de ochtend hebben we even voor onszelf. Iets langer uitslapen of alle tijd om zelf erop uit te trekken. 's Middags springen we op de fiets om onder begeleiding van een lokale Engelssprekende gids door parken en levendige buurten te rijden. Natuurlijk wordt er gestopt om meer aan de weet te komen over de Chileense cultuur, het onderwijs en de immigratiegolven die Chili heeft gekend in de 19e en 20e eeuw. Ook de donkere periode tijdens het bewind van Pinochet en hoe de Chileense bevolking daar nu in staat, wordt belicht. De fietstocht voert ons door de wijken Bellas Artes, Providencia, Conell en Lastarria. We fietsen op een rustig tempo door het Balmaceda stadspark langs de Mapocho rivier.

Overnachting in

Santiago de Chile - Hotel Galerias (Santiago de Chile)

Dag 5

We laten de grote stad achter ons en stappen de bus in op weg naar de San Antonio vallei. In deze vallei produceren een aantal gerennommerde wijnhuizen prachtige sauvignon blancs en pinot noirs. De nabijheid van de koude kust en daardoor de relatieve warmte, de wind die getemperd wordt door het golvende landschap en de kleiachtige grond leveren mineraalrijke druiven die de wijnmakers ten volle in hun wijnen laten terugkomen. Uiteraard bezoeken we een van de wijngaarden en houden er een wijnproeverij.  

We vervolgen onze reis via de Ruta 68 naar de kustplaats Valparaíso, de stad op zeven heuvels. Deze maritieme stad was eens de belangrijkste haven aan de Chileense kust voordat het Panama-kanaal in 1914 haar sluizdeuren opende. Tegenwoordig is Valparaíso een bedrijvige stad, met verweerde houten huizen en talrijke kunstzinnige muurschilderingen. De Valpo's, zoals de locals worden genoemd, genieten dagelijks van hun portie work-out met de vele heuvels. Wij kunnen dit een beetje ontlopen door een van de vier tandrattreintjes te nemen die de sprong voorwaarts hebben overleefd. Valparaíso is onder de literatuur- en poëzielifehebbers vooral bekend om de Chileense dichter Pablo Neruda. Hij heeft lange tijd in Valparaíso gewoond. In zijn voormalige huis La Sebastiana (vernoemd naar de oorspronkelijke bewoner Sebastián Collado), heb je een prachtig uitzicht op de stad, de haven en de Stille Oceaan. Zijn huis is tegenwoordig een museum, geheel gewijd aan zijn werk. Na ons bezoek aan Valparaíso zetten we koers naar het noorden naar Zapallar.

Overnachting in

Zapallar

Dag 6

Vandaag trekken we de volledige dag uit voor een bezoek aan het La Campana National Park. Het park ter grootte van 80 km² is vooral bekend als een van de laatste plaatsen ter wereld waar de Chileense kokospalm nog voorkomt. Het microklimaat in de Ocoa-vallei heeft ertoe bijgedragen dat er 60.000 Chileense kokospalmen in dit gebied voorkomen, meer dan de helft van de totale populatie. Sommige palmbomen worden geschat op een ouderdom van 600 jaar en kunnen een hoogte van 30 meter bereiken. Dwars door de bossen waarin deze fraaie palmbomen groeien, maken we een wandeling van ca. 12 km (ca.5 uur).  

Overnachting in

Zapallar

Dag 7

We rijden in ca. 4 uur noordwaarts langs de kust en deels landinwaarts over de snelweg 'Panamamericana Norte' naar het Fray Jorge National Park. In het door UNESCO uitgeroepen Biosfeer Reservaat bestaat een microklimaat waardoor vele bomen en planten die normaliter 1250 km zuidelijker voorkomen hier alsnog weten te overleven. Ondanks dat Fray Jorge zich vlakbij de gortdroge Atacama-woestijn bevindt, verkrijgt het park voldoende water. Niet door de jaarlijkse neerslag (van amper 115 mm), maar door mistbanken die ’s ochtends vanuit de oceaan langzaam landinwaarts drijven. De mist condenseert op de flanken van het kustgebergte Talinay wat een prachtig Valdiviaans nevelwoud oplevert. We maken een makkelijke wandeling door dit park. Na afloop rijden we in een uur door naar Ovalle. Even buiten deze stad ligt ons aangename hotel. 

Overnachting in

nabij Ovalle

Dag 8

Door een dor en onherbergzaam landschap rijden we landinwaarts richting Ovalle. In de vruchtbare vallei 'Valle del Encanto' zijn veel archeologische vondsten gedaan van de Molle- en Daguita cultuur die beiden 2000 jaar hebben bestaan. Na de bezichtiging van bijzondere rotstekeningen, stenen met mysterieuze holtes en afbeeldingen, gaan we genieten van een wijnproeverij op de Tabali wijngaard in de Limarí-vallei. De wijnen staan bekend om haar elegantie en unieke smaak die ze verkrijgen door de vulkanische grond en de wijnmaker. Op ruim een uur rijden ten noorden ligt de kustplaats La Serena, de op een na oudste stad van Chili. De stad met ruim 200.000 inwoners kenmerkt zich door zijn Spaans neo-koloniale bouwstijl, romantische lanen en klassieke Italiaanse standbeelden. We bezichtigen het archeologische museum, de lokale markt La Recova om vervolgens van een weids uitzicht te genieten op de stad La Serena en de baai Coquimbo. Voordat we onze intrek nemen in het hotel bezoeken we nog de vismarkt waar we een beeld krijgen wat de rijke visgronden voor de kust van La Serena oplevert. 

Overnachting in

Coquimbo

Dag 9

Vandaag staat een bezoek aan het Pinguïno Humboldt National Reserve op de agenda. Om daar te komen rijden we in ca twee uur naar Punta Choros vanaf waar we de boot nemmen naar het Damas eiland. We trachten onderweg tuimelaars (dolfijnensoort) te observeren, Ze komen in deze wateren in grote getalen voor. Op het Damas eiland, het enige eiland waar we in dit reservaat ook aan land mogen gaan (voor maximal een uur) gaan we onder begeleiding van lokale natuurgidsen op zoek naar pinguïns, zeeleeuwen, pelikanen, janvangenten en roofvogels. Geniet van het barre landschap, het fragiele ecosyteem en de prachtige stranden. 

Overnachting in

Coquimbo

Dag 10

We verlaten de kust en rijden in ca. twee uur naar het ca. 80 km ten oosten van La Serena gelegen Tololo (2207 m), een van de grote professionele sterrenwachten in de regio Coquimbo. Vanaf 1965 is Tololo begonnen met algemene astronomische waarnemingen. Govert zal ons wegwijs maken in de observaties die hier plaatsvinden. Na afloop van dit unieke bezoek rijden we in een kleine twee uur door naar Pisco Elqui. Even ten zuiden van dit dorp nemen we onze intrek voor de komende drie nachten in een mooi hotel dat exclusief voor deze reis is afgehuurd. Het hotel beschikt over een tuin, een buitenzwembad, een restaurant en er is gratis wifi. 

Overnachting in

Pisco Elqui

Dag 11

Vandaag verkennen we de omgeving van Pisco Elqui en de vruchtbare Elqui-vallei temidden van een semi-aride zone. We bezoeken een pisco destilleerderij. Pisco wordt gedestilleerd van witte druiven. Omdat de naam 'pisco' geen beschermde status heeft, zijn Chili en Peru al lang verwikkeld in een juridische strijd wie de naam 'pisco' mag dragen. In de plaats Vicuña, ook wel de 'hoofdstad' van de Elqui-vallei en de Chileense pisco genoemd, bezoeken we het Bauer House (gemeentehuis), de Vicuña-kerk en het centrale plein. Vicuña is onder de Chilenen ook bekend om Gabriela Mistral, een Chileense dichteres die in 1945 de Nobelprijs voor de Literatuur won en in Vicuña woonachtig was. We brengen een bezoek aan haar voormalige school waar nu een klein museum in is gevestigd en dat nu geheel gewijd is aan haar werk. 

Overnachting in

Pisco Elqui

Dag 12

Vandaag de dag waar iedereen naar uitkijkt. De zonsverduistering (in de 100% verduisterinsgzone) vangt aan rond 16.40 uur en zal ongeveer 4 minuten duren. Voor een zonsverduistering een lange periode. In de nabijheid van Vicuña hebben we een plaats gereserveerd vanaf waar we de eclips kunnen waarnemen. Voor het lange wachten zijn er stoeltjes aanwezig om even op te zitten. Na afloop van de eclips rijden we in minder dan een uur weer terug naar ons hotel nabij Pisco Elqui. Onder het diner zullen de ervaringen, indrukken en verhalen beslist met elkaar worden uitgewisseld. 

Overnachting in

Pisco Elqui

Dag 13

Na het ontbijt vindt de busreis plaats terug naar Santiago de Chile. We nemen onze intrek in een aangenaam stadshotel.

Overnachting in

Santiago de Chile

Dag 14

Vandaag genieten we van een vrije dag. De SNP-reisleiding zal iedereen suggesties geven wat je kun doen in Santiago de Chile. Gezien de reisperiode van deze reis, is de Maipo vallei niet toegankelijk vanwege de afgesloten wegen door de sneeuw. Voor de liefhebbers van historie en barre landschappen kan er een dagexcursie naar de Sewell mijnstad georganiseerd worden. Hier bevindt zich op 2200 m hoogte de mijn El Teniente, de grootste ondergrondse kopermijn ter wereld. De mijn wordt vanaf 1905 geëploiteerd. Omdat de ligging ervan zo afgelegen is, werd een hele stad gebouwd om de mijnwerkers te kunnen vestigen. De huizen werden gebouwd op zulke steile hellingen dat wegen niet gebouwd konden worden. In de hoogtijdagen woonden er 15.000 mijnwerkers, tegenwoordig is de mijnstad verlaten. Je verkent de oude mijnstad met zijn kerk en plein en een mijnmuseum. 

Overnachting in

Santiago de Chile

Dag 15-16

Na het vroege ontbijt staat de bus voor ons klaar voor de transfer naar de internationale luchthaven van Santiago de Chile. Aankomst de volgende dag in Nederland. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnachten we in Santiago de Chile, Zapallar, nabij Ovalle, Coquimbo en Pisco Elqui in middenklasse hotels op een- en tweepersoonskamer met eigen sanitair. Alleen in Pisco Elqui zijn er drie cabanas waarbij de twee- en eenpersoonskamers het sanitair delen. De accommodatie in Pisco Elqui is exclusief door SNP afgehuurd. Pisco Elqui is onze uitvalsbasis om de eclips op 2 juli 2019 te gaan waarnemen.

Indien je kiest voor eenpersoonskamers, dan kan dat overal tijdens deze reis. Er zijn maximaal 5 eenpersoosnkamers beschikbaar, dus wees er snel bij. 

In alle accommodaties is electriciteit aanwezig. De netspanning in Chili is 220 V., al wordt plaatselijk nog met 110 V gewerkt. U kunt er gebruik maken van Amerikaanse- en soms zelfs Europese stekkers.

Over de maaltijden

In alle accommodaties wordt een ontbijt verstrekt. Ook zijn er twee lunchboxes inbegrepen. Tijdens het verblijf in Pisco Elqui zijn alle maaltijden inbegrepen. 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (KLM)
 • alle overnachtingen in hotels 
 • 12x ontbijt, 5x lunch en 3x diner
 • alle transfers met privé bus 
 • Wijnproeverij Vallei San Antonio en Vallei Limarí
 • Green bike tour Santiago de Chile 
 • excursie Tololo-sterrennwacht
 • excursies Fray Jorge en La Campana NP incl. entree
 • boottocht en bezoek Isla Damas, Pinguïno Humboldt NR incl. entree
 • wetenschapsjournalist sterrenkunde Govert Schilling (4 dagen)
 • SNP-reisleiding
 • lezingen Govert Schilling tijdens de reis
 • boekje 'Het ABC van een zonsverduistering'

Niet inbegrepen

 • optionele excursies
 • entreegelden
 • verzekeringen
 • overige maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. drankjes, souvenirs en fooien)

Over de activiteiten

Het niveau voor deze reis is aangemerkt als niveau 2. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen, overal is vervoer van bagage geregeld. De wandelingen zijn over het algemeen kort, alleen de wandeling in het La Campana National Park is wat langer. We overnachten nergens boven de 1500 meter hoogte waardoor hoogteziekte niet kan voorkomen. Alleen de sterrenwacht Tololo ligt op een hoogte van rond de 2100 meter en het optionele bezoek aan de Sewell mijnstad op ruim 2200 m. Wil je optimaal genieten van deze unieke eclipsreis dan dien je e beschikken over een redelijke conditie en een flexibele instelling.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de internationale vlucht inbegrepen in de reissom. We vliegen met de KLM vanaf Amsterdam op Santiago de Chile en weer terug.

Vluchtschema

KL 701 - Amsterdam - Santiago de Chile vertrek 21.05 uur aankomst 09.10 uur *

KL 702 - Santiago de Chile - Amsterdam vertrek 10.50 uur aankomst 10.05 uur *

*) aankomst de volgende dag

Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Het klimaat laat zich in de noordelijke regio omschrijven naar droge en natte periodes en de plaats waar je je bevindt. Aan de kust valt nauwelijks neerslag. Vanwege de overheersende zuidoostelijke winden ligt de kuststrook in de regenschaduw van de Andes. De temperatuur is gematigd vanwege de koude Humboldt-golfstroom. Deze zorgt voor weinig verdamping en dus weinig neerslag. Het aanwezige vocht in de lucht zorgt boven zee en in de kustvlakte voor een constante wolkenlaag gedurende het grootste gedeelte van het jaar. Vijftien kilometer landinwaarts kan de zon al schijnen.

In de maanden juni-juli is het winter op het zuidelijk halfrond. in de centrale Andesbergreeks in Chili is het over 't algemeen droog. Neerslag en bewolking is beslist niet ongebruikelijk voor deze periode, ook al is het niet de regentijd. De meeste regen valt immers van december tot april. In de droge tijd (Chileense winter) kan het vooral in de maanden juli en augustus op grote hoogte flink afkoelen (0 tot -10 graden) en overdag heet zijn. In Santiago de Chile kan het ´s ochtends erg koud zijn (5°) maar overdag 18-20 °C met een lichte kans op buien. In La Serena is de temperatuur wat milder en zijn de verschillen tussen dag en nacht wat kleiner met soms wat bewolking/buien in de morgen en in de namiddag meestal opklaringen tot zo rond de 20 °C. Als de zon schijnt in de Chileense Andes is deze fel en dien je je hiervoor te beschermen. 

Voor de eclips in Argentinië en Chili is gekozen om de eclips in Chili in de Andes (op bescheiden hoogte van ca. 700 meter) te aanschouwen, waar de kans op een heldere hemel het grootst is. Gemeten over een periode van 14 jaar (2002-2015) is er een gemiddelde kans op ca. 30% bewolking in de middag in Vicuña, de plek waar we vlakbij de eclips gaan aanschouwen. Natuurlijk kunnen we geen garantie geven voor een onbewolkte hemel. Bij deze eclips is er gerede kans dat het weer roet in het eten kan gooien, door bewolking, of eventueel zelfs regen. Maar weer blijft weer, het is nooit van tevoren exact te voorspellen. Uitgebreide informatie over de weers-‘verwachtingen' in de periode juni/juli 2019 vind je door te klikken op de volgende link http://eclipsophile.com/total-solar-eclipse-july-2-2019/

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Chili ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis dien je te rekenen op een aantal bijkomende kosten zoals maaltijden die niet zijn inbegrepen, drankjes, optionele excursies, fooien en andere persoonlijke uitgaven. We adviseren je een betaalpasje mee te nemen (pinpas met cirrus-logo) en een creditcard die haast overal wordt geaccepteerd behoudens een paar geïsoleerde gebieden waar geen signaal is. Pinnen kun je in Santiago de Chile, Valparaíso, Coquimbo en La Serena. 

Tijdens de reis maken we gebruik van onze eigen bus. Bij een reisgezelschap van maximaal 16 deelnemers wordt een bus ingezet met 25 zitplaatsen. Bij een reisgzelschap vanaf 17 deelnemers zetten we een bus in die aan maximaal 40 deelnemers plaats biedt. Er is volop ruimte in de bus voor je handbagage en foto apparatuur. 

Voor deze reis is een goede basisconditie vereist. Er wordt elke dag wel gewandeld, een enkele keer is dat wat langer dan gemiddeld. We zullen met deze reis niet boven de 2200 meter uitkomen, er is geen kans op hoogteziekte daardoor. 

 • Koffer op wieltjes (bij voorkeur weekendtas) 
 • Eventueel koffer organiser/packing cubes 
 • Kleine reistas/dagrugzak
 • Wandelschoenen (goed ingelopen en goed profiel)
 • Comfortabele (stads)schoenen 
 • Warme kleding  (o.a. fleece/trui)
 • Regenkleding (incl. broek)
 • Handschoenen en muts
 • Wind- en waterdicht jack
 • Luchtige kleding 
 • Zonnebril, zonnehoed (of pet) en zonnebrandcrème
 • Lippencreme met UV-filter
 • Zwemkleding
 • Veldfles (bijv. Grayl)
 • Zaklamp
 • GELDIG paspoort 
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Pinpas en eventueel creditcard 
 • Eventueel zakmesje
 • Fototoestel
 • Accu's (voor telefoon, batterijen, tablets)
 • Eventueel verrekijker
 • Powerbank en extra accu's/batterijen 
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Anti-insectenmiddel/muggenspray
 

Je bagage kun je meenemen in een zachte koffer, weekentas of rugzak. Tijdens deze reis hoef je nergens met de bagage te lopen. Je hoeft slechts een dagrugzakje te dragen met eten, drinken, reservekleding en eventueel een verrekijker en/of fototoestel. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

De reisleiding is in handen van een  ervaren SNP-reisleider die tijdens de eclips wordt bijgestaan door Govert Schilling. Govert, die zich van dag 9 tot en met 13 bij de groep zal aansluiten, heeft reeds zes keer eerder een bezoek gebracht aan verschillende sterrenwachten in Chili. Sinds de jaren negentig organiseert SNP Natuurreizen in samenwerking met Govert Schilling eclipsreizen.

Tijdens de reis verzorgt Govert een aantal boeiende lezingen. Ook geeft hij vakkundig tekst en uitleg over de zuidelijke sterrenhemel. Zijn intensieve contacten op de verschillende internationale sterrenwachten in Chili staan garant voor een veelzijdig reisprogramma. Govert wordt bijgestaan door een ervaren SNP-reisleider die naast het Nederlands de Spaanse taal machtig is. SNP-reisleiders hebben een groot enthousiasme voor reizen in zijn algemeenheid en het land in het bijzonder waar je doorheen reist. SNP-reisleiders hebben bijna altijd een groene achtergrond, zodat ze je met plezier veel kunnen vertellen over allerlei wetenswaardigheden omtrent natuur en milieu. Tevens bezitten zij een grote passie voor de lokale gebruiken, omgangsvormen en cultuur. De SNP-reisleiders hebben specifieke kennis op het gebied van veiligheid op reis, voeding en hygiëne. De SNP-reisleiders staan altijd open voor je vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor je reist en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgt hij of zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. U doet er verstandig aan uw waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in uw hotel. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

eclips.jpg

Chili - Ogen die naar de hemel kijken

Natuur- en eclipsreis met Govert Schilling

Eclipsreis langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten