Australie Kakadu National Park

Australië - Top End, 9 dagen Op zoek naar Crocodile Dundee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs bijzondere overnachtingsplekken

Bezoek het tropische noorden van Australië met het befaamde Kakadu Nationaal Park, bewonder de prehistorische Aboriginal rotstekeningen, spot tientallen fraaie vogels, bekijk enorme krokodillen van dichtbij, maak een duik in de koele ‘plunge pools’ van Litchfield NP, peddel door Katherine Gorge, slaap in zeer verschillende, maar altijd bijzondere onderkomens en geniet van het relaxte leven Down Under... Dit arrangement is uitstekend te combineren met andere korte Australische rondreizen tot een langere vakantie.

Uniek aan deze reis

 • Aboriginal rock art
 • Afkoelen in plunge pools
 • Inclusief excursie met krokodillen en vogels
 • Kanoën in Katherine Gorge
 • Rijke tropische natuur
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Waarom Australië?

Ja, Sydneys opera is schitterend en die kangoeroes hoppen hilarisch. Maar er zijn nog veel meer redenen om naar Australië af te reizen, weet Australië kenner en SNP reisleider Saskia van Laar. Lees meer... 

Dag tot dag

Australië - Top End

Het noorden van Australië is een van de meest verrassende regio’s in het land. Vanuit het gezellige Darwin ontdek je in 9 dagen de prachtigste plekken. Hou je van ruige natuur, cultuur en volop dierenleven? Dan is deze reis wat voor jou.

Het tropische gebied bestaat grotendeels uit enorme vlakten die in het natte seizoen (november – april) binnen enkele dagen onder kunnen lopen. Indrukwekkende onweersbuien veranderen het landschap van een droge vlakte in een uitbundig groen landschap, waar vogels en andere dieren ruim baan hebben. Tijdens het droge seizoen (mei – oktober) stroomt het water via trage, bochtige rivieren naar zee. De dieren verzamelen zich dan bij de overgebleven waterholes.

Aan de randen van de grote vlaktes bevinden zich kliffen, waarover op veel plaatsen water naar beneden stort. Onderaan vind je vele meertjes, oftewel ‘plunge pools’, die een heerlijke plek zijn voor een verfrissende duik tijdens een van je wandelingen. Voor de Aboriginals was dit water van levensbelang, niet alleen om te drinken, maar ook vanwege de prooidieren die er leefden. In de vele duizenden jaren dat Aboriginals in het Top End wonen, hebben ze steeds rotstekeningen gemaakt, waarvan er een aantal te bezoeken is.

Tijdens deze reis ontdek je het wereldberoemde Kakadu National Park, de imposante Katherine Gorge, Nitmiluk National Park en Litchfield National Park. Allemaal heel bijzonder op hun eigen manier en ook heel geschikt voor een reis met kinderen.

Je kunt deze reis combineren met andere arrangementen in Australië zodat je er een langere vakantie van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan:

- ‘Tropical Queensland’ en ‘Red Centretussen mei en oktober

- ‘Red Centre’ en ‘South Australia’ in mei, september en oktober

Dag 1

Je arriveert in het gezellige Darwin. Deze tropische stad is met haar 70.000 inwoners de grootste stad in het Northern Territory. Door een Japans bombardement in de Tweede Wereldoorlog en een vernietigende cycloon op kerstdag 1974 is de stad meerdere malen geheel opnieuw opgebouwd. Het is nu een moderne stad in de tropen, met een bijpassende relaxte sfeer en een bruisend uitgaansleven.

De kust in de omgeving van Darwin bestaat veelal uit mangrovebos (zoals te zien is in het park aan de Esplanade) en is niet geschikt om te zwemmen. Daarom heeft men, in een oud havengebied op loopafstand van het centrum, een kunstmatig strand, met ligweides en golfslagbad, aangelegd. Leuk is ook om ‘s ochtends naar een lokale markt te gaan met veel vis en fruit, de botanische tuinen te bekijken of een van de galerieën of musea te bezoeken.

Een echte aanrader is om samen met vele Australiërs te genieten van een prachtige zonsondergang op Mindil beach en een bezoek te brengen aan de naastgelegen avondmarkt vol met foodtrucks, artiesten en souvenirs. Als je de stad uit wilt kan je bv. een excursie maken naar de Tiwi Islands, een van de centra van Aboriginals in het Northern Territory.

Je overnacht in een hotel middenin het centrum, maar wel met tuin en zwembad.

Overnachting in

Darwin

Dag 2

Na een rustige ochtend in Darwin rijd je circa 175 kilometer van Darwin naar het Mary River NP. Als je de stad uit bent zie je verscheidene plantages met tropisch fruit langs de weg liggen en kruis je diverse rustige laaglandrivieren. Een leuke stop is het fraaie Window on the Wetlands informatiecentrum. Vanaf het hooggelegen terras heb je uitzicht over honderden kilometers vlakke en onbewoonde wetlands die krokodillen, waterbuffels, kangoeroes en ontelbare watervogels huisvesten. Je overnacht in een afgelegen wilderness lodge.

Overnachting in

Mary River NP

Dag 3

Vanuit de lodge worden wildlife safari's per 4WD of boot georganiseerd. Je kunt kiezen uit heel verschillende uitstapjes. Sluit bijvoorbeeld vroeg in de ochtend aan bij een vogelexcursie of maak later op de dag een boottocht over de Mary River wetlands (40 kilometer verderop). Je kunt ook kiezen voor een typisch Australisch uitje; vissen op de bekende Baramundi. Dit is een enorme vis die in grote getale in de wetlands voorkomt. 's Avonds wordt de gevangen vis op de barbecue klaargemaakt. Een heerlijke maaltijd! Rond de lodge kan je wat korte wandelingen maken, waarbij je gegarandeerd een aantal kangoeroes en vele watervogels zal spotten. Verder is het een heerlijke relaxte plek om te wennen aan het leven in het tropische noorden. Neem een duik in het zwembad en geniet in de avondschemering van de grazende Wallaby's en het wonderbaarlijke schouwspel van de uitvliegende Flying Foxes (fruitetende vleermuizen).

Overnachting in

Mary River NP

Dag 4

We raden je aan vanochtend vroeg te vertrekken; het wordt een lange reisdag met veel dingen te doen onderweg. De weg is vlak en omzoomd door laag, open bos, dat elk jaar na de natte tijd in brand wordt gestoken. Dit doet men bewust om te voorkomen dat de inslag van de bliksem onbeheersbare natuurbranden veroorzaakt. Omdat dit al duizenden jaren zo gaat, heeft het bos zich aangepast en verbrandt het niet volledig. Alleen de ondergroei verdwijnt. De weg kruist de brede South Alligator River. Een naam die eigenlijk helemaal niet goed past bij deze rivier, want je vindt er geen alligators maar krokodillen. De kolonist die deze rivier ooit zijn naam gaf, kende het verschil niet... Maak een korte stop en wie weet zie je er een!

Je rijdt al snel het Kakadu National Park binnen. Het is beroemd vanwege haar spectaculaire ecosysteem, gevoed door de grote contrasten tussen het natte en droge seizoen. Het landschap verandert continu en dit levert een geweldig leefgebied op voor allerlei vogels en andere dieren. Daarbij komt dat het een unieke plek is die, evenals het nabijgelegen Arnhemland, al eeuwenlang wordt bewoond door Aboriginals. De plek zit vol historie en dat is ook duidelijk te merken aan de gigantische hoeveelheid rotstekeningen die te vinden zijn in dit gebied. Sommigen zijn zelfs al 25.000 jaar oud. Het voelt haast als een privilege dat je een aantal daarvan mag aanschouwen.

Na 180 kilometer bereik je Ubirr aan de East Alligator River. Dit is een van de plekken waar je de beroemde rotstekeningen kunt bekijken. Het zijn er veel, dus neem er je tijd voor. Rij daarna door naar de Nardab Lookout. De klim omhoog brengt je naar een grandioos uitzicht op het oneindige Arnhem Land. Dit gebied van 300 bij 300 kilometer behoort geheel aan de 'traditional owners', de Aboriginals, toe en is alleen met een permit door anderen te bezoeken. In en bij Ubirr is veel te doen. Je kunt er meerdere wandelingen maken en daarnaast ook culturele tours volgen waarin je meer leert van de oorspronkelijke bewoners over hoe zij toen en nu in dit prachtige gebied leefden.

Na je bezoek aan Ubirr rij je terug in de richting van Jabiru, waar je desgewenst het Bowali Visitor Centre kunt bezoeken. Neem iets verderop de afslag naar Nourlangie. Ook hier kun je een wandeling maken langs prachtige rotstekeningen. Het is niet te zeggen wat mooier is: Ubirr of Nourlangie. Dus ook deze is een bezoek waard.

Bij aankomst in Cooinda schuif je aan op het gezellige terras onder de langzaam draaiende fans. Het zwembad is nog de hele avond open voor een heerlijk verkoelende moonlight-swim. Ook vanuit Cooinda kun je vele uitstapjes maken naar prachtige plekken in de omgeving,

Wil je meer tijd om Kakadu te ontdekken? Overweeg dan een extra nacht in Jabiru of Cooinda.

Overnachting in

Cooinda, Kakadu NP

Dag 5

Bij zonsopgang maak je per boot een schitterende excursie over de nabijgelegen Yellow Waters, waar duizenden watervogels en vele uit de kluiten gewassen zoutwaterkrokodillen te zien zijn. De boottocht wordt begeleid door een Park Ranger die enthousiast vertelt en je wijst op alle bijzondere dieren en planten waarvan je het bestaan waarschijnlijk niet wist. Naarmate het droge seizoen vordert, drogen de wetlands verder op en worden alle waterdieren teruggedrongen naar de laatste natte plekken. Hier wordt het vervolgens dringen voor de vissen en vogels, en een luilekkerland voor de krokodillen, die hun bek bij wijze van spreken maar open hoeven te doen voor een smakelijk hapje. Na de excursie heb je tijd voor een brunch en een rustige wandeling naar het Warradjan Aboriginal Cultural Centre.

Overnachting in

Cooinda, Kakadu NP

Dag 6

Na 230 kilometer rijden bereik je Edith Falls, een heerlijke oase aan de rand van Nitmiluk NP. Direct bij de parkeerplaats kan je al zwemmen, maar we raden je aan om bijv. de wandeling naar de ‘upper pool’ (2,6 km, 1,5 uur) te maken. Je wandelt langs prachtige uitkijkpunten met als beloning een natuurlijk ‘zwembad’ met een geweldig uitzicht.

Na een uur verder rijden bereik je Katherine, een redelijk grote plaats, waar oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, voor het eerst ruim vertegenwoordigd zijn in het straatbeeld. Het is een goede plek voor inkopen, maar verder is het niet veel bijzonders.

Je vervolgt je weg naar het Nitmiluk NP bij de Katherine Gorge. De Gorge is een spectaculair voorbeeld van de eroderende krachten van het water dat het Northern Territory tijdens 'the Wet' teistert. Je verblijft, na in totaal 320 km rijden, vlakbij Katherine River en -Gorge. Vanaf het terras van het visitor centre, annex cafetaria, zie je in de avondschemering honderden Flying Foxes vanuit de bomen langs de rivier uitvliegen.

Overnachting in

Nitmiluk NP

Dag 7

Vandaag kan je zelf bepalen hoe je het Nitmiluk National Park wilt ontdekken. Het park kent vele wandelpaden, variërend van korte routes tot lange afstanden. Houd er wel rekening mee dat het hier erg warm kan zijn, dus kies je wandeling en het moment op de dag goed uit. Een aanrader is de uitdagende “Butterfly Gorge”-wandeling (12km). Deze schaduwrijke wandeling voert door een gevariëerd landschap naar een tweede gorge en een heerlijke zwemplek.

Ook is het een fijne plek om te gaan kanoën door Katherine Gorge. Door het altijd aanwezige water is het een oase voor dieren, zoals voor de, voor mens ongevaarlijke, zoetwaterkrokodillen. De kano's zijn ter plekke te huur voor een hele of halve dag. Je hebt hier geen ervaring voor nodig. Als je een hele dag gaat kanoën dan kom je door de eerste 3 canyons van dit klovenstelsel, waarbij je een paar keer een stukje van canyon naar canyon moet lopen.

Overnachting in

Nitmiluk NP

Dag 8

Vertrek vandaag vroeg en rijd via Katherine richting Darwin. Na 270 km bereik je Batchelor. Dit ruim opgezette, kleine, groene plaatsje vindt zijn oorsprong in de mijnbouw, maar daar is nu niets meer van te merken. Wel tref je er typische woningen op palen aan. Deze zijn zo gebouwd dat er optimaal frisse lucht doorheen blaast en er zo min mogelijk ongedierte binnenkomt.

Batchelor ligt aan de rand van Litchfield NP, beroemd om zijn watervallen met 'plunge pools'. Doordat je vroeg bent vertrokken heb je voldoende tijd om het nationale park te ontdekken. Het park is groot en je kunt zelf kiezen hoe ver je het park inrijdt. Bij elke waterval kun je een korte rondwandeling maken en daarna heerlijk zwemmen in koel, helder water. De dichtstbijzijnde watervallen, de Florence Falls  vind je op ca. 30 kilometer van Batchelor. 

Stop onderweg ook vooral bij de gigantische termietenheuvels. Deze bijzondere bouwwerken zijn soms wel 3-4 meter hoog. Bijzonder is dat ze op een dusdanige wijze zijn gebouwd, dat ze een ideale positie hebben ten opzichte van de zon, en er binnenin een zo optimaal mogelijk klimaat heerst voor haar bewoners.

Overnachting in

Batchelor, Litchfield NP

Dag 9

Je rijdt terug naar Darwin (100 kilometer), waar het arrangement eindigt. Afhankelijk van je vluchttijd heb je nog gelegenheid om een en ander te bekijken in Darwin. Je vliegt daarna of terug naar huis of naar een volgende prachtige bestemming in Australië.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een mix van bijzondere accommodaties. Dit varieert van exotische lodges met palmbomen, via outback resorts tot kleine bungalows bij een camping. Alle verblijfplaatsen zijn rustig gelegen en hebben een zwembad. De kamers/cabins/bungalows zijn altijd voorzien van privé badkamer, airconditioning en beschikken meestal over een koelkast en waterkoker (soms ook een magnetron en een eenvoudige keuken).

NB. In het Mary River NP boeken we een kamer in een typisch Australische, wat minder verfijnde, outback lodge. Vlak in de buurt is een wat luxere 'boutique' wilderness lodge, waar (uiteraard tegen hogere prijs) alle maaltijden en een wildlife cruise zijn inbegrepen. Wanneer je liever hier overnacht kun je dat bij boeking aangeven.

Over de maaltijden

Maaltijden zijn, behalve het ontbijt in Darwin en Batchelor, niet inbegrepen. De reden hiervoor is dat je, vanwege de warmte overdag en de mooie zonsopgangen, vaak 's ochtends heel vroeg op pad wilt gaan. Bijna altijd kun je op je kamer een eenvoudig ontbijt maken. Wil je wat later uitgebreid ontbijten dan kan dit meestal in het restaurant van de overnachtingsplaats of anders dicht in de buurt.
Afhankelijk van de planning van de dag neem je een lunchpakket mee voor onderweg, of lunch je onderweg in een eethuisje, tankstation of andere horeca.
Voor het avondeten kun je goed terecht in of nabij de accommodatie. Op de meeste (afgelegen) plekken is de keuze beperkt, maar in plaatsjes en steden kun je uiteraard op zoek gaan naar een leuk eethuisje. Over het algemeen kun je in Australië heerlijk eten.
NB. Alleen in Darwin en Katherine is er een uitgebreid winkelaanbod, daarbuiten zul je het moeten doen met het beperkte assortiment van tankstations voor eventuele ontbijt- of lunchinkopen. Hou er rekening mee dat de prijs van de producten buiten de grotere plaatsen hoger ligt.

Info kindvriendelijkheid

Kinderen zullen genieten van de vele plunge pools en andere zwemmogelijkheden en natuurlijk ook van de boottocht met de vele krokodillen.

Inbegrepen

 • 8 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • excursie per boot over Yellow Waters
 • huurauto (zoals elders beschreven)
 • Engelstalige informatie, incl. routebeschrijving naar hotels, in een handige app
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • brandstof
 • entrees, bv. van nationale parken en musea
 • overige excursies
 • persoonlijke uitgaven

Huurauto inbegrepen

Voor de standaardlengte van het arrangement is een huurauto vanaf het vliegveld van Darwin (incl. alle verzekeringen en alle belastingen) bij de reissom inbegrepen. Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder nodig. De huurauto die je meekrijgt is:
- voor 1 of 2 personen, een DC Hyundai i30 of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
- voor 3 of 4 personen, een HS Kia Sportage of vergelijkbaar, 4-deurs met airco.

Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Indien je een andere auto wenst, dan kan je dat bij boeking aangeven. Je kunt er bijv. voor kiezen om een 2WD te huren, die geeft je de mogelijkheid om op diverse plekken de avontuurlijke zandwegen te nemen. Het huren van zo'n auto is duurder, maar kan ook echt een meerwaarde zijn voor je reis.

NB. Als je met een internationale vlucht en een jetlag aan dit arrangement begint, is het misschien minder wenselijk dat je meteen vanaf het vliegveld in een onbekend land links gaat rijden. In dat geval kunnen we de autohuur ook later laten ingaan. Je gaat dan met OV of taxi naar het hotel en haalt de auto in de stad op, op de dag dat je er vertrekt. Bijkomend voordeel is dat autohuur vanuit het filiaal in de stad goedkoper is dan vanaf het vliegveld. 

Over de activiteiten

In deze reisbeschrijving geven we een indruk van de mogelijke activiteiten tijdens je vakantie. Tijdens de rondreis heb je echter volledige vrijheid om zelf te bepalen wat je gaat doen. In Australië, en dan met name in de steden en nationale parken zijn alle bezienswaardigheden en activiteiten perfect gedocumenteerd; een bezoek aan VVV en Visitor Centre is daarom altijd vaste prik en levert een schat aan informatie op. Hier of Hier kun je je vooraf oriënteren.

Je kunt tijdens dit arrangement een aantal (kortere) wandelingen maken, bv. in Nitmiluk NP, Litchfield NP en bij Nourlangie in Kakadu NP. Je krijgt van SNP geen gedetailleerde routebeschrijving van de wandelingen; deze zijn ter plekke allemaal goed gemarkeerd en aangegeven. Hou er wel rekening mee dat het in dit gebied erg warm kan worden. We raden je dan ook aan de wandelingen vroeg of laat op de dag te doen. Zorg er voor dat je de juiste spullen bij je hebt of ter plekke koopt: stevige schoenen, vele liters water, zonnebril, hoed met brede rand en bij voorkeur ook een vliegennet, luchtige blouse met lange mouwen, zonnebrandcrème etc. Onderweg kom je ook tijdens de wandelingen heel regelmatig swimming holes tegen. Trek je zwemkleren aan, neem eventueel een duikbril mee en doe je best de vissen en ander waterleven te spotten.

Extra dagen

Je kunt bij alle accommodaties extra (rust)dagen boeken en dit raden we zeker aan op de plekken waar standaard maar één overnachting gepland is.
Afhankelijk van je vluchttijden kun je in Darwin gerust een dag extra bijboeken, om je jetlag te boven te komen en/of de stad en omgeving beter te leren kennen. Het is een leuke, sfeervolle plaats, dus zeker en extra nacht waard.
Verder kunnen we je een langer verblijf in Cooinda aanraden. Dit is een mooie plek in Kakadu NP. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Darwin.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Vlucht vanuit Europa naar Australië

Indien je van Europa naar Australië reist maak je meestal een overstap in Singapore, Hongkong of Kuala Lumpur. In veel gevallen kom je daar 's ochtends aan, en vertrekt je vlucht naar Australië pas aan het eind van de dag. Je hebt best wat tijd te overbruggen en kunt de onderstaande opties overwegen:
- Je kunt ter plekke een ‘daghotel’ kamer voor 6 uur in het Transit Hotel op het vliegveld nemen (alleen Kuala Lumpur en Singapore, in Hongkong moet je door de douane om bij een hotel te komen).
- Je kunt voor enkele tientjes in een Transit Lounge terecht. Hier zijn comfortabele ligstoelen, douches, eten en drinken en vaak ook internet.
- Je kunt een (soms gratis) bustoer door de stad maken, zonder eerst door de douane te gaan.
- Je kunt de stad zelfstandig bezoeken. Je verlaat dan het vliegveld via de douane. Hiervoor moet je paspoort minimaal nog een half jaar geldig zijn.

Tijdens de overstap heb je nooit de beschikking over je bagage. In het Transit Hotel of -Lounge tref je handdoek en zeep aan. Omdat de overstapsteden allemaal in de tropen liggen doe je er goed aan om in je handbagage passende kleding mee te nemen.

Je kunt dit arrangement starten van 1 mei tot en met 31 oktober. Het noorden van Australië kent een tropisch klimaat met het gehele jaar door hoge temperaturen. Er is een duidelijk regenseizoen van november tot en met april (the Wet) en een droog seizoen van mei tot en met oktober (the Dry). In 'the Wet' kun je beter niet naar Noord-Australië afreizen: het is er heet en vochtig, rivieren treden buiten hun oevers en wegen kunnen lange tijd afgesloten zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Top End ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je kunt in Australië overal geld pinnen en met een creditcard betalen. Op een aantal (vooral afgelegen) plaatsen rekent men 1-4% kosten voor het gebruik van de creditcard. Vaak is het in winkels ed. ook mogelijk om met een bankpas te pinnen, net als thuis.

We hebben geprobeerd ons aanbod zo in te richten dat je de mooiste plekken bezoekt met het minste aantal kilometers. Toch leg je soms afstanden van honderden kilometers af. Ons idee is dat dit ook een deel van de beleving is en een goed gevoel geeft van de enorme afmetingen en leegte van het continent. We adviseren daarom een niet te kleine (middenklasse) auto te huren met airco. Neem je favoriete muziek mee en geniet van het rijden op de voor Europeanen ongewoon rustige wegen. In Australië rijdt men links. 

Tijdens het Top End arrangement rijd je ongeveer 1.500 kilometer. De wegen in het Northern Territory zijn in perfecte staat en er is bijna geen verkeer. Het beschreven programma gaat geheel over geasfalteerde wegen, op kleine stukjes in het Mary River NP na. Officieel mag je op onverharde wegen niet rijden met een 2WD auto (zie de Huurvoorwaarden), maar zolang de auto geen schade oploopt wordt het oogluikend toegestaan, omdat je in Australië nou eenmaal altijd wel een stukje 'unsealed road' tegenkomt. Wel op eigen risico; heel rustig rijden dus.

Navigatie
In Australië is het gebruik van Google Maps erg duur vanwege het mobiele datagebruik. We adviseren om thuis de navigatie-app OSMand te installeren. Hiermee kan je gratis de Open Street Map kaarten van de gebieden die je bezoekt downloaden. OSM kaarten zijn wereldwijd beschikbaar en, zeker in de bebouwde gebieden, heel nauwkeurig en ideaal om je weg te vinden tijdens je vakantie. 

Telefoon
In Australië is er alleen mobiel telefoonbereik in de bewoonde gebieden. Dat betekent dat je een groot deel van de vakantie geen bereik hebt, niet onderweg en vaak ook niet bij de afgelegen overnachtingsplaatsen. Wel vind je overal vaste telefoons, bv. bij tankstations.

Ga je binnenkort op reis naar Australië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/australie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Australië heb je een elektronisch toeristenvisum nodig (eVisitor). Dit is geldig voor meerdere reizen naar Australië binnen 1 jaar, voor in totaal een maximaal verblijf van 3 maanden.
Een eVisitor moet je vóór vertrek online aanvragen op de website van ‘Australian Immigrations' en is gratis (mits de reis niet langer duurt dan 90 dagen en je paspoort is uitgegeven in één van de landen die vallen onder de eVisitor regels, waaronder Nederland en België). Zonder dit visum heb je geen toegang tot het land. Dit geldt ook voor kinderen. Voor kinderen die in je paspoort vermeld staan, dien je een aparte visumaanvraag te doen, met gebruikmaking van je eigen paspoortnummer.
Klik hier om een eVisitor visum aan te vragen.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
De gezondheidszorg in Australië is goed en het risico, ook in de Australische tropen, om allerlei infectieziekten op te lopen is klein.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die je zittend op uw stoel kunt doen, om je bloed in beweging te houden.

Medicijnen
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Denk eraan de plaatselijke reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2-3 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Australië binnenkomt, is een Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Australië zelf komt geen Gelekoorts voor. Heb je geen geldig vaccinatiebewijs, dan word je in quarantaine geplaatst.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Kangoeroe's en verkeer
Australië is een veilig land om te bereizen. Met name in de grote steden dien je natuurlijk goed op je persoonlijke bezittingen te letten. Pas op als je met de auto onderweg bent, de lange afstanden en onverharde wegen veroorzaken vermoeidheid. Dieren als kangoeroes kunnen op elk moment plotseling voor je auto springen. Rijden in het donker wordt ten zeerste afgeraden.

Gevaarlijke wilde dieren
De Australische fauna kan een bedreiging vormen en hoewel de kans dat je aangevallen wordt klein is, is het raadzaam te weten wat je aan kunt treffen. Er komen vele soorten giftige slangen en spinnen voor. Aan de tropische noordkust komen kwallen voor met zeer giftige tentakels die tot 3m lang kunnen worden. Zoutwaterkrokodillen (ook in het tropische gedeelte van het land) kunnen ook gevaarlijk zijn, maar als je de waarschuwingsborden en het advies van de lokale bevolking in acht neemt loop je weinig risico.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

saltwater_crocodile.jpg

Australië - Top End

Op zoek naar Crocodile Dundee

Actieve rondreis met huurauto langs bijzondere overnachtingsplekken

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.