Argentinië, Bolivia - Altiplano, 15 dagen Bolivia, dak van de wereld

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis langs hotels

Bolivia: 'het dak van de wereld'. Daaronder ligt de bergreeks de Andes, een onherbergzame streek met meren, vulkanen en rotsen vol met ertsen, zilver en goud. In dit meest authentieke Zuid-Amerikaanse land met haar Indiaanse bevolkingsgroepen Aymara's en Quechua's is reizen nog een echt avontuur. Met tussenstops in Buenos Aires en Salta bouw je de reis rustig op en acclimatiseer je goed. Na Salta wordt de reis letterlijk en figuurlijk een groot hoogtepunt. Bolivia is het land van de culturele diversiteit vanwege de vele indiaanse groeperingen die er leven met haar eigen gewoontes en klederdrachten. Bezoek koloniale steden als Potosí, Sucre, de 'witte' hoofdstad van Bolivia en La Paz. Tupiza is het startschot voor een enerverende jeepexcursie van vier dagen langs vulkanen, rotsvalleien, geisers, warmwaterbaden en tot slot de oogverblindende witte zoutvlakte Salar de Uyuni. Deze reis 'spice' je met de Choro-trail, Tihuanaco of een verblijf op het Isla del Sol in het Titicacameer.

Uniek aan deze reis

 • Goede opbouw i.v.m. acclimatisatie
 • Relaxt begin in Buenos Aires
 • Salar de Uyuní grootste zoutmeer ter wereld
 • Uitgebreid SNP-infopakket met veel suggesties
 • Veel mogelijkheden voor optionele verlengingen
 • Vierdaagse jeeptour Tupiza-Uyuní
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Argentinië, Bolivia - Altiplano

Dit Altiplano avontuur start vanuit Buenos Aires, een stad die 24 uur per dag leeft. De drukte van deze metropool wordt verruild voor Salta, met 'slechts' zeshonderd duizend inwoners een grote universiteitsstad tegen de Andes aan. Het vormt een heerlijk begin van uw reis naar Bolivia waarmee u langzaam op hoogte komt en uitgerust Bolivia binnenkomt. Vanuit Tupiza vangt de vierdaagse jeepexcursie aan door een onherbergzaam gebied aan vulkanen, rivierbeddingen, geisers en lagunes. U waant zich in een gebied waar de mens eigenlijk niets te zoeken heeft. Ondanks de barre weersomstandigheden heeft ook hier het leven zich aangepast. Vicuña's, lama's, alpaca's, viscacha's en wellicht zelfs een Andes-vos krijgt u te zien naast de paar kleine gemeenschappen die zich in deze dorre vlakte en rondom het 12.000 km2 zoutmeer Salar de Uyuní hebben gevestigd. 

Nadat het jeepavontuur in Uyuni ten einde is gekomen, reist u verder naar Potosí, een van de hoogst gelegen steden ter wereld. De stad kende in de 16 en 17e eeuw een ongekende bloei door de Spaanse veroveraars die duizenden slaven voor hen in de Cerro Rico (de rijke berg) lieten werken om het zilver te verkrijgen. Met de kennis van de geschiedenis zult u de pracht en praal begrijpen van o.a. het 'Casa de la Moneda', de plaats waar de eerste zilveren munten buiten Spanje werden geslagen. Sucre ligt op een aangename 2850 meter hoogte en wordt ook wel gezien als de fraaiste stad van Bolivia. De hoofdstad biedt aan haar inwoners, waaronder veel studenten, en toeristen een aangenaam klimaat en verblijf. Er zijn barretjes en restaurantjes volop en er is een keur aan musea om te bezoeken. Tevens is Sucre een ideale uitvalsbasis om optioneel een meerdaagse trekking te maken naar de Cordillera de los Frailes, de zondagsmarkt in Tarabuco of om naar Samaipata af te reizen en de 'Ruta del Che' te volgen. 

Deze reis wordt in stijl afgesloten in La Paz, het kloppend politieke en economische hart. Zoals vele Latijns-Amerikaanse steden gaat armoede en rijkdom hier hand in hand. De stad kent opvallend veel Europees aandoende bewoners (zogenaamde mestiezen), afstammelingen van de Spanjaarden. Met een paar fraaie kerken, een kathedraal, musea en een rijk uitgedost 'souveniergebied' bij calle Sagarnaga, biedt de stad ook 's avonds veel vertier. La Paz vormt ook weer de ideale basis om optioneel de driedaagse Choro-trekking te maken, een bezoek te brengen aan de ruïnes van Tihuanacu of om door te reizen naar Copacabana en het Titicacameer. Een verblijf op Isla del Sol met aan de einder zicht op de bergketen 'Cordillera Real' doet u beseffen dat een reis door Bolivia niet in uw rijtje van Zuid-Amerika - bestemmingen mag ontbreken. 

Dag 1

Na aankomst op de internationale luchthaven van Buenos Aires, word je opgehaald voor een privé transfer door een Engelssprekende gids. In minder dan een uur arriveer je bij het comfortabele middenklasse hotel dat op loopafstand ligt van het Plaza de Mayo en de gezellige volkse wijk San Telmo. De rest van de dag (afhankelijk van je aankomsttijdstip) kun je op eigen gelegenheid invullen.

Overnachting in

Buenos Aires

Dag 2

Vandaag heb je een vrije dag om bij te komen van de lange vlucht en het tijdsverschil.

Verken in eigen tempo het centrum van Buenos Aires dat zich rond Plaza de Mayo bevindt. De naam van het plein wordt ontleend aan de datum 25 mei 1810 (mayo = mei), de dag van de eerste burgerregering. Tot eind 20e eeuw hebben de 'Dwaze Moeders' hier elke donderdag om aandacht gevraagd voor de verdwijning van hun geliefde familieleden. Aan het Plaza de Mayo ligt het Casa Rosada, het presidentiële paleis met zijn zalmkleurige muren. Ook tref je er de kathedraal waarin de bevrijder en held van Argentinië ligt begraven: generaal José San Martín. Nog meer bezienswaardigheden in deze monumentale stad staan natuurlijk in het SNP-reispakket beschreven.

Overnachting in

Buenos Aires

Dag 3

Met een privé transfer word je naar de lokale luchthaven van Buenos Aires gebracht, op tijd voor de binnenlandse vlucht naar Salta. Met de assistentie van een Engelssprekende gids word je met een privé transfer naar een goed middenklasse hotel gereden waar je de komende twee nachten overnacht. Salta ligt op 1200 meter hoogte met een zogenaamd ‘eeuwig’ lenteklimaat. U bent in een geheel andere wereld beland. Hier zijn het de bergen die regeren en de sfeer bepalen samen met de kleurrijke lokale bevolking en de mooie bouwwerken die de Spanjaarden nalieten. Maak tegen het einde van de middag beslist een ritje met de 'Teleferico', een kabelbaan die u naar een mooi uitzichtpunt over Salta brengt. Bij schemering biedt de verlichte stad een fraai aanblik.  

Overnachting in

Salta

Dag 4

Vandaag een heerlijke vrije dag om de stad Salta te verkennen. Omdat je vanaf morgen afreist naar de hoogvlakte van Bolivia is het goed om het vandaag rustig aan te doen. In Salta vind je veel verwijzingen naar het bewogen verleden van de stad, en daaruit voortgekomen een mix van culturen. De architectuur van veel gebouwen stamt rechtstreeks uit het tijdperk van de Spaanse kolonisatie. Enerzijds is het Spaanse verleden van de stad altijd in ere gehouden – veel gebouwen zijn in koloniale stijl gerestaureerd - anderzijds worden onafhankelijkheidsstrijders als Martín Miguel de Guëmes en Manuel Belgrano, die in de eerste helft van de negentiende eeuw bloedige gevechten aanvoerden tegen de Spaanse bezetter, overal met trots herdacht.

De meeste bezienswaardigheden concentreren zich rondom de Plaza 9 de Julio. Daar staat onder andere het voormalige gemeentehuis Cabildo, het oudste gebouw uit het koloniale tijdperk. De rijk gedecoreerde kathedraal is van vlak na de onafhankelijkheid en herbergt de resten van verscheidene beroemde onafhankelijkheidsstrijders. In het Museo de Alta Montaña kunt u de wonderbaarlijk gaaf gebleven lichamen van drie kinderen uit het Inca-tijdperk bezichtigen. Uit dezelfde tijd als het Cabildo stamt de kerk van San Francisco, die na meerdere brandstichtingen ten tijde van de Spaanse kolonisatie steeds zorgvuldig gerestaureerd is. Pas aan het eind van de negentiende eeuw werd de kerktoren, met 52 meter de hoogste van heel Zuid-Amerika, aan het gebouw toegevoegd.

Als je door het oude centrum van Salta wandelt, ontkom je haast niet aan de lokale zoete lekkernij, de 'alfajores'. Wijnliefhebbers komen aan hun trekken met de heerlijke witte wijnen die van de Torrontes-druiven zijn gemaakt. Aan het einde van de middag raden wij je beslist aan om met de 'Teleferico', een stoeltjeslift, naar de top van de heuvel San Bernardo te gaan (1454 m.) voor een prachtig uitzicht over Salta.  

Verlenging met selfdrive naar Cachi en Cafayate! Zelf op pad met je eigen huurauto door de Andes met oogverblindende vergezichten door het fraaie dorpje Cachi en stad Cafayate. Lees hierover meer bij de dagen 3 tot en met 5 van de Argentinië Noord individuele reis. Met deze mooie verlenging acclimatiseer je nog beter voordat je Bolivia ingaat. 

Overnachting in

Salta

Dag 5

Met een privé transfer wordt u bij het busstation van Salta gebracht en goed geassisteerd opdat u op de juiste lijnbus (tickets worden geregeld) naar La Quiaca afreist, een rit van ca. 7 uur. Bij aankomst in de middag wordt u bij de grens van La Quiaca/Villazón opgewacht door een vertegenwoordiger van onze agent voor de privé transfer van ca. een uur naar Tupiza. Deze stad ligt op 2900 meter hoogte. Door haar ligging aan de rivier Tupiza vindt er in een verder dorre omgeving toch nog wat landbouw plaats. Steile rode heuvels rijzen in de omgeving omhoog. De legende gaat  dat Butch Cassidy en de Sundance Kid door het  Boliviaanse leger vlakbij Tupiza hun Waterloo haalden na een lange reeks van succesvolle bankovervallen. 

Overnachting in

Tupiza

Dag 6

In 4x4 jeeps (per jeep maximaal 5 personen plus Spaanssprekende chauffeur en kok), vertrekt u in een kleine internationale groep vanuit Tupiza richting het zuidoosten. Langzaam slingert de weg zich steeds hoger om de eerste rijdag direct als over een pas van 5200 meter hoogte te reizen. U bezoekt de Quebrada de Palala, een spectaculaire grillige rotsformatie, gevormd gedurende vele jaren door intense erosie van de berghelling. Hierna rijden we naar de Sillar waar u even zult uitstappen en genieten van dit dramatische landschap voordat u verder gaat naar Nazarenito, een kleine goudwinners gemeenschap. Tot slot komen we aan bij Quetana Chico waar u de eerste nacht zult doorbrengen in een eenvoudige accommodatie.

Excursie met uw privé gezelschap met Tayka accommodatie! Mocht u prijs stellen op meer comfort, reis dan met uw eigen reisgezelschap en verblijf in de betere Tayka-hotels. Voor meer informatie klik op Tayka-jeepexcursie.  Op de reissom die bij dit reisarrangement op de website staat gepubliceerd, ontvangt u een korting daar u geen gebruik maakt van de standaard jeepexcursie in een internationaal gezelschap die in deze reis standaard is inbegrepen. 

Overnachting in

Vierdaagse jeeptour Tupiza - Uyuní

Dag 7

Vandaag een vroeg begin van de dag, het is immers de langste rijdag. We rijden eerst door de verlaten spookstad van San Antonio, een dorp ooit beroemd om zijn rijkdom in goud. Na San Antonio passeer je Laguna Morejón gelegen in een landschap van geërodeerd vulkanisch gesteente. Je passeert de dorpen Quetena Chico en Quetena Grande en komt bij de eerste lagune Laguna Kolpa uit. Hier worden grote hoeveelheden grondstoffen gewonnen voor het maken van zeep. Iets verderop ligt Salar de Chalviri en de warmwaterbronnen waar we de tijd nemen om te ontspannen en de lunch. De volgende stop is die bij Laguna Verde (4250 m), een zoutwatermeer gelegen in de hoge Andes in het National Reserve Andean Fauna Eduardo Avarao. Het smaragdgroene meer is 3,7 kilometer lang en 2,3 kilometer breed en beslaat een oppervlakte van 5,2 km². Het is gekoppeld aan de nabijgelegen Witte Lagune en dankt haar smaragd groene kleur aan het hoge mineraalgehalte van arseen en magnesium. Laguna Verde ligt aan de voet van de vulkaan Licancabur (5868 m), de vulkaan die precies op de grens van Bolivia en Chili ligt. Het zal je niet verbazen dat de schoonheid van dit desolate landschap fenomenaal is! El Desierto de Dalí (110 km²), de volgende stop, is een gebied met bizarre rotsformaties van versteende lava. Met fraaie kleurschakeringen doet het landschap denken aan de schilderijen van Salvador Dalí Hierna bereiken we Sol de Mañana-geisers (5000 m). Na deze enerverende dag verblijf je de tweede nacht in het dorpje Huayllajara in een eenvoudige accommodatie.

Overnachting in

Vierdaagse jeeptour Tupiza - Uyuní

Dag 8

Na het ontbijt gaan we naar Laguna Colorada, de stenen boom en de Valle de las Rocas. Vanaf hier rijden we langs een reeks kleine lagunes voordat je aankomt bij de Laguna Hedionda om te lunchen. Je kunt hier flamingo's aantreffen, vicuña's en misschien zelfs een Andes-vos. We vervolgen onze weg naar het kleine dorp San Juan. Na de lunch rijden we langs de nog steeds actieve vulkaan Ollagüe wier krater constant een rookpluim laat zien. Verderop bezoeken we de Salar de Chiguana en tenslotte de overnachtingplaats Puerto Chuvica alwaar je verblijft in een eenvoudige lodge die is opgetrokken uit zoutblokken. Het blijft een bijzondere gewaarwording waar je bent. Je wandelt zo in de schemer de zoutvlakte op. Verbaas je over de schier onmetelijke vlakte waarvan je morgen de grootsheid weer zult ervaren.

Overnachting in

Vierdaagse jeeptour Tupiza - Uyuní

Dag 9

Vandaag steken we de immense Salar de Uyuni (3650 m) over. Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld (12.000 km²) waarbij je zout ziet in alle richtingen zover het oog reikt. Vanaf hier zie je de vulkaan Tunupa liggen. De zoutvlakte bestaat uit 11 afzonderlijke lagen met een dikte die varieert van 2 tot 10 meter. Het diepste punt is 120 meter zout, dat is samengesteld uit overlappende lagen van pekel en modder. Het bevat de grootste reserves van mineralen zoals lithium, magnesium, kalium, stikstof, fosfor en borax in de wereld. Het heeft 14 kleine eilanden, de belangrijkste daarvan heet Incahuasi. Vroeg in de ochtend rijden we op de zoutvlakte op weg naar dit eiland dat bijna in het midden van de zoutvlakte ligt. De voornaamste begroeiing op Incahuasi zijn metershoge cactussen. Al wandelend over het eiland bekruipt je ongetwijfeld het gevoel van 'wow'! De stilte hoor je vallen en het uitzicht is surrealistisch. Het is moeilijk om je te oriënteren op deze witte haast ijzige vlakte. In de verte doemen de pieken van de bergen op die als het ware door de zoutlaag prikken aan de horizon. De bescherming van je ogen tegen het felle licht en de UV-straling is een must! Rondom Incahuasi bevinden zich de Ojos del Agua, letterlijk vertaald 'de ogen van water'. Dit zijn bronnen die fungeren als poriën voor de zoutpannen. Als we de zoutvlakte in oostelijke richting verlaten bezoeken we Colchani, het dorp waar zout wordt verwerkt voor consumptie. Met souvenirs van zout en alpacawol, de twee belangrijkste industrieën van het gebied, probeert men wat geld bij te verdienen. De tour eindigt in Uyuni om ongeveer 14:00 uur in het centrale deel van de stad bij je hotel. Even weer een heerlijk bed en een warme douche.

Overnachting in

Uyuní

Dag 10

Met een privé transfer van je hotel word je naar het busstation gebracht. Met de openbare bus (tickets geregeld) reis je in ca. 5 uur over een prachtige route naar de koloniale stad Potosí. Onderweg, je rijdt over een goede asfaltweg, passeer je het plaatsje Pulacayo. Hier eindigde de reeks van overvallen van Butch Cassidy and the Sundance Kid. Je kunt je wellicht voorstellen hoe in dit gebied paarden en revolvers het leven bepaalden in vervlogen tijden. Op hun vlucht naar de Argentijnse grens werden ze vlakbij Tupiza, in het dorpje San Vicente, doodgeschoten door het Boliviaanse leger die de achtervolging had ingezet. Bij aankomst op het busstation in Potosí word je opgehaald voor de transfer naar je hotel.

Verken de stad Potosi op eigen gelegenheid! Potosí ligt op 4070 meter hoogte en is hiermee de hoogst gelegen stad ter wereld! Aan de voet van de Cerro Rico (de rijke berg) ligt een stad die met recht door de UNESCO op de lijst van Werelderfgoed is geplaatst. De stad ademt met zijn architectuur, fraaie kerken, tempels, kloosters, klokkentorens en herenhuizen met houten balkons een rijke koloniale grandeur uit. Dwaal door de smalle straatjes en vergeet hierbij beslist niet een bezoek te brengen aan het museum 'Casa de la Moneda', wellicht het mooiste museum van het land! Het is de plaats waar de koloniale munten voor het eerst buiten Spanje werden geslagen opdat de Spanjaarden een goede controle hierop hadden. Het gebouw alleen al, daterend uit 1773 is een bezoek meer dan waard.

Overnachting in

Potosí

Dag 11

In de ochtend word je opgehaald door een Engelstalige gids voor het bezoek aan de zilvermijnen van Potosí, de Cerro Rico. De excursie - in internationaal gezelschap - duurt maximaal 3 uur. Je bezoekt eerst de Mijnwerkersmarkt om te zien hoe en waar de mijnwerkers hun inkopen doen zoals coca-bladeren, sigaretten, frisdrank, water, dynamiet en ontstekers. Het is gebruikelijk om een paar van deze 'ingrediënten' te kopen om te schenken aan de mijnwerkers die je gaat ontmoeten. Voor 'El Tio', gesymboliseerd in de gedaante van de duivel, is het belangrijk offerandes te maken in de vorm van coca-bladeren, 'aguardiente' en sigaretten om hem te behagen. In de mijn kun je de uit steen gehakte tunnelgalerijen zien die bijna 300 jaar lang zijn gebruikt onder Spaanse heerschappij. Tegenwoordig doen ze nog steeds dienst om de dieper en lager gelegen tunnels te bereiken. Je kunt verschillende lagen en niveaus van de mijn bezoeken tot wel 30 meter diepte. Het leven van de hedendaagse mijnwerker - die vaak nog met blote handen in de berg staat te hakken - is hard. Je krijgt veel te horen over de mijnwerkers-cultuur, hun verdiensten en arbeidsomstandigheden. Natuurlijk hoort hier een stukje geschiedenis van de ontdekkers bij, van de Inca’s tot de Zilvervloten van de Spanjaarden.

In de middag neem je de openbare bus (rit van ca. 3,5 uur) naar het op 2790 meter hoogte gelegen Sucre, de officiële hoofdstad van Bolivia. Sucre staat bekend om z'n vele witte koloniale gebouwen en Bolivianen vinden het hun mooiste stad. De lange aanwezigheid van de Spanjaarden verraadt zich duidelijk in het vierkante stratenpatroon, de grote hoeveelheid barokke versierde kerken en de houten balkons. Het is tevens de stad waar Simón Bolívar tot 1e President van het toenmalige 'Alto Peru' werd uitgeroepen, de naam die al snel in Bolivia wijzigde. De stad bruist, wat te danken is aan de vele jongeren en studenten aan de oudste universiteit van Bolivia. Vergeet niet 's avonds van de ondergaande zon te genieten vanaf het dakterras van de sfeervolle accommodatie waar je verblijft.

Overnachting in

Sucre

Dag 12

De Koloniale "witte" stad van Sucre staat bekend om zijn kerken, musea en zeer vriendelijk klimaat, maar heel weinig mensen weten dat Sucre de belangrijkste producent van chocolade en "Sombrero's" in Bolivia is! Met een ochtendexcursie verken je allereerst een lokale Indiaanse markt dat een enorm gebied bestrijkt waar de lokale bevolking - de rijken en de armen - hun dagelijkse inkopen doen. Meer dan 100 straatblokken met dingen waarvan je nooit gedacht had dat je ze (nog) kon kopen. Van vrachtwagenladingen vol tropische vruchten uit de jungle, cocabladeren, hekserij artikelen tot tweedehands spullen en antiek, hier vind je het allemaal. Kleurrijk en bruisend van activiteit, handelen zoals alleen de Boliviaanse indianen in hun prachtige inheemse outfits kunnen doen! Na deze 'straatervaring' kom je aan bij de belangrijkste hoedenfabriek van Bolivia waar de gids je door een prachtig landschap van oude en hete stomende machines heen zal leiden die eruit zien alsof ze rechtstreeks gestolen zijn uit een oude Hollywood-film! Ervaar het proces waarbij extreem hard werkende mensen basisontwerpen voor hoeden aan het maken zijn voornamelijk om te exporteren naar de helft van Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Europa. Aan het einde van de excursie zul je de eindproducten gaan zien in allerlei kleurrijke modellen voor mannen en vrouwen en je kunt zelfs je eigen hoed kopen voor minder dan 10 euro! Er zijn honderden verschillende modellen en maten om uit te kiezen.

Verleng je reis! Vanuit Sucre begint en eindigt een van Bolivia's mooiste wandelingen waarbij je nauwelijks een toerist tegenkomt. Wandel over deels gerestaureerde Inca-paden, goede wegen en paadjes in de Cordillera de los Frailes. Met een dagexcursie bezoek je de kleurrijke zondagsmarkt in Tarabuco, een lust voor alle zintuigen. Bij deze dagexcursie dien je een extra nacht extra in Sucre bij te boeken. Met gids en privé vervoer kun je over de 'oude Handelsroute' rijden, in de voetsporen van Ché.

Overnachting in

Sucre

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

tarabuco.jpg

Markt in Tarabuco

Alleen al de aanblik van de uitgestalde textiel handelswaar is een reden om de Tarabuco markt te bezoeken. In de drukte komen met name op zondag handelaren - in authentieke klederdracht gekleed - uit de hele regio tesamen. De Tarabuceños lopen met prachtige wijnrode omslagdoeken met zwarte, witte en oranje strepen en een leren hoed, de 'morrion', die qua ontwerp geïnspireerd is op de Spaanse helm. Vrouwen dragen fraaie rokken laag op laag met een eveneens prachtig hoofddeksel. Op de markt zijn naast textiel ook groeten, fruit en allerlei natuurlijke medicijnen te koop. Op zondag is de markt het grootst en uitbundigst.

Dag 13

Met een transfer word je naar de luchthaven gereden voor de binnenlandse vlucht naar La Paz waarbij je de kans hebt de vulkaan Illimani (6438 m) te zien liggen. Je landt op de 'Altiplano', de hoogvlakte op 4000 meter hoogte waar zich een enorme stad heeft ontwikkeld. Met een transfer word je naar het hotel Los Naires gereden achter de kerk San Francisco, middenin het levendige oude centrum van La Paz.

Upgrade hotel in La Paz! Ook al verblijf je in een uitstekend middenklasse hotel in La Paz, voor meer comfort kunnen wij je van harte het Hotel Rosario aanbevelen of het boutique hotel La Casona dat na 8 jaar restauratie (!) zich in een oud Franciscaner klooster bevindt. Beide accommodaties liggen op twee straatblokken verwijderd vanaf het Plaza Mayor.

Overnachting in

La Paz

Dag 14

La Paz is een smeltkroes van meer dan een miljoen mensen en veel smalle straatjes. Op markten die zich in veel straten bevinden kun je van alles krijgen. Geniet van deze levendige, politieke- en economische hoofdstad van Bolivia. De stad doet modern aan met wolkenkrabbers, chique restaurants, bioscopen en vele winkels. Het verkeer vindt gestaag een weg door de smalle straten. Je kunt op souvenirjacht gaan in de Calle Sagarnaga achter de San Franciscokerk. De gebouwen in Calle Jaén hebben hun oude koloniale karakter behouden. Niet voor niets bevinden zich hier in historische gebouwen vier verschillende musea. Het plein Plaza Murillo met het omringende regeringspaleis, het paleis van de wetgeving en de kathedraal leeft overdag, beslist leuk om hier veel mensen gade te slaan. Geïnteresseerd in de cultuur en samenleving in Bolivia? Bezoek dan het museum Musef (Museo Nacional de Etnografia y Folklore) het etnografisch museum dat sinds haar oprichting in 1962 een prachtig beeld geeft van de culturele diversiteit van Bolivia. Wist je ook dat er in La Paz een Coca-museum bestaat? Zeer de moeite van een bezoek waard! 's Avonds heb je een keur aan veel restaurants in alle prijsklassen. De barretjes zijn vaak tot 's ochtends vroeg druk en gezellig met lokale Bolivianen en 'gringos'.

Overnachting in

La Paz

Dag 15

Na het ontbijt word je met een transfer naar de luchthaven van La Paz gebracht waar deze reis eindigt.

Verlenging met de Choro-trail, Takesi-trail, Tiwanaku en de eilanden Isla del Sol en La Luna in het Titicacameer! La Paz ligt op een knooppunt aan routes. Om die reden vormt het een ideaal begin- en eindpunt voor de Choro Trail of de Takesi Trail. Vanuit La Paz kun je doorreizen naar Copacabana, een gemoedelijke plaats aan het Titicacameer. Vanaf de haven in Copacabana vertrekken de gemotoriseerde bootjes naar de eilanden Isla de la Luna en Isla del Sol. Het laatste eiland heeft een mythische betekenis in de Inca-cultuur. Op beide eilanden is de levensstijl van de Aymará indianen nog zeer traditioneel. Bezoek de eilanden met een van onderstaande reisarrangementen die beide eindigen naar keuze in La Paz of in Puno, handig voor als je je reis in Peru wilt voortzetten. De fraai gerestaureerde ruïnes van Tiwanaku - met zijn imposante half verzonken tempel kun je met een dagexcursie vanuit La Paz bezoeken.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

BO_Tiwanaku_WEB.jpg

Ruines van Tiwanaku

Op ruim 70 km vanaf La Paz ligt Bolivia's belangrijkste archeologische vindplaats, de ruïnes van Tiwanaku. Lang voor de Inca's vestigde zich hier een cultuur aan wat toen de oever van het Titicaca meer was. Het tempelcomplex, bestaande uit overgroeide piramides een een half verzonken tempel met een aantal schitterende monolitische beelden, vormde het centrum van een cultuur (die ruim 2.000 jaar heeft bestaan), die net voor de opkomst van het Incarijk mysterieus verdween. Je reist in een internationaal gezelschap en wordt begeleid door een Engelssprekende gids. Excursieduur: 09.00 - 15.00 uur

NB Programma

In deze reis zijn een aantal trajecten opgenomen die je per openbare bus aflegt. We geven hierbij een aantal dagen aan waarop wij afraden om met de openbare bus te rijden daar het feestdagen zijn waarop er een grotere kans bestaat dat mensen onder invloed zich op de weg begeven. Wij willen uiteraard zoveel mogelijk dit risico vermijden opdat de buschauffeurs veilig kunnen rijden. De dagen die wij afraden om in Bolivia van de openbare bus gebruik te maken zijn 1 januari, carnaval (zaterdag t/m woensdag), 1 -2 mei (Dagen van de Arbeid) en 22-24 juni (Aymara Nieuwjaar en San Juan).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in tweepersoonkamers met eigen sanitair in middenklasse hotels op basis van logies en (meestal) ontbijt. De accommodaties tijdens de jeeptocht over de Salar de Uyuní (San Juan en Huayllajara) zijn eenvoudig met gebruik van gedeeld sanitair en je overnacht hier in meerpersoosnkamers. T.a.v. de watervoorziening tijdens de Salar de Uyuni jeeptocht merken we hierbij op dat deze zeer onregelmatig kan zijn. Omdat het 's nachts behoorlijk kan vriezen worden de waterleidingen 's avonds afgesloten en het resterende water gedraineerd om te voorkomen dat de pijpen breken door het bevriezen van het water. 's Morgens wordt de watertoevoer weer aangesloten.   

Daar waar de reissom is gebaseerd op het gebruik van driepersoonskamers, is deze in Buenos Aires gebaseerd op het gebruik van en combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer.

Inbegrepen

 • luchthaven transfers in Buenos Aires, Salta, Sucre en La Paz
 • overnachtingen o.b.v logies en ontbijt
 • vierdaagse 4x4 jeeptour Salar de Uyuni (incl. lunch dag 6 t/m lunch dag 9)  
 • openbare bussen (Salta-La Quiaca; Uyuni-Potosí; Potosí-Sucre)
 • transfers zoals vermeld in programma
 • privé vervoer Villazón-Tupiza
 • binnenlandse vlucht (Sucre-La Paz)
 • excursie mijnen Potosí (dag 11) 
 • excursie indiaanse markt en hoedenfabriek Sucre (dag 12)
 • SNP-informatiepakket
 • boekje Te gast in Peru & Bolivia
 • kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis 
 • maaltijden voor zover niet inbegrepen
 • entree nationale parken
 • binnenlandse vlucht (Buenos Aires- Salta)
 • lokale vertrekbelasting binnenlandse vlucht
 • optionele excursies
 • uitgaven van persoonlijke aard

Ter plaatse te betalen

Toeristenbelasting hotel in Buenos Aires

Over de activiteiten

Voor deze reis is een goede basisconditie een vereiste. Niet omdat de reis qua fysieke inspanningen zwaar is maar vanwege de hoogte waarop u meerdere dagen en nachten verblijft. Tijdens de vierdaagse jeepexcursie 'Salar de Uyuni' zijn de omstandigheden soms primitief te noemen, passeert u hoogtes tot wel 5000m. boven zeeniveau en kunnen de nachttemperaturen dalen tot 15 graden Celsius onder nul. 

Extra's

Excursies

BO_Tiwanaku_WEB.jpg

Ruines van Tiwanaku

Op ruim 70 km vanaf La Paz ligt Bolivia's belangrijkste archeologische vindplaats, de ruïnes van Tiwanaku. Lang voor de Inca's vestigde zich hier een cultuur aan wat toen de oever van het Titicaca meer was. Het tempelcomplex, bestaande uit overgroeide piramides een een half verzonken tempel met een aantal schitterende monolitische beelden, vormde het centrum van een cultuur (die ruim 2.000 jaar heeft bestaan), die net voor de opkomst van het Incarijk mysterieus verdween. Je reist in een internationaal gezelschap en wordt begeleid door een Engelssprekende gids. Excursieduur: 09.00 - 15.00 uur

tarabuco.jpg

Markt in Tarabuco (vanaf € 65,- per persoon)

Alleen al de aanblik van de uitgestalde textiel handelswaar is een reden om de Tarabuco markt te bezoeken. In de drukte komen met name op zondag handelaren - in authentieke klederdracht gekleed - uit de hele regio tesamen. De Tarabuceños lopen met prachtige wijnrode omslagdoeken met zwarte, witte en oranje strepen en een leren hoed, de 'morrion', die qua ontwerp geïnspireerd is op de Spaanse helm. Vrouwen dragen fraaie rokken laag op laag met een eveneens prachtig hoofddeksel. Op de markt zijn naast textiel ook groeten, fruit en allerlei natuurlijke medicijnen te koop. Op zondag is de markt het grootst en uitbundigst.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Buenos Aires en een terugvlucht vanaf La Paz. U kunt vanaf La Paz via Santa Cruz en Sao Paulo terugvliegen OF u kunt via Lima terugvliegen naar Nederland. 

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Bolivia kent zeer veel klimaatzones die sterk afhangen van de hoogte. Over het algemeen is de Altiplano (hoogvlakte) droog en de laagvlakte vochtig. De Andes kent een typisch alpine klimaat, ’s nachts koud en overdag aangenaam. De verschillen tussen dag en nacht zijn het meest extreem in de droge wintermaanden van mei tot en met augustus. Vanwege de heldere blauwe luchten is dit dé perfecte reisperiode. Je kunt dit arrangement nagenoeg het hele jaar boeken, alleen tijdens de maanden december tot en met februari niet. In de maand maart is de kans nog aanwezig dat de bovenste laag van de Salar de Uyuni niet bevroren is. Een kleine laag water op het zoutmeer maakt het voor de auto's onmogelijk hier doorheen te rijden. In de maanden juni tot en met augustus kan het 's nachts extreem koud zijn tot onder het vriespunt in en rondom Potosí en de zoutmeren. Neem warme kleding mee, in de paklijst lees je hier ook meer over. De markt van Tarabuco vindt altijd op zondag plaats. Wil je deze markt bezoeken dan dient dag 1 van het arrangement op een woensdag te zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Altiplano ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner 

Sinds enige tijd is de SNP partner in Argentinië bezig met het verduurzamen van alle activiteiten binnen en buiten het bedrijf. Zo verzamelen ze plasticdoppen voor de 'Fundación Garrahan' wat ten goede komt aan het plaatselijke ziekenhuis. Het reispersoneel krijgt gedurende het jaar een aantal trainingen met als motto ‘Think localy, act globaly’ om ervoor te zorgen dat zij duurzaamheid naar hun klanten kunnen uitdragen. Men steunt en promoot lokale initiatieven om het toerisme in de omgeving op gang te helpen en de werkgelegenheid te vergroten. Daarnaast organiseren ze samen met andere lokale instanties verschillende projecten die de natuur ten goede komt. Een voorbeeld hiervan is de herbebossing in delen van de provincie Misiones.

Bolivia’s munt is de Boliviano (Bs.). In Bolivia tref je in de meeste grote plaatsen pinautomaten (ATM’s) aan. In plaatsen zoals Copacabana, Coroico en Tiwanaku zijn deze er niet. Het hebben van cash geld is altijd handig, daar de betaling met credit cards lang niet overal is geaccepteerd. De meest gebruikte credit cards zijn die van Visa en Mastercard. In de meeste ATM’s kun je kiezen tussen Bolivianos of US$. Als je een ontvangstbewijs hebt ontvangen uit de automaat, bewaar deze dan goed. Geld wisselen kan in de meeste banken. Er zijn ook wisselkantoortjes die meestal een betere koers geven. Nooit op straat wisselen i.v.m. wisseltrucs en valse biljetten. 

Tijdens deze reis zijn er een aantal kosten die je ter plaatse dient te betalen. Denk hierbij aan niet inbegrepen maaltijden, entrees van nationale parken, souvenirs, fooien en drankjes. Voor de entree op het Isla Pescado bedraagt de entree US$ 3 pp, voor het National Reserve Andean Fauna Eduardo Avarao US$ 18 pp. Maaltijden in een middenklasse restaurant kosten zelden meer dan € 8 per keer, voor 3 maaltijden per dag dien je € 25 per dag te rekenen. Dat is ruim genomen. Ga je op zijn 'Boliviaans' eten dan is het al snel een stuk goedkoper. Taxi’s kosten in het centrum van de steden 5 Bs per persoon per rit. Van het centrum verder weg de stad in is het dubbele per persoon. Fooien zijn erg gewaardeerd,  reken op 10 % als je een goede service hebt ontvangen. Verder is het geven van een fooi natuurlijk vrijblijvend. 

Deze reis vindt plaats met openbare bussen, privé luchthaventransfers en twee binnenlandse vluchten. Bij de reis over de Salar de Uyuni (per 4x4 jeep) gaat een Spaanstalige chauffeur mee met een kok(kin). Je reist met maximaal 5 toeristen in de jeep.

 • Goed ingelopen bergwandelschoenen (waterdicht, goed profiel, ademend, enkelbescherming)
 • T-shirts (ademend van bijv. nylon/polyester)
 • Shirts met lange mouwen 
 • Pullover(s)
 • Kleding met thermische isolatie (o.a. ondergoed van merinowol)
 • Fleece
 • Trekkingsbroek (licht, luchtig, sneldrogend) met korte en lange pijpen
 • Goede trekkingsbroek (stretchstof ideaal voor meer bewegingsvrijheid)
 • Gevoerde (dons) trekkingjas/parka
 • Pet / beany / buff (goede bescherming tegen zon, regen en stof)
 • Warme muts (voor de koude nachten)
 • Handschoenen
 • Regenponcho/regenjas
 • Veldfles (minimaal 1 liter) gevuld met water voor eerste dag
 • Waterzuivering tabletjes/waterzuiveringssysteem (o.a. GRAYL fles)
 • Voldoende sokken (warme en lichte voor ’s avonds)
 • Slaapzak (minimaal comfortniveau -5 °C)
 • Dagrugzak (eventueel camelbag) met regencover
 • Zonnebril  (100% UV-werend)
 • Zonnebrand (blockfactor minimaal 30)
 • Lippenbalsem (100% UV-werend)
 • Hoofdlamp (bijv. Petzl)
 • Kleine reishanddoek of sarong 
 • Camera (plus reservebatterijen)
 • Snacks, koekjes, energybars, chocolade, muesli, droog fruit, rozijnen, druivensuiker
 • Persoonlijke medicijnen, paracetemol, second scin voor blaren, pleisters, enz 
 • Paspoort
 • Eventueel verrekijker
 • Goed humeur! 

Laat je goed voorlichten wat de bagagevrijdom is voor de internationale vlucht. Meestal bedraagt deze 20-23 kilo per persoon. In de reismaanden april tot en met september heb je een zeer goede warme slaapzak nodig voor de vierdaagse jeeptocht 'Salar de Uyuni'. Voor overdag zijn goede wandelschoenen aan te raden die de enkels omsluiten en een soepele zool met goed profiel hebben. 

Voor een verblijf in Argentinië hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Bolivia hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen. Er zal overigens door vrijwel elke accommodatie en reisorganisatie ter plekke gevraagd worden om een kopie van uw paspoort en/of het migratieformulier. Voor een vlotte afhandeling verzoeken wij u (ondanks een tegenovergesteld advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken) hieraan mee te werken. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort

Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Argentinië van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Verlenging met nog eens 90 dagen is mogelijk. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Argentinië (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Argentinië

Voor een verblijf in Bolivia van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wanneer u inwoner bent van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten bent, hebt u voor een verblijf in Bolivia van maximaal 30 dagen geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
Daarnaast moet u beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen). 


Naar Bolivia via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Bolivia via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bolivia

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In Argentinië staat de gezondheidszorg en de verkrijgbaarheid van medicijnen op hoog niveau. Medische behandelingen in privé-klinieken zijn prijzig.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium en zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Bolivia zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Bolivia is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Met het reizen in Bolivia kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)


Aanbevolen
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Argentinië binnenkomt, wordt Gelekoorts-vaccinatie aanbevolen. In Argentinië zelf komt ook Gelekoorts voor, mn. in onderstaande gebieden.
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Gelekoorts
Gelekoorts komt voor in Noord-Argentinië langs de grens met Brazilië en Paraguay, in gebieden lager gelegen dan 2.300 m in delen van de provincies Corrientes, Chaco, Formosa, Jujuy, Misiones en Salta. 

Malaria
Malaria komt alleen in het noordelijke laagland van Argentinië voor langs de grens met Bolivia (provincie Salta) en Paraguay (provincies Chaco en Misiones) voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gelekoorts
Gelekoorts-vaccinatie is vanaf 2 maart 2017 voor iedereen die Bolivia in of uit gaat verplicht en dient te worden aangetoond middels het vaccinatie boekje. Deze maatregel is afkondigd nadat er een nieuw geval van Gele Koorts is aangetroffen.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Bolivia komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 2.500 m hoogte liggen, mn. in de regio's Santa Cruz, Beni en Pando (vooral Guayaramern en Riberalta). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Zoals overal elders in Zuid-Amerika moet u ook in Argentinië rekening houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op uw geld en waardevolle spullen.

Bolivia staat niet bekend als zeer ‘veilig’. Een aantal bestemmingen kunnen beter vermeden worden in de regentijd (Yungas) en daarnaast is het altijd belangrijk om op te hoogte te zijn van de actuele stand van zaken wat betreft de wegen én eventuele wegblokkades die gedurende het hele jaar plaats kunnen vinden. De meeste reizigers geven aan zich veilig te voelen in Bolivia, veiliger dan in sommige andere landen in Zuid Amerika. Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo kunt u het beste uw kostbare sieraden thuislaten en uw paspoort en geldmiddelen in een zogenaamde ‘moneybelt’ onder uw kleding dragen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vindt u meer informatie over het huidige reisadvies van Bolivia.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

BO_Salar_de_Uyuni_flamingos_lakes_01_WEB.jpg

Argentinië, Bolivia - Altiplano

Bolivia, dak van de wereld

Actieve rondreis langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten