Wandelen in de Hoge Tatra

Polen, Slowakije - Hoge Tatra, 8 dagen Europa's kleinste hooggebergte

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en berghut

De Karpaten vormen een natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije. Midden in dit gebied vind je het bloemenrijke, alpiene landschap van de Hoge Tatra met zijn spiegelende kaarmeren en steile toppen. Maak prachtige bergwandelingen aan zowel de Poolse als de Slowaakse kant. Goed gemarkeerde routes wijzen je de weg langs watervallen en puinhellingen. Geniet van stevige lokale gerechten in sfeervolle hutten. Wandel dik boven de 2000m langs ijskoude bergmeren en daal vervolgens weer af naar je comfortabele hotel in het dal. 

Uniek aan deze reis

 • Bezoek de Poolse én Slowaakse kant van de Tatra
 • Goed te combineren met Krakau
 • Inclusief overnachting berghut
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel | Bergwandelen in de Hoge Tatra

Vijf redenen voor een vakantie bergwandelen in de Hoge Tatra, het grensgebergte tussen Polen en Slowakije. Lees verder...

Dag tot dag

Polen, Slowakije - Hoge Tatra

In het kort ziet je programma voor de komende 8 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Koscielisko, overnachting Koscielisko
 • Dag 2: rondwandeling Strzynskavallei, overnachting Koscielisko
 • Dag 3: rondwandeling Chocholowskavallei, overnachting Koscielisko
 • Dag 4: transfer naar Strbske Pleso, rondwandeling via Bystre Sedlo, overnachting Strbske Pleso
 • Dag 5: rondwandeling Popradskie Pleso, overnachting Strbske Pleso
 • Dag 6: wandeling naar Zamkovskeho, overnachting Zamkovskeho Chata
 • Dag 7: wandeling naar Stary Smokovec, overnachting Stary Smokovec
 • Dag 8: vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Koscielisko, een vriendelijke dorpje aan de voet van de Hoge Tatra.

Overnachting in

Koscielisko

Dag 2

Vanuit je hotel maak je een fraaie rondwandeling door de uitlopers van de Tatra. Je wandelt door de Malej Laki en keert terug via de Strazynskavallei, waar je de gelijknamige waterval kunt bewonderen.
Wandeling: 14 (bij overnachting in dorpsdeel Butorow: 18 km), 520 m stijgen en dalen, 5 uur

Overnachting in

Koscielisko

Dag 3

Na het ontbijt heb je een korte transfer naar de Chocholowskavallei. Je maakt vandaag een wandeling door 2 valleien in de bergachtige Tatra. Door de Iwaniackavallei klim je naar de berghut op Hala Ornak. Geniet op het terras of in de sfeervolle hut van een drankje of lunch met uitzicht. De terugweg naar Koscielisko voert door de Koscieliskavallei waarin je verschillende grotten tegen komt die je kunt bezoeken. Als je overnacht in dorpsdeel Butorow wandel je nog 5 km verder naar je hotel of je pakt de bus.
Wandeling: 17,5 km, 610 m stijgen en dalen, 6 uur

Overnachting in

Koscielisko

Dag 4

's Morgens word je opgehaald voor de transfer naar de Slowaakse kant van de Tatra. Ben je met de auto naar Polen gekomen, dan rijd je met eigen auto. In de auto kun je alvast oefenen op de uitspraak van je overnachtingsplaats van vanavond: Strbske Pleso. Dit wintersportplaatsje is op zichzelf niet bijzonder aantrekkelijk, maar de ligging aan het gelijknamige meer is fraai. Bovendien wandel je vanuit het dorp zo het prachtige berglandschap in. Geef je bagage af bij je hotel en gebruik de rest van de dag voor een eerste rondwandeling. Eenmaal boven de boomgrens wordt het geraas van de Vodopad Skok waterval steeds luider. Je klimt langs de waterval verder omhoog tot je het meertje Capie Pleso aan het eind van het dal bereikt. Voor je gevoel kun je alleen via dezelfde route terug, maar een smal pad voert steil tegen de puinhelling omhoog. Via de smalle passage Bystre Sedlo, waar voor extra houvast een staalkabel hangt, klauter je het dal ernaast in. Je bevindt je inmiddels op dik 2300m en het uitzicht is spectaculair. Ruige bergpieken weerspiegelen in ijskoude, kraakheldere meertjes. Via de Furkotska Dolina daal je geleidelijk af naar een wat herbergzamer landschap. Halverwege de afdaling kun je kiezen: verder afdalen te voet of met de stoeltjeslift naar beneden.
Wandeling: 15.1 km, 970 m stijgen en dalen, 7 uur

Overnachting in

Strbske Pleso

Dag 5

Vanuit Strbske Pleso klim je vandaag naar het schitterend gelegen bergmeer Popradske Pleso, op ca. 1500 m hoogte. Het is een populair startpunt voor wandelingen in de Hoge Tatra, waaronder de stevige beklimming van de 2500 m hoge top van de Rysy. Na een lunch bij een restaurantje aan het meer of een picknick wandel je via een andere route terug naar Strbske Pleso.
Wandeling: 10,5 km, 300 m stijgen en dalen, 4 uur

Overnachting in

Strbske Pleso

Dag 6

Je stopt spullen voor één overnachting in je dagrugzak. Je overige bagage wordt naar Stary Smokovec gebracht. Een ritje van een half uur met de electrische trein brengt je in het gehucht Tatranska Polianka. Door het bos klim je geleidelijk omhoog. De ruisende Velicky Potok is nooit ver weg. Na zo'n 2,5 uur stappen wijken de bomen uiteen en bereik je Hotel Sliezsky Dom aan het kleine Velicke Pleso meer. Hier start het panoramische wandelpad naar Hrebienok. Met de bergen van de Tatra aan je linkerhand en het weidse dal van Poprad aan je rechterhand wandel je op min of meer dezelfde hoogte verder. Hrebienok is een lokaal knooppunt. Het bergtreintje vanuit Stary Smokovec komt hier aan en er starten meerdere wandelroutes. In de winter wordt er geskied. Geniet op het terras van het uitzicht op het dal en wandel vervolgens door naar je volgende onderkomen. Na ca. 1 uur bereik je - verscholen in het bos - de sfeervolle Zamkovskeho berghut. 
Wandeling: 13,5 km, 920 m stijgen, 450 m dalen, 6 uur

Overnachting in

berghut Zamkovskeho Chata

Dag 7

Op deze laatste wandeldag wacht je een spectaculaire tocht. Je begint nog rustig, met een geleidelijke klim door het bos. Naarmate je dieper de Mala Studena vallei in trekt, wordt de begroeiing schaarser. Eenmaal bij de berghut Teryho Chata is de begroeiing vrijwel helemaal verdwenen. Neem een drankje bij de hut voor je aan het fraaiste deel van de wandeling begint. Door het rotsachtige maanlandschap achter de hut klim je omhoog naar Priecne sedlo (2352 m). Het laatste stuk naar deze passage is voorzien van staalkabels voor houvast. Vervolgens klauter en wandel je aan de andere kant weer naar beneden om af te dalen in de Velka studena vallei. Bij de Zbojnicka hut zul je wel toe zijn aan een pauze. Vervolgens daal je vanaf 2000m helemaal af naar de bewoonde wereld. Bij Hrebienok kun je er evt. voor kiezen het laatste deel per bergtrein af te leggen. Uiteindelijk bereik je Stary Smokovec, een vriendelijk dorpje in het dal.
Wandeling: 16,3 km, 800 m stijgen, 1260 m dalen, 8 uur

Overnachting in

Stary Smokovec

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht grotendeels in goede, comfortabele hotels op kamers met eigen badkamer. Op dag 6 overnacht je in een sfeervolle berghut op 4-persoonskamers met gedeelde badkamer op de gang.

Maaltijden

Het ontbijt is iedere dag inbegrepen. Voor een stevig Pools of Slowaaks diner kun je terecht in je accommodatie. In Koscielisko, Strbske Pleso en Stary Smokovec kun je ook uit eten gaan in een restaurant. In deze plaatsen zijn één of meerdere leuke restaurants op max. 15 minuten wandelen van je hotel. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfer dag 3 & 4
 • bagagevervoer Strbske Pleso - Stary Smokovec
 • gedetailleerde wandelkaart (ontvang je ter plekke)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • treinkaartje Strbske Pleso - Tatranska Polianka (ca. 0,75 p.p.) 

Over de activiteiten

De wandelingen aan de Poolse kant van de Tatra (dag 2 en 3) kun je zien als inloopwandelingen. Je wandelt in de groene uitlopers van de Tatra en de hoogteverschillen blijven beperkt. Dat wordt anders aan de Slowaakse kant van de Tatra. M.u.v. dag 5 stijg en daal je hier ca. 1000m per dag; je wandelt door alpien terrein tot boven de boomgrens. De wandelingen voeren over goed gemarkeerde paden die op een aantal stukken stenig zijn. Op dag 4 en 7 voert het hoogstgelegen deel van de wandeling over puinhellingen en zijn op één punt staalkabels aangebracht voor extra houvast. Deze passages zijn voor mensen met hoogtevrees niet leuk. In beide gevallen kun je - als je niet verder wilt - terug wandelen via dezelfde route. 
Voor de overnachting in de berghut (dag 6) neem je spullen mee in je dagrugzak. Je hoofdbagage wordt vanuit Strbske Pleso naar Stary Smokovec gebracht.

Extra dagen

Je kunt overal extra nachten boeken. Bij een extra overnachting in Koscielisko kun je een door ons beschreven rondwandeling maken vanuit het 10km verder op gelegen Kuznice, een gehucht bij Zakopane. Je kunt kiezen tussen een rondwandeling via de top van de Kopa Kondracka of een langere rondwandeling die je tot onderaan de granietberg Swinica brengt. Regel via het hotel een transfer naar Zakopane-Kuznice of rijd er met je eigen auto heen.
Vanuit Koscielisko en Strbske Pleso kun je zelf ook extra wandelingen te maken. Deze zijn niet door ons beschreven maar m.b.v. gedetailleerde wandelkaart en lokale markeringen goed te vinden.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Kazimierz 2 (Krakau)

Hotel Kazimierz 2 heeft een uitstekende ligging: aan de rand van de gelijknamige joodse wijk en op slechts een kwartiertje wandelen van Kasteel Wawel en het oude centrum van Krakau. Je kamer beschikt over TV en gratis wifi. In de ontbijtruimte staat 's morgens een uitgebreid buffet voor je klaar.

Transfers

Transfer vliegveld Krakau - Koscielisko (vanaf € 256,- per boeking)

Optionele transfer van het vliegveld van Krakau naar de eerste accommodatie in Koscielisko.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan.

Transfer Stary Smokovec - vliegveld Krakau (vanaf € 333,- per boeking)

Optionele transfer van het laatste hotel in Stary Smokovec naar het vliegveld van Krakau.

Voorwaarden: Geef de transfer bij boeking aan.

Aanvullende opties

Aankomst met eigen auto

Kom je met eigen auto, dan rijd je op dag 4 van de reis zelf naar Strbske Pleso. Je maakt geen gebruik van de inbegrepen transfer.

Voorwaarden: Geef bij boeking aan dat je met eigen auto komt. Je krijgt korting.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Koscielisko is ca. 1300km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 1400m naar Koscielisko. Je kunt parkeren bij het hotel. Kom je met eigen auto, dan raden we aan op dag 4 van de reis zelf naar Strbske Pleso te rijden. Je maakt dan geen gebruik van de inbegrepen transfer. Geef dit bij boeking aan, je krijgt korting. Aan het eind van de reis neem je vanuit Stary Smokovec de trein terug naar Strbske Pleso.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kies je een retour Krakau-Glowny. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vanaf Krakau reis je verder per bus. Er is een bus die rechtstreeks naar Koscielisko rijdt (onregelmatig) en een bus die dagelijks meerdere keren naar Zakopane rijdt (duur rit ca. 2,5 uur). Vanuit Zakopane reis je per minibus naar Koscielisko (duur rit ca. 5 minuten). Je kunt ook een transfer reserveren van het treinstation van Krakau naar het hotel in Koscielisko. Vanaf het eindpunt reis je per openbare bus (rechtstreeks) naar Krakau-Glowny (duur rit ca 2,5 uur). Je kunt ook een transfer reserveren van het hotel in Stary Smokovec naar het treinstation van Krakau.
Als je na aankomst in Krakau niet meer verder kunt of wilt reizen, kunnen wij een hotel in Krakau voor je boeken.

Vlucht informatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Krakau.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar 1e accommodatie

Vanaf het vliegveld van Krakau neem je de trein naar station Krakau-Glowny, in het centrum van de stad. Vanaf Krakau reis je verder per bus. Er is een bus die rechtstreeks naar Koscielisko rijdt (onregelmatig) en een bus die dagelijks meerdere keren naar Zakopane rijdt (duur rit ca. 2,5 uur). Vanuit Zakopane reis je per minibus naar Koscielisko (duur rit ca. 5 minuten). Je kunt ook een transfer reserveren van het vliegveld van Krakau naar het hotel in Koscielisko (zie extra's).

Vanaf het eindpunt reis je per openbare bus (rechtstreeks) naar Krakau-Glowny (duur rit ca 2,5 uur). Hier pak je de trein naar het vliegveld. Je kunt ook een transfer reserveren van het hotel in Stary Smokovec naar het vliegveld van Krakau. 
Als je na aankomst in Krakau niet meer verder kunt of wilt reizen, kunnen wij een hotel in Krakau voor je boeken.

Je kunt deze reis starten op elke dag van de week in de periode eind juni - eind september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Polen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Polen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/polen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/polen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Slowakije heb je een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur ervan.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Slowakije (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Slowakije erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Is je verzekering niet geldig in Slowakije, dan kun je aan de grens een korte-termijnverzekering afsluiten.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De hygiënische situatie en de medische gezondheidszorg zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Eerste hulp wordt gratis gegeven.

N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder en uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Kuuroorden
In Slowakije zijn veel verschillende kuuroorden voor de genezing van allerlei aandoeningen. Informeer bij het verkeersbureau.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid), de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Ook in Polen raden we je aan rekening te houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op je geld en waardevolle spullen.

De veiligheidssituatie in Slowakije verschilt niet noemenswaardig van die in Nederland.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelvakantie Hoge Tatra

Polen, Slowakije - Hoge Tatra

Europa's kleinste hooggebergte

Wandelvakantie langs hotels en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.