Oostenrijk - Virgental, 8 dagen Langs berghutten in het mooiste dal van Oost-Tirol

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Beleef het echte alpine gevoel in het duurzame Virgental, gelegen aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Je maakt tijdens deze bergwandelvakantie mooie wandelingen door deze rustige en ongerepte vallei, omringd imposante drieduizenders. Je overnacht in een vriendelijk klein hotel in het dal en twee bijzonder fraaie en comfortabele berghutten.

Uniek aan deze reis

 • Op en top alpen landschap
 • Twee overnachtingen in schitterend gelegen berghutten
 • Vriendelijk hotel in het dal
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Virgental

De naam Hohe Tauern is eeuwenoud en stamt uit de tijd dat handelslieden via ijsvrije verbindingspassen, die Tauern werden genoemd, de Alpen doorstaken. Het Virgental ligt aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern en is de bakermat van het Sanfter Tourismus (duurzaam toerisme). In het Virgental zul je vergeefs zoeken naar ontsierende skigebieden, kabelbanen en stuwdammen. Wel vind je er rust en sympathieke initiatieven gericht op natuur- en wandelvakanties voor jong en oud. Door de wijze waarop bergboeren al generaties lang hun land bewerken is de natuurlijke rijkdom van het dal opmerkelijk. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Het indrukwekkende landschap - het Virgental is omringd door drieduizenders - wordt ontsloten door een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waarin vooral de Höhenwanderwege opvallen. Je maakt vanuit een vriendelijk pension dagtochten en een driedaagse tocht met overnachtingen in twee berghutten. Met behulp van korte transfers kun je zonder zware inspanningen het hele Virgental bewandelen en zo volop genieten van deze maagdelijke vallei.

Dag 1

Aankomst in Virgen op 1200m. Als je vroeg bent kunt je nog een leuke rondwandeling door de velden rond Virgen maken (ca. 2,5 km). Ook de burchtruïne Rabenstein en/of de kruisweg zijn aardige wandeldoelen voor een namiddag.

Overnachting in

Virgen

Dag 2

De reis begint met een rondwandeling vanuit het gehuchtje Mellitz (schuin boven Virgen) naar het Zedlacher Paradies, een natuurpark met 500 jaar oude lariksen. Via de Woden Alm keer je terug naar Virgen. Wandeling: 12,5 km, 680 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

*) vanwege boswerkzaamheden is zomer 2021 een deel van het Zedlacher Paradies niet toegankelijk. Informeer bij de VVV naar de actuele situatie en wandelopties in dit gebied. Meer informatie staat ook in de reisinformatie van SNP.

Overnachting in

Virgen

Dag 3

Je rijdt met de eigen auto naar Ströden aan het eind van het dal (als je met de trein naar Oostenrijk bent gekomen en het transferpakket hebt bijgeboekt, word je weggebracht en na de wandeling weer opgehaald). Je maakt een wandeling in het Maurertal. Deze tocht voert je omhoog naar de Essener-u. Rostocker Hütte, waarbij je onderweg het zicht op de wildstromende Maurer Bach met zijn talrijke watervallen nauwelijks uit het oog verliest. De Venediger Gruppe met zijn besneeuwde toppen vormt daarbij het indrukwekkende decor. de terugweg is gelijk aan de heenweg.
Wandeling: 13 km, 800 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Virgen

Dag 4

Vandaag rijd je met de eigen auto naar Ströden aan het eind van het dal (als je met de trein naar Oostenrijk bent gekomen en het transferpakket hebt bijgeboekt, word je weggebracht en na de wandeling weer opgehaald). Je loopt het dal omhoog naar de plaats waar het smeltwater van de Umbal Kees (gletsjer) zich naar beneden stort in verschillende spectaculaire watervallen, soms meer dan 100 m hoog. Na de Umbalfälle kun je doorlopen naar de Clara Hütte op 2038 m. De terugweg is gelijk aan de heenweg, dus je kunt deze wandeling net zo zwaar en lang maken als je zelf wilt. Wandeling: 14 km, 710 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Virgen

Dag 5

Vandaag begin je aan de minitrektocht over de Venediger Höhenweg. Na een korte transfer begin je aan een lange klim naar de op 2575m hoogte gelegen Sajathütte. Een van de mogelijke routes volgt het Naturlehrpfad waarbij je door verschillende vegetatiezones heen loopt. Naarmate je hoger komt zie je de hut in de vorm van een kasteel steeds duidelijker liggen, als een adelaarsnest tegen de bergen geplakt. Wandeling: 4,5 km, 1000 m stijgen, 3,5 uur. 
Indien je het rustig aan wilt doen laat je jezelf op de parkeerplaats onder de Bodenalm afzetten. Vandaar is het geleidelijk stijgen naar de Sajathut. Wandeling: 6,5 km, 770 m stijgen, 4 uur.

Overnachting in

Sajat Hütte

Dag 6

Na het ontbijt verlaat je de hut en wandel je rustig over de Höhenweg naar de Eisseehütte (2521 n). De hut ligt aan het einde van het Timmeltal. Het fraaie meertje van de Eissee ligt ruim 200 meter hoger dan de hut. Hier kun je na aankomst nog naar toe wandelen via een smal bergpad. Je bent dan in een indrukwekkende omgeving met hoge rotswanden. Goede bergwandelaars kunnen nog verder proberen te komen, via de Kleinitzalm richting het Wallhorntörl (3045 m).
Wandeling Eisseehütte: 5,5 km, 300 m stijgen en dalen, 2,5 uur. Extra wandelingen na aankomst: 3-6 km, tot ruim 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Eisseehütte

Dag 7

Op de terugweg naar Virgen volg je eerst de Prägratener Höhenweg, met uitzicht als vanaf een balkon op het Virgental, naar de Wunalm. Je daalt verder en komt terug in het bos en later op de weilanden rond Virgen, waar je de ronde door het Virgental afsluit. Wandeling: 13,5 km, 300 m stijgen en 1600 m dalen, 6 uur. Je kunt ook kiezen voor een variant die direct afdaalt naar Bodenalm. Wandeling 12,5 km, 150 m stijgen en 1450 m dalen, 5 uur. 

Overnachting in

Virgen

Dag 8

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht 5 nachten in een vriendelijk, goed verzorgd klein hotel van 3* niveau, met mooie tuin, aan de rand van het dorp Virgen op kamers met douche en wc. De nachten dat je in de Eissee Hütte en de Sajathütte slaapt, kun je je overbodige bagage in het hotel in Virgen aangehouden. Er is geen bagagevervoer naar de hutten, maar voor twee nachten loop je met lichte bepakking. 

 • In de Sajathütte slaap je op meerpersoonskamers (Lager). Daarbij is bedlinnen niet inbegrepen. Je dient dan zelf een lakenzak of slaapzak mee te nemen. In de hut is het sanitair op de gang, inclusief (muntjes)douche, je dient zelf een handdoek mee te nemen.
 • In de Eissee Hütte verblijf je op kleine slaapzaaltjes, waar 8-11 mensen kunnen slapen. In de hut zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. In de hut dien je zelf een handdoek en een huttenslaapzak mee te nemen. 

Over de maaltijden

In het hotel in Virgen wordt een prima ontbijt voor je verzorgd. De lunch kun je in het dorp kopen of onderweg in een zogenaamd Jausenstation (bergrestaurant) nuttigen. Voor het avondeten kun je in het dorp meerdere eetgelegenheden vinden.
In de berghutten krijg je ontbijt en avondeten. Tijdens de minitrek kun je bij de berghutten lunchen, of je bestelt zelf de avond van tevoren bij de hut een lunchpakketje.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners (in de berghutten)
 • transfer dag 5 naar beginpunt minitrek
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige transfers voor OV reizigers op dag 1,3,4,8 (bij te boeken via optioneel transferpakket)
 • eventuele kosten douche in berghutten
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting ( € 2,50 p.p.p.d.)

Over de activiteiten

Je maakt wandelingen door het Virgental, waarbij je in één pension verblijft en tweemaal in verschillende berghutten overnacht. De wandelingen zijn niet lang en de hoogteverschillen blijven op de meeste dagen beperkt. Tijdens deze reis kan ook de minder ervaren bergwandelaar doordringen in de alpiene zone en genieten van de wereld boven de boomgrens.
In de vroege zomer kunnen er nog sneeuwvelden op de route zijn waardoor het lastig wordt voor mensen met hoogtevrees. Je dient dan tredzeker te zijn. Voor de twee overnachtingen in de berghutten neem je wat extra spullen mee in je rugzak.

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn ook met kinderen te maken. In het hotel zijn ook enkele familiekamers beschikbaar. Voor families hebben we ook een speciale reisvariant, waarbij je overnacht in appartementen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Ook in Virgen zelf kun je een nachtje bijboeken, om rustig in de tuin een boek te lezen.

Extra's

Transfers

Transferpakket voor treinreizigers (vanaf € 190,- per boeking)

Indien u met de trein en bus naar het Virgental reist kunt u een transferpakket bijboeken. U wordt dan opgehaald van en weggebracht naar Matrei op dag 1 resp. 8 en u wordt op dag 3 en 4 weggebracht en opgehaald naar en van het beginpunt van de wandeling.

NB: de transfer op dag 5 (naar beginpunt minitrek) is voor iedereen standaard inclusief in de reissom omdat deze niet met de eigen auto kan worden uitgevoerd.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Virgental is ca. 970 km. Je kunt de auto in overleg met de pensionhouder parkeren. Indien je met de eigen auto bent gekomen gebruik je deze op dag 3 en 4 om naar Ströden op en neer te rijden, voor de wandeling aan het eind van het dal.

Trein informatie

Na aankomst op station Kitzbühel reis je per lijnbus in 1,5 uur naar Matrei in Osttirol. Indien je een transferpakket bijboekt word je opgehaald van het busstation in Matrei.
Terugreis: bij een bijgeboekt transferpakket word je op de dag van vertrek naar Matrei gebracht en reis je met de bus naar Kitzbühel en vandaar met de trein terug naar huis. 
Informatie bus : klik hier

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Kitzbühel  08:08 - 18:02 3
Kitzbühel – Amsterdam CS    09:30 - 21:59 2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Dit arrangement kun je starten van begin juli t/m begin september. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in de zomermaanden wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Virgental ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Voor de wandelingen zijn op dag 3 en 4 korte verplaatsingen nodig. Het openbaar vervoer is beperkt, maar dit kan prima met de eigen auto. Reist u met het OV, dan is er een transferpakket bij te boeken, waarbij wij zorgen voor een taxi.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.
Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op specifieke regels voor reizen naar Oostenrijk en de regels die van belang zijn voor een vakantie in dat land, op de 'website van het Oostenrijks verkeersbureau'.

Zomer 2022 - Zedlacher Paradies

Het Waldlehrpfad  tijdens de wandeling naar het Zedlacher Paradies is al twee jaar afgesloten ivm bosbouw werkzaamheden; het lijkt er op dat dat in 2022 ook nog zo is. Vanaf de parkeerplaats van het Zedlacher Paradies kan je beter naar Wodenalm of Strumerhof op en neer wandelen (ter plekke aangegeven). Dit is de zuidelijke route, in feite de terugweg van de beschreven wandeling. Je vindt HIER het afgesloten gedeelte.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht_over_virgental.jpg

Oostenrijk - Virgental

Langs berghutten in het mooiste dal van Oost-Tirol

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten