Spanje - Tenerife, 8 dagen Wandelvakantie in de eeuwige lente

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met huurauto langs bijzondere hotels

Een prachtige, zelf in te vullen wandelvakantie op Tenerife, het grootste van de Canarische eilanden. Lekker wandelen over fraaie kustpaden, afdalen in de de diepe Masca-kloof of klimmen over de vulkaanhellingen van de imposante Pico del Teide (3718 meter). Af te wisselen met ontspannen rondtoeren met een huurauto en zwemmen in zee. Je verblijft in uitstekende, sfeervolle stadshotels gelegen in de historische centra. Een nacht ben je te gast in een bijzondere Parador, gelegen aan de voet van de Teide-vulkaan.

Uniek aan deze reis

 • Exotisch vulkaanlandschap
 • Goede en sfeervolle hotels
 • Volledige vrijheid met huurauto
 • GPS-tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel | Het groene noorden van Tenerife

Groen, stil en wonderschoon: in het noorden van Tenerife toont het Canarische eiland zich van haar mooiste kant. Een landschap waar ooit lava borrelde, siste en stolde, en het vulkanische boetseerwerk sindsdien door wind en water wordt gepolijst. Lees het artikel...

Dag tot dag

Spanje - Tenerife

Tenerife is een ongekend bloemrijk en paradijselijk vulkaaneiland in de Atlantische Oceaan. Naast de druk bezochte gouden zandstranden in het zuidelijk deel van dit grootste Isla Canaria ligt in het noorden voor de wandel- en natuurliefhebber een ongekende landschappelijke schoonheid te wachten Je vindt er geurige laurierbossen, bizarre basaltwoestijnen en als absolute kroon op Tenerifes schepping de koninklijke Pico del Teide.

Tijdens deze reis bereik je de allermooiste plekjes van het eiland per huurauto. Daar aangekomen, kun je je weg al wandelend voortzetten. Je kunt oude kustpaden volgen, imposante vulkaanhellingen beklimmen of afdalen in diepe kloven, die eindigen aan de spetterende Atlantische-Oceaankust. Aangezien je het programma zelf helemaal kunt invullen behoort rondtoeren, een stranddag of 'whatever you want' ook tot de mogelijkheden. Je verblijft achtereenvolgens in het levendige La Orotava, het pittoreske kustplaatsje Garachico en het historische La Laguna. In elk plaats logeer je twee nachten, altijd in een uitstekend, sfeervol hotel. Eenmaal overnacht je in een luxe Parador aan de voet van de Teide midden in het bijzondere en indrukwekkende vulkaanlandschap dat Tenerife zo doet verschillen van de andere Canaren.

Dag 1

Aankomst op Tenerife. Je haalt je auto op en rijdt van het vliegveld naar je eerste verblijfplaats: een sfeervol hotel in het centrum van het historische stadje La Orotava. Heb je na het inchecken nog tijd en zin om de benen te strekken, dan is de wandeling (1,5 uur) door het oude stadsdeel met zijn kleine, steile straatjes de moeite waard.

Overnachting in

La Orotava

Dag 2

Vandaag kun je een mooie wandeling maken door de dichte bossen in het dal van La Orotava. Wandeling: maximaal 14 km, 725 m stijgen en dalen, ongeveer 6,5 uur lopen.

LET OP: vanwege de bosbranden in de zomer van 2023 is de rondwandeling bij Aguamansa nog niet mogelijk. Op dag 3 (EL Teno) en dag 7 (Anaga gebergte) zijn meerdere wandelingen beschreven, waarvan je er voor vandaag een kunt kiezen.

Overnachting in

La Orotava

Dag 3

Je rijdt naar je nieuwe verblijfplaats: een prachtig hotel midden in het sfeervolle kustplaatsje Garachico. De reis voert langs de bananenplantages aan de noordkust van Tenerife, tot aan de onvruchtbare zwarte lavavelden rondom Garachico. Aangezien de rijafstand is te overzien, kun je aansluitend een wandeling maken door het Parque Rural de Teno, de weelderig begroeide westpunt van Tenerife. Hier heb je de keuze uit twee wandelingen. Vanuit Las Portelas kun je door laurierbossen wandelen naar een uitzichtpunt over de lavavelden rondom de Teide. Of je kunt een wandeling maken naar Teno Alto, met een uitstapje naar een uitzichtpunt over de steile begroeide wanden met veelvormige vetplanten en velden vol kandelaarswolfsmelk nabij de Punta del Teno. Je waant je hier aan het 'einde van de wereld’. Wandeling: 9,5 km, 500 m stijgen en dalen, ongeveer 4 uur lopen of max. 15 km, 500 m stijgen en dalen, circa 5,5 uur lopen.

Je kunt natuurlijk ook een duik in het zeezwembad van Garachico maken en een terrasje pikken. 's Avonds zijn hier volop mogelijkheden om lekker uit eten te gaan.

Overnachting in

Garachico

Dag 4

Vandaag kun je de Barranco de Masca bezoeken. Je kunt dit bezoek beperken tot wat rondslenteren door het schitterend gelegen, toeristische dorpje Masca (souvenirwinkels, cafés en eethuizen) en een blik werpen in de spectaculaire gelijknamige kloof. Echte wandelliefhebbers kunnen hier echter een van de mooiste wandeltochten van Tenerife maken. Dwars door woeste natuur, omgeven door steile, honderden meters hoge rotswanden, eindigend aan de oceaankust. Er zijn twee mogelijkheden: óf alleen heen wandelen (met de boot terug) óf zowel heen als terug wandelen door de kloof. Als je de gehele tocht gaat doen, dien je er rekening mee te houden dat je de route omhoog mogelijk in de felle middagzon loopt; bij nat weer wordt de wandeling afgeraden vanwege gladheid. Wandeling: 5,5 km, 880 m dalen, 3 uur (11 km, 6 uur en 880 m dalen EN stijgen).

Als je de wandeling door de Masca kloof niet kunt of wil doen, dan kun je vandaag een van de 2 wandelingen doen die op dag 3 vermeld zijn of een wandeling rondom Montana Chinyero. Wandeling: 7 km, 205 m stijgen en dalen, 3 uur. 

Let op: De Masca kloof is alleen op weekenddagen open gesteld.  De boten varen tot nader orde niet, zodat de wandeling alleen uitgevoerd kan worden door ook weer terug omhoog te wandelen.  De wandeling wordt hierdoor aanzienlijk zwaarder. Voor het bezoek aan de Masca kloof moet je vooraf een permit aanvragen (zie hier; de website biedt steeds 1 of 2 dagen vóór het betreffende weekend kaartjes aan) of ter plekke via een van de excursiebureautjes een kaartje proberen te kopen.

Overnachting in

Garachico

Dag 5

Vandaag verlaat je in de vroegte het knusse Garachico en zet koers naar het Nationale Park rond de imposante strato-vulkaan de Teide (3718 meter). Je verblijft daar in de statige, aan de voet van de Teide gelegen Parador de Cañadas. Nadat je je intrek in het hotel hebt genomen, kun je kiezen uit verschillende rondwandelingen door de wonderlijk gevormde, kleurrijke steenwereld, die doet denken aan het zuidwesten van de VS. De korte wandeling langs de Roques de García en La Catedral is geologisch zeer interessant omdat je verschillende soorten kleurrijk gestold lava van dicht bij kunt bekijken. Wandeling: 4,5 km, 250 m stijgen en dalen, ongeveer 1,5 uur lopen.

De wandeling naar de 2730 meter hoge Guajara is een aanrader. Bij mooi weer overzie je grote delen van Tenerife en nog vier andere Canarische eilanden: La Gomera, La Palma, Hierro en Gran Canaria. Wandeling: 13,5 km, 600 m stijgen en dalen, ongeveer 5 uur lopen.

Het is mogelijk, voor de liefhebbers, om de Teide te beklimmen. Zowel lopend als met de kabelbaan kom je echter niet verder dan het kabelbaanstation op ongeveer tweehonderd meter onder de top. Het laatste stukje is een eenvoudig pad naar de top. Maar, om erosie van het zachte vulkanische gesteente te vermijden wil men het aantal wandelaars beperken en mag je alleen verder met een vergunning (permit). Ben je de topbeklimming van plan dan adviseren we om de permit ruim van tevoren (minimaal 2 maanden) aan te vragen op: www.reservasparquesnacionales.es (klik op Teide). SNP kan dit niet voor je regelen.

N.B. In de perioden begin mei - half juni en begin oktober - half november is er vanwege het jachtseizoen een beperkte toegang tot het gebied rondom de Teide. Je kunt de wandeling naar de Montaña de Guajara NIET doen op dagen dat er wordt gejaagd (twee of drie dagen per week). Op deze dagen is het alleen mogelijk om de Roques de García te beklimmen (eerste 1,8 km van de route). Probeer de wandelingen, indien mogelijk, op een ander moment te plannen.

Overnachting in

Parador de Cañadas

Dag 6

Na het ontbijt in de Parador moet je een keuze maken. Je kunt nog een deel van de dag in het Nationale Park verblijven. Bij mooi weer ga je dan met de kabelbaan naar de top van de Teide en wandelt in ongeveer 4,5 uur omlaag. De andere mogelijkheid is om meteen na het ontbijt te vertrekken naar de noordpunt van Tenerife, waar je de komende twee nachten verblijft. Daar kun je in La Laguna of Santa Cruz een stadswandeling maken door het interessante, oude stadshart met mooie kerken en een bijzonder stratenpatroon. Wandelduur: ongeveer 2 uur. Voel je meer voor een natuurwandeling, dan kun je alvast een van de wandelingen doen die voor morgen zijn beschreven.

Overnachting in

La Laguna

Dag 7

Vandaag wandel je over het uiterste noordoostpunt van Tenerife. De autorit er naartoe is al zeer de moeite waard, hoewel de wegen hier ook erg smal en hoogtevreesgevoelig zijn. Je wandelt over kustpaden, door diepe barranco's en passeert pittoreske, witte boerendorpen. Dit is misschien wel het allermooiste deel van het eiland. Wandeling: 12 km, 440 m stijgen en dalen, ongeveer 4,5 uur lopen.

Een andere mogelijkheid: een korte rondwandeling relatief dicht bij La Laguna. De wandeling geeft een zeer compleet beeld van de verschillende landschappen in het Parque Rural Anaga: een landschapspark waar mensen wonen en waar op kleine schaal landbouw wordt gepleegd. Bijzonder zijn de dichte laurierbossen, waar het het hele jaar fris groen en koel is. Wandeling: 10 km, 620 m stijgen en dalen, ongeveer 4-4,5 uur lopen.

Overnachting in

La Laguna

Dag 8

Vandaag eindigt je arrangement en keer je huiswaarts na een afwisselende week op Tenerife.

NB Programma

In de perioden begin mei - half juni en begin oktober - half november is er vanwege het jachtseizoen een beperkte toegang tot het gebied rondom El Teide. Je kunt het gebied dan NIET betreden op woensdag en vrijdag.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in zeer goede en sfeervolle hotels op kamers voorzien van douche en toilet.
In La Orotava overnacht je in een klein hotel met Moorse sfeer aan de rand van het oude centrum.
In het plezierige stadje Garachico overnacht je in een bijzonder 17e-eeuws paleisje op het centrale, zeer rustige plein.
De Parador aan de voet van de Teide is een modern gebouw met klassiek Spaanse inrichting, maar haar ligging is uniek en het restaurant is prima.
In het noorden van Tenerife overnacht je in de regentenstad La Laguna, aan een oud plein. Het hotel is ondergebracht in een historisch pand met een moderne aanbouw en beschikt over ruime en comfortabele kamers, een binnenterras, café en restaurant. Vanwege de centrale ligging, wordt het ook gebruikt door zakenlui of bewoners van de andere eilanden die het nabijgelegen universiteitsziekenhuis bezoeken.

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een Spaans ontbijt. In de plaatsjes waar je overnacht kun je zelf een restaurant uitkiezen of dineren in het hotel waar je verblijft. De lunch koop je in de dorpjes waar je verblijft of bestel je in het hotel.

Let op: bij verblijf op 24-12 en 31-12 in de Parador de las Cañadas en in hotel Nivaria in La Lagune, worden extra kosten voor een verplicht Kerstdiner of Oudjaarsavond diner in rekening gebracht (variërend van 65,- pp voor een kerstdiner in de Parador, 150,- pp voor een Oudjaars-diner in de Parador en in Hotel Nivaria in La Laguna en 55,- voor Kerstdiner in Hotel Nivaria in La Laguna). 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • brandstof en eventuele tol
 • lunches
 • diners
 • tickets en reservering kabelbaan Teide (moet vooraf geboekt worden, zie onder programmadag 5)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen (incl. alle verzekeringen en belasting) voor 8 dagen, van aankomst tot vertrek, op/vanaf het vliegveld Tenerife Norte (of Sur). Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder nodig. De huurauto die je meekrijgt is afgestemd op het aantal personen: 1 persoon: YB Citroën C1 of vergelijkbaar, 2-deurs met airco. 2 personen: BB Toyota Yaris of vergelijkbaar, 4-deurs met airco. 3 of 4 personen: DV Ford C-Max of vergelijkbaar, 5-deurs met airco. Indien je een andere auto wenst, dan dien je dat bij boeking aan te geven en betaal je mogelijk een toeslag. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

Eenvoudige tot stevige wandelingen over veelal goede paden door heuvelachtig en bergachtig terrein. Een redelijke conditie wordt aangeraden. Op de meeste dagen keuze uit meerdere wandelingen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra overnachting boeken. Aanbevolen wordt een extra nacht in de Parador de Canadas vanwege de bijzondere omgeving aan de voet van de Pico del Teide en Garachico vanwege het schitterende hotel en het sfeervolle stadje.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Tenerife Norte of Tenerife Sur.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven met Transavia, Tuifly of lijndienstvlucht.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je verplaatst je tijdens deze reis per huurauto. Vanaf vliegveld Tenerife Nord rijd je in ca. 40 km naar het eerste hotel in la Orotava. Het laatste hotel ligt op 10-20 km van vliegveld Tenerife-Norte. Vanaf vliegveld Tenerife-Sur, dien je hier 65 km bij op te tellen (vnl snelweg).

Je kunt dit arrangement boeken van 1 jan t/m 31 dec. Over het algemeen kennen de Canarische Eilanden het hele jaar door goed wandelweer: niet te warm, niet te koud. In de winter is de kans op een korte periode met koud of regenachtig weer iets groter. Op de Teide (boven de 2000m) kan het zelfs sneeuwen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Tenerife ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

1-11-23 De Masca kloof (wandeling op dag 4) is momenteel alleen op weekenddagen open gesteld. De boten varen tot nader orde niet, zodat de wandeling alleen uitgevoerd kan worden door ook weer terug omhoog te wandelen. De wandeling wordt hierdoor aanzienlijk zwaarder. Voor het bezoek aan de Mascla kloof moet je vooraf een permit aanvragen (zie bij dag 4). In het reispakket vind je hierover ook  de nodige detailinformatie.  

31-8-23: De branden in de centrale bergen van Tenerife zijn gedoofd, maar de rondwandeling op dag 2 (Aguamanse) is aangetast.  Je kunt dan kiezen voor een van de wandelingen van dag 3 (voor die dag zijn er meerdere wandelingen beschreven). 

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spanje - Tenerife

Wandelvakantie in de eeuwige lente

Wandelvakantie met huurauto langs bijzondere hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.