Reizen door Australië Down Under verkennen met de auto

Australië-liefhebbers over hun favoriete bestemming

Australië is groot en indrukwekkend, met interessante steden, kleurrijke vogels, woestijnen, eindeloze stranden en ruige rotskusten. Wie het land eenmaal heeft bezocht, vergeet het nooit meer. Genoeg reden voor SNP om het weer onder de aandacht te brengen. Australië-liefhebbers vertellen over hun favoriete bestemming.

Zuidwesten van Australië, ten zuiden van Perth

Monique Kemerink heeft meerdere landen bezocht in Europa, waaronder Zweden, Engeland, Italië en Griekenland. In 2000 heeft ze een half jaar door Australië getrokken, waarbij ze Sydney, Melbourne, Adelaide, Alice Springs en Perth bezocht. Na deze rondreis keerde Monique drie keer terug naar Australië, op vakantie samen met haar vriend. 

Kriskras heb ik door Australië gereisd. Het was allemaal indrukwekkend, en echt bijzonder vond ik het gevoel van weidsheid, zoals in de metropool Perth. Niet voor niets ga ik er binnenkort definitief wonen en werken. In het centrum kun je gezellig uitgaan, maar zoek je rust en ontspanning dan vind je dat op Rottnest Island, een eiland voor de kust van Perth. Ook de ‘Aussies’ zelf ontspannen graag op dit autoluwe eiland. Rijd zeker ook zuidwaarts via de wijnstreek Margaret River richting Walpole-Nornalup voor een bezoek aan de reuzenbomen. Verlang je naar oneindige vergezichten, bezoek dan de Stirling Ranges voor een magnifiek uitzicht. 

Australië - South West
9-daagse individuele rondreis met huurauto langs bijzondere overnachtingsplekken.
De deelstaat West-Australië beslaat bijna de helft van het vasteland van Australië, maar is bij veel mensen nog onbekend. Je vindt hier een veelheid aan landschappen en nog relatief weinig toeristen. Van steenwoestijnen tot regenwoudreuzen en van diepblauwe zeeën tot groene wijngaarden. In oktober en november is het voor bloemenliefhebbers een feest in West-Australië: de uitgebreide endemische flora toont zich dan van haar kleurrijkste kant. 

Top End bij Darwin

Mirjam Hommes is sinds 1996 reisleider voor SNP en reisde naar vele bestemmingen wereldwijd. Australië is een oude liefde sinds ze in 1994 stage liep in Melbourne en op een motor de oostelijke helft van het continent verkende. In 2009 ging ze voor de vierde keer terug omdat ze nog steeds niet alles gezien had. Haar foto’s staan op Communicatie Mirages.

Top End is een bestemming op zich. De invloed van de Aboriginals is groot, je ziet het aan de rotsschilderingen én aan het landschap. De mensen branden de bossen regelmatig af, zodat de vegetatie verjongt. Daarom zijn er veel dieren. Het allermooiste hier vind ik de onwaarschijnlijke aantallen vogels. Ze hebben meer kleuren dan de regenboog en maken soms enorme herrie. Vooral de kakatoes en corella’s zijn goede wekkers! Een vogelrijke ochtend en een kudde wallabies maken een vakantiedag in Noord-Australië perfect. Pas wel op voor de ‘salties’ - deze enorme krokodillen wil je niet in je zwemwater!

Australië - Top End,
9-daagse individuele rondreis met huurauto langs bijzondere overnachtingsplekken.
Bezoek het tropische noorden van Australië, met het befaamde Kakadu Nationaal Park, bewonder de prehistorische Aboriginal rotstekeningen, spot tientallen fraaie vogels, bekijk enorme krokodillen van dichtbij, maak een duik in de koele ‘plunge pools’ van Litchfield NP, peddel door Katherine Gorge, slaap in zeer verschillende, maar altijd bijzondere onderkomens en geniet van het relaxte leven Down Under. 

Red Centre bij Alice Springs

Frank Maas werkt al twintig jaar voor SNP als gids en reisontwikkelaar in alle delen van de wereld. Hij is goed bekend in het noorden, oosten en centrum van Australië. Hij werkt nu als productmanager voor de reizen naar Noord-Amerika.

Vanuit Alice Springs maakte ik per jeep een ultieme reis door eindeloze rode woestijnlandschappen met schrale struikvegetatie en bloeiende woestijnplanten. Aan de horizon slechts onderbroken door eenzame tafelbergen en rotspartijen als Uluru (Ayers Rock) en Kata Tjuta (The Olgas). Hier leerde ik over de Aboriginals, de oudste nog levende cultuur op aarde. Ik kampeerde onder de sterren van het Zuiderkruis in verrassende oases als Palm Valley en aan verfrissende waterholes. In de Red Centre, zoals het hart van Australië genoemd wordt, vond ik het typische beeld van Australië dat ik zocht.

Australië - Red Centre,
8-daagse individuele rondreis met huurauto langs fraaie resorts. 
Bezoek het rode hart van Australië, wandel door de grillige rotsen van de West MacDonnell Ranges, zwem in koele ‘water holes’, rijdt over eindeloze zandwegen de einder tegemoet, ontdek de spectaculaire Kings Canyon, vergaap je aan de kleurrijke zonsondergang bij Uluru, loopt door de Valley of Winds, leer over de Aboriginal leefwijze, slaap in zeer comfortabele, altijd fraai gelegen resorts en geniet van het relaxte leven Down Under. 

Flinders Rangers bij Adelaide

Sinds 2001 werkt Jaap Miltenburg bij SNP als productmanager voor wandelreizen in Europa. Sinds kort is hij ook verantwoordelijk voor Australië en Nieuw-Zeeland. Australië heeft hij inmiddels twee keer bezocht en hij is gefascineerd geraakt door de weidse leegheid van het land. Inmiddels heeft hij heel Europa, Nieuw-Zeeland, Amerika, Canada en Alaska bezocht.

Vanuit Adelaide, met zijn parken en Victoriaanse huizen de meest Engelse stad van het land, reis je door de groene Barossa wijnvallei noordwaarts, tot het landschap ineens dramatisch verandert. De Australische outback is droog, leeg, onherbergzaam en meestal vlak, maar de Flinders Ranges vormen op dat laatste een uitzondering. Het reliëf maakt van deze grillige bergrug een bijzonder nationaal park: rode rotsen contrasteren met spierwitte eucalyptusbomen, weidse uitzichten op enorme zoutvlaktes en beschutte, bloemrijke weiden met grazende kangoeroes. Australië in een hele mooie notendop.

Australië - South Australia,
8-daagse individuele rondreis met huurauto langs bijzondere overnachtingsplekken. 
Vanuit Adelaide, in het uiterste zuiden van het land, reis je naar Wilpena Pound in de Flinders Range, op de grens met de onbarmhartige Great Victorian Desert. Dit is één van de oudste gebergtes van het land waar zich in de waterrijke kloven wallibies en exotische vogels schuilhouden. Een geheel andere sfeer tref je aan in de vruchtbare Barossa Valley, sinds eeuwen het beloofde land voor Europese emigranten, nu het centrum van wijnproducerend Australië. 

Tropical Rainforest bij Cairns

Samen met zijn vriendin bezocht Lex van den Bosch vijf weken lang Queensland in Australië. Ze waren het snel eens over deze bestemming, want voor twee biologen is er weinig mooiers te verzinnen dan een tropisch regenwoud met een koraalrif op loopafstand. Zijn reisfoto’s staan op Beeld en Verhaal.

Als ik aan Queensland terugdenk, loop ik direct weer met volle bepakking door de Misty Mountains, dwars door het tropische bos, met het intrigerende geluid van de geweervogel opnieuw in mijn oren. De parkbeheerders hadden ons gewaarschuwd dat het pad nauwelijks belopen werd, waardoor het behoorlijk dichtgegroeid kon zijn. Het leuke van de Aussies is dat je dan toch gewoon mag gaan. Drie dagen lang zijn we helemaal niemand tegengekomen, geweldig! De laatste dag verrasten we twee helmkasuarissen in het bos. Ze stonden precies in een bundel zonnestralen. Een magisch moment om nooit te vergeten!

Australië - Tropical Queensland,
8-daagse individuele rondreis met huurauto langs bijzondere overnachtingsplekken. 
Bezoek het noorden van Queensland, snorkel boven het Great Barrier Reef, spot fraaigekleurde vissen en zeeschildpadden, wandel over spierwitte stranden, kom tot rust in het tropisch regenwoud van Daintree National Park, trek de outback in en verken Undara Volcanic NP, bewonder wilde watervallen in het Atherton Tableland, slaap in zeer verschillende, maar altijd mooi gelegen onderkomens en geniet van het relaxte leven Down Under. 

Sydney

Alex ten Hoor maakte zijn eerste reis door Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Daarna volgden reizen naar Suriname, Turkije, Thailand, Mexico, Guatemala en Belize. In 2003 keerde Alex terug naar die laatste drie landen om er te werken als reisbegeleider. In 2008 reisde hij vijf maanden door Australië, Indonesië, Maleisië, Brunei en Vietnam; zijn ervaringen beschreef hij op WaarBenJijNu.

Sydney haalt altijd topnoteringen in lijstjes van meest leefbare steden. Terecht! De stad vibreert. Overal voel je de nabijheid van water waarop ontelbare jachten dobberen. En stranden zijn waarschijnlijk uitgevonden in Sydney; flanerende surfdudes en -babes maken er gretig gebruik van. Wanneer ik de drukte even wilt ontvluchten, loop ik de Manly Scenic Walkway en geniet van de geweldige vergezichten over de oceaan. Of ik trek me terug voor een picknick in de superrelaxte Botanic Garden. Sluit je dag af in een van de vele restaurants en ga daarna lekker op stap in het levendige Kings Cross. Sydney leeft, dag en nacht.

Melbourne

Pim Verver en Marja Kerst zijn ervaren reisfotografen en -journalisten. Hun gedeelde passie is fietsen, zowel in eigen land als in verre oorden. Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Alaska zijn favoriet. Na hun laatste fietsreis in 2009 van Vancouver naar Anchorage stond de teller op 3900 kilometer, die gingen langs gletsjers, meren, bossen, wetlands en zwarte beren.

Als fietser houd je niet van grote steden. Uitzondering is Melbourne. Het is er goed thuiskomen na onze rondrit door het lege achterland. Steaks maken plaats voor een verfijnde keuken, houten laagbouw voor Victoriaanse architectuur, gele heuvels voor groene parken en waar de hemel wekenlang werd bevolkt door sterren, barst nu het nieuwjaarsvuurwerk los. We zijn weer onder de mensen. Een kapster in Chinatown tovert een nieuw model in onze haren en een goochelaar in Fitzroy Gardens tovert sterretjes tevoorschijn uit zijn mouw. Vakantievierders kijken toe. Deze miljoenenstad bruist, zonder in te boeten aan intimiteit. Melbourne smaakt naar meer.

Australië - Cities and Mountains,
8-daagse individuele rondreis met huurauto langs goede stadshotels en sfeervolle guesthouses. 
Verken de bruisende, zonovergoten wereldsteden Sydney en Melbourne, ga op zoek naar de beroemde Wollemi Pine in de ruige Blue Mountains, verwonder je over Canberra, de curieuze hoofdstad van Australië, maak een heerlijke wandeling naar het hoogste punt van het continent in Mount Kosciuzko NP, bezoek het historische Goldrush stadje Beechworth met zijn vrolijke Victoriaanse gevels, sluit de trip af in het gezellige en moderne Melbourne, slaap in moderne stadshotels en vriendelijke guesthouses en geniet van het relaxte leven Down Under...