Door Coen Weesjes
Orchideeën! Een heel veld vol! Voor ons ligt een sappig groene alpenweide die bezaaid is met honderden lila gekleurde orchideeën. "Dat zijn bosorchissen, één van 30 soorten orchideeën die hier door de gunstige ligging van het gebied kunnen groeien." legt Edi ons uit. Edi is niet alleen onze wandelgids maar ook bioloog en weet veel te vertellen over de flora in het gebied rondom het gebergte van de Dachstein.
Eén groot bloemenmeer
We zijn onze wandeling begonnen in Filzmoos. Om precies te zijn in de Aualm aan de voet van de markante Bischofsmütze. De groene alpenweides gaan naadloos over in de ruig gevormde rotswanden van deze majestueuze berg. Het lijkt wel of de Bischofsmütze beschermend boven dit gebied troont. Edi weet te vertellen dat de berg inderdaad het ergste noodweer tegenhoudt en aan deze kant een gunstig microklimaat creëert.
Langs een meer van bloemen lopen we geleidelijk aan verder. Het pad is eenvoudig waardoor we goed om ons heen kunnen kijken. Het lijkt wel of er om de paar meter een andere bloemensoort groeit. Sneeuwrozen, alpenklokjes en gentiaantjes wisselen af met veenpluis, orchideeën en valkruid. "Valkruid, bij ons heet het Arnika, is één van de bekendste geneeskrachtige kruiden en wordt vooral bij spierpijn en bloeduitstortingen gebruikt." aldus Edi.
Door zijn uitleg begint deze kleine wereld vol kleurrijke bloemen veel meer te leven. Maar niet alleen de bonte bloemenpracht heeft onze aandacht. Ook het vergezicht over de Alpenhoofdkam wordt graag door ons gefotografeerd. "Schladminger Tauern, Radstädter Tauern, Grossglockner, Kitzsteinhorn, Grossvenediger." Onze gids weet ze allemaal op te noemen.
Alpen-mozzarella
Na een paar uur bloemen bewonderen en vergezichten vastleggen, pauzeren we op de Sulzkaralm. Een echte traditionele almhut waar we hartelijk door ´´sennerin´ Katharina worden ontvangen. Op aanraden van Edi proberen we een ´Kasjause´. Niet minder dan tien verschillende soorten kaas met boter en brood krijgen we geserveerd. "Natuurlijk is alles zelfgemaakt.", vertelt Katharina bijna vanzelfsprekend. Van jonge kaas met paprika, pompoenpitolie en knoflook tot aan de bekende komijnekaas en zogenaamde Alpen-Mozzarella. Hhhmmmm!
Na de heerlijke pauze neemt Edi ons nog een klein stukje verder omhoog tot we op een schitterende ´Höhenweg´ aankomen. "Ruik maar aan eens aan dit bloemetje." Als we doen wat Edi zegt, zijn we verbaasd dat het naar vanille ruikt. Het blijkt een zeldzame vanilleorchis te zijn, een ´Steirisches Kohlröschen´ om precies te zijn. Zo zeldzaam dat deze soort alleen in Oostenrijk voorkomt en ook hier slechts op drie plaatsen. Edi vertelt ons dat er van deze soort misschien maar een paar honderd stuk zijn. De bekendere zwarte vanilleorchis is ook weliswaar zeldzaam, komt in het gebied rond de Bischofsmütze relatief veel voor.
Koningin der bloemen
Als we weer langzaam afdalen naar de Aualm laat Edi ons de ´koningin der bloemen´ zien: het vrouwenschoentje, de grootste orchideeënsoort in Europa. Inderdaad ziet de bloem er uit als een vrouwenschoen. "Het schoentje is eigenlijk een insectenval die er voor zorgt dat de bloem bestoven wordt." aldus Edi, die ons met eenvoudige maar fascinerende feiten behoorlijk weet te boeien.
Als we ´s avonds bij een biertje op het terras napraten, zijn we het over één ding eens: Ongelooflijk wat er allemaal op zo´n alpenwei te ontdekken valt!
5 bloemen om zelf te spotten in de Alpen
- Het Vrouwenschoentje. De grootste orchideeënsoort in Europa is makkelijk te herkennen aan z´n grote gele bloem.
- De Turkse lelie kan 1,5 meter hoog worden. De bloemen zijn purper en doen denken aan een tulband.
- De Grootbloemige gentiaan. Vanwege z´n verhoudingsgewijze grote, blauwe bloem, is het één van de bekendste alpenbloemen.
- De Vanilleorchis. Een klein zeldzaam bloemetje met een fijne geur die ontdekt wil worden.
- Het Alpenroosje. Een veelvoorkomende plant die ´s zomers complete hellingen roze kleurt.
Zelf wandelen in het Salzburgerland?
Wil jij ook op zoek naar de mooiste Alpenbloemen? Bekijk dan één van onze mooie wandelreizen:
Over Coen Weesjes
Coen Weesjes woont sinds 2003 in Filzmoos, een bergdorpje aan de voet van de Bischofsmütze en Dachstein in het Salzburgerland. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep en werkt er als bergwandelgids, fotograaf en skileraar en richtte samen met een vriend een outdoorcentrum op. Hij kent het Salzburgerland als zijn broekzak.