Via Dinarica in Montenegro

Bosnië en Herzegovina, Montenegro - Via Dinarica etappe 3, 8 dagen Verken de westelijke Balkan te voet

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs berghut, blokhutjes, hotels en pension

Ontdek het mooiste van de Balkanlanden met de Via Dinarica. De Via Dinarica is een nieuwe weergaloze lange-afstandswandeling die zeven Balkanlanden aan elkaar rijgt. Van de maar liefst 2000 kilometer lange route is al 1260 kilometer in kaart gebracht. Onder begeleiding van gekwalificeerde lokale berggidsen en een deskundige SNP-reisleider ervaar je de unieke en bijzonder rijke flora en fauna van de kalksteenmassieven van de Dinarische Alpen. Je ontmoet de bevolking van de Balkan en geniet van de heerlijke lokale keuken. Je bagage wordt vervoerd waar mogelijk. Een authentieke en unieke beleving…  Deze derde etappe voert vanaf Sarajevo, via Sutjeska National Park en de berg Maglic, naar Montenegro. Daar gaan we raften op de Tara-rivier en maken een trekking door het ruige Durmitor-gebergte.

Uniek aan deze reis

 • De laatste ongerepte berggebieden van Europa
 • De mooiste trajecten van de tweeduizend kilometer lange hoofdroute door de hoogste berggebieden en bovenlangs de Adriatische kust
 • Geniet van de lokale keuken
 • In etappes van elk acht dagen door de mooiste bergen van de Balkan
 • Ontmoet de bevolking van de Balkan
Zwaarte
Comfort

OpPad | Pionieren in een prachtgebied

Kale kartelpieken en bijzondere bergdorpjes. Op de Via Dinarica wandelroute beleef je het mooiste van zeven Balkanlanden. Maar liefst 1.260 kilometers lang. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Bosnië en Herzegovina, Montenegro - Via Dinarica etappe 3

‘Best New Trail’ volgens Outside Magazine (2014), ‘Best Trekking Path’, volgens Paste Magazine (2015), ‘2016 Must-see’ volgens Wanderlust en The Guardian en een van de ‘Best of the World’-bestemmingen voor 2017 volgens National Geographic Traveler. Sinds de voltooiing van de tweeduizend kilometer lange wandelroute in 2014, duikelen de media over elkaar heen om de Via Dinarica te prijzen vanwege de landschappelijke schoonheid en de unieke beleving die de route aan wandelaars biedt. Dus werd het hoog tijd om van de Via Dinarica hèt nieuwe wandelproject van SNP te maken. Volledig georganiseerd en uitstekend begeleid wandel je door de mooiste berggebieden van de westelijke Balkan. Je verblijft afwisselend in prachtige dorpjes en stadjes, waar je te gast bent in kleine pensions en dorpshotels. Midden in de ruige bergwereld van de Dinaren slaap je in berghutten, die in dit toeristisch nog relatief weinig ontwikkelde berggebied vaak nog heel primitief zijn. Waar mogelijk wordt je bagage vervoerd.

De Dinarische Alpen strekken zich globaal uit langs de oostkant van de Adriatische Zee, van het Sloveense karstplateau tot in Griekenland. Hier klopt het ware hart van de Balkan en vind je nog plekken waar de eenentwintigste eeuw en het moderne Europa mijlen ver weg lijken. Authenticiteit en gastvrijheid zijn hier de toverwoorden. De flora en fauna van de - hoofdzakelijk kalkrijke - bergmassieven zijn buitengewoon rijk aan soorten, waarvan er veel uniek zijn voor de regio.

Het project Via Dinarica, dat in 2010 werd gestart, heeft zich als hoofddoel gesteld om het kleinschalige en duurzame toerisme in de armste streken van Europa te stimuleren. Door de ontwikkeling van deze lange-afstandswandelroute maken wandelaars kennis met de tradities, het ongeëvenaarde landschap en het culturele erfgoed van de Balkan.

Etappe 3 Bosnië-Herzegovina en Montenegro

De derde etappe langs de Via Dinarica begint in Sarajevo. Vervolgens ga je naar het Sutjeska National Park, op de grens met Montenegro. Hier wandel je twee dagen naar afgelegen bergmeertjes en naar de hoogste berg van Bosnië-Herzegovina: de 2386 meter hoge Maglic. Dan wacht een dagje raften op de Tara-rivier, op de grens tussen Montenegro en Bosnië-Herzegovina. Deze rivier heeft een van de diepste kloven van Europa uitgesleten. We maken een wandeling hoog boven de kloof over het plateau van Sokolina. De etappe eindigt met een tweedaagse trekking dwars door het Durmitor-gebergte, een van de mooiste berggebieden van de Balkan. Hier liggen wandeltrajecten die tot de spectaculairste van de hele Via Dinarica behoren. De etappe eindigt met een transfer naar het vliegveld van Podgorica.

Dag 1

Vlucht via Wenen naar Sarajevo. Na aankomst word je naar het pension in het centrum van de stad gebracht. Het hotel ligt in de eeuwenoude Ottomaanse handelswijk van de stad. Aan het einde van de middag leidt een gids ons rond door het centrum van de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, langs een aantal mooie monumenten. Hij vertelt ons over de bewogen geschiedenis van deze stad, die ook wel 'het Jeruzalem van de Balkan’ wordt genoemd, omdat het een stad is waar zowel moslims als christenen wonen. ’s Avonds wacht een traditioneel Bosnisch welkomsdiner in een restaurant.

Overnachting in

Sarajevo

Dag 2

Na het ontbijt worden we in circa twee uur naar onze volgende verblijfplaats gebracht, een hotel in de vallei van de Sutjeska-rivier, aan de grens van het gelijknamige Nationale Park. Nadat we zijn ingecheckt worden we naar het stille bergmeer Donje Bare gebracht, een mooie lunchplek. Dan maken we een wandeling door beukenbossen en vervolgens door open bergterrein naar de top van de Ugljesin Peak (1858 meter). We krijgen daar een van de mooiste panorama’s te zien op de scherpe Zelengora-bergen en de imposante stenen wand van de Volujak. We vervolgen onze route over de Tovarinca-bergkam, waarbij we steeds prachtig zicht hebben op de hoogste bergtoppen van Montenegro. De wandeling eindigt bij het bergmeer van Gornje Bare. Daar vandaan worden we teruggebracht naar ons hotel in Tjentiste. Diner in het hotel. Lengte 9 km, wandelduur 4,5 uur, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tjentiste

Dag 3

Een rit van circa één uur over een klein weggetje brengt ons bij Lokva Derneciste. Dit is het startpunt van onze inspannende wandeling naar de top van de Maglic, met 2386 meter de hoogste berg van Bosnië. Er wacht ons een klim die over goede paden voert, eerst door beukenbos, daarna over steeds steiler en rotsachtig terrein. Sommige stukken zijn  hoogtevreesgevoelig en af en toe moeten we stukken klauteren. Eenmaal boven wacht ons een adembenemend panorama over een deel van Bosnië èn Montenegro. We staan hier immers op de grens tussen beide landen. Beneden ons ligt het smaragdgroene water van het bergmeer van Trnovacko, onze volgende pauzeplek. Dan wacht ons nog een laatste stuk tot Prijevor, waar we onze bus treffen die ons terugbrengt naar het hotel in Tjentiste. Vanavond dineren we in een sfeervol lokaal restaurant. Lengte 14 km, 700 m stijgen en dalen, wandelduur 9 uur.

Overnachting in

Tjentiste

Dag 4

De Tara-rivier heeft een van de mooiste en diepste kloven van de hele Balkan uitgesleten, misschien wel van heel Europa… Het is een van de beste wildwaterrivieren, niet getemd door stuwdammen, en trekt rafters en kajakkers vanuit de hele wereld. ’s Ochtends worden we naar een camping en raftcentrum onder in de kloof gebracht, vlak bij de grens tussen Bosnië en Montenegro. Nadat we onze bagage hebben afgegeven en hebben geluncht, krijgen we onze uitrusting uitgereikt. Vervolgens worden we een stuk stroomopwaarts gebracht voor een spectaculaire raft over het schuimende water en langs klasse II tot IV stroomversnellingen. Je hoeft geen raft-ervaring te hebben: we worden begeleid door professionele raft- en kajakinstructeurs. Wel moet je kunnen zwemmen en niet bang zijn voor koud water. De rivier vormt hier de grens tussen beide landen. De magnifieke kalkwanden van de kloof zijn op sommige plekken bijna dertienhonderd meter hoog. De tocht duurt zo'n drie tot vier uur, afhankelijk van de stroomsnelheid van de rivier. De tocht eindigt bij ons kampement, waar we dineren aan de oever van de rivier en slapen in eenvoudige blokhutjes.

Let op: voor deze dag dien je een extra reisverzekering met ‘gevaarlijke-sporten-toeslag’ af te sluiten (zie onder het kopje ‘Verzekeringen’).

Overnachting in

kampement aan de Tara-rivier

Dag 5

Na een korte transfer vanaf ons raft-kampement bereiken we de Montenegrijnse zijde van de Piva, een zijrivier van de Tara. Onderweg daar naartoe komen we over de 220 meter hoge Mratinje-dam. Vervolgens wandelen we tegen de steile, beboste helling van de kloof omhoog. Na zo'n twee uur bereiken we het zacht golvende terrein van het karstplateau van Sokolina, dat hoog tussen de kloven van de Tara en de Piva ingeklemd ligt. De eenentwintigste eeuw lijkt op deze afgelegen plek nog niet gearriveerd. Een enkele boerderij en een paar huisjes van schaapherders vormen de enige tekenen van menselijke bewoning in deze uithoek van Montenegro. We steken het plateau over via de doline van Crkvicko polje en bereiken de eenvoudige boerderij waar we vannacht te gast zijn en die op de rand van de kloof van de Tara ligt. De omstandigheden waar we slapen zijn primitief, maar het uitzicht is adembenemend. Lengte 11 km, 600 m stijgen, 5,5 uur wandelen.

Overnachting in

boerderij op het Sokolina-plateau

Dag 6

Na een korte transfer naar het kleine dorpje Nedajo beginnen we vandaag vroeg in de ochtend aan de tweedaagse minitrektocht door Montenegro’s spectaculairste gebergte: Durmitor. In onze dagrugzak nemen we wat extra bagage mee voor één overnachting: onder andere een slaapzak en wat eten voor vanavond en morgenochtend. We dalen van het plateau van Nadajo af een diepe vallei in, naar het mooie Susicko-meer. Via de prachtige vallei van Peradova lopen we naar de waterval van Skakala. Hier wacht een steile klim tegen de rotswand naar de ruige pas Zuta Greda. Als we deze glaciale drempel hebben bedwongen en in de hoger gelegen vallei staan, is het niet ver meer naar het bergmeer van Skrka. Daar is ons onderkomen voor de nacht: een eenvoudig hutje, dat op 1723 meter hoogte ligt. Onze gidsen maken vanavond een eenvoudige maaltijd klaar en we genieten van een bijzondere avond midden in de stille en indrukwekkende natuur van de Durmitor. Lengte 19 km, 600 m stijgen en dalen, wandelduur 8,5 uur.

Overnachting in

bivakhut aan Skrka-meer, Durmitor

Dag 7

We gaan vroeg op pad voor de tweede wandeling door het Durmitor-massief, een inspannende maar tegelijk spectaculaire doorsteek via de Botun-pas. Het terrein is ruig en af en toe moet er geklauterd worden en zijn er hoogtevreesgevoelige stukjes. We worden omringd door scherpe rotspieken. De elementen hebben hier vrij spel. We steken een hoog plateau over en dan wacht een lange afdaling naar het Zwarte Meer, Crno Jezero. Even verderop ligt het wintersportdorp Zabljak, dé uitvalsbasis voor het Durmitor-massief. Hier overnachten we in een berghotel en sluiten deze reis af met een diner in een restaurant. Lengte 16,5 km, 900 m stijgen en 1000 m dalen, wandelduur 8 uur.

Overnachting in

Zabljak

Dag 8

Na een rustig ontbijt rijden we in de loop van de ochtend in ongeveer twee uur naar het vliegveld van Podgorica, van waar we via Wenen naar Amsterdam terugvliegen. 

Als je ook de vierde etappe hebt geboekt, ontmoet je de rest van de groep die de vierde etappe gaat doen, op het vliegveld van Podgorica.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens etappe 3 verblijf je de eerste 1e nacht in een gastvrij familiepension in het oude centrum van de stad. Het pension heeft goede kamers, die voorzien zijn van badkamer, tv en airco. Dan zijn we twee nachten te gast in een goed hotel in Tjentiste, dat op een rustig plek in de vallei van de Sutjeska ligt, aan de rand van het gelijknamige nationale park. Het moderne hotel heeft goede kamers met eigen badkamer. Dan slapen we 1 nacht op de bodem van de Tarakloof in eenvoudige tent-vormige blokhutjes voor 2 tot 3 personen op een camping. Hier zijn gedeelde sanitaire voorzieningen met douches en wc’s. Op het plateau van Sokolina verblijven we een nacht in een boerderij op meerpersoonskamers. Hier zijn beperkte sanitaire voorzieningen (alleen wc en koud water). In het Durmitor Natinal Park overnachten we één nacht in een eenvoudige berghut aan het Skrcko meer. De hut is eigenlijk niet meer dan een kleine bivakhut. Hier slapen we op een matrazzenlager en zorgt de lokale agent voor een slaapzak. Je hoeft dus alleen een lakenzak en kussensloop mee te nemen. De sanitaire voorzieningen zijn ook hier minimaal (alleen wc). In Zabljak verblijf je de laatste nacht in een sfeervol berghotel op tweepersoonskamers met eigen badkamer aan de rand van het dorp.

Over de maaltijden

Tijdens de reis zijn alle ontbijten en diners inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. In Sarajevo en op de tweede avond in Tjentiste eet je in een restaurant en geniet je van de smakelijke keuken van de Balkan. Op de eerste avond in Tjentiste en in Zabljak dineer je in het restaurant van het hotel. Er wordt een driegangenmenu geserveerd en je hebt per gang keuze uit meerdere gerechten. In de boerderij in Sokolina proef je van de eerlijke keuken van de Balkan. Op de camping aan de Tararivier is een klein restaurant waar we het avondeten en ontbijt nuttigen. In de berghut wordt de maaltijd bereid door de lokale gidsen en zijn de maaltijden eenvoudig maar voedzaam. Een helpende hand wordt gewaardeerd. Op de wandeldagen (dag 2 t/m dag 7) worden er vanuit de accommodaties of door de reisbegeleiding ook voor een lunchpakket gezorgd. De picknicks bestaan uit brood, vleeswaren, kaas, salades, koekjes, chocoladerepen, trailmix en koffie/thee.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • 4 overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers met douche/wc
 • 1 overnachting in blokhutjes (2 tot 3 personen) met eenvoudige sanitaire voorzieningen
 • 2 overnachtingen in berghut en boerderij op meerpersoonskamers (met eenvoudige sanitaire voorzieningen)
 • alle maaltijden van diner op dag 2 t/m ontbijt op dag 8
 • transfers per mini- of midibus conform programma
 • bagagevervoer (niet naar de hut op dag 5)
 • entrees nationale parken
 • raftexcursie op dag 4 (incl. complete uitrusting)
 • diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige berggids

Niet inbegrepen

 • lunches op dag 1 en 8
 • eventuele overige entrees
 • eventuele transfers naar of van verlengingshotels
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen door de bergen van de Dinarische Alpen zijn vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige en vrij slecht onderhouden paadjes pittig te noemen.
De meeste wandelingen voeren over kleine bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Stenen op het pad zijn geen uitzondering en af en toe moet er wat geklauterd worden of moeten er stukken over ongebaand terrein gelopen worden. De Via Dinarica is formeel geheel gemarkeerd, maar lang niet elk traject voert over goed onderhouden paden.
Een goede wandelconditie en hoogsluitende bergwandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Uitschuifbare wandelstokken worden aanbevolen. Ofschoon de meeste wandelingen hoog in de bergen zijn, kan de warmte in de zomermaanden toch een verzwarende factor zijn, waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) en goede bescherming tegen de zon (petje, zonnebrandcrème, lange mouwen, etc.) zijn onontbeerlijk!
De duur van de wandelingen van etappe 3 ligt gemiddeld tussen de 4 en 8 uur (zuivere wandeltijd); op dag 3 en dag 6 is de wandelduur 9 uur. De lengte van de wandelingen blijft beperkt (9 tot 19 km). De dagelijkse hoogteverschillen lopen uiteen van 400 en 1000m stijgen en dalen. Het is met name het rotsachtige terrein en de vaak stenige paden dat het wandelen tijdens deze reis inspannend maakt. Op een aantal wandelingen zitten ook hoogtevreesgevoelige stukken. Tijdens deze etappe draag je gedurende 2 dagen wat extra bagage voor steeds één overnachting in je dagrugzak. De overige dagen wordt alle bagage vervoerd. Op dag 4 maak je een rafttocht op de Tararivier van ca 3,5 uur. Hiervoor hoef je geen ervaring te hebben, maar je moet wel kunnen zwemmen.

Speciale verzekering

Voor de rafttocht op dag 4 dien je een aanvullende verzekering met een gevaarlijke sportentoeslag af te sluiten. Via SNP Natuurreizen kunt u een reisverzekering afsluiten waarbij de dekking voor raften inclusief is. Voor meer informatie: klik hier.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van  Sarajevo of in het hotel.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Austrian Airlines via Wenen naar Sarajevo, terug vanaf Podgorica.

Vluchtschema

OS 372 Amsterdam - Wenen vertrek om 10.00 aankomst 11.55 uur
OS 757 Wenen - Sarajevo vertrek om 13.15 aankomst 14.20 uur
OS 728 Podgorica - Wenen vertrek om 15.00 aankomst 16.30 uur
OS 377 Wenen - Amsterdam vertrek om 20.20 aankomst 22.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

De berggebieden van de Dinarische Alpen liggen op de grens van het mediterrane klimaat van de Adriatische kust en het landklimaat in het binnenland van de Balkan. Waar de Via Dinarica zich aan de zeezijde van de hoofdkam bevindt overheersen dus mediterrane invloeden, aan de landzijde van de bergen zijn er vooral invloeden van het landklimaat. Onze reis vindt in de vroege zomer plaats, als de sneeuw grotendeels uit de bergen verdwenen is, de vegetatie en bloemenpracht op haar mooist is, en het nog niet al te heet is. Het is dan overwegend zonnig en droog. In juni kan het aan de kust en in de lage valleien in het binnenland tot 30 ºC worden, maar hoog in de bergen blijft het overdag tussen de 15 en de 20 ºC. De nachten kunnen in de bergen in juni flink afkoelen. In de bergen is er altijd kans op een regenachtige dag of een pittige onweersbui, ook in de zomermaanden. Als de bora waait, die vooral aan de kust en in de bergen kan waaien, kan het flink afkoelen. Deze aflandige wind is vergelijkbaar met de mistral.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bosnië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch op dag 1 en 8, drankjes en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen. Je kunt in Bosnië-Herzegovina in Sarajevo pinnen en in Montenegro in Zabljak. In Bosnië-Herzegovina betaal je met de Bosnische Mark en in Montenegro in euro's.

Tijdens deze reis zijn er diverse kortere ritten per gecharterde mini- of midibus (afhankelijk van de groepsgrootte) van en naar de wandelingen of treks. De rit van Zabljak naar het vliegveld van Podgorica geschiedt ook per gecharterde mini- of midibus. Voor het korte ritje van het vliegveld naar het centrum van Sarajevo worden taxi's ingezet.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan dat je vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kun je evt. je wandelconditie bijspijkeren. Bovendien kunnen je voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de reis wordt onze bagage tussen de meeste overnachtingplaatsen vervoerd. Gedurende de wandelingen loop je met een (dag)rugzak met daarin de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles van minimaal 1,5 liter, goede regenkleding (geen poncho, maar regenjas en regenbroek) en eventueel een fototoestel of lichtgewicht verrekijker. Tijdens deze etappe zijn de twee berghutten niet bereikbaar voor het bagagevervoer. Daarom dien je op dag 6 en 7 wat extra spullen voor één overnachting, en je slaapzak in je rugzak mee te nemen.

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van minimaal 40 liter (ivm meenemen spullen voor overnachting in hut)
 • regenhoes voor uw (dag)rugzak
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop, lakenzak
 • zaklamp
 • handdoeken
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleider wordt ter plekke vergezeld door een lokale, Engelstalige en gekwalificeerde bergwandelgids.

Voor een verblijf in Bosnië-Herzegovina heb je een geldig paspoort of een nationale identiteitskaart nodig. Er is geen visum vereist voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort of identiteitskaart mee te nemen op reis en dit apart goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

Voor een verblijf in Montenegro hebt u een paspoort nodig of een Nationale Identiteitskaart. Een paspoort geeft recht op 90 dagen toegang tot Montenegro, een identiteitskaart op 30 dagen.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Montenegro (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst met voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Als goede training kun je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor je medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk. Zorg vooral voor voldoende maatregelen bij voor jezelf bekende gezondheidsstoornissen.

N.B. Let op de mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over je medicijnengebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden je aan om je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Over het algemeen is het drinkwater in Bosnië-Herzegovina van goede kwaliteit en drinkbaar. Echter, bij twijfel kun je flessen mineraalwater kopen. Wees in ieder geval alert, ook met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril en dergelijke.

Praktisch
• Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
• Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen. Droge lucht vermindert het draagcomfort.
• Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Bedek altijd je schouders, eventueel met een sjaal en draag broeken of rokken tot over de knieën.
• Voor medische hulp kun je het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Preventieve maatregelen
Bij aankomst is het belangrijk de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en neem bij uitstapjes een zonnebril of een hoofddeksel mee. Je moet steeds veel blijven drinken, vooral als het erg warm is en je ongemerkt veel vocht verliest. Om je maag en darm minder te belasten zijn warme dranken over het algemeen beter.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. 

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor Bosnië-Herzegovina zijn geen vaccinaties verplicht. Sommige vaccinaties worden ongeacht de verblijfsduur wel aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Er wordt een BMR inenting aanbevolen als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad. Daarnaast komt in Bosnië-Herzegovina tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken. Let op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies dien je je 4 tot 6 weken voor vertrek te laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en je hebt vaccinaties nodig, maar het ontbreekt aan tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis langskomt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • Vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • Buiten kantooruren en in weekenden
 • Vaccinatie door erkende artsen
 • Vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

In Bosnië-Herzegovina kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Laat belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel en vermijd ’s nachts bankautomaten voor het pinnen van geld. Let goed op je kostbaarheden en op je (hand)tas. Vooral in de steden is de kans op kleine criminaliteit (zakkenrollerij en gauwdiefstal) het grootst. Bedenk ook dat Bosnië-Herzegovina in een aardbevingsgebied ligt.

Mijngevaar
In bepaalde gebieden van Bosnië-Herzegovina bevinden zich nog landmijnen. Wees op je hoede, want het is niet altijd goed aangegeven waar de landmijnen precies liggen. Sommige overstromingen hebben ook grondverschuivingen op bepaalde mijnenvelden veroorzaakt. Het is daarom onverstandig om de vrije natuur in te gaan, verlaten dorpen te bezoeken en van de paden af te wijken. Blijf hoe dan ook op de aangegeven wegen en wandelpaden. Bijkomende waakzaamheid is zeker aangewezen.

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.). Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor. Bedenk ook dat Montenegro in een aardbevingsgebied ligt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Day_3_MaglicGV.jpg

Bosnië en Herzegovina, Montenegro - Via Dinarica etappe 3

Verken de westelijke Balkan te voet

Wandelvakantie langs berghut, blokhutjes, hotels en pension

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten