België, Duitsland - Oostkantons & Hoge Venen, 6 dagen Fietsen over de Vennbahnweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

fietsvakantie langs hotels

De Vennbahn is een oude industriële spoorlijn omgetoverd tot groen fietspad door de Ardennen. Waar vroeger puffende stoomlocomotieven kolen en ijzer vervoerden van Aken naar Noord-Luxemburg is het nu heerlijk fietsen - indien gewenst met e-bike - door een kleurrijk landschap. Je volgt de Vennbahn tot nabij het meer van Robertville en fietst dwars door de Hoge Venen terug naar je beginpunt in de groene heuvels van de Voerstreek. Via de zeer goed bewegwijzerde Vennbahn is het ontspannen fietsen, maar ook het knooppuntennetwerk in Nederland en in Belgie is makkelijk te volgen en voert langs de mooiste weggetjes in het gebied.

Uniek aan deze reis

 • Fiets door de Hoge Venen
 • Ontspannen fietsen over spoorlijn
 • Uitstapje naar Duitsland
 • Vakwerk in Monschau
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

België, Duitsland - Oostkantons & Hoge Venen

 • Dag 1: aankomst in je hotel in Slenaken of Mechelen in het fraaie Zuid-Limburg.
 • Dag 2: van Slenaken / Mechelen naar het Belgische Eynatten (36 km).
 • Dag 3: van Eynatten naar het Duitse stadje Monschau (36 km).
 • Dag 4: van Monschau naar Robertville aan de voet van de Belgische Hoge Venen (36 km).
 • Dag 5: van Robertville naar Slenaken/Mechelen (58 km).
 • Dag 6: Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Je start dit internationale fietsavontuur in Zuid-Limburg. Al na een paar kilometer fietsen ben je in de Belgische Voerstreek, bekend én tegelijkertijd ongerept. Via een rustige route fiets je via de Vaalserberg naar de Belgische Oostkantons en maak je kennis met een kleinschalig landschap van beekdalen en holle wegen. Bij Raeren vind je aansluiting op de Vennbahn, de voormalige spoorlijn die is omgebouwd tot fietspad. De Vennbahn brengt je de Belgische Ardennen in, maar niet voordat je een uitstapje hebt gemaakt naar het Duitse Monschau, met zijn fraaie vakwerkhuizen. Je verlaat de Vennbahn weer bij Waimes en via het goed gemarkeerde knooppuntennetwerk fiets je over het plateau van de Hoge Venen terug naar Slenaken.

Dag 1

Aankomst in je hotel in Slenaken of Mechelen in het fraaie Zuid-Limburgse Heuvelland..

Overnachting in

Slenaken of Mechelen

Dag 2

van Slenaken / Mechelen naar Eynatten (36 km, 470 m stijgen en 380 m dalen)
Via een pittige klim verlaat je Gulpdal. Eenmaal warmgedraaid doorkruis je via landweggetjes het Geuldal en bereik je de bosrijke omgeving van de Vaalserberg, het drielandenpunt. Hier begint de lange afdaling naar Moresnet, dat een wonderlijke geschiedenis kent als neutraal dwergstaatje dat zijn bestaan ontleende aan een zinkmijn. Je volgt langs de Geul een voormalig spoortraject, dat nu voor fietsers en wandelaars is opengesteld. Je eindigt deze internationale fietstocht vandaag in Eynatten, gelegen in de Duitstalige Oostkantons.

Overnachting in

Eynatten

Dag 3

van Eynatten naar Monschau (37 km, 320 m stijgen en 170 m dalen)
Via rustige binnenwegen fiets je naar Raeren waar je aansluiting vindt op de Vennbahn, de voormalige spoorlijn van Aken naar Noord-Luxemburg. De soms pittige klimmetjes in de Voerstreek en Oostkantons laat je achter je en via de geleidelijk stijgende Vennbahn slinger je over de Belgisch-Duitse grens om de Hoge Venen heen. Waar vroeger de stationnetjes stonden zijn nu overdekte rustplekken ingericht waar je informatie en leuke verhalen over de geschiedenis van de Vennbahn kunt lezen. Een steile afdaling over de Bergstrasse brengt je in Monschau, fraai gelegen in het dal van de Roer. Je overnacht midden tussen de vakwerkhuizen in het eeuwenoude centrum.

Overnachting in

Monschau

Dag 4

van Monschau naar Robertville (36 km, 300 m stijgen en 200 m dalen)
Ook vandaag is de Vennbahn je gids gedurende een groot deel van de dag. Via een lommerijk bosweggetje stroomopwaarts langs de rivier de Roer klim je geleidelijk terug naar de Vennbahn en is het weer heerlijk peddelen over de voormalige spoorlijn. Na het Nederlands en Duits wordt er nu een vleugje Frans aan je reis toegevoegd naarmate je Waimes nadert. Je verlaat hier de Vennbahn en fietst via landweggetjes naar het noorden. Je overnacht aan het stuwmeer van Robertville, aan de voet van de Hoge Venen.

Overnachting in

Robertville/Waimes

Dag 5

van Robertville naar Slenaken/Mechelen (58 km, 400 m stijgen en 740 m dalen)
Je laatste fietsdag alweer en wat voor één. Qua aantal kilometers staat vandaag de langste etappe op het programma. Je begint met een klim die je op het plateau van de Hoge Venen brengt. Je fietst over een beschutte weg met regelmatig zicht op de uitgestrekte veengebieden door het grootste Nationale Park van Belgie. Op diverse plekken staan picknickbanken langs ijskoude beekjes om even uit te rusten en het landschap in je op te nemen. Je daalt af via het Weserstuwmeer naar Eupen. Door het glooiende landschap van de Voerstreek en een lange afdaling door het Gulpdal arriveer je weer in Slenaken of Mechelen.

Overnachting in

Slenaken of Mechelen

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in goede hotels. De kleinschalige hotels in Slenaken / Mechelen en Robertville zijn rustig gelegen, in de natuur. In Eynatten is het hotel wat groter, vrij modern ingericht en voorzien van een binnenzwembad. In Monschau verblijf je in een klein familiehotel met een gezellig 'stube' in hartje centrum. Je beschikt overal over een kamer met eigen badkamer. 

in onze hotels in Slenaken en Mechelen (dag 1 en 5) geldt bij aankomst op vrijdag of zaterdag een minimum verblijf van 2 nachten. Valt dag 1 of 5 voor jou op vrijdag of zaterdag dan boek je een extra nacht Slenaken / Mechelen bij.

Over de maaltijden

Het ontbijt staat iedere morgen voor je klaar. Verder zijn de diners inbegrepen in Slenaken (2x). In Eynatten kun je dineren in het restaurant van het hotel of in een eenvoudig restaurant in het dorp. In Monschau zijn er vele mogelijkheden voor het diner. In Robertville kun je een restaurant opzoeken in het dorp. Je lunch koop je onderweg zelf in of je vraagt je hotel om een lunchpakket. In Robertville krijg je vanuit de B & B een lunchpakket mee voor dag 5.

 • Het restaurant van het hotel in Slenaken is op zondag t/m dinsdag gesloten. Bij verblijf op deze dagen krijg je korting en kunt zelf in het dorp een restaurant voor het diner uitzoeken. 
 • Verblijf je op dag 1 en/of 5 in Mechelen in plaats van in Slenaken dan is het diner niet inbegrepen. Je krijgt korting en kunt zelf in het dorp een restaurant voor het diner uitzoeken. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 1x lunchpakket vanuit Robertville
 • 2 x diner
 • bagagevervoer (1 stuk per persoon)
 • fietsroutes in SNP route-app
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard
 • fietshuur (bij te boeken, zie materiaalhuur)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De routes van dag 3 en 4 voeren grotendeels over de Vennbahn. Omdat de trein vroeger geen steile hellingen aan kon zijn de klimmen op deze dagen geleidelijk. Op de andere dagen kunnen de klimmetjes venijniger zijn. Je komt elke dag enkele onverharde trajecten tegen. Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee.

Extra dagen

Je kunt in alle hotels extra overnachtingen boeken. Een extra overnachting in Slenaken is aan te bevelen voor extra fiets- en wandelactiviteiten. Meer tijd in Monschau geeft je de kans het stadje beter te bekijken. Blijf langer in Robertville voor watersport op het stuwmeer en een bezoek aan het kasteel van Reinhardstein.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Slenaken is ca. 200km. Je kunt gratis parkeren bij het hotel gedurende de nachten dat je hier verblijft. Tijdens het fietsarrangement parkeer je gratis op het openbare parkeerterrein in Slenaken.

Trein informatie

Er is geen treinstation nabij Slenaken. Reizigers met eigen fiets raden we dan ook aan met de auto te komen. Huur je een fiets via SNP, dan kun je de trein nemen naar Maastricht en vervolgens per bus naar Slenaken reizen.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week in de periode half april - half oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

We raden je aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar België bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/belgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/belgie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sicht_auf_Wolfsbusch.JPG

België, Duitsland - Oostkantons & Hoge Venen

Fietsen over de Vennbahnweg

fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)