Peaks of the Balkan

Albanië, Montenegro, Kosovo - Peaks of the Balkan, 13 dagen Trekking door het hoogste gebergte van de Balkan

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs guesthouses, hotels en herdershut

De High Peaks of the Balkan Trail. Deze unieke wandeltocht dwars door en rondom het hoogste gebergte van de Balkan, de Albanese Alpen, leidt je langs fantastische en nog grotendeels ongerepte berglandschappen, langs authentieke bergdorpen met een ongekend gastvrije bevolking en door drie eigenzinnige landen: Albanië, Kosovo en Montenegro. Deze grensoverschrijdende trekking heeft alles in zich om een echte ‘klassieker’ te worden!

Uniek aan deze reis

 • Authentieke ervaringen verblijf bij de herders op de hoge alpine bergweiden
 • Bezoek aan de UNESCO uitgeroepen klooster Decani op een rondleiding
 • Langs de "Matterhorn van Albanië"
 • Nu al een Klassieker
 • Optionele beklimming van de hoogste berg van Kosovo
 • Wandelen over de grenzen in Albanië; Kosvo en Montenegro
Zwaarte
Comfort

Wonderschoon Albanië

Vijf jaar na een trekking door de Albanese Alpen, keerde ik terug voor een studiereis. Razendnieuwsgierig, want Albanië is een land dat Lees verder...

Dag tot dag

Albanië, Montenegro, Kosovo - Peaks of the Balkan

Tijdens deze unieke wandelreis langs de mooiste trajecten van de Peaks of the Balkan Route,  ontdek je het rijke natuurschoon van de Balkan, de herinneringen aan het communisme en ervaart hoe gastvrij de boeren en herders van de islamitische landen Albanië en Kosovo en van christelijk Montenegro zijn. Ten tijde van het communisme waren de grenzen tussen de landen hermetisch gesloten, nu zorgen onze gidsen ervoor dat de grensovergangen te midden van de tweeduizenders vlekkeloos verlopen. Een pittige tocht langs guesthouses en zelfs met een overnachting in een herdershut hoog in de bergen. Begeleid door een SNP reisleider en een Engelstalige gids.
Vanaf de luchthaven van Tirana rijden we naar de historische stad Shkodra, in het noorden van Albanië. Een mooie tocht per veerboot over het fjord-achtige  Lake Koman brengt ons diep in de Albanese Alpen, naar de vallei van Valbona, waar onze trektocht langs de Peaks of the Balkan begint. We wandelen door de door gletsjers uitgesleten  Valbonavallei  en langs de Gashi rivierdiep het gebergte in. We genieten van de gastvrijheid van de Albanese bevolking in het afgelegen dorpje Cerem  vanwaar we nog hoger de bergen in trekken voor een nacht bij de herders op de zomerweiden van Doberdol. De wandelroute  brengt ons naar de berg Gjeravica  (2656m), de hoogste top van het jongste land van Europa. Een dag dompelen we ons onder in Kosovo’s  rijke verleden een bezoek  de steden Gjakova, Prizren en het tot UNESCO erfgoed uitgeroepen Decani klooster. Dan gaat de trekking  verder via de machtige Rugova Canyon naar het in Montenegro gelegen bergmeer van Plav, waar we een dag kunnen bijkomen aan het meer en kunnen genieten van het comfort van een goed hotel. Na een panoramische wandeling in de Grbaja Valley trekken we door het hart van de ‘Vervloekte Bergen’  en steken de grens over, terug naar Albanië naar het dorp Theth, berucht vanwege de bloedwraak die hier eeuwenlang regeerde. Ondererweg kunnen we de markante  tand van de Mt. Arapi (2217m). Na een laatste memorabele overnachten op een farmstay in Nderlysa nemen we afscheid van de High Peaks of the Balkan en reizen naar de levendige en relatief mondaine Albanese hoofdstad Tirana, waar de reis eindigt.

Dag 1

Vlucht naar Tirana. Aansluitend rijden we in ca 1,5 uur naar het noorden (85km), naar de stad Shkoder. Wellicht hebben we nog even tijd voor een korte klim naar het kasteel Rozafa, vanwaar je uitkijkt over de stad en het gelijknamige meer. De stad heeft de grootste bazaar van het land en is de belangrijkste toegangspoort tot de valleien van de Albanese Alpen. We overnachten in een hotel nabij het centrum en dineren in een restaurant in de stad, met een haast ‘Italiaans’ aandoende flair en waar de bourgeois herenhuizen herinneren aan een rijk verleden.

Overnachting in

Shkoder

Dag 2

Vroeg in de ochtend gaan we op pad naar de Albanese Alpen en een lange, maar afwisselende dag wacht ons. Om de ochtendferry over het stuwmeer van Koman te halen moeten we vroeg op pad. Na ruim anderhalf uur rijden bereiken we ‘haven’ van Koman, die pal achter een stuwdam ligt. We maken een boottocht van ca 2,5 uur over het stuwmeer. Al gauw wordt het meer erg smal en lijkt het met zijn steile wanden op een fjord. Bij de pier van Fiërze stappen we van boord en wachten busjes om ons in ca 2 uur diep de bergen in te brengen. Onderweg houden we kort halt voor de lunch. ’s Middags maken we een wandeling langs het kristalheldere, klaterende water van de bergbeek die door de  vallei van Valbona stroomt. We wandelen door mooie bossen en langs het Xhemes meer, waar we een verfrissende duik kunnen nemen. We eindigen bij het gezellige guesthouse in het gehucht Kukaj en zien ’s avonds hoe de ondergaande zon de pieken van de Albanese Alpen in een rode gloed zet. De bergen wachten. Lengte 9 km, Wandelduur 3 uur. 400m stijgen.

Overnachting in

Valbona (Kukaj)

Dag 3

Het avontuur begint en we zetten onze eerste schreden op de Peaks of the Balkan Route… Afhankelijk van het weer en de conditie en wensen van de groep kiezen we voor een lagere en lichtere route of een zwaardere en hogere tocht. De hoge route begint meteen met een lange klim, met uitzicht op de hoogste toppen van de Albanese Alpen, zoals de  Jezerca (2.694m). We klimmen langs weilanden en door bossen. De Persllopit Pass (2.039m) is het hoogste punt van de dag en ligt onder de berg Kolata(2552m), die op de grens met Montenegro ligt.  Even steken we de grens met Montenegro over en wandelen langs een interessante sneeuwgrot en door een karstlabyrint voordat we naar Albanië terugkeren. Tijdens de afdaling hebben we uitzicht op de vallei van Çerem en ontmoeten herders.  Lengte 14 km, 1400m stijgen en 950m dalen, duur 8 uur.. Çerem is het laatste gehucht voor Gashi N.P. en op bijna 1200m hoogte gelegen een van de hoogste permanent bewoonde dorpen van de Albanese Alpen (al wonen er in de winter maar een paar mensen. Elektriciteit komt van een generator en telefoonverbinding is er niet. Het sanitair in het guesthosue is simpel (2 toiletten met douche) en alle ingrediënten voor het diner en ontbijt komen uit eigen tuin. De gastvrijheid van de bergbewoners maakt het gebrek aan comfort meer dan goed.

Overnachting in

Çerem

Dag 4

Een rustige route brengt ons via de hoogste huizen van Çerem en weilanden tot de grens met Montenegro. Onderweg kunnen we de uitbundige flora bewonderen en hebben we uitzicht op de hoogste berg van Montenegro,  Zla Kolata (2.534m). Met een beetje geluk zien we de steenarend zeilend door de lucht hoog boven de diepe kloven  die in het gebergte zijn uitgesleten. De hellingen van de Shkelzen massief zijn bedekt met bloemenrijke alpenweiden. Onderweg worden we vast uitgenodigd voor een kopje koffie of thee door de herders die we tegenkomen, alvorens we de komvormige en door gletsjers uitgesleten vallei van Doberdol (1.750m) bereiken. Hier zijn we te gast in een mooi gelegen guesthouse met eenvoudige sanitaire voorzieningen (3 toiletten met douche). Het eten is eenvoudig maar smakelijk. En we krijgen een unieke inkijk in het leven van deze bergvolkeren. Lengte 16 km, 900m stijgen en 300m dalen, duur ca 6 uur.

Overnachting in

Doberdol

Dag 5

We nemen afscheid van de herders van Doberdol en trekken samen met de pakezels en paarden die onze bagage vervoeren door de wijde  vallei onder de Tromeda / Trekufiri (2.366m). Deze piek vormt het drielandenpunt van  Albanië, Kosovo en Montenegro. We beklimmen de met bosbessen bedekte hellingen die de grens met Kosovo vormen en voor de eerste keer vangen we een glimp op van Mt. Gjeravica (2.656m), een indrukwekkend massief van rotsen en alpiene vegetatie, omringd met kleine  gletsjermeren. Vanaf de pas kunnen de liefhebbers bij gunstige weeromstandigheden Kosovo's hoogste top beklimmen. Het uitzicht over de Dukagjin vlakte is adembenemend. Voor we het eindpunt van de wandeling bereiken kunnen we ons opfrissen in een van de bergmeertjes. Aan het eind van de wandeling wachten jeeps om ons in ca 1,5 uur  naar Gjakova te brengen. Deze stad was ooit een rijk handelscentrum met een grote bazaar. Weer in de bewoonde wereld kan het contrast met de bergweiden niet groter zijn, maar we genieten van het comfort van een hotel in het hart van de oude stad. We stijgen en dalen 600 meter. Totale lengte: 14 km, duur ca 5,5 uur. (Inclusief top: 16 km, 900m stijgen en dalen, 1 uur extra)

Overnachting in

Gjakova

Dag 6

De dag is gewijd aan de onbekende cultuurschatten van Kosovo en biedt een overzicht van de voorbije en huidige situatie van het land. In Gjakova bezoeken we de oude bazaar, de Adumi Moskee en kunnen we een espresso nemen in een oude ‘han’. Vervolgens gaan we op weg naar Prizren (28km, 40min). Deze oude culturele hoofdstad was de zetel van de Ottomaanse regering. Het kasteel biedt een panoramisch uitzicht op de moskeeën en hamam. In de cafés en op de terrassen kunnen we de oosterse sfeer van de stad proeven. In een Servische enclave ca 1 uur rijden verderop bezoeken we een wijnbedrijf, waar proeven van de uitstekende wijn en waar we lunchen. Het  Servische perspectief op Kosovo krijgen we te horen als we het Decani klooster bezoeken en  een monnik ons vertelt over de 13e eeuwse kerk die op wonderbaarlijke wijze alle conflicten en oorlogen overleefde  en  op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst is, een waarlijk spirituele plek. Onze dag eindigt met een transfer via de machtige Rugova Gorge, Kosovo outdoor bestemming nummer een, naar het afgelegen dorp Reka e Allages, dat op 1.300m hoogte ligt en mooi uitzicht biedt over de vallei. Onze gastheren ontvangen ons met een warm welkom en lokale specialiteiten in hun gerestaureerde huis.

Overnachting in

Reka e Allages

Dag 7

Via verborgen paadjes door bossen die rijk zijn aan paddenstoelen en bosbessen wandelen we naar  de voet van Mt. Hajla (1.800m). Wie wil kan de steile piek beklimmen. Zodra de bergkam die de grens vormt met Montenegro is bereikt, genieten we vanaf de 300m hoge klif van  een prachtig uitzicht op Montenegro. Er is een goede kans om vele zeldzame planten zoals Edelweiss en de endemische Albanese lelie langs het pad te vinden. Via een andere route, waarbij we deels moeten struinen en over steile grashellingen afdalen, keren we terug naar de voet van de berg. Dan blijven we op grote hoogte en wandelen over een stille zandweg naar de hoogste van de 13 dorpen van Rugova en eindigen bij een pension in het schilderachtige dorpje Drelaj. Onze gastheer schreef een boek over zijn ervaringen tijdens het conflict in Kosovo. De familie houdt hun eigen dieren en is een van de weinige die het hele jaar door in de bergen blijft wonen. Lengte 13 km (+ 3 km voor de optionele klim), 700m stijgen en 900m dalen (400m extra voor de optionele klim), 4 uur (+2 uur voor de optionele klim).

Overnachting in

Drelaj

Dag 8

Na een transfer van ca 30 minuten naar het gehuchtje Liqenat, stijgen we door een idyllisch dennenbos naar twee groenblauwe  gletsjermeren (1.850m). Aan de oevers groeit een  breed scala aan alpiene flora. Ons pad volgt een oude karavaan route die Kosovo met Shkodra verbond.  Op de Jelenka Pass (2.272m) bereiken we ons het hoogste punt en vanaf hier voert het pad door rotsachtig terrein. Onder ons is de herdersnederzetting Roshkodol zichtbaar en rondom ons zien we vele toppen van boven de 2.500m. We volgen de rug van een  bergkam naar de  Ravno Brdo Pass (2.178m) over een vlakke route die steeds prachtig uitzicht biedt. Vanaf de pas is het uitzicht op de ruige toppen voor ons en de groene vallei van Babino Polje zo mogelijk nog mooier. We steken de grens met Montenegro over en dalen af naar een klein dorpje. Vanuit het dorpje brengt een busje  ons naar Plav (14km, 40min). Het vakantiecomplex waar we verblijven ligt nabij het Meer van Plav (900m).  Lengte wandeling 15 km, 1000 m stijgen en  900m dalen, 7,5 uur wandelen.

Overnachting in

Lake Plav

Dag 9

Vandaag kun je een heerlijk dagje spenderen aan de oever van het meer van Plav. In het centrum van Plav is een oude torenwoning te bezichtigen, die als museum is ingericht.

Overnachting in

Lake Plav

Dag 10

In een vierwieltruck  rijden we naar het dorp Vusanje en bezoeken we de Grlja Waterval of de karstbron die het ‘Oog van de Skakavica’ wordt genoemd. Een ijskoud bergbeekje komt hier in een pupil-vormige bron aan de oppervlakte. De door bergen omgeven Ropojana vallei leidt ons naar een opgedroogd meer, waar we naar Albanië oversteken. Een verweerde grenssteen is de enige herinnering aan de eens gesloten grens. Verschillende gebouwtjes, sommige hutten anderen verlaten militaire posten, staan langs het schilderachtige pad dat ons dwars door het hart van de Albanese Alpen voert. Dit zijn de ‘Vervloekte Bergen’… . De puntige  Mt. Arapi (2.217m) is van verre zichtbaar en als we  de Peja Pas (1.711m) bereiken, beslissen de gidsen of de omstandigheden gunstig genoeg zijn om met degenen die de uitdaging aankunnen de top te beklimmen. De geïsoleerde ligging van de berg biedt een adembenemend uitzicht. De klim naar de uitdagende top is alleen geschikt voor de ervaren en hoogtevrees-vrije bergwandelaars. Wie niet mee gaat kan op de pas een lange pauze houden of doorwandelen over de steile maar goed begaanbare oude handelsweg, die ons dalend tot in het dorp Theth brengt.  Lengte 11 km (+3 km voor de topbeklimming), 400m stijgen en 900m dalen (+ 500m stijgen en dalen voor de topbeklimming). Duur 6 uur (+3 uur voor de topbeklimming)

Overnachting in

Theth

Dag 11

Vandaag doen we het rustig aan zodat we volop kunnen genieten van de landschappelijke schoonheid en de fascinerende cultuur en tradities van de Theth vallei. Dit is de vallei die Aart den Doolaard tot het schrijven van zijn boek Herberg met het Hoefijzer inspireerde. We nemen een kijkje bij de Moeder Theresa Kerk, de Bloedwraaktoren en de waterval van Thethi. Onderweg is er een barretje in een wei, waar we de dorst kunnen lessen. Na de karakteristieke woontoren van Thethi, de ‘kanun’ en de restanten van de neolithische woonburcht vernauwt de valleibodem zich tot een smalle kloof. We wandelen langs terrasjes, akkers en eeuwen oude stenen muurtjes. In deze vallei werd al ver voor de jaartelling landbouw bedreven. Ook zien we langs het pad oude watermolens. Als we Nderlysa naderen verwijdt de vallei zich weer. Wandelduur 3,5 uur, 7 km, 100m stijgen en 350m dalen. In Nderlysa wacht een  heerlijke lunch op de boerderij waar we overnachten. Onze gastheren verbouwen de meeste groenten zelf en houden  allerlei soorten huisdieren. De forel is  gevangen in de  nabijgelegen rivier. De middag kun je doorbrengen  door te zwemmen in de verfrissende bergbeek, te ontspannen in de tuin onder de fruitbomen, te helpen met de  voorbereidingen van het diner. Na een heerlijke feestmaal van biologische ingrediënten genieten we van onze laatste nacht in de bergen.

Overnachting in

Nderlysa

Dag 12

Ter afsluiting van onze trektocht langs de Peaks of the Balkan gaan we vroeg op pad en maken we nog een wandeling (lengte 12 km, 1100m stijgen, duur 5,5 uur) door een kloof  naar de prachtig gekleurde karstbron "Blue Eye". De dappersten kunnen een duik nemen in het ijskoude water, terwijl vlinders om ons heen fladderen - echt een verborgen oase. Dan klimmen we naar de Qafe e Terthores pas, waar 4x4 terreinwagens ons opwachten om ons terug naar Shkodër te brengen  (ca 1 uur), waar we even pauzeren en overstappen in een bus of busjes voor de laatste 1,5 uur die ons van Tirana scheiden (94km / 90min). Tijdens ons laatste diner in deze bruisende stad halen we herinneringen op aan  de afgelopen dagen en vieren een succesvolle en onvergetelijke reis over de Peaks of the Balkan Trail!

Overnachting in

Tirana

Dag 13

In de loop van de middag worden we in ca 20 minuten naar het vliegveld van Tirana gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.
De uitvoering van het bovenstaande programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisbegeleider.
Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze trekking zijn de accommodaties met name geselecteerd vanwege de gunstige ligging t.o.v. de wandelroute. Dit betekent dat de accommodaties qua comfort en ambiance sterk uiteenlopen. Vijf nachten verblijf je  in goede middenklasse hotels op tweepersoonskamers met eigen badkamer. Hier kun je optioneel een eenpersoonskamer boeken. Dit betreft de overnachtingen in Sköder, Gjakova en in Tirana. Aan Lake Plave verblijven we 2 nachten in een vakantiecomplex op 3-persoonskamers met badkamer. Zeven nachten zijn we te gast in eenvoudige gasthuizen, waar we de gastvrijheid van de Balkanbewoners echt leert kennen. Hier zijn de vier- tot zespersoonskamers eenvoudig en hebben gedeelde faciliteiten. In elke accommodatie zijn minimaal 2 warme douches aanwezig. Opgemaakte bedden en handdoeken zijn aanwezig. De kamers hebben zowel bedden als matrassen op de grond.

Over de maaltijden

De reis is op basis van halfpension plus lunchpakket. Alle maaltijden zijn inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 13. We ontbijten en dineren in de guesthouses, waar we genieten van de eenvoudige, maar smaakvolle en voedzame Albanese keuken. Op sommige dagen dineren we in een restaurant. Tijdens de wandeldagen wordt voor een picknick gezorgd. Op dag 6 lunchen we in het restaurant dat bij een wijndomein hoort.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • 3 overnachtingen in hotels op basis van tweepersoonskamers met douche en wc (eenpersoonskamers tegen betaling van een toeslag mogelijk)
 • 2 overnachtingen in guesthouse  op basis van driepersoonskamers met douche en wc
 • 7 overnachtingen in eenvoudige guesthouses op 4-6 persoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension plus lunch, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 13
 • alle transfers ter plaatse per minibus en terreinwagen conform programma
 • bagagevervoer per auto of paard
 • entrees
 • bezoek wijnhuis dag 6
 • boottocht dag 2
 • grensovergangsdocumenten (paspoortgegevens bij boeking toe te sturen)
 • diensten SNP-reisleider  en Albanese Engelstalige berggids

Niet inbegrepen

  
 • eventuele entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

De wandeltrajecten van de Peaks of the Balkan Route  zijn vanwege de grote hoogteverschillen en vaak stenige en vrij slecht onderhouden paadjes pittig te noemen.
De meeste wandelingen voeren over kleine bergpaadjes, soms geleidelijk stijgend of dalend, dan weer steil. Stenen op het pad zijn geen uitzondering en af en toe moet er wat geklauterd worden of moeten er stukken over ongebaand terrein gelopen worden. De duur van de wandelingen ligt gemiddeld tussen de 3 en 8 uur (zuivere wandeltijd); de lengte varieert van 8 tot 18 kilometer. De hoogteverschillen per dag variëren tussen 200 en 1300 m stijgen en dalen. Een goede wandelconditie en hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn voor deze reis dan ook een vereiste. Ofschoon de meeste wandelingen hoog in de bergen zijn, kan de warmte in de zomermaanden toch een verzwarende factor zijn, waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Voldoende water (minimaal 1,5 tot 2 liter) en goede bescherming tegen de zon (petje, zonnebrandcrème, lange mouwen, etc.) zijn onontbeerlijk!

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Tirana.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Austrian Airlines via Wenen naar Tirana v.v.

Vluchtschema
OS 378 Amsterdam - Wenen vertrek om 07.00 aankomst 08.55 uur
OS 847 Wenen - Tirana vertrek om 12.45 aankomst 14.20 uur
OS 848 Tirana - Wenen vertrek om 15.05 aankomst 16.40 uur
OS 377 Wenen - Amsterdam vertrek om 20.20 aankomst 22.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Voor een bezoek aan Albanië, Kosovo of Montenegro heb je geen visum nodig. Voor de reis heb je een paspoort nodig dat bij binnenkomst tenminste 6 maanden geldig is.  Dit si omdat voor Kosovo alleen paspoorten zijn toegestaan die bij binnenkomst tenminste 6 maanden geldig zijn. Albanië en Montenegro geldt dat je een paspoort of identiteitskaart nodig hebt, dat minimaal 3 maanden geldig is bij binnenkomst.
Bij boeking dien je een scan van je paspoort aan ons door te sturen, zodat onze lokale contactpersoon de juiste formulieren voor de grenspassages tussen Albanië, Kosovo en Montenegro kan regelen.

De reis vindt plaats in de zomermaanden, wanneer de sneeuw in de bergen gesmolten is en in de hogere delen de bergbloemen bloeien. In de lagere delen van het land, waar een mediterraan klimaat heerst, is het dan warm, en vrijwel altijd droog en zonnig. De dagtemperaturen lopen daar uiteen van 25 °C tot 30 °C. De meeste wandelingen spelen zich echter hoger in de bergen af, waar het wat koeler is. In de zomermaanden loopt de temperatuur overdag tussen de 1000 en 2000 meter uiteen van 20 °C tot 25 °C . Het weer is over het algemeen droog in de zomer, maar de kans op een lokale onweersbui is in de bergen echter altijd aanwezig.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Albanië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over de lokale agent

De SNP agent in Albanië heeft onlangs, in het kader van duurzaam ondernemen en duurzaam toerisme, het certificaat TourCert "CSR committed" behaald. Hiermee verbinden zij zich aan een manier van reizen ontwikkelen en uitvoeren, waarin milieu en belangen van lokale bevolking centraal staan. 

Het prijspeil in Albanië, Kosovo en Montnegro is beduidend lager dan in West-Europa. Bovendien zijn vrijwel alle kosten in de reissom inbegrepen. De hoeveelheid geld die je uitgeeft, blijft daarom beperkt tot ca. € 75,-,  want alleen voor persoonlijke uitgaven heb je geld nodig. Alleen in de steden Skodër, Gjakovë, Prizren, Plav en Tirana kun je geld wisselen of pinnen. Wij adviseren je vanuit Nederland voldoende euro’s mee te nemen voor de eerste dagen. De Albanese munteenheid is de lek. In Kosovo en Montenegro betaal je met euros.

Alle transfers tijdens deze reis zijn inbegrepen in de reissom en geschieden per midibus of minibusjes. Ook is er een boottocht per ferry op dag 2. Op dag 5 en dag 10 worden we een stukje in een oude terreintruck op weg gebracht.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Door middel van een paar stevige wandelingen in de weken voorafgaand aan de reis kun je zo nodig je wandelconditie wat bijspijkeren. Bovendien kunnen je voeten en schoenen weer aan elkaar wennen.

Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzakje waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, regenkleding, de lunch, een grote (of meerdere kleine) veldfles(sen) en eventueel een fototoestel en verrekijker. Omdat je bagage een paar keer per ezel of paard wordt vervoerd en in de auto's die het bagage vervoeren ook beperkt ruimte is, is het noodzakelijk om het gewicht tot 15 kilo te beperken en je bagage in softpacks of weekendtas(sen) te vervoeren. Een waterdichte beschermhoes of flightbag is ter bescherming van je tas of rugzak tijdens het transfer per paard sterk aan te bevelen.

 • max. 15 kg bagage (in weekendtas of softpack rugzak)
 • beschermhoes voor tas of softpack rugzak (ivm transport te paard)
 • lakenzak en kussensloop
 • GELDIG paspoort (bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig)
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • zaklamp
 • flightbag of rugzakhoes
 • desinfecterende handzeep of gel

Voor de wandelingen

 • stevige, hoogsluitende en goed ingelopen (berg)wandelschoenen, met een stevige zool met flink profiel
 • warme én luchtige wandelkleding
 • eventueel: muts, handschoenen
 • goede regenkleding (geen poncho)
 • lichte, lange wandelbroek
 • zwemkleding en handdoek voor onderweg
 • zakmes
 • zonnebrandolie en zonnebril
 • dagrugzakje (25 - 40 liter)
 • 1 of 2 grote veldfles(sen) (minimaal 1,5 liter)
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, etc.
 • eventueel: gamaschen
 • telescopische wandelstokken
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals rekverband, sporttape, pijnstillers, middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten (bijv. Entosorbine)

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleiders worden bijgestaan door een Albanese, Engelssprekende berggids.

Voor een verblijf in Albanië hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die na aankomst nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Albanië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Montenegro hebt u een paspoort nodig of een Nationale Identiteitskaart. Een paspoort geeft recht op 90 dagen toegang tot Montenegro, een identiteitskaart op 30 dagen.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Montenegro (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Kosovo hebt u een paspoort nodig, dat na aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. 

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Kosovo (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Albanië van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wel moet u over voldoende financiële middelen beschikken en een vliegticket voor een terug- of doorreis kunnen tonen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Albanië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Albanië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Ziekenhuis
Albanese ziekenhuizen zijn minder goed uitgerust dan wij gewend zijn. Ook kampen ze met een tekort aan personeel en kan de stroomvoorziening wel eens uitvallen. Sommige doktoren spreken Engels. Toch zal men u de best mogelijke behandeling proberen te geven.

Ziekenvervoer

Buiten de grote steden is vervoer met een taxi (zeg 'Tek Urgjenca', 'Ongeluk en Spoedhulp' tegen de chauffeur) naar een ziekenhuis of Eerste Hulp Post sneller dan met een ambulance.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

Kraanwater

Het kraanwater in Albanië is niet goed genoeg als drinkwater. Drink daarom water uit flessen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. 

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Albanië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Albanië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Gastvrij

Albanië is een veilig land. De Albanezen zijn behulpzaam en gastvrij, ze behandelen buitenlanders respectvol.

Misdaad en verkeer

Criminaliteit en bloedwraak spelen zich in het verborgene af. Natuurlijk is het onverstandig om opzichtig dure spullen en sieraden te dragen. Het gevaarlijkst in Albanië is het verkeer. De wegen zijn soms slecht, men rijdt hard en kruipt nog met drank op achter het stuur.

In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.). Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt vooral in de steden voor. Bedenk ook dat Montenegro in een aardbevingsgebied ligt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

hoogste_toppen_van_de_Albanese_Alpen,_Jezerca.JPG

Albanië, Montenegro, Kosovo - Peaks of the Balkan

Trekking door het hoogste gebergte van de Balkan

Wandelvakantie langs guesthouses, hotels en herdershut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten