Casas Particulares op Cuba B&B bij de Cubanen thuis

Verblijf bij de Cubanen thuis

Schommelstoelen, porseleinen Maria-beeldjes, familiefoto's aan de muur. Een verblijf in een casa particular - letterlijk 'huis van een particulier' - is de ideale manier om kennis te maken met Cuba en haar bewoners. SNP heeft in haar individuele reizen en groepsreizen een verblijf in een casa particular opgenomen. Het is speciaal door en voor SNP geselecteerd.

Bij de Cubanen thuis ervaar je hoe Cubanen zijn: levenslustig, trots en gastvrij. Cuba opent langzaam haar deuren voor meer ondernemingsvrijheid. En dus meer casas particulares, een soort B&B maar naast bed en ontbija eventueel aangevuld met avondeten. De eigenaren maken je graag wegwijs in de gebruiken en bijzonderheden van hun land, zoals de gratis gezondheidszorg en het onderwijs. Vaak zijn het bedreven thuiskoks, die je de mogelijkheid bieden om een zwoele dag te besluiten met een vers bereide 'plato de mariscos', rivierkreeft met garnalen. SNP heeft in haar reisaanbod casas particulares geselecteerd die iets unieks hebben. De eigenaren heten je van harte welkom bij hen thuis. Bienvenido!

Casa Particular Villa Estrella in nuevo Vedado Havana
In de charmante wijk Vedado ligt de casa particular Villa Estrella. De 73-jarige eigenaresse, Señora Estrella Matamoros Raventos, heeft nog niets aan levenslust verloren. Ze ontvangt je hartelijk en goedlachs in bijna vloeiend Engels, dat ze in de vijftiger jaren in de Verenigde Staten heeft geleerd. Ze helpt je op weg naar een van de vele restaurantjes en barretjes in de buurt, het culturele hart van Havana. De twee kamers op de eerste verdieping zijn knus, hebben zelfs een eigen keukentje en natuurlijk een airco.

Casa Particular Maria in nuevo Vedado Havana
Niets is heerlijker dan onder de mangoboom ontbijten bij Maria. In de maanden mei en juni weet je zeker dat haar mangosapjes supervers zijn! Maria runt al vijf jaar samen met haar zoon drie mooie kamers met hoge plafonds, airco en een ijskast. Ze ontvangt graag West- en Noord-Europeanen 'omdat het rustige mensen zijn' - heel toepasselijk in deze kalme omgeving, waar vandaan je de hectiek van het koloniale centrum naar wens kunt opzoeken.   

Casa Particular Casa Colonial in oud Havana
In de levendige straat Calle Cristo valt direct het geel geschilderde casa particular op. Robert en zijn vriendin Marbella zijn de eigenaren van dit koloniale huis dat zij door woningruil hebben verkregen. De lange gang – waaraan alle kamers grenzen – lijkt op een patio vanwege de fraaie tegelvloer met een leuk motiefje, het daklicht en de grote muurschildering. Hier kun je – zeker als het buiten erg heet is – aan de tafeltjes en op de lekkere witte schommelstoelen wat relaxen.

Casa Particular Cristo Colonial in oud Havana
In Calle Cristo in oud Havana liggen de drie kamers die Belkis en Jeiver verhuren. Terwijl chauffeur Jeiver Cocotaxis bestuurt, bestiert Belkis dit koloniale pand uit 1926. Het is genieten van de sfeervolle patio's met kleurrijk Moors tegelwerk. In dit straatje in een gezellige volksbuurt kun je de overburen bijna de hand schudden, zo nauw is het. Met airco, douches met warm water en ontbijt wanneer je dat uitkomt. Handig voor als je iets te lang bent blijven hangen in gezellige bar La Floridita, waar Hemmingway vaste klant was.

Casa Particular Emilio in oud Havana
Middenin het bruisende oude centrum van Havana ligt het smaakvolle huis met dakterras van señor Emilio. De jonge Leunam (naar Leo luistert hij ook) en de Cubaanse schone Lilly ontvangen iedereen met open armen. De gezamenlijke huiskamer ademt een koloniale sfeer, je waant je in een balzaal door de rococomeubelen, spiegels en grote schilderijen. Ook alle brandschone kamers zijn opgesierd met fraaie schilderijen.

Waarom is reizen op Cuba zo leuk?
- Bakermat van vele muziekstijlen (son, rumba, mambo en chachacha), die je vaak hoort op het eiland
- Het land is gemakkelijk zelf met een huurauto te verkennen vanwege de rustige snelwegen
- Overal rijden de prachtigste Amerikaanse oldtimers, die nog steeds werken dankzij Amerikaans vakmanschap en Cubaans technisch vernuft
- Zichtbare geschiedenis vanwege alom tegenwoordige propaganda in leuzen en beelden van helden
- Rode aarde met daarop tabaksplanten die basis zijn voor 's werelds beste sigaren
- Witte zandstranden, verscholen baaitjes, mooie cayos (eilandjes aan de noordkust) en verkoelende glasheldere rivieren
- Gezellig Trinidad, terecht UNESCO-erfgoed met zestiende-eeuwse kerken en koloniale landhuizen
- Tropische regenwoud, kloven en rivieren rond Baracoa, een onontdekte parel aan de oostkust
- Een tropisch wandelparadijs in het Sierra del Escambray-gebergte, met grotten om in te duiken en waterpoeltjes om in te plonzen