Verre gezinsreizen

Gezinsavontuur zonder gedoe Ver op reis met je kinderen

Tekst: Matthijs Meeuwsen
Foto´s: familie Wolters

Een heel gedoe, met de kinderen op reis naar de andere kant van de wereld? Onzin, weet de familie Wolters. Niet met de verre gezinsreizen van SNP.

Rob en Petra Wolters (beide 50 jaar) zijn reislustige types. Altijd al geweest ook. Ruim twintig jaar geleden gingen ze al op pad met SNP. Toen ze via een tante per toeval hoorden over die avontuurlijke reisorganisatie sprak het actieve karakter ze direct aan. De liefde voor de natuur idem dito. De eerste reis was daarna dan ook snel geboekt: een trekking door de Nepalese Himalaya. Twee weken lang bikkelen naar het Annapurna basiskamp op 4130 meter hoogte. Rugzak op. Wandelschoenen aan. Lekker klimmen. De witgepoederde bergpieken staan nog altijd op hun netvlies. Daarna was het de beurt aan Ecuador; met zijn dichte jungle, uitgestrekte hoogvlaktes en kleurrijke bevolking. Minstens zo´n groot succes.

Nieuwsgierig

De jaren die volgen staan in het teken van de geboorte van hun drie kinderen: Sofie, Floor en Tom, inmiddels alweer 17, 15 en 13 jaar. De reislust wordt gedurende de kinderjaren van het kroost niet bepaald op een lager pitje gedraaid. Integendeel. Wel liggen de bestemmingen (zoals zo vaak in jonge gezinnen) om praktische redenen even wat minder ver van huis. Fietsen door Frankrijk. Wandelen in de Oostenrijkse Alpen. Kamperen in Italië. "Wij zijn geen strandliggers", benadrukt Petra. "De kinderen ook niet. Onze vakanties hebben altijd wel een actief component gehad."
Toch blijven ook de uithoeken van de wereldkaart lokken. "Drie jaar geleden merkten we dat de kinderen, zeker de oudste, steeds nieuwsgieriger werden naar bestemmingen buiten Europa. Bij ons zelf was het ook alweer een tijdje aan het kriebelen, maar je wilt wel dat de jongste zich zo´n verre reis later ook goed kan herinneren. Zover was het nu."

Automatisch valt hun oog weer op SNP. "We wilden echt even alleen met het gezin zijn", legt Rob uit. "Een groepsreis was dus geen optie. Aan de andere kant hadden we geen zin om terplekke continu te moeten zoeken naar accommodaties of al te veel hoofdbrekens te hebben over de invulling van onze dagen. Dat is het fijne aan de gezinsvakanties van SNP: je kunt ze volledig ondergaan en genieten van alle indrukken die je opdoet. Geen gedoe. Heerlijk, die rust."
"Neem de wandelingen", voegt Petra toe. "Als je die zelf moet gaan uitstippelen, ben je al gauw geneigd om met de kinderen veel te voorzichtig te zijn of loop je het risico om zo´n vreemd gebergte juist te mild in te schatten. SNP kan daarentegen heel goed de balans opmaken wat een kind van een bepaalde leeftijd wel of niet aankan. Bovendien heeft het reisprogramma van zo´n gezinsreis ook een ideaal ritme. Er worden tussen alle activiteiten als het ware steeds rustpunten ingebouwd. Een zwembad hier. Een keer pottenbakken daar. Heel fijn."

Onvergetelijk

De eerste verre reis met het hele gezin Wolters gaat in 2015 naar Vietnam. "Als je dan toch ver weg gaat, dan ook naar een compleet andere wereld", verklaart Rob. "Een van onze redenen om ver weg te gaan was immers ook om ze te laten ervaren dat de wereld heel veel groter is dan ons bekende bestaan in het westen."
Nog nauwelijks aangekomen in Hanoi blijkt de bestemming al een schot in de roos. Volgepakte brommertjes (soms met hele gezinnen erop). Oude Franse villa´s. Het beroemde waterpoppentheater. De kinderen zuigen alle nieuwe indrukken als een spons in zich op. Na de grote stad volgen nog een avontuurlijke fietstocht tussen de rijstvelden van de schitterende Mai Chau vallei, een vaartocht in een traditionele houten jonk tussen de duizenden eilandjes van Halong Bay, een bezoek aan Mui Ne (een klein vissersdorp met prachtig strand) en nog veel meer onvergetelijke momenten. "Eigenlijk krijg je als gezin meer dan twee weken lang steeds weer nieuwe belevenissen voorgeschoteld", vertelt Rob. "De kinderen hebben zich geen moment verveeld. Voor hen was de hele reis het hoogtepunt."

Nijlpaarden

Maar is het dan geen gedoe met drie kinderen urenlang in het vliegtuig naar een land met ander geld, andere gewoontes, een andere taal, kortom: een compleet nieuwe wereld? "Absoluut niet", benadrukken beide ouders. Petra: "In feite hoef je niets meer te doen dan een mooie reis uitzoeken. Daarna hebben we qua voorbereiding alleen de afspraak voor onze vaccinaties zelf moeten regelen. Je krijgt zelfs suggesties voor een paklijst."
Ook de flexibiliteit van het programma viel bij het gezin in goede aarde. Even in de remmen knijpen om tijdens de fietstocht eens een rijstplantje van dichterbij te bekijken? Geen probleem. Wat langer blijven plakken in de ondergrondse Cu Cu tunnels uit de Vietnamoorlog? Ga je gang! "Onze kinderen zijn nogal geïnteresseerd in geschiedenis", legt Petra uit. "Dat je op zo´n historische plek dan de speling hebt om er wat meer tijd door te brengen, vonden wij dus erg fijn."
Het moge duidelijk zijn: die eerste verre reis met het hele gezin smaakte de familie Wolters al gauw naar meer. Een zomer later volgt er dan ook een nieuwe gezinsvakantie met SNP. Een self-drive door Zuid-Afrika dit keer. Niet op pad met lokale gidsen zoals in Vietnam (contacten waar het hele gezin met veel plezier op terugkijkt) maar zelf achter het stuur. Nog meer flexibiliteit, maar nog steeds met een prima programma als houvast. "Ik herinner me nog goed dat we bij St. Lucia in een nogal mystiek ogende ochtendmist nijlpaarden hebben gespot", vertelt Petra. "Later volgden ook nog vijf safaridagen in het Kruger Park. Vijf dagen met de kinderen op de achterbank! Als dat maar goed gaat, dacht ik. Maar ze hebben zich uitstekend vermaakt. De hele Big Five is uiteindelijk afgevinkt."

Actie

Net als in Vietnam vallen ook de accommodaties in de smaak. Kleinschalig. Milieuvriendelijk. En niet zelden met de mooiste vergezichten pal voor de deur. "Ik denk bijvoorbeeld nog wel eens aan onze lodge in de Drakenbergen", vertelt Petra. "Als je bij het opstaan de gordijnen opentrok zag je dat schitterende berglandschap al baden in het vroege ochtendlicht. We hebben daar ook een ontzettend mooie wandeling gemaakt naar Mushroom Rock, door enorm groene velden vol bavianen en langs eeuwenoude muurschilderingen. Aan het begin liepen de kinderen nog heel even te morren. Maar toen ze doorhadden wat voor prachtige uitzichten op hun pad kwamen, was dat heel snel over."
Ook het ritme van de reis was wederom perfect, benadrukt Rob. "Als de kinderen zin hadden in actie, konden we bijvoorbeeld gaan ziplinen. En qua cultuur staat ook het Apartheidsmuseum in Johannesburg ze nog helder voor de geest. Ieder gezinslid krijgt bij binnenkomst willekeurig een entreebewijs voor blanken of niet-blanken, waarna je direct van elkaar gescheiden wordt omdat beide groepen aanvankelijk een andere route door het museum volgen. Op die manier komt die tragische geschiedenis in één klap binnen."

Advies

Het zijn herinneringen die aan de eettafel nog geregeld worden opgerakeld. De zelfgemaakte lampionnetjes uit Vietnam hangen nog in de woonkamer. De fotoboeken liggen binnen handbereik. En als er in de klas ineens een les over de Vietnamoorlog of Apartheid voorbij komt, vertelt de jongste in geuren en kleuren over zijn ervaringen in den verre. De volgende verre gezinsvakantie staat dan ook alweer in de planning. Volgend jaar: een rondreis door Bolivia en Peru. Petra heeft slechts één advies voor andere ouders die een verre reis met de kids overwegen. "Niet twijfelen. Doen!"