Turkije - West Lycian Way, 8 dagen Hoog boven het diepblauwe water van de Turkse zuidkust

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pensions en hotelletjes

Wandel- en genietvakantie langs het westelijke deel van de fameuze Lycian Way, het eerste gemarkeerde lange-afstand wandelpad van Turkije, met in het vroege voorjaar ongekende bloemenpracht. Van Fethiye langs de steile, grillige kust naar het eindeloze strand en de onder gestoven ruïnes van Patara. Ontdek het èchte Turkije voorbij de toeristische centra; te voet door een prachtig en ruige kustgebied aan de Middellandse Zee. Je overnacht tijdens de wandelvakantie in Lycië in sfeervolle pensions en hotelletjes, de een wat luxer, de ander eenvoudig, maar altijd gastvrij.

Uniek aan deze reis

  • Afwisselend strand en rotskust
  • Heerlijk weer in vroeg voorjaar en najaar
  • Interessante historie
  • Uitzonderlijke bloemenrijkdom
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

OpPad | Wandelen over de West Lycian Way

Verborgen pareltjes, ze zijn nog steeds te vinden. Zo ontdekte Herman Vuijsje de West Lycian Way, een prachtige wandelroute langs de Turkse zuidkust. Geniet van zijn reportage met de prachtige foto’s van topfotograaf Frits Meyst. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Turkije - West Lycian Way

Deze wandelweek langs de Lycian Way start in het kleine dorpje Ovacik, aan het begin van de in het jaar 2000 door de Engelse Kate Clow bedachte Lycian Way. Op deze eerste, gemarkeerde en beschreven, meerdaagse wandelroute van Turkije tref je ongerepte natuur en ware gastvrijheid. De uitlopers van het Taurus gebergte rijzen hier zo steil uit zee op, dat er tussen Fethiye en het strand van Patara nooit een kustweg is aangelegd. De dorpjes liggen hoog op de flanken, door diepe kloven van elkaar gescheiden en uitkijkend over de diepblauwe zee. De Lycian Way slingert zich vanaf het dorpje Kadakoy, vlakbij het sikkelvormige strand van Ölü Deniz, door de mediterrane heuvels. De route volgt eeuwenoude muildierpaden, soms afdalend naar stille baaitjes voor een frisse duik, dan weer flink klimmend naar vooruitstekende kliffen en adembenemende panorama’s. Onderweg bezoek je ondermeer het verlaten Griekse spookdorpje Kayakoy. Op een warme dag snuif je de bedwelmende geur van de maquis op en bij de intensief bewerkte akkertjes krijg je soms fruit aangeboden. Tijdens de vrije middag bij het kilometers lange strand en moerasgebied van Patara, kun je vanaf het maagdelijke strand een duik in zee nemen, of in de rietmoerassen op zoek gaan naar zoetwaterschildpadden, boomkikkers, ijsvogels, bijeneters, de kwak, zilverreiger en koereiger. Voor liefhebbers van de rijke Turkse historie is er tussen de half onder gestoven ruïnes van de Lycische stad Patara van alles te ontdekken.

Dag 1

Na aankomst op Dalaman Airport word je in ruim 1 uur, via de drukke kustplaats Fethiye, naar het dorpje Kayaköy gebracht, dat in de heuvels achter de stad ligt.
Als je via Antalya reist, word je opgehaald op het busstation van Fethiye.

Overnachting in

Kayaköy

Dag 2

In 1923 is het dorp voormalige Griekse dorp Kayaköy tijdens de grote Volkerenuitwisseling verlaten. Door het ruïnedorp met een mooie basiliek loop je naar een heuvel met een prachtig uitzicht over de zee en het eiland Gemile. Daarna leidt een dalend pad naar een van de beroemdste en meest gefotografeerde stranden van Turkije: het strand van Ölüdeniz, dat een kleine baai afsluit. Hier kun je na een duik in zee op een van de terrasjes lunchen. Dan neem je een dolmus (busje) naar Ovacik voor de middagwandeling door een dennenbos, met mooie aankomst in Kayakoy: je komt van boven aanlopen en hebt schitterend uitzicht op de ruïnes en basiliek. Maar je kunt ook met de dolmus rechtstreeks van het strand terug naar Kayaköy.
Wandelduur: 6 + 6,5 km, 150+130 m stijgen en 300 + 290 m dalen, 2,5 + 2,5 uur

Overnachting in

Kayaköy

Dag 3

Je wordt naar Ovacik gebracht, waar de officiële Lycian Way begint. De roodwitte markeringen leiden je over de flank van de bergrug Babadag met prachtig uitzicht op de baai van Ölüdeniz, in de diepte. De zee heeft hier een diepblauwe en turquoise kleur. Geleidelijk stijgend bereik je het kleine dorpje Kozagaci en langs kalkwanden gaat het verder omhoog langs kleine akkertjes naar het dorpje Kirme dat op een smalle bergrug ligt. Dan is het nog een klein stukje naar het dorp Faralya, dat op een klif boven de diepe ‘Vlinderkloof’ balanceert. Met een beetje geluk geniet je van een schitterende zonsondergang.
Wandelduur: 13,5 km, 560 m stijgen en 590 m dalen, 5,5 uur

Overnachting in

Faralya

Dag 4

Na de pittige wandeling van gisteren, vandaag een rustigere dag. Een prachtige kustwandeling over een smal, soms steil pad brengt je naar een klein baaitje. Vervolgens klim je naar het dorpje Kabak. Hier neem je de bus terug naar Faralya. Je kunt ook nog even afdalen naar Kabak strand en daar de bus nemen. Hier kun je heerlijk zwemmen en wat eten of drinken bij een strandtent.
Wandelduur: 8,5 km, 210 m stijgen en 275 m dalen, 3,5 uur

Overnachting in

Faralya

Dag 5

Via een andere route dan gisteren wandel je richting Kabak. Je wandelt hoog over de met naaldbossen bedekte berghelling, met af en toe verrassend uitzicht op zee. Een lange klim leidt je door een schaduwrijke kloof tegen de helling van de bergrug van Karadag. De inspannende klim naar de kam die 700 meter boven zee uit rijst wordt beloond met een schitterend uitzicht op de Zeven kapen, die langs deze kustlijn in zee steken. Je passeert olijfgaarden en kleine akkertjes op weg naar het dorpje Alinca.
Wandelduur: 10 km, 750 m stijgen en 300 m dalen, 4 uur

Overnachting in

Alinca

Dag 6

Door een open en rotsachtig landschap vervolg je je wandeling over de Lycian Way. Een stenig landschap, blauwe luchten en fraaie vergezichten over de zee vergezellen je op het eerste deel van de wandeling. Door de dennenbomen daal je af naar een rustige vallei. Een laatste klim brengt je in Sidyma, een onbekend maar interessant dorp met fraaie graftombes uit de tijd van de Lyciërs. In Sidyma staat een taxi klaar om je naar Gelemis te brengen. In de Romeinse tijd was dit de belangrijkste haven om graan van Anatolië naar Rome te verschepen. Inmiddels heeft de Esen rivier zoveel zand en slib aangevoerd dat het oude Patara niet meer aan zee ligt, maar is omgeven door de Esen-delta. Je overnacht in Patara.
Wandeling: 13 km, 350 m stijgen en 500 m dalen, 4.5 uur

Overnachting in

Patara

Dag 7

Het dorpje waar je overnacht heet Gelemis. Het ligt op 2 km van de oude Romeinse haven Patara. De vlakte van de Esen-delta is bezaaid met belangrijke archeologische opgravingen. Iets buiten Patara ligt een mooi aquaduct. Na het ontbijt en een korte transfer wandel je vanaf dit fraaie aquaduct terug naar Gelemis. Je hebt onderweg zicht op de Esendelta, waar steeds meer kassen met groente en bloemen verrijzen.
Liefhebbers van de Oudheid en architectuur kunnen daarna uren ronddwalen tussen de toegangspoort, de acropolis en aan de andere kant van de dichtgeslibde haven, de restanten van de graanloodsen.Het is dan nog maar een klein stukje lopen naar de enorme duinen en het hagelwitte strand van 10 km lang, een heerlijk rustige plek voor de namiddag.
Wandelduur: 9,5 km, 170 m stijgen en 280 m dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Patara

Dag 8

Na het ontbijt word je teruggebracht naar Fethiye of Dalaman.

Als je hierna de East Lycian Way wilt lopen, kun je vanuit Gelemis een bus naar Antalya nemen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in goede pensions en hotelletjes, in een kamer of huisje met privé sanitair en meestal airco. In de meeste accommodaties vind je tevens een zwembad (in het voorjaar niet in gebruik).

Je zult merken dat er zoiets bestaat als de 'Turkse slag': de accommodaties zijn prima, sfeervol en schoon, maar als je goed kijkt hangt er wel eens wat los of scheef, is er links en rechts geïmproviseerd en is de kamer wat minder handig ingericht. Hier tegenover staat echter de gastvrijheid van je gastheren en -vrouwen.

Over de maaltijden

Elke dag wordt er een goed ontbijt verzorgd. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit tomaten, komkommer, ei, kaas, olijven, honing, jam en wit brood. In Faralya en Alinca wordt ook de avondmaaltijd verzorgd. De maaltijden zijn zeer smakelijk en overvloedig: soep, salades, groentenstoofschotels, rijst, bulghur, brood en dessert. In Kayaköy en Gelemis/Patara kun je zelf een restaurant opzoeken.

Je bent meestal in de gelegenheid om zelf je lunchinkopen te doen of in een restaurant te lunchen. Alleen op dag 4, 5 en 6 is dit niet mogelijk en krijg je een lunchpakket mee.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • 3 diners
  • 3 lunchpakketten
  • bagagevervoer op dag 3, 5 en 6
  • vervoer van en naar het vliegveld
  • transfers op dag 3, 6 en 7
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • eventuele overige transfers
  • persoonlijke uitgaven en entrees
  • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

  • buskaartje Kabak - Faralya (dag 4): ca. EUR 2 p.p.

Over de activiteiten

De 500 km lange Lycian Way slingert langs de Turkse zuidwestkust. Dit lange afstandswandelpad is het levenswerk van Kate Clow, die de route begin deze eeuw opende. Het is een perfectie combinatie van natuur en cultuur, met heerlijk wandelweer in voor- en najaar en gelegenheid voor ontspannen strandbezoek.

Je wandelt op de West Lycian Way deels over onverharde wegen en karrensporen, deels over smalle, stenige wandelpaadjes. Rond de dorpjes zul je ook enkele kilometers over smalle asfaltweggetjes lopen. Op basis van de lengte en hoogteverschillen van de wandelingen hebben we de reis ingeschaald op wandelniveau 2. Je dient echter m.n. op dag 3 en 5 rekening te houden met aardig wat klimwerk. Hoewel de stijgingen, zeker bij warm weer, pittig kunnen zijn, duren de wandelingen nooit heel lang. Het is goed om een handdoek en flink leesboek mee te nemen, zodat je na de wandeling of op het warmste deel van de dag een mooie plekje in het groen of op het strand kunt uitzoeken, om te genieten van de rust, de zee en het uitzicht.

In Turkije zijn geen gedetailleerde kaarten te krijgen (voorbehouden aan het leger). SNP heeft speciaal voor haar reizen daarom zelf kaarten getekend. Deze zijn eenvoudig, maar verreweg het beste wat er momenteel te krijgen is en goed genoeg om je weg te vinden, in combinatie met de routebeschrijving en de goede markering. We raden je aan om na boeking de routes te downloaden voor de GPS of op de SNP Reis app.

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten voeren deels door ruig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Faralya en Patara lenen zich hier het beste voor. Patara is leuk als je veel interesse in archeologie hebt of een stranddag wilt invoegen. Daarnaast zijn er vanuit deze plaats excursies te maken naar de Saklikent kloof of een kanotocht op de Xanthos rivier.

Extra's

Verlengingshotels

hotel_spina.jpg

Hotel Armagrandi Spina (Istanbul)

Hotel Spina is een uitstekend gelegen hotel dat behoort tot de 'Historische Hotels van Istanbul'. Bezienswaardigheden als de Blauwe Moskee, Aya Sofia en Topkapi Paleis bevinden zich op steenworp afstand. Het authentieke en sfeervolle hotel is gesitueerd in een oud Turks huis uit de 19e eeuw en bevindt zich in de gezellige wijk Sultanahmet in een leuk, rustig straatje. Het hotel beschikt over een fraai dakterras met schitterend uitzicht op de Bosporus, Blauwe Moskee en Aya Sofia. De kamers zijn sfeervol ingericht en voorzien van badkamer, verwarming, airconditioning en dubbele beglazing.
Het ontbijt vindt (bij mooi weer) plaats in een kleine tuin.

acc12859att91.jpg

Atelya Art Hotel (Antalya)

Stijlvol hotel in Antalya, met smaak gerestaureerd in Ottomaanse stijl, met ruime kamers. Het hotel bestaat uit enkele oude huizen rondom een aangename tuin. In enkele kamers heeft men de oude muurschilderingen weten te bewaren. Geniet van een drankje bij de oude waterput op de fraai begroeide binnenplaats, onder de jasmijn- en sinaasappelbomen of bij het zwembad. Het hotel bevindt zich in het historische centrum van Antalya.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Dalaman. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je wordt opgehaald van het vliegveld van Dalaman (DLM) en naar het beginpunt van de reis gebracht (ca. 1 uur rijden). Vanaf de laatste accommodatie word je terug gebracht naar het vliegveld Dalaman (2 uur rijden).

Indien je op Antalya wilt vliegen, kan dit wel, maar het is een lange reis, waardoor het vaak handig is een nacht in Antalya bij te boeken. Antalya heeft een aardig historisch centrum.
Je neemt een taxi van het vliegveld naar het busstation (Otogar) van Antalya. Reken op een half uur rijden. Vervolgens reis je met de bus in ca. 3,5 uur uur naar Fethiye. Hier kun je opgehaald worden voor de transfer naar de eerste overnachtingsplaats. Vanaf de laatste accommodatie word je terug gebracht naar Fethiye (ca. 1,5 uur rijden).

Je kunt dit arrangement starten van begin maart tot half juni en van begin september tot eind oktober. In de zomermaanden is het te warm om te wandelen.
Langs de kust van de Middellandse Zee heerst een zeer zonnig, subtropisch klimaat. De winters zijn zacht en de zomers heet en droog. In het voor- en najaar zijn de temperaturen voor wandelaars het aangenaamst. Overdag loopt het kwik op tot 20º à 25 ºC en ‘s nachts is het ongeveer 15 ºC. In het najaar is de kans op een bui het grootst, maar ook in het voorjaar moet je rekening houden met een enkele dag met buiig weer.
De wandelingen zijn relatief kort. Bij mooi en warm weer is het heerlijk om rustig te genieten van de omgeving, de terrasjes en de zee. Bij koel weer (komt voor in het vroege voorjaar en late najaar) is er weinig te beleven en zul je meer tijd binnen doorbrengen.

Mocht je reizen tijdens de Ramadanperiode, houd er dan rekening mee dat het openbare leven overdag dan is aangepast; je wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken.

In 2025 is de Ramadanperiode van 1 t/m 29 maart.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de West Lycian Way ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale agent

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen. Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

De lokale partner van SNP heeft de status van Travelife Partner behaald.

Over het algemeen is het prijspeil in Turkije wat lager dan in Nederland en België. Bij aankomst kun je in de grotere steden of op het vliegveld geld pinnen. Het handigst is om voor noodgevallen op het platteland contant wat euro's in kleine coupures bij je te hebben, die zijn overal te wisselen.

Ga je binnenkort op reis naar Turkije bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/turkije. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen en vaccinaties te halen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Vanaf 2 maart 2020 hebben reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum meer nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen).

Als je op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
In Turkije bestaat een kleine kans een darminfectie op te lopen. Het in acht nemen van hygiënische regels verminderd het gevaar hierop. Loop je toch iets op, dan blijven de verschijnselen meestal beperkt tot 2 of 3 dagen diarree. In Turkije komen ook enkele gevreesde infectieziekten nog voor (buiktyfus, hepatitis etc.). Ook hierop is de kans niet groot, maar toch wat groter dan in ons land.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Malaria
In Turkije komt in beperkte mate in het zuidoosten tussen mei en oktober Malaria voor. Er komt GEEN Malaria voor in het westen en zuidwesten. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.


Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De meeste Turken zien stelen als zo’n beetje het laagste wat je kan doen. Het gebeurt daarom maar zelden dat er wordt gestolen. Je hoeft daarom niet zeer krampachtig alles in de gaten te houden. Wel zullen mensen uit nieuwsgierigheid soms in je spullen grasduinen. Als er veel kinderen in de buurt zijn moet je oppassen. Veel van onze artikelen zijn voor hen machtig interessant.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

gulet034.jpg

Turkije - West Lycian Way

Hoog boven het diepblauwe water van de Turkse zuidkust

Wandelvakantie langs pensions en hotelletjes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).