trnrt

Bulgarije - Nationale Parken , 12 dagen De ongeschonden natuur van de Balkan

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs gasthuizen, hotel en pensions

Wandelvakantie naar drie van de meest ongerepte natuurparken van de Balkan. Eerst bezoek je de Rhodopen, een diverse streek met eeuwenoude geschiedenis en veel wandelmogelijkheden. Daarna wacht, na een cultureel intermezzo in Shiroka Laka, het ruige hooggebergte van het Rila National Park. Hier bezoeken we ook het wereldberoemde klooster. Tussendoor een uitstapje naar de rijke flora en fauna in de Pirin. We verblijven in guesthouses waar we kennis maken met de grenzeloze Bulgaarse gastvrijheid en de voortreffelijke keuken van de Balkan.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende wandelingen
 • Bezoek Rilaklooster
 • De ongerepte parken van Bulgarije
 • Te gast bij mensen thuis
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Bulgarije - Nationale Parken

Zo’n tweederde van Bulgarije bestaat uit heuvels en bergen. In deze uitgestrekte wildernis leven maar weinig mensen en is daarom het ideale leefgebied voor o.a. wolven, beren, gemzen en lynxen. Tijdens deze reis maken we lichte dagwandelingen in drie van de mooiste nationale parken, elk met haar eigen karakter. Beide parken voldoen aan strenge eisen qua wildheid en bescherming. Dit uit zich in een uitbundige variatie en verscheidenheid van landschappen, flora en fauna. Verspreid tussen deze wildernis ligt het erfgoed van Bulgarije met zijn Thracische, Osmaanse en Communistische invloeden.

Het Rhodopegebergte is bijzonder vanwege het grote aantal endemische plantensoorten. Het ligt in het zuiden van Bulgarije en strekt zich ook voor een flink deel uit over het noorden van Griekenland. Je vindt er prachtige rotsformaties, kloven, grotten, maar ook eeuwenoude dorpjes en tradities. En ,niet onbelangrijk: je kunt er fantastisch wandelen.

Ten zuiden van Sofia ligt het Rila Nationaal Park, beschermd vanaf 1992. Dit massief, het grootste nationaal park van Bulgarije en het brongebied van verscheidene rivieren, ontleent zijn naam aan het Thracische woord rula, ‘overvloedig water’. Ook hier wolven en beren, maar ook wilde zwijnen, balkangemzen en susliks (grondeekhoorns). De zeldzame rotskruiper komt hier nog voor. Daarnaast groeien er nog 57 endemische planten. Schitterende paden doorkruisen dit park waarbij we een goede indruk krijgen van de dit spectaculaire landschap.

Tussendoor brengen we één dag een bezoek aan Nationaal Park Pirin. Het Pirin Nationaal Park is met een oppervlak van 27500 ha. het grootste Nationaal Park van Bulgarije. Het gebied ligt in het zuidwesten van het land, dicht tegen de Griekse grens. het park werd met name opgericht om de unieke endemische flora te beschermen. het indrukwekkende Piringebergte ligt ingeklemd tussen het dal van de rivieren de Mesta en Strouma en is een van de mooiste bergketens van het land. De hoogste toppen van het gebergte zijn ruim 2500 meter. Het Nationaal Park Pirin onderscheidt zich van andere parken door zijn uitzonderlijk rijke flora. In het gebied leven ook nog een aantal grote zoogdieren die karakteristiek zijn voor ongerepte bergstreken: gems, bruine beer, wolf en wilde kat.

Tot slot mogen we de Bulgaarse gastvrijheid en de voortreffelijke keuken niet vergeten die veel overeenkomsten heeft met de Griekse en Turkse. We zijn het grootste deel van de reis te gast in familiepensions of in guesthouses, zodat we steeds intensief contact hebben met de plaatselijke bevolking en de gastvrijheid van de Balkan aan den lijve ondervinden. De traditionele Bulgaarse rakiya (brandewijn) mag hier natuurlijk niet bij ontbreken.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Sofia worden we in ongeveer 3 uur naar onze accommodatie in Plovdiv gebracht. Wellicht hebben we na aankomst nog tijd voor een eerste verkenning van de stad, op Sofia na de grootste van Bulgarije. Plovdiv is een waar openluchtmuseum met ontelbare monumenten uit verschillende periodes uit de geschiedenis: een Romein amfitheater, een stadspoort uit de 4e eeuw, de Dzhumaya moskee uit de 14e eeuw en huizen uit de 18e en 19e eeuw.

Overnachting in

Plovdiv

Dag 2

's Morgens heb je tijd om op eigen houtje Plovdiv te verkennen. Daarna is het tijd de Bulgaarse natuur in te trekken. We rijden naar Chervenata Stena, een Unesco Biosfeer Reservaat. Eerst bewonderen we het Batschkovo klooster, één van de beroemdste pelgrimsoorden van het land. Dan trekken we onze wandelschoenen aan en nemen het pad naar de rotskapel. Wie heeft deze gebouwd? We gaan niet terug voor we van onze eerste Bulgaarse picknick hebben genoten. Na afloop rijden we naar onze verblijfplaats Kosovo. Niet het land, maar een gelijknamig dorp in de groene Rhodopen.
Wandeling: 6 km, 2-3 uur, 250 m stijgen en dalen

Overnachting in

Kosovo

Dag 3

Na het ontbijt pakken we de bus naar de 'Wonderful Bridges' bij het dorp Zabardo. We wandelen door het zacht heuvelende, groene landschap langs deze rotsbruggen, gevormd door de elementen. De bruggen zijn tot wel 70 m hoog en zowel indrukwekkend als mysterieus. 's Middags keren we terug naar Kosovo waar de eigenaren ons weer zullen volstoppen met heerlijke Bulgaarse specialiteiten.
Wandeling: 7 km, 3 uur 300 m stijgen en 500 m dalen

Overnachting in

Kosovo

Dag 4

We rijden naar het hoogste deel van de Rhodopen en beginnen onze wandeling in het dorpje Gela. We passeren kleine, typische bergdorpjes en fraai kapellen. Na afloop rijden we naar Shiroka Laka. Dit prachtige dorp ligt in een smal rivierdal en staat bekend om zijn huizen gebouwd in de typische stijl van de Rhodopen. We slenteren door de geplaveide straatjes en bewonderen de huizen in het dorp met prachtig versierde ramen en poorten. Ongetwijfeld vinden we een mooie plek om te picknicken. Na het bezoek aan Shiroka Laka rijden we in een dik uur naar Yagodina.
Wandeling: 10 km, 4-5 uur, 600 m stijgen en dalen

Overnachting in

Yagodina

Dag 5

Door een enorme, rotsachtige kloof rijden we naar de grot van Yagodina. We volgen het kilometer lange pad door dit doolhof in de rotsen, door verschillende 'hallen'. Vervolgens wandelen we door een prachtig karstlandschap naar Trigrad, waar het de hoogste tijd is voor een heerlijke picknicklunch. 's Middags brengt de bus ons naar de mysterieuze Devil's Throat Cave. Er wordt gezegd dat niets wat bovenin de grot in de rivier wordt gegooid er ooit beneden nog uit komt. Na afloop rijden we terug naar Yagodina.
Wandeling: 7 km, 500m stijgen, 350m dalen

Overnachting in

Yagodina

Dag 6

We verlaten Yagodina en rijden via het meer van Dospat richting het Rilagebergte en Pirin. Onderweg bezoeken we het dorp Kovachevitsa met zijn meer dan 250 jaar oude, stenen huizen. Je kunt eerst op eigen houtje wat rondslenteren; daarna maken we samen een korte wandeling. Het dorp dient regelmatig als decor voor Bulgaarse films. Aan het eind van de middag bereiken we onze volgende verblijfplaats, dicht bij de parkgrens van het Rila Nationaal Park. We worden hier hartelijk ontvangen en genieten van heerlijke gerechten en huisgemaakte drankjes.
Wandeling: 1.5 uur, 250 m stijgen en 350 m dalen

Overnachting in

Gorno Draglishte

Dag 7

's Morgens rijden we naar Ortsevo, op 1500 m het hoogst gelegen dorp van Bulgarije. Over de Velija Videnitsa bergrug wandelen we richting de top van de Velitsa (1711 m). De uitzichten onderweg zijn adembenemend. Een paar uur wandelen verder bereiken we het dorpje Avramovo. Op het hoogst gelegen treinstation van de Balkan stappen we op de trein die ons over spectaculair smalspoor door een nauwe kloof naar Belitsa brengt. Hier staat de bus op ons te wachten die ons weer terug brengt naar Gorno Draglishte.
Wandeling: 15 km, 5 uur, 200 m stijgen en 500 m dalen

Overnachting in

Gorno Draglishte

Dag 8

Vandaag bezoeken we Nationaal Park Pirin, UNESCO Werelderfgoed vanwege de uitbundige en unieke flora en fauna. In juli en augustus groeit de edelweiss op de hoger gelegen flanken van de bergen. We maken een wandeling vanaf de Vihren hut, gelegen op bijna 2000 hoogte aan de voet van de Vihren. We doen het wat rustiger aan dan gisteren en maken een mooie rondwandeling langs de meren op het plateau, waaronder het Muratovomeer.
Wandeling: 8km, 400m stijgen en dalen

Overnachting in

Gorno Draglishte

Dag 9

Vandaag hebben we de tijd om onze benen rust te geven. We rijden in 2 uur tijd naar het, door UNESCO erkende, Rila klooster. Onderweg stoppen we bij de Stob Piramides. Deze, door de regen uitgesleten zandbergen, zijn bizar gevormd. Een korte wandeling geeft een goede indruk van dit bijzonder stukje natuur. Na de lunch in een restaurant rijden we in ca. 45 min. naar het bos boven het Rilaklooster. Hier starten we de tweede wandeling van vandaag. Na ca. 20. min. bereiken we een grot en een kleine kapel waar de stichter van het klooster - Ivan Rilski - 7 jaar lang woonde. Door de bossen dalen we af tot we aan de poort van het klooster staan. Dit is het indrukwekkendste voorbeeld van de wedergeboortestijl. In het klooster zijn fresco’s te zien van de grootste Bulgaarse 19de eeuwse schilder Zahari Zograf. In de kerk zien we een meesterlijke gemaakte iconostase en de grootste kloosterkerk van Bulgarije.
Na een bezoek stappen we weer in de bus. Na ca. 2uur rijden komt Govedartsi in zicht, een langgerekt bergdorp. We overnachten in een gastvrij pension met een mooi zwembad. In de avond kunnen we, op het buitenterras, genieten van een lekkere maaltijd.
Wandelingen: 2 x 1,5 uur, 200m stijgen en dalen

Overnachting in

Govedartsi

Dag 10

De berg Malyovitsa, die we eergisteren steeds in de verte konden bewonderen, gaan we vandaag dichterbij bekijken. De bus brengt ons een stukje op weg. Via de Vada Hut wandelen we door een schitterend oud naaldwoud naar de Malyovitsa berghut op 1900 meter hoogte. Onderweg horen en zien we wellicht de notenkraker. Een vogel die in de zomer en herfst zaden verstopt in de grond als voorraad voor de lange winter. Bijzonder is dat deze vogel 80% hier van kan terug vinden in de sneeuw.
Wandeling: 11km, 500m stijgen en 350m dalen.

 

Overnachting in

Govedartsi

Dag 11

Op deze laatste wandeldag maken we een van de populairste en mooiste wandelingen van het Rilagebergte. De tocht voert langs een reeks kleine gletsjermeren in een spectaculair landschap. De meren, gevormd door gesmolten gletsjers, liggen op verschillende niveaus. De meren liggen in het meest ongerepte en meest beschermde deel van de Rila. Dit deel is dan ook alleen te voet bereikbaar. Een rit van ca. 1 uur brengt ons in het skioord Panichiste. Een stoeltjeslift brengt ons eerst aan de rand van het merengebied, op 2100m hoogte. Vanaf hier zijn er twee mogelijkheden. Door de aanwezigheid van een SNP reisleider en Bulgaarse gids kan de groep gesplitst worden. De eerste mogelijkheid is een 4 uur durende tocht met 500 meter hoogteverschil tot het beroemde uitzichtpunt over de zeven meertjes. De tweede mogelijkheid is een in totaal 5-6 uur durende tocht die vanaf het uitzichtpunt verder gaat tot op de hoofdkam van het gebergte (met 600 meter hoogteverschil). Bij beide tochten krijgen we een goede indruk van dit mooie gebied. Op het eind van de dag treffen we elkaar weer in het skioord Panichiste. Hier stappen we in de bus die ons in ongeveer anderhalf uur naar Sofia brengt.  

Overnachting in

Sofia

Dag 12

We rijden in 20 minuten naar het vliegveld van Sofia, waar we het vliegtuig terug naar huis nemen.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met jou, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele pensions, guesthouses en hotels in kleine dorpjes. Op één guesthouse na (in Gorno Draglishte) hebben de kamers altijd eigen badkamers. Het kan een enkele keer voorkomen dat een (klein) deel van de groep niet in de hoofdaccommodatie maar in een nabij gelegen accommodatie met hetzelfde comfortniveau overnacht.
In Plovdiv en Sofia slapen we in een comfortabel stadshotel op loopafstand van het centrum.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn bij deze reis inbegrepen, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 12. Meestal dineren we op ons overnachtingsadres, soms in een restaurant. De lunch bestaat afwisselend uit een lunchpakket of een warme maaltijd in een restaurant.
De keuken is gebaseerd op de traditionele streekgerechten en er wordt gewerkt met goede, lokale producten. De Bulgaarse keuken vertoont overeenkomsten met de Griekse en Turkse keuken: bladerdeeggebak, moussaka, gevulde druivenbladeren en salades met tomaat, komkommer, ui en geraspte kaas. In de bergen wordt regelmatig zure yoghurt gebruikt als basis voor tarator (soep). Bulgaren houden van stevige groentegerechten met veel paprika gevuld met kaas en ei en dan gefrituurd. Ook de baklava ontbreekt niet.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle lunches
 • alle diners 
 • alle transfers per privébus volgens programma
 • entree etnografisch museum en amfitheater Plovdiv (dag 1 of 2)
 • entree Batchkovo klooster (dag 2)
 • entree grotten (dag 5)
 • treinrit Avramovo - Belitsa (dag 7)
 • entree Stob piramides (dag 9)
 • stoeltjeslift Panichiste (dag 11)
 • begeleiding SNP reisleider en lokale Engelstalige gids.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfer (optioneel)
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard (zoals drankjes)

Ter plaatse te betalen

 • entree Rilaklooster (ca. EUR 5,-)

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

We wandelen vrijwel dagelijks. De opbouw van deze reis is dusdanig dat de zwaardere wandelingen in het tweede deel plaatsvinden zodat we de eerste dagen rustig kunnen inlopen. Zwaardere dagen worden afgewisseld met lichtere zodat er voldoende rust is voor herstel, indien nodig. De wandelingen zijn daardoor voor iedereen met een redelijke conditie goed te doen. De lengte van de wandelingen varieert van 2 tot 7 uur, exclusief pauze en gaan soms over sterk heuvelachtig- en bergachtig terrein. We lopen deels op goed begaanbare paden, maar regelmatig zullen we ook een stenig bergpad tegen komen. Voor sommige mensen kan een telescoopstok handig zijn bij het afdalen. Goede, hoog sluitende en waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Er gaat tijdens deze reis zowel een SNP reisleider als Bulgaarse gids mee. Dit betekent dat bij een aantal wandelingen de groep gesplitst kan worden en zodat er ruimte is voor een zware en lichte variant. Natuurlijk kun je ook in het pension blijven en je dag zelf invullen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Sofia of in de eerste accommodatie in Kalofer. De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Bulgaria Air naar Sofia v.v.

Vluchtschema
FB 462 Amsterdam - Sofia vertrek om 10.15 aankomst 14.00 uur
FB 461 Sofia - Amsterdam vertrek om 07.10 aankomst 09.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Vanwege de hoge bergruggen in het zuiden, ligt het grootste deel van Bulgarije buiten de invloedssfeer van de Middellandse zee en heeft het een continentaal klimaat. De zomers zijn droog en warm. In de bergen heerst een hooggebergteklimaat. Terwijl in de vlakte van de Maritsarivier (o.a. de stad Plovdiv) de temperatuur al vroeg in de zomer oploopt tot 30 ºC, ligt in de bergen vaak nog sneeuw. Eind juni is de sneeuw normaalgesproken gesmolten en de berghellingen zijn dan op haar mooist. Eind augustus, begin september is de ergste hitte verdwenen en is de Bulgaarse vakantie periode voorbij waardoor het rustig is in de bergen. Over het algemeen is het droog weer in de zomer, maar een flinke bui behoort hoog in het gebergte altijd tot de mogelijkheden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bulgarije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over onze lokale agent

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen. Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

De lokale partner van SNP heeft de status van Travelife Certified behaald.

Over de accommodaties

De accommodaties in Kalofer, Gorno Draglishte en Govedartsi zijn 'Green Lodges', gecertificeerd door de Bulgaarse Associatie voor Alternatief Toerisme, het European Centre for Ecological and Agricultural Tourism (ECEAT) en onze lokaal agent. Een Green Lodge besteedt bijzondere aandacht aan de gevolgen van hun bedrijfsvoering voor milieu en sociale omgeving. Green Lodges zijn kleinschalig, worden gerund door families en hebben vaak een eigen groentetuin waaruit geput wordt voor de diners.

Tijdens deze reis heb je weinig extra kosten, aangezien vrijwel alle maaltijden zijn inbegrepen. Je hebt geld nodig voor de drankjes en persoonlijke uitgaven. Bulgarije is niet duur, de prijzen liggen half zo laag als in Nederland. Reken op ongeveer € 50,- extra. Pinnen kan op het vliegveld in Sofia en in de grotere plaatsen als Velingrad en Koprivshtitsa.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

Denk bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende:

 • GELDIG paspoort
 • stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • drinkfles, plastic beker (mok)
 • eventueel een (kleine) thermosfles voor heet water
 • (zak)mes en lepel (voor fruit / yoghurt tijdens de lunch)
 • rugzak/tasje voor overdag
 • lichte regenkleding of paraplu
 • luchtige kleding en warme kleding voor in de bergen
 • handschoenen, muts
 • evt. wandelstokken
 • zwemkleding
 • zaklamp
 • zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • muggenolie
 • kopieën reis- en ziektekostenverzekering
 • enkele EHBO benodigdheden zoals pijnstillers, rekverband, sporttape en middel tegen diarree

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De SNP-reisleider wordt op deze reis ondersteund door een lokale Engelstalige gids die zijn/haar grote kennis van de natuur van Bulgarije graag met je deelt.

Ga je binnenkort op reis naar Bulgarije bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/bulgarije. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/bulgarije/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor paspoorthouders van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten is voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen is een visum verplicht!

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bulgarije

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
De meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Over het algemeen is Bulgarije een vrij veilig land. Toeristen dienen net als in andere toeristische gebieden en grote te steden goed op hun persoonlijke bezittingen te letten. Diefstal en zakkenrollerij komen helaas wel voor.
Bulgarije is een arm land in vergelijking met Nederland en België. Draag daarom liever niet opzichtig digitale camera’s e.d.
Over het algemeen doet iedereen zijn best om het toeristen naar de zin te maken. Als wij ons normaal gedragen hebben we in het land over het algemeen niets te vrezen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rila_pan_park.jpg

Bulgarije - Nationale Parken

De ongeschonden natuur van de Balkan

Wandelvakantie langs gasthuizen, hotel en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.