Turkmenistan

Chef's special Turkmenistan

In Chef's Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Turkmenistan. Een naam die vorig jaar ineens opdook op een lijst van nieuwe bestemmingen. Zo'n land waar je toch even de atlas voor raadpleegt... 'Waar lag het ook al weer? 'Aha, aan de Kaspische Zee, net onder Oezbeikstan, in het zuiden grenzend aan Iran en Afghanistan. Ik ben er zelf nooit geweest maar het trekt onmiddelijk. Alleen al die naam: Turkmenistan. Laat die eens een paar keer over je tong rollen en het begint direct te kriebelen. Het zijn de laatste avonturen die je als reiziger in de 21-ste eeuw nog kunt maken. Hier komt alles samen waarom we SNP ooit zijn begonnen. Pure nieuwsgierigheid naar nieuwe landschappen, naar vreemde natuur en naar onbekende volkeren.

De foto's tonen eindeloze zandvlaktes, vreemde rotspartijen, woeste badlands die scherp contrasteren met de hypermoderne bouwwerken in de steden. Achteloos verspreid in het zand vinden we fenomenale UNESCO-sites die herinneren aan lang vervlogen tijden, van karavanen die hier langs de Zijderoute voorbij trokken.. En dan die manier van reizen! Met een aantal jeeps trek je door de onmetelijke woestijn. Op de mooiste plekken de wandelschoenen aan om te voet de natuur te verkennen. Gewoon weer ouderwets kamperen 'in the middle of nowhere'. 's Avonds onder een sterrenhemel bij een klein kampvuur staren in de vlammen. De romantiek van verre reizen bestaat gelukkig nog.

Soms vragen mensen mij nog wel eens: 'waarom heeft SNP niet meer van die spannende kampeerreizen zoals vroeger?'De waarheid is dat de wereld in dertig jaar veranderd is. In vrijwel alle -Europese- landen zijn tegenwoordig overal op wandelafstand leuke accommodaties verschenen: pensionnetjes, B&B's, lodges, guesthouses, berghutten etc. in een eindeloze verscheidenheid. Dus waarom zou je 's avonds nog op een matje gaan liggen als je ook kunt aanschuiven aan een mooi gedekte tafel en een comfortabel bed? Maar toch....
Avonturier, grijp je kans!

Gert Nieuwboer
Chef Reizen SNP