SNP Fotografiedag Laat je inspireren!

SNP Fotografiedag op 11 februari

Je creativiteit optimaal benutten. Landschappen, dieren en culturen in hun volle pracht of juist anders dan anders vastleggen. Als (beginnend) reisfotograaf weet je er alles van! Voor jou - en voor iedereen die meer wil weten over (reis)fotografie - is de SNP Fotografiedag op zondag 11 februari. Kom je ook?

Het programma

De SNP Fotografiedag zit vol lezingen en workshops! De exacte onderwerpen vind je onderaan de pagina. 

Ontwikkel je fotografieskills

Hoe word je (nog) beter in het fotograferen van landschappen? Welke filters gebruik je in welke situatie? En hoe kies je nog interessantere onderwerpen voor je foto’s? Tijdens de verschillende lezingen en workshops op de SNP Fotografiedag krijg je antwoord op je al je vragen. De reisleiders (fotografen) van de verschillende reizen helpen je om je fotografieskills te ontwikkelen.

Leer van topfotograaf Raymond Rutting

Eén van de sprekers van deze dag is topfotograaf Raymond Rutting, die voor National Geographic Traveler al veel onvergetelijke reportages over de hele wereld maakte. Raymond is tevens fotograaf voor de Volkskrant. Hij neemt je in een uur tijd mee langs de spraakmakendste beelden uit zijn oeuvre. Je hoort de verhalen achter zijn werk. En natuurlijk is er ruimte om Raymond om tips te vragen.

Naast Raymond zijn er nog tal van andere fotografie-experts en SNP reisleiders waaronder Martin van Lokven (fotograaf, bioloog en Afrika-liefhebber), Lex van den Bosch (fulltime reisjournalist en fotograaf), Jeroen Jazet (fotograaf/ filmer), Johan van der Wielen (fulltime natuur- en landschapsfotograaf) en Ed Michels (fotograaf). Zij zullen diverse lezingen en workshops verzorgen.

Ontdek de reizen van SNP

Je maakt kennis met de meest fotogenieke bestemmingen ter wereld. En met de SNP-fotoreizen, die je erheen brengen. De reisleiders-fotografen nemen je tijdens inspirerende sessies aan de hand van beeldmateriaal en sprekende anekdotes mee op reis. Zo maak je kennis met onze reizen. De fotoreizen zijn meestal een combinatie van plenaire technische uitleg en fotografeeropdrachten in de prachtige omgeving (lees: inspirerende stad of adembenemende natuur). Uiteraard altijd in een groep gelijkgestemden, die net als jou het mooiste van de natuur wil vastleggen.

Ruimte voor al je reis- en fotografievragen

Bij de reisleiders kun je terecht met al je vragen over fotografie. En over de reizen: wat eet en drink je meestal, hoe zijn de reacties van mensen die al eerder zijn mee geweest? En wil je praktische informatie over de reizen of cursusweekenden? Dan kijken onze reisexperts graag met je mee. Zo kun je op basis van alle mogelijke informatie bepalen welke reis bij je past. En natuurlijk kun je tijdens de koffie, lunch en borrel andere reislustige fotografen ontmoeten en ervaringen delen.

Voorlopig programma

Tijd  Wat?   Door wie?
10.00 - 10.30 uur  Ontvangst   
10.30 - 11.15 uur  Noorwegen en Finland   Johan van der Wielen
   Georgië reisfotografie   Lex van den Bosch
11.15 - 12.00 uur   Costa Rica   Martin van Lokven
   10 tips voor betere reisfoto's   Jeroen Jazet (vol)
12.00 - 12.45 uur   Lunch   
12.45 - 13.45 uur  Reisfotografie   Raymond Rutting
   Filtergebruik landschapsfotografie   Johan van der Wielen (vol)
13.45 - 14.30 uur  IJsland   Jeroen Jazet
   Tanzania Gnoetrek   Martin van Lokven
14.30 - 15.30 uur  Reisfotografie   Raymond Rutting
   Compositielijnen    Ed Michels (vol)
15.30 uur  Borrel  


Daarom een fotografiereis met SNP

-    Altijd een reis (en cursus) die past bij jouw niveau
-    Leren van de beste natuur- en reisfotografen
-    Ook keuze uit dagcursussen fotografie
-    Reizen naar de meest unieke bestemmingen van de wereld
-    Alles wat je leert meteen in praktijk brengen (en in wat voor praktijk: de mooiste natuurgebieden en boeiendste culturen)
-    Reizen in een groep van gelijkgestemden
-    Aandacht voor kwaliteit: de reizen zijn persoonlijk door onze reisleiders uitgestippeld en alle accommodaties zijn van tevoren bezocht en beoordeeld

Kom ook! Schrijf je in

Zien we jou 11 februari? De SNP Fotografiedag vindt plaats van 10.00 tot 15.30 uur. De locatie is Villa Klein Heumen in Nijmegen. Een prachtig gebouw op een nog mooiere plek, dat op zichzelf al een bezoek waard is.

Meld je nu (kosteloos) aan!

Lees meer over de onderwerpen

Tanzania - Martin van Lokven 

Martin van Lokven neemt je mee naar het Ndutu van Hugo van Lawick, de wereldberoemde fotograaf en filmer, die in Ndutu neerstreek met - zijn toen nog vrouw – Jane Goodall. Van Lawick, die dertig jaar vanuit zijn kamp in Ndutu beroemde films maakte als Serengeti Symphony en de Leopard Son. Het Ndutu ook waar in de periode januari tot in mei meer dan een miljoen gnoes met hun kalveren verblijven op de relatief veilige korte gras vlaktes. Waar leeuwen, luipaarden, cheetahs en hyena’s jagen in de Secret Serengeti, het Savage Paradise.
Costa Rica Pura vida! - Martin van Lokven

Roodoogboomkikkers, ‘spijkerbroekkikkers’, toekans, quetzals, kolibries, luiaards, kaaimannen, groene leguanen, groene basilisken en nog veel meer kleurigs, dat is wat Martin je wil laten zien en fotograferen in het land van het eco-toerisme, Costa Rica. Met zijn nevelwouden, regenwouden, tropische stranden, lagunes en vulkanen is het één van de groenste landen ter wereld en een paradijs voor natuurfotografen. Wie wil nou niet ’s ochtends op weg naar de diningroom al rode kikkertjes en groene basilisken fotograferen? 

Finland en Noorwegen: avonturen rond de poolcirkel - Johan van der Wielen 

De poolcirkel doet ons denken aan ijs, sneeuw, koud en winter. Maar hoe vaker Johan in de gebieden rond de poolcirkel kom, hoe meer hij de variëteit, diversiteit en vooral enorme specialistische aanpassingen van soorten ziet op deze soms extreme plekken.  In deze lezing neemt Johan je mee van drassige taiga in Finland met zijn beren en veelvraten via de uitgestrekt boreale bossen met berken en bosbes naar de extreme bergachtige kusten en fjorden van Noorwegen. Samen met hem bezoek je alle plekken die hij aandoet tijdens zijn fotoreizen, met beelden van meer dan 10 jaar en meer dan 25x bezoeken aan Finland en Noorwegen.

Filtergebruik bij landschapsfotografie - Johan van der Wielen (deze workshop is helaas volgeboekt)

De technische uitdaging bij landschapsfotografie zit in de omgang met het licht. Vaak heb je te maken met grote licht/donker contrasten, licht reflecties of heb je teveel of juist te weinig licht voor je beoogde beeld. Veel kun je regelen met de instellingen van de camera of in de nabewerking maar het mooiste is om het licht in het veld perfect in orde te krijgen. Daarom wordt er in de landschapsfotografie in het veld veel gewerkt met filters. In deze introductie over filtergebruik komen de belangrijkste filters aan bod: de polarisatie filter, de grijs- of ND-filter en de grijsverloop of ND-gradiënt filter. Na een korte presentatie met inzichtelijke voorbeelden neemt Johan je mee naar buiten om de filters zelf in praktijk te brengen. Neem je camera mee en als je hebt een statief en eigen filters. Er zijn ook een paar setjes mee om zelf te proberen.

IJsland fotoreis - Jeroen Jazet

Jeroen begeleidt dit jaar beide fotoreizen naar IJsland. Hij vertelt wat je er allemaal kunt verwachten, laat foto’s zien en leidt je rond in het land van de Grootste ijskap van Europa, waar je als fotograaf nog de echte ongereptheid kunt fotograferen. Ook laat hij  een aantal technieken zien die tijdens de reis worden besproken, maar vooral in de praktijk gebracht.

10 tips voor betere reisfotografie - Jeroen Jazet (deze workshop is helaas volgeboekt)

Tijdens deze presentatie geeft Jeroen 10 voorbeelden van fotografietips die hij op reis vaak in de praktijk uitvoert. En niet alleen over compositie, maar ook werken in verschillende licht en de kunst van het weglaten. En passant komen ook nog een aantal bestemmingen van SNP fotoreizen voorbij!

Reisfotografie in Georgië - Lex van den Bosch

Alleen al de reis over de drieduizend meter hoge Abanopas naar de Georgische Kaukasus is een belevenis. En dan moeten de drie dagen met de terreinwagen naar afgelegen dorpen met hun fotogenieke bewoners en verdedigingstorens nog beginnen. Reisfotograaf-reisjournalist Lex van den Bosch neemt je mee naar de grenzen van Europa voor een bijzondere fotoreis die hij afgelopen jaar ontwikkelde in samenwerking met SNP. 

SNP Fotografiedag