banner 142086 02

Brazilië - Vogelreis, 17 dagen Mata Atlantica en Pantanal

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit hotels en fazenda’s

De twee mooiste vogelgebieden gecombineerd in de nieuwe vogelreis naar Brazilië! Mata Atlantica is de kuststrook bij Rio de Janeiro, uniek vanwege de vele endemische vogelsoorten die hier voorkomen. Ook als je al vele keren in het Amazonewoud in Ecuador, Peru of Suriname bent geweest, ruim de helft van de soorten zal nieuw voor je zijn. Het tweede gebied is de Pantanal, een ecosysteem dat onder natuur- en vogelliefhebbers weinig introductie nodig heeft. De Pantanal is waarschijnlijk het grootste wetland ter wereld en een thuis voor enorme soorten en aantallen vogels en zoogdieren. En hoe makkelijk krijg je een groot deel hiervan te zien en voor de lens. In beide gebieden verblijven we in fraaie accommodaties midden in de natuur zodat we bij wijze van spreken direct uit ons bed met de verrekijker in de hand wakker worden. Ook zijn er op veel plekken feeders voor kolibries en fraai gekleurde tangara’s. Er zal geen dag voorbij gaan zonder mooie vogels en andere beesten die zich makkelijk laten zien. 

Uniek aan deze reis

 • Accommodaties midden in de natuur
 • Directe intercontinentale KLM-vlucht
 • SNP-reisleider en vogelkenner Jean-Paul Boerekamps
 • Mata Atlantica, vogelrijk kustbos
 • Directe ondersteuning beschermingswerk REGUA
 • Pantanal grootste wetland ter wereld
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Brazilië - Vogelreis

Met deze vogelreis bezoeken we het Transatlantisch regenwoud en de Pantanal, twee totaal van elkaar verschillende ecosystemen. Pantanal is afgeleid van het Portugese woord 'pântano', wat 'moeras' betekent. Dit halfopen savanne - en moerasgebied is voor vogel- en dierenliefhebbers het absolute summum. Het gebied is 150.000 km2 groot en bestrijkt de landen Paraguay, Bolivia en Brazilië. Het grootste gedeelte hiervan bevindt zich in Brazilië. In het noordwesten hiervan, tegen de grens aan van Bolivia, gaan we met deze reis op zoek naar het rijke dierenleven dat bestaat uit o.a. ca. 650 vogelsoorten. Tel hierbij op de 95 soorten zoogdieren, ca. 3500 plantensoorten, ca. 260 vissoorten en ca. 50 reptielsoorten en je realiseert je dat je in waar 'dieren-el-dorado' bent beland. In de droge tijd concentreert het leven zich langs rivieren en poelen waardoor je vanaf bootjes de beste kans hebt de dieren te observeren. Langs de oevers wemelt het van de kaaimannen, reigers, ijsvogels, ooievaars en vele andere soorten. Apen slingeren van boom naar boom. Weer andere soorten zijn alleen ’s nachts actief. Tegen de schemering ontwaken de bossen en de moerassen. Kwakende kikkers, zoemende cicaden en roepende nachtzwaluwen zorgen voor een avondconcert. 's Avonds gaan we op zoek naar uilen, nachtzwaluwen, zoogdieren en amfibieën. Overdag gaan we beslist op zoek naar de reuzenmiereter, capibara's en de reuzenrivierotters. De kans dat we een tapir of een jaguar waarnemen is zeer gering, maar wie weet.... Al met al is dit een reis voor echte vogelliefhebbers met een brede interesse ook in andere diersoorten. 

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven van Rio de Janeiro rijden we met onze eigen bus in korte tijd naar ons aangename middenklasse hotel vlakbij het vliegveld.

Overnachting in

Rio de Janeiro

Dag 2

Direct na het ontbijt rijden we in een kleine twee uur naar misschien wel één van de meest inspirerende plekken van Zuid-Amerika. Waar we meestal te maken hebben met bedreigde en steeds verder aangetaste natuur, krijgen we in REGUA het hartverwarmende en optimistische verhaal te zien van hoe de achteruitgang gestopt en zelfs omgedraaid kan worden. In de loop der jaren hebben de idealistische eigenaren van deze plek ruim 400.000 (!) bomen geplant. Hierdoor is van fragmenten bos en tussenliggende agrarische woestenij, een steeds mooier wordend inheems woud gemaakt. Voor de lunch genieten we van de feeders bij onze lodge waar vogels als Black Jacobin, Swallow-tailed Hummingbird en Burnished-buff Tanager uitgebreid te bewonderen zijn. In de middag maken we kennis met het gebied door dichtbij de lodge te wandelen over de makkelijke wetland- en forest trail. In het wetland zijn naast de vele soorten reigers, eenden en rallen, ook kaaimannen en capibara's makkelijk te vinden. In het bos dat door aanplant en aangroei steeds volwassener wordt, zoeken we naar spectaculaire soorten als Maroon-bellied Parakeet, Blond-crested Woodpecker en Ariel Toucan. Waar 20 jaar geleden het weiland kaal was, wemelt het nu van de vogels. We hebben zelfs de kans om bijzondere vogels te gaan zien als Sooretama Slaty-antshrike, Green-backed Becard en Unicoloured Antwren. We genieten in de avond van het uitstekende diner en de weldadige rust van de natuur van onze kleinschalige lodge.

Overnachting in

REGUA (Reserva Ecológica de Guapi Assu)

Dag 3

Vandaag een hele dag in de natuur! We gaan wandelen op de makkelijke waterfall trail die op een half uurtje rijden vanaf de lodge ligt, doch nog steeds op hun privé terrein. We lopen door steeds volwassener bos en genieten van alle geluiden en de geleidelijk toenemende warmte. De diversiteit van vogels is indrukwekkend. Soorten als Foliagegleaners, Tanagers, Becards en Woodcreepers komen bijna zeker voor de lens. We kijken speciaal uit naar schoonheden als Northern Surucua Trogon, Rufous-capped Motmot, Red-necked Tanager, Yellow-throated Woodpecker en Saw-billed Hermit. Bij de waterval genieten we van onze picknick lunch en hopen het geluk te hebben dat de uitzonderlijke Spot-billed Toucanet ons even komt vergezellen. Op de terugweg lopen we dezelfde route waarbij we beslist weer andere dingen zien. Specialiteiten hier zijn Blue Manakin, Black-cheeked Gnateater en Crescent-chested Puffbird. We komen op tijd terug bij onze lodge om in het zwembad verkoeling te zoeken. Als de schemer nadert, gaan we weer op pad voor een bijzonder uitstapje. Common Potoo en Pauraque zijn al bijzonder genoeg om te zien, maar het doel vanavond is de geheimzinnige en zeldzame Giant Snipe die alleen in het donker actief is en hopelijk deze avond in het licht van onze zaklampen zijn vliegkunsten gaat vertonen.

Overnachting in

REGUA (Reserva Ecológica de Guapi Assu)

Dag 4

Ook vandaag blijven we de hele dag in de natuur van REGUA. Het zal een stuk zwaarder worden dan de vorige dagen, want we gaan omhoog naar het nevelwoud van de elfin forest trail. Met een picknick lunch op zak hebben we de hele dag de tijd om niets te hoeven missen van al dat moois. Misschien dat we al vroeg het bizarre geluid van de Bare-throated Bellbird horen om hoog in de bomen zijn hagelwitte verenkleed te vinden. Ook maken we kans op de mysterieuze Sharpbill, de prachtige Swallow-tailed Cotinga en de kleurrijke Pileated Parrot. Maar misschien dat we nog wel meer genieten van de prachtige uitzichten over de groene bergen en het sprookjesachtige kronkelbos. Ook houden we onze ogen en oren open voor de prachtige Spider Monkeys die zich razendsnel door de boomkruinen heen slingeren. Af en toe komt een onvoorspelbare mixed flock voorbij, waarin een verwarrende hoeveelheid soorten vogels dicht op elkaar samen optrekken op hun jacht naar insecten. Hiervan zijn vele soorten endemisch voor de Mata Atlantica. Mooie voorbeelden zijn Ferruginous Antbird, Least Pygmy-owl, Plain Parakeet, Salvadori’s Antwren en Slaty Bristlefront. Als we na de inspannende dag weer terug komen bij het zwembad, genieten we na met een drankje en een welverdiende duik in het verkoelende zwembad.

Overnachting in

REGUA (Reserva Ecológica de Guapi Assu)

Dag 5

Op onze laatste ochtend staan we heel vroeg op voor een laatste wandeling, dit keer op de zogenaamde Casa Anibal trail, die eigenlijk geen trail is, maar een oud weggetje wat het extra makkelijk maakt om vogels waar te nemen. Bij het huis nemen we met veel plezier de moeite om de schitterende Frilled Coquette in de kijker te krijgen, een endemische kolibrie die niet voor niets 'magnificus' in zijn wetenschappelijke naam heeft staan. Verder is deze plek heel geschikt voor tanagers waarbij kleurrijke soorten als Azure-shouldered, Brassy-breasted en Rufous-headed Tanagers tot de mogelijke aanwezigen behoren. Daarna nemen we afscheid en rijden we met onze bus in ruim 3 uur naar het Itatiaia National Park.

 

De komende twee nachten verblijven we in een hotel wederom middenin de natuur gelegen. De middag doen we het rustig aan en genieten van de mooie vogels en de Black-tufted Capuchin apen die het voedsel van de feeders van de vogels proberen te jatten. Makkelijke soorten zijn hier Dusky-legged Guan, Violet-capped Woodnymph en Red-breasted Toucan. Ook de tanagers zijn weer volop aanwezig, waaronder de prachtig grote Magpie Tanager en de briljant gekleurde Green-headed Tanager. Als we in ons bed liggen horen we de uilen roepen.

Overnachting in

Itatiaia National Park

Dag 6

Vandaag staat in het teken van het imposante Atlantisch woud van Itatiaia. Omdat we hier op een hoogte van rond de 1200 meter verblijven, zien we veel andere vogels dan op de eerste dagen. We lopen delen langs de stille weg waar het makkelijk vogels kijken is en waar we schoonheden als Yellow-fronted Woodpecker, Saffron Toucanet en Scaly-headed Parrot kunnen zien. We genieten van de vele epifyten in de reusachtige bomen, de sprookjesachtige watervallen en de vele geluiden die ons omringen. Ook gaan we uiteraard de smallere trails op waar het vogels kijken een stuk moeilijker wordt maar de beleving van het bos nog intenser. We kunnen hier tegen een flock antbirds aanlopen met fraaie soorten als Start-throated Antwren, Bertoni’s Antbird en White-bibbed Antbird. Ook zullen we vele soorten Foliage-gleaners en Woodcreepers uit elkaar leren houden en in bamboe zoeken naar specialisten als White-bearded Antshrike, Eye-ringed Tody-tyrant en de met een bizarre snavel uitgeruste Black-billed Scythebill. Op het einde van de dag is het zwembad aanlokkelijk en als de schemer inzet, gaan we nog een poging doen om Ferruginous Pygmy-owl of de indrukwekkende Tawny-browed Owl in de lichtstraal van onze zaklampen te zien. 

Overnachting in

Itatiaia National Park

Dag 7

Vandaag gaan we nog verder de hoogte in. We nemen de bus om in een uurtje te rijden naar de ingang van de Agulhas Negras, ook onderdeel van het Itatiaia National Park. Het gebied vandaag ligt tussen de 1500 en 2300 meter hoogte en lijkt in niets op het dichte bos rondom ons hotel. Het is hier open met rotsen, grasvelden, kloven en de merkwaardige Araucaria naaldbomen. We rijden stukjes met de bus en gaan er regelmatig uit om te genieten van het overweldigende landschap en te zoeken naar de voor dit gebied specifieke vogels. Uiteraard staan daarbij de Itatiaia Spinetail en Araucaria Tit-spinetail hoog op ons lijstje. Maar minstens zo bijzonder zijn de Black-and-gold Cotinga, Thick-billed Saltator en de illustere Green-crowned Plovercrest. Ook is het vaak winderige en frisse terrein het habitat voor de fraaie Bay-chested en Buff-breasted Warbling-finch. Als het te koud of te nat wordt, keren we terug naar ons hotel voor een drankje met uitzicht op de feeders voor de kolibries, waar vooral de spetterende endemische Brazilian Ruby de show steelt.  

Overnachting in

Itatiaia National Park

Dag 8

Na het ontbijt nemen we afscheid nemen van de vele vogels in de tuin waarna we koers zetten naar de kust. In ca. vier uur bereiken we het prachtig koloniale plaatsje Paraty waar we ween korte wandeling maken door de schilderachtige straatjes. Na de lunch, uiteraard is vis hier de specialiteit, gaan we zoeken op de getijdevlaktes aan zee naar typische kustbewoners als Kelp Gull, Royal Tern en Magnificant Frigatebird. Als we geluk hebben kunnen we tussen de normale strandlopertjes ook bijzonderheden als American Golden-plover, Buff-breasted Sandpiper en Hudsonian Godwit zien rond scharrelen. Na deze leuke afwisseling zetten we koers naar onze lodge die aan de rand ligt van de Ubatumirim wildernis. In deze bijzondere lodge zijn de gebouwen, tuinen en vijvers op een harmonieuze manier opgenomen in het prachtig weelderige bos. We gebruiken de rest van de middag om rustig rond te wandelen in de tuin en kijken wat we tegenkomen. Mooie opties zijn Blue-winged Parrotlet, Reddish Hermit en wellicht zelfs een flitsende Black-legged Dacnis. In de avond genieten we van een verantwoord en heerlijk diner.

Overnachting in

Ubatuba

Dag 9

Na een vroeg ontbijt rijden we in een half uur naar de oude cacaoplantage Fazenda Angelim. Hier hebben de schaduwbomen voor de cacao zich ontwikkeld tot serieuze woudreuzen. De brede paden zijn ideaal om te genieten van de vele vogels. Mooie soorten zijn Green-backed Trogon, Buff-bellied Puffbird en de minuscule Ochre-collared Piculet. Ook leven hier opvallend veel miervogels waarvan Streak-capped Antwren, Spot-backed Antshrike en White-shouldered Fire-eye reële en fraaie mogelijkheden zijn. Op het einde van de ochtend gaan we weer terug naar onze lodge voor de lunch en een ontspannen middag om alle dieren van de Mata Atlantica 'uit te zwaaien'. Toch kan het bijna niet missen dat we nog nieuwe soorten tegenkomen. Wellicht een spectaculaire Channel-billed Toucan, Orange-eyed Thornbird of de zeer lokale Fork-tailed Tody-tyrant. Maar we kunnen ook een duik nemen in het (bio)zwembad of ons laten verwennen met een weldadige massage.

 

 

Overnachting in

Ubatuba

Dag 10

Vandaag vroeg op voor de rit van ruim drie uur naar São Paolo voor onze twee uur durende binnenlandse vlucht naar Cuiabá, de gateway naar de Pantanal. Vanaf het vliegveld gaan we om de stad heen voor een uitstapje naar de Cachoeira Véu de Noiva waterval, oftewel de bruidsluier waterval. In een mooi amfitheater valt deze waterval over een wand ruim 80 meter naar beneden. Het is geen spectaculair vogelgebied, maar de ontspannen sfeer en de mooie natuur maken het de rit meer dan waard. Omdat het op de rand ligt van het afwijkende habitat van de Chapada dos Guimarães, zien we bovendien een aantal vogels die we de rest van de trip niet tegenkomen. Het mooist zijn hier wellicht de Great Dusky Swifts die tegen de steile wand achter de waterval hun zo perfect beschermde nesten maken. Maar ook Red-and-Green Macaw, White-rumped Tanager, Red-crested Finch, Crested Black-tyrant en White-eared Puffbird kunnen ons verblijf hier verder veraangenamen. Op het einde van de dag gaan we terug naar Cuiabá, waar we inchecken in ons comfortabele hotel voor de nacht.

Overnachting in

Cuiabá

Dag 11

Vandaag staan we heel vroeg op om zo snel mogelijk richting het zuiden te rijden voor ons Pantanal avontuur. Via Poconé komen we op de legendarische Transpantaneira, de enige berijdbare weg dwars door de Pantanal. In het begin van het regenseizoen is het gebied een mozaïek van rivieren en plassen, waar de dieren zich omheen verzamelen en die vanaf de weg prima te zien zijn. Hier foerageert het icoon van de Pantanal: de reusachtige Jabiru. Andere soorten die we hier kunnen tegenkomen zijn de slakkenetende Limpkin, de prachtig gekleurde Buff-necked Ibis en de geheimzinnige Rufescent Tiger-heron. Daarnaast bieden de plassen een uitgelezen kans om capibara's in grote groepen te zien terwijl kaaimannen zich verdringen bij het water. Vrijwel alle soorten laten zich gemakkelijk en van dichtbij bewonderen. Dit is precies de reden waarom de Pantanal voor fotografen en natuurliefhebbers een waar paradijs is.

 

Rond lunchtijd arriveren we bij de Pousada Piuval, onze verblijfplaats voor de komende vier nachten. Ondanks de ligging aan de rand van de Pantanal is dit een zeer vogelrijk gebied. In de middag duiken we de omliggende savanne in, waarbij spectaculaire soorten als Greater Rhea, Southern Screamer en Red-legged Seriema vaak gezien worden. Ook het aantal spechten is hier opvallend, waaronder Green-barred Woodpecker, Campo Flicker en de prachtige White Woodpecker. Fraaie papegaaien die hier vaak gezien worden zijn Blue-crowned Parakeet en de indrukwekkende Yellow-collared Macaw. Tel daarbij de fraaie apen Hooded Capuchin en Paraguayan Howler bij op en we weten dat we tot het donker buiten zullen zijn.

 

Reception and assistance at the hotel in Cuiabá, departure to the Pantanal, stops to enjoy the fauna and flora of the Pantanal along the Transpantaneira park road. Lunch, check-in and presentation of the pousada and its activities. Check in at 15:00. Ecological trail in the region of the pousada. Dinner and Night Safari. Overnight Piuval. (Lunch included).

Overnachting in

Pantanal - Pousada Piuval

Dag 12

Vandaag beginnen we met een mooie wandeling naar het bos aan de overkant van de savanne. Hier zoeken we naar echte bosbewoners als Undulated Tinamou, Black-fronted Nunbird, Red-billed Scythebill, White-eyed Attila en Moustached Wren. Op de randen van het bos sluipen vaak de schitterende Sunbitterns rond die bij opvliegen de fraaie zonogen op hun vleugels laten zien. Op de vlaktes op de terugweg zitten vele Seedeaters van diverse soorten op de velden. Ook de luidruchtige Southern Lapwing en de met een bizar lange staart uitgeruste Fork-tailed Flycatcher laten zich vaak goed zien. Als de regens genoeg doorgezet hebben is een deel van de vlakte al overstroomd en zwemmen de Whistling-ducks voor ons langs en fourageren de vele steltlopers op de randen. In de middag gaan we naar het nabijgelegen meer waar wellicht de Black Skimmers door het water klieven en de Whistling Heron zich verraadt met zijn fraaie fluittonen. Het is weer een volle dag en bij het diner zullen we met een traditionele caipirinha nog even nagenieten van de vele opwindende momenten die we deze dag hebben mogen meemaken.

Overnachting in

Pantanal - Pousada Piuval

Dag 13

Na het ontbijt stappen we de boot in, om op de rivier te gaan zoeken naar een 'flagship'-soort van de Pantanal, de reuzenotter. Het zien van deze zoogdieren is natuurlijk nooit gegarandeerd maar we kunnen zeker genieten van de vele soorten ijsvogels, prachtig slanke Anhingas (slangenhalsvogels) en de bijna aan te raken tamme Wattled Jacanas. Het krioelt werkelijk van het leven en een blik omhoog geeft een goede kans op machtige rovers als Black-collared Hawk, Southern Caracara of Great Black Hawk.

Tijdens de lunch genieten we van de vogels in de tuin waarvan de Grey-crested Cachalote, Greyish Baywing en de talrijke prachtige Yellow-billed Cardinals een paar voorbeelden zijn. Rondom de pousada bevindt zich een ecologische trail waar we al wandelend op zoek gaan naar fraaie hoenders als Chestnut-bellied Guan, Chaco Chachalaca en Bare-faced Curassow. Ook houden we onze ogen open voor de iconische Toco Toucan, Chestnut-eared Aracari en het kleine en grappige aapje Black-tailed Marmoset. Na het diner maken we een 'nightdrive' met kans op onder andere bijzondere zoogdieren als de laagland tapir en de schitterend getekende ocelot.

Overnachting in

Pantanal - Pousada Piuval

Dag 14

Deze ochtend maken we een korte wandeling voor het ontbijt om hopelijk vele soorten parkieten en papagaaien te spotten. Yellow-chevroned Parakeet, Turquoise-fronted Amazon en White-eyed Parakeet zijn maar een paar van de mogelijkheden. We maken weer een boottocht en wellicht dat we nu Plumbeous Ibis, Cocoi Heron of de fraai gekleurde Capped Heron in de kijker krijgen. Veel van wat we zien is vanaf de rivier bovendien perfect te fotograferen. Ook vallen de vele soorten Icteriden op, zoals Crested Oropendula, Solitary Cacique en de onnavolgbaar fel gekleurde Orange-backed Troupial. Tijdens ons verblijf in de Pousada Piuval hebben we de stille hoop om een reuzenmiereter te ontmoeten. In de maand november is de kans aanwezig ook al is het de laatste maand om dit bizarre dier waar te nemen. Gelukkig is er nog veel meer te zien waaronder fraaie herten en agouti’s aan de bosranden en Savanna Hawks en Aplomada Falcons in de lucht. Overal is het leven geconcenteerd rondom het water. Pas wel op voor de kaaimannen!

Na de lunch lopen we een stuk rondom de lodge in het fraaie Gallery forest langs de rivier, waar zeer verschillende soorten als White-throated Piping-guan, Blue-crowned Trogon en Large-billed Antwren hun thuis hebben. In de avond gaan we er weer op uit om te zoeken naar nachtzwaluwen, Potoos en uilen. Uiteraard blijven we ook gespitst op de katten, zoals Oncilla, Jaguarundi en uiteraard de Pantanal-kat waarvoor een behoorlijke dosis geluk onontbeerlijk is.

Overnachting in

Pantanal - Pousada Piuval

Dag 15

Vanochtend maken we nog een mooie wandeling vanuit de lodge, waarbij ook de minder opvallende vogels zoals Lafresnaye’s Woodcreeper, Pale-legged Hornero en White-lored Spinetail onze aandacht krijgen. Daarna rijden we langzaam en met veel stops richting het noorden. Langs de weg schieten Monk Parakeets en Peach-fronted Parakeets voorbij en we letten ook op de kleinere bijzonderheden als White-headed Marsh-tyrant, Donacobius en White-rumped Monjita. Verder is het vooral een kwestie van uitzwaaien, lekker stukjes langs de weg wandelen en vooral ook duimen voor de ontmoeting met bijzondere zoogdieren, waarbij de coati’s (neusberen), vossen (crab-eating fox) en neotropical otters mooie soorten zijn. En tot op het laatste moment kunnen ook katten, tapirs en miereneters ons pad kruisen. Op het einde van de dag is het echt tijd om het gebied te verlaten en rijden we naar Cuiabá om in ons vertrouwde comfortabele hotel het stof van ons af te spoelen en de definitieve lijst op te maken. Niet ondenkbaar is het als we op ruim 300 vogelsoorten uitkomen en meer dan 15 zoogdiersoorten. 

Overnachting in

Cuiabá

Dag 16-17

Vandaag slapen we een beetje uit om na het ontbijt naar het vliegveld te gaan voor onze vlucht naar São Paolo om van daaruit door te vliegen naar Amsterdam. Aankomst de volgende dag. 

NB Programma

Voor de excursies die in de Pantanal plaatsvinden zijn de boten niet uitgerust met een zonnedak. Nagenoeg alle boten in de Pantanal beschikken hier niet over. Het meenemen van een hoofddeksel ter bescherming tegen de zon is dus van essentieel belang. Verder benadrukken wij dat de meeste excursies in de vroege ochtend en namiddag georganiseerd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze reis overnacht je in middenklasse hotels in Rio de Janeiro en Cuiabá. In REGUA, Itatiaia National Park en in de Pantanal hebben we mooie hotels, lodges en pousada's geselecteerd. Overal staat je een kamer te wachten met een privé douche/WC. Mocht je een eenpersoonskamer willen boeken dan zijn deze beperkt beschikbar op alle overnachtingsplaatsen. Boek dus snel, immers op is op. Het voltage in Brazilië is 110 volt en een enkele keer zelfs 220 volt. De meeste stopcontacten zijn niet uitgerust voor Europese stekkers. Indien je elektrische apparatuur meeneemt is het raadzaam een adapter mee te nemen.

Over de maaltijden

De maaltijden worden gebruikt in de accommodaties of in nabijgelegen restaurants. De Braziliaanse keuken is gevarieerd en overvloedig met voor elk wat wils: groenten, vlees en vis kunnen op velerlei wijze klaargemaakt worden. Rijst, bonen en salade vormen vaste onderdelen van vrijwel elk diner. De ontbijten zijn uitgebreid met diverse brood- en cakesoorten, kaas en veel vers tropisch fruit.

Inbegrepen

 • Binnenlandse vluchten (São Paulo-Cuiabá v.v.)
 • Alle transfers per boot en bus
 • 3 nachten verblijf hotels o.b.v. logies & ontbijt
 • 2 nachten verblijf ecolodge o.b.v. half pension
 • 10 nachten verblijf hotels en pousada o.b.v. vol 
 • Alle entrees en excursies volgens het programma
 • Bagagetransport
 • SNP reisleider
 • lokale gidsen volgens programma
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • inentingen
 • maaltijden voor zover niet inbegrepen plus alle drankjes
 • overige entrees en excursies
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien voor gidsen en chauffeurs

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis op de vogel- en natuurbeleving. Met een goede basisconditie is deze reis voor iedereen te doen. In REGUA vindt een 'hoge' wandeling plaats die vrij pittig is, maar die kun je makkelijk overslaan door die dag in de buurt van de vogelrijke mooie lodge te verblijven. In Itatiaia is juist de lage wandeling wat lastiger, maar die is in veel stukken te hakken. Omdat we dichtbij het hotel blijven kan deze wandeling wat ingekort worden. We wandelen in de Pantanal over een paar uitgezette trilhas (paden) die qua lengte variëren van een half uur tot een paar uur. In overleg met de SNP-reisleider, lokale gidsen en de deelnemers wordt altijd gezocht naar de optimale mix tussen tijd inruimen voor uitleg, foto's maken, wandelen en uitrusten. De natuur wordt in de Pantanal vaak vanaf de boot waargenomen. De wandelingen in de Pantanal kennen weinig hoogteverschillen, de moeilijkheidsgraad wordt meer door de warmte en vochtigheid bepaald. Overal kan een forse bui vallen waardoor de wandelpaden wat modderig kunnen zijn. Mocht je om wat voor reden dan ook niet mee willen met een excursie, dan kun je in de accommodaties achterblijven mits we daar die dag ook weer verblijven. Rekening houdend met het warme en vochtige klimaat met kans op een bui, classificeren wij deze reis met zwaarte 2.

Geschikt voor kinderen

16 jaar

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap in het eerste hotel van deze reis in Rio de Janeiro.

Vluchtinformatie

Informatie
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Rio de Janeiro en terug vanaf Sao Paulo.

Vluchtschema

KL 705    Amsterdam - Rio de Janeiro 10.30 - 19.35 uur

G3 1422 São Paulo - Cuiabá  16.15 - 17:38 uur

G3 1423 Cuiabá - São Paulo  11:43 - 15:00 uur

KL 792   São Paulo - Amsterdam 21.10 - 11.40 uur  *)

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

De Pantanal heeft een tropisch savanne klimaat met temperaturen die het gehele jaar aangenaam zijn met weinig extremen. Er is een duidelijk nat en droog seizoen. De regentijd is in de Braziliaanse zomer, van december tot en met maart. Gedurende deze tijd stijgt het waterpeil van de Pantanal meer dan drie meter en stroomt het gebied voor 80% over. De regentijd betekent niet dat het de gehele dag regent, maar normaal gesproken korte en heftige buiten een aantal keer per week aan het einde van de dag. In de regentijd kan de luchtvochtigheid oplopen tot 80% en in de droge tijd kan deze zakken tot 25-30%, dus zaak om goed veel water te drinken. In de droge tijd, normaal gesproken van mei tot en met oktober droogt een groot gedeelte van de Pantanal, incl. rivieren, meren, kreken, nagenoeg in zijn geheel op. In deze periode concentreren zich  de meeste zoogdieren en (trek)vogels rond de nog niet opgedroogde rivieren en lagunes. De Jabiru (Pantanal-ooievaar) nestelt en broedt tussen juli en november. Vogels zijn op zich op hun best van september tot november (broedseizoen, verenpracht, zang, jongen). De meeste trekvogels, watervogels en vlinders zie je in de regentijd, wanneer trouwens ook de zonsondergangen het meest spectaculair zijn en de waterplanten op hun mooist. Vorst en sneeuw zijn in dit gebied zo goed als uitgesloten, al kan de temperatuur in de droge tijd (winter) zakken tot 15 graden Celsius. De maand november is net buiten het toeristenseizoen, een goede maand om de Pantanal te bezoeken aan het eind van de droge tijd en vlak voor de regentijd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Brazilië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens deze reis zijn er weinig extra kosten die je ter plaatse uitgeeft, de meeste maaltijden en excursies zijn inbegrepen. Kosten voor enkele ontbijtjes, drankjes, fooien en eventuele souvenirs dien je zelf te betalen. Je kunt in Nederland al geld wisselen, maar we raden je aan dit pas in Brazilië te doen, is namelijk gemakkelijker en goedkoper. In Brazilië geldt, net zoals in Nederland, dat je toeristenbelasting moet betalen. De hoogte varieert vaak van gemeente tot gemeente. Een indicatie van het tarief is € 0,10 tot € 0,50 per persoon per dag.

Tijdens de reis maken we gebruik van bussen, boten en twee binnenlandse vluchten.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze vogelreis te beginnen. Het plezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Met deze reis worden er een paar wandelingen gemaakt die allen zijn gericht op het zoeken naar vogelsoorten. Hierbij is het van belang dat iedereen de tijd krijgt om de vogels goed waar te nemen en te fotograferen. Geenszins is het de bedoeling om vogelsoorten 'af te vinken' en snel op zoek te gaan naar de volgende vogelsoort. Door de hitte overdag in de Pantanal zullen de meeste excursies zich in de vroege ochtend en de namiddag concentreren.

 • lichte waterdichte wandelschoenen;
 • dagrugzak;
 • regenhoes voor dagrugzak;
 • regenkleding (bijvoorkeur incl regenbroek)
 • fleecejack;
 • zwemkleding;
 • luchtige kleding, vooral met lange mouwen, liefst gedekte kleuren;
 • sjaaltje (bijv.) om uw nek te bedekken tegen insecten
 • eenvoudige EHBO-middelen;
 • zonnebrandcrème, pet / hoedje, zonnebril, lippencrème met UV filter;
 • insectenwerend middel;
 • één verrekijker per persoon (dit verhoogt het plezier van de wildexcursies aanzienlijk);
 • geldig paspoort;
 • kopieën van reisdocumenten en verzekeringspapieren.
 • zaklamp;

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door Jean-Paul Boerekamps, SNP-reisleider, enthousiast vogelaar en betrokken bij de ontwikkeling van deze reis. Jean-Paul is gek op en gespecialiseerd in vogels en mensen. Hij heeft zijn hart verpand aan alle plekken op aarde waar natuur en cultuur elkaar heftig omarmen. Landen als Colombia, Ecuador, Peru, Suriname, Brazilië, Zuid-Afrika en Madagascar hebben voor hem weinig geheimen meer. Het is zijn passie om reizigers in staat te stellen ervaringen op te doen die niet alleen enerverend zijn op het moment, maar ook verrijkend voor de tijd erna. Jean-Paul is als SNP-reisleider ook de ‘sleutelfiguur’ tijdens je reis en doet er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders van SNP hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Brazilië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Brazilië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Brazilië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Bij de check-in op Schiphol, in het vliegtuig of bij aankomst in Brazilië ontvangt u een visumformulier. Dit benodigde visumformulier, genaamd 'Cartão de Entrada e Saída', is persoonlijk en kost niets. U overhandigt het ingevuld bij de paspoortcontrole bij aankomst, waar het wordt afgestempeld. De doorslag moet u goed bewaren, want dit levert u in bij het verlaten van het land.

Langer verblijf
Wilt u langer in Brazilië blijven? Het visumformulier of aangevraagde visum geeft in principe recht op een verblijf van max. 90 dagen. Dat kan eenmaal voor max. 90 dagen verlengd worden, als u tenminste aan kunt tonen over voldoende financiële middelen te beschikken (een bankafschrift met daarop minimaal € 700,00) en over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Brazilië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Brazilië is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Hoewel de hygiënische omstandigheden in Brazilië goed zijn, kunt u in de meeste plaatselijke restaurantjes met een gerust hart eten. Pas echter op met wat u eet en wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Brazilië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Brazilië zelf komt ook Gelekoorts voor.
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
In Brazilië breidt Gelekoorts zich uit. Naast alle noordelijke en centraal westelijke staten, hebben de autoriteiten nu ook de staten Maranhão en Minas Gerais, de regio's zuidwestelijk van Piauí, westelijk van Bahia en westelijk van Paraná, westelijk van Santa Catarina, noordwestelijk van Rio Grande do Sul en noordwestelijk van São Paulo bestempeld als risicogebieden (sinds januari 2008).

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Brazilië komt met een hoog risico het hele jaar Malaria voor in bosgebieden op minder dan 900 m hoogte in het Amazonegebied ('Legal Amazonia': Acre, Amap, Amazonas, West-Maranho, noordelijk Mato Grosso, Par, Rondnia, Roraima en West-Tocantins). De kans op Malaria is klein in de steden en, vanwege de hoge zuurgraad van het water, op en langs de Rio Negro.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Dengue (Knokkelkoorts) en Leishmaniasis
De Braziliaanse autoriteiten waarschuwen voor een Dengue-koorts epidemie rondom bijna alle steden waar regenwater achterblijft in vuilnis, watertonnen, ongebruikte zwembaden, ed. zoals oa. in delen van Rio de Janeiro, muv. toeristische centra als Copacabana en Ipanema en in woongebieden rond de stad. De ziekte wordt overgebracht door muggen. De verschijnselen lijken op griep. Er bestaat geen vaccinatie tegen Dengue.
Leishmaniasis wordt overgebracht door zandvliegen. De ziekte komt vooral voor in de Mato Grosso do Sul. Reizigers dienen zich goed te beschermen tegen beten van muggen en zandvliegen (kleding, insectenwerende middelen, muskietennet).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Toeristenpolitie - Delegacia do Turista
Net als in ieder ander arm land is er in Brazilië veel kleine criminaliteit. De meeste criminaliteit vindt plaats in de wijken rond toeristische trekpleisters, hotels, discotheken, bars en nachtclubs. Ook in de (stads)bussen en op busstations wordt veel gestolen. Verschillende Braziliaanse steden hebben daarom een gespecialiseerd politiecorps dat met name de toeristenbuurten in de gaten houdt (Delegacia do Turista).

Naar het strand
In Rio de Janeiro moet u extra op uw hoede zijn, want daar zijn voornamelijk toeristen het slachtoffer van diefstal en berovingen. Met name de gebieden rond de stranden zijn geliefde doelwitten. Vermijd de stranden en lege straten na zonsondergang. Het is gebruikelijk naar het strand uitsluitend een handdoek of pareo en wat kleingeld mee te nemen. Evt. graaft u uw badtas in als u gaat zwemmen.

Alert zijn
Ook op luchthavens, busstations en andere openbare gelegenheden lopen veel zakkenrollers rond. Een veelgebruikte truc is om de toerist af te leiden, terwijl een handlanger toeslaat. Wees dus extra attent als u aangesproken wordt. Favoriete objecten zijn laptops, aktetassen, camera’s, mobieltjes en andere handbagage.

Algemeen advies
Een algemeen advies voor reizigers naar Zuid-Amerika is: laat uw sieraden en dure horloges thuis, draag uw reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding dan wel, altijd beter, laat dit achter in de kluis van uw hotel- en blijf altijd alert!

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Brazilië - Vogelreis

Mata Atlantica en Pantanal

Vogelreis vanuit hotels en fazenda’s

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten