Tips voor een fietsvakantie in Duitsland De mooiste routes op een rij

Wist je dat Duitsland een prachtige bestemming is voor fietsvakanties? Op slechts enkele uren rijden ontdek je de mooiste natuurgebieden. Bovendien is er voor elk liefhebber wel een reis te vinden: met ‘gewone’ fiets, e-bike of met MTB, op vlakke wegen of liever in heuvelachtig gebied. Wij zetten de mooiste fietsroutes met bagagevervoer voor een fietsvakantie Duitsland voor je op een rij.

1. Fietsen langs de Bodensee

Fietsen langs de Bodensee is een onvervalste fietsklassieker. Tijdens deze 7-daagse afwisselende fietsvakantie fiets je door zowel Duitsland, Oostenrijk als Zwitserland en geniet je onderweg van bijzondere culturele bezienswaardigheden.

Ook het klimaat aan het Bodenmeer is altijd net even beter dan in de omliggende gebieden. Al vroeg in het jaar staan talloze kleurrijke en exotische planten in de vele tuinen en parken in bloei. Ontdek zelf waarom dit een van de mooiste gebieden is voor een fietstocht door Duitsland. Deze reis kun je ook maken met een e-bike.

Bekijk deze reis

2. Fietsen langs de Oostzee

De Ostseeradweg is een populaire langeafstandsfietsroute langs de Duitse Oostzeekust. Wij hebben gekozen voor het mooiste traject: van Hanzestad Stralsund via de eilanden Rügen en Usedom naar de befaamde 'Kaiserbäder'. Deze keizerlijke badplaatsen hebben nog steeds de allure van de 'belle epoque' en vormen een waardig einde van de tocht, met fraaie zandstranden.

Fiets door afwisselende landschappen, door loofbossen, langs kalkrotsen, grote landerijen en de brakke wateren van de Bodden. Over vlak of glooiend terrein met slechts af en toe een klimmetje. Deze reis voert je langs pittoreske haventjes, gotische kerkjes, en in oude luister herstelde badplaatsen met een bijzondere Duitse badplaatsarchitectuur.

Bekijk deze reis

3. Fietsvakantie langs de Elbe

Fietsen langs rivier de Elbe? Dat kan met SNP zowel in Tsjechië als in Duitsland. Wij hebben twee 8-daagse etappes uitgezet waarbij je zoveel mogelijk parallel aan het water fietst. De eerste etappe gaat door Tsjechië waarbij je rijdt over stille, verharde en onverharde wegen met fraaie uitzichten op eeuwenoude bastions en burchten. Volg de Elbe of ‘Labe’ van kleine beek tot brede stroom en eindig in Praag.

De tweede etappe start in Praag en eindigt in Dresden, bijgenaamd Florence aan de Elbe. Fiets over vlakke routes, maar met uitzicht op het IJzergebergte en het Elbezandsteengebergte. Doorkruis fraaie steden als Melnik en Litomerice. De fietsvakantie passeert ook Terezín, beter bekend als Theresienstadt. Beide arrangementen zijn ook mogelijk met e-bike.

Bekijk etappe 1 - Fietsen langs de Elbe Tsjechië

Bekijk etappe 2 – Fietsen langs de Elbe Duitsland

 

4. Korte fietstocht door het Spreewald natuurgebied

Ten zuiden van Berlijn ligt het UNESCO biosfeer reservaat Spreewald. Op een ontspannen fietstrektocht volg je de rivier de Spree richting Berlijn en ontdek je het ‘Giethoorn van Duitsland’ met een gepunterde ‘Kahn’-boot. Verder is het genieten van het kleinschalige cultuurlandschap, doorsneden door duizend kanaaltjes en stroompjes. Je overnacht in prima hotels in stadjes en dorpen als Cottbus, Lübben en Beeskow en je bagage wordt vervoerd.

Bekijk deze reis

5. Een paar dagen fietsen over de grens

Via heerlijk rustige, vlakke fietspaden en kleine weggetjes doorkruis je het groene landschap tussen Xanten en Kalkar. Ooit overnachtten hier Koningin Victoria en Frederik de Grote. Maak mooie, vlakke fietstochten langs de Rijn over bloemrijke dijken naar bedevaartsoord Kevelaer, middeleeuws Kalkar en pittoresk Grieth. Bezoek onderweg de Romeinse overblijfselen: van thermen tot amfitheater.

Bekijk deze reis